ikon talebobbel speech bubble

Denne artikel er senest opdateret den 11. september 2023 af Liezel & Morten

Mange mennesker oplever problemet med en tør hovedbund på et eller andet tidspunkt i deres liv. Når du fører fingrene igennem håret, oplever du, at din hovedbund er helt tør.

Vi formoder, at du selv er en af dem, da du befinder dig her på siden. Hvis ikke, kan du jo lige sende din ven, som har problemet herover på denne side.

Du er altså ikke alene. Problemet består dog oftest i at finde frem til årsagen bag dette hudproblem. Ved at finde synderen, kan du nemlig langt nemmere undgå det i fremtiden.

Der kan imidlertid være flere årsager, som eksempelvis:

  • Irritation over for medicin
  • Hudsygdom som psoriasis
  • Overfølsomhed over for bestemte produkter, som shampoo eller balsam

Oftest fremkommer den tørre hovedbund af de samme årsager. I mange tilfælde skyldes problemet nemlig, at vi til dagligt fylder hovedbunden med alskens kedelig kemi og syntetiske konserveringsmidler. Det gør medtiden både håret træt og fladt og det går også hårdt ud over hovedbunden.

Men der findes heldigvis naturlige midler, der hurtigt kan afhjælpe problemet.

Du kan opnå gode resultater med ganske få produkter. Rene produkter som kokosolie, fungerer som lotion og du kan endda slippe af med skæl og andre hudproblemer.

Block "156904" not found

Hvorfor får man en tør hovedbund?

 

Der kan som nævnt være flere forskellige årsager. I mange tilfælde er det ganske simpelt hovedbunden, der bliver kemikalietræt.

I nutidens Danmark har vi måske også en tendens til, at vaske håret mere end hvad godt er. De mange hårvaske med forskellige shampoos, kan nemlig være med til at fjerne hovedbundens naturlige fedtproduktion og dermed gøre hovedbunden tør.

En tør hovedbund kendetegnes især ved kløe og afskalning. I visse tilfælde, kan det endda medvirke til et forøget hårtab.

Den absolut mest udbredte årsag til en tør hovedbund findes altså i, at den rette mængde naturlige olie ikke er til stede. Det vil altså sige den sebum (hudens egen olie). Det gør, at både den naturlige olie i håret og hovedbunden er utilstrækkelig. Der kan være flere årsager til dette, men i de fleste tilfælde er det som regel relativt nemt at behandle og kan ligeledes forhindres.

Der er en vis misforståelse omkring de mest almindelige årsager til den tørre hovedbund. Mange gør nemlig opmærksom på, at det har at gøre med en overflod af olie fra talgkirtlerne. Altså en overproduktion. I virkeligheden skyldes hovedbundens tørhed det modsatte.

Kroppens naturlige olie udskilles af talgkirtler i hovedbunden. Disse er nødvendige for at opretholde en sund balance af naturlig smørelse i både hårsækkene og hovedbunden. Når en stor mængde af denne naturlige olie ikke er til stede, bliver håret skørt og hovedbunden helt tør og skællet.

En af de væsentligste årsager hertil er anvendelsen af barske shampooer.

Helt basalt, så fjerner kemikalierne i shampoo for meget af den naturlige olie fra håret og hovedbunden. Dette resulterer ofte i en kløende og skællet hovedbund. Endvidere kan håret synes at mangle sin glans.

Andre årsager til en tør og kløende hovedbund

 

Af andre årsager, kan især i Danmark nævnes det hårde vand vi ofte anvender. Det meste af Danmark har hvad vi kalder for hårdt vand, hvilket basalt set betyder, at det indeholder meget kalk. Når vandet er hårdt, bruger du nemlig også helt auVands hårhedtomatisk mere sæbe i håret.

Du har sikkert prøvet at vaske hår i eksempelvis Norge eller Sverige og oplevet, hvor lidt sæbe der skulle til. Her har de nemlig oftest meget blødt vand. Hårdt vand kan altså være medårsag til en tørhed i hovedbunden.

Så selvom der findes shampoo, der anbefales til tørt hår og hovedbund, vil det som regel ikke fungere effektivt, hvis det er hårdt vand der anvendes til at vaske og skylle med. Der forefindes dog muligheden for at købe et vandfiltre, der kan installeres på brusehovedet for at fjerne noget af mineralindholdet fra vandet. Det vil minimere det hårde vand og lade det naturlige niveau af olie i hovedbunden og håret komme til gavn.

Du havde næsten gættet det. Ikke sandt? Kosten kan nemlig også spille en rolle i udviklingen af denne tilstand. Som alle funktioner i kroppen, kræver talgkirtlerne de rigtige næringsstoffer for at fungere korrekt. Uden de rigtige næringsstoffer, vil kirtlerne ikke producere de essentielle olier huden og håret har brug for.

Manglen på en god og sund diæt, kan resultere i en kløende hovedbund og et tørt hår.

Her i norden er der også en tendens til kolde måneder under vinteren. Tror det eller ej, så kan en tør og hård vinter være lige så udtørrende og hård for dit hår og din hovedbund. Så særligt om vinteren trænger din hovedbund ofte til lidt ekstra plejende kærlighed.

Slip af med tør hovedbund

 

En naturligt trin mod en ekstrem tør hovedbund et, at stoppe med at vaske håret for ofte. Du kan også prøve at skifte til en mildere shampoo eller i det mindste prøve at drosle ned i forbruget af sæbe. Dette i sig selv, kan være med til langsom at balancere hovedbundens sebum-produktion.

I tillæg kan du pleje håret og hovedbunden med en naturlig olie. Eksempelvis jojobaolie, der minder meget om hudens egen sebum-olie. Andre olier vil også kunne hjælpe med at nære, fugte og pleje hovedbunden, så du hurtigere får en naturlig produktion i gang.

ØKO

Vegetabilske olier

Jojobaolie 100ml, Økologisk

(10) kr. 129,00 (Inkl. moms)

Skæl i hovedbunden

Har du oplevet, at hovedbunden er helt tør og kløende? Og når du kløer dig, så falder der små hvide flager af?

Det er du ikke alene om. Faktisk betragtes skæl i håret som en folkesygdom, hvilket betyder, at mindst 1% af befolkningen oplever det. Skæl er med andre ord meget almindeligt. Det smitter ikke og er heller ikke farligt, men derfor kan det nemt virke irriterende.

De fleste føler sig nemlig flove, når flagerne drysser ned på tøjet, hvilket man sagtens kan forstå.

Skæl i hovedbunden giver ofte også en tør hovedbund. For at slippe af med skæl i hovedbunden, kan du anvende specielle shampoos med svampedræbende effekt. Oftest opstår skæl nemlig på grund af en gærsvamp.

Af naturlige remedier anbefaler vi en lille blanding af tamanu olie og kokosolie. Kokosolien er super venlig ved hovedbunden og hjælper mod tørhed, hvor tamanu olien besidder antibakterielle egenskaber, der kan komme eventuelle svampe til livs.

ØKO

Vegetabilske olier

Tamanu olie 30ml, Økologisk

(29) kr. 149,00 (Inkl. moms)

Hårtab i forbindelse med tør hovedbund

 

Alle mister en god portion hår i løbet af en dag. Nogle skal endda have støvsugeren frem et par gange om ugen, bare for at fjerne de synlige lange hår, som har afstukket i løbet af dagen. Det er helt normalt at man mister omkring 100 hår om dagen.

Taber du synligt mere end det eller, hvis du decideret kan mærke at hele hårtotter falder af, anbefaler vi dig at søge læge. Får du i forvejen et medicinsk produkt, bør du overveje sammen med din læge om dette kan være årsagen.

Tør hovedbund kan være årsag til hårtab, men det er i de fleste tilfælde andre ting, der ligger til årsag. Hårtab kan hænge sammen med en dårlig diæt eller dårlig blodcirkulation. Det er mere almindeligt, at du kan opleve hårtab i forbindelse med skæleksem eller seborroisk eksem.

Har du problemer med hårtab, anbefaler vi dig, at tale sammen med din læge. Her vil du kunne finde frem til, hvad det helt præcis er, der er årsagen til dit hårtab. Vi fraråder dig, at forsøge med behandling før du ved, hvad du har at gøre med.

Naturlige remedier mod tør hovedbund

 

Tilbage til den naturlige kur mod tør hovedbund. Som nævnt findes der flere kommercielle produkter, der er lavet specielt mod tør hovedbund og tørt hår. Men du er naturligvis på jagt efter noget mindre harsk og langt mere naturligt plejende for din hovedbund.

Her får du tre gode forslag.

Ekstra jomfru kokosolie fungerer som lotion til tør hovedbund

 

Alle elsker kokosolie. Ok, ok, så måske ikke alle da, men næsten alle.

Personligt bruger vi kokosolie stort set til alt.

Kokosolie er bestemt en af de mest anvendte olier. Præcis mod en tør hovedbund fungerer det også forrygende. Det hjælper med at genoprette fugt til hovedbunden og med at forhindre dit hår i at blive tørt og skællet. Du kan blot massere olien ind i din hovedbund og lade det sidde i 30 min til en time, hvorefter du skylder det ud. Anvend det gerne før du vasker håret.

ØKO
(8) kr. 45,00kr. 159,00 (Inkl. moms)

Tetræolie mod tør hovedbund

 

Tetræolie eller Tea tree oil på engelsk har mange gode fordele – også for håret. Det kan med fordel anvendes sammen med din shampoo. Tilføj blot et par dråber til den shampoo du har i hånden og vil bruge i håret.

Tetræolie har naturlige antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber, der hjælper med at behandle en kløende hovedbund. Den fugter desuden dit hår og hovedbund og passer derfor godt til en tør og kløende hovedbund. Endvidere hjælper olien huden med at give slip på døde hudceller. Det skaber et bedre miljø for både en sund hårvækst og en ren hovedbund.

Husk: Tetræolie er en æterisk olie og du skal derfor altid huske at fortynde den før du anvender den i hovedbunden. Enten i en basisolie (vegetabilsk olie) eller ved at tilføje nogle dråber i din shampoo.

Æblecidereddike er også en klassiker

 

Æblecidereddike fungerer som en naturlig måde at lindre skæl, tør hovedbund og i det hele taget et kemikalietræt hår.

Æblecidereddike indeholder enzymer og egenskaber, der fungerer som et fungicid og sæbe på en og samme tid. Surheden af æblecidereddike ændrer pH-værdien af din hovedbund for til gengæld at dræbe eventuel svamp, der kan forårsage skæl og kløe.

Du kan ganske simpelt blande en halv kop æblecidereddike med en halv kop vand. Herefter kan du skylde håret med blandingen. Sørg for at eddiken når ned til hårrødderne. Alternativ kan du lægge blandingen i en flaske med en spraypumpe, så du nemmere kan fordele indholdet. Lad det sidde i håret i 15-30 minutter og vask det derefter ud.

Æblecidereddike kan du købe i dit lokale supermarked.

Se også denne gode video for flere gode muligheder mod tør, skællet og eksemramt hovedbund:

 

Konklusion

 

Det handler i bund og grund om, at passe på dit hår og din hovedbund. Spis fornuftigt og varieret, så du får de nødvendige vitaminer og næringsstoffer. Sørg for at du ikke vasker dit hår for ofte og spar på sæben, så du ikke undertrykker din krops naturlige produktion af olie. Sørg for ekstra god fugtighed til hovedbunden om vinteren og vær også opmærksom på, at ting som føntørring og hårjern kan være med til at gøre håret og hovedbunden ekstra sart. Brug så vidt muligt naturlige og rene råvarer til at pleje håret og hovedbunden. Så kan du i langt de fleste tilfælde holde en tør hovedbund med skæl på afstand. Lider du af ekstrem tørhed, der ikke forsvinder, har du mærkelige pletter eller plamager eller seriøst hårtab, så tag kontakt til din læge.

Hvad bruger du mod tør hovedbund?

Synes du om denne artikel? Så del meget gerne artiklen med din venner og bekendte!

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

ØKO
kr. 45,00kr. 159,00 (Inkl. moms)
ØKO
ØKO

Vegetabilske olier

Marula olie 10ml

kr. 109,00 (Inkl. moms)
ØKO

Vegetabilske olier

Hjulkroneolie 30ml

kr. 159,00 (Inkl. moms)
ØKO
kr. 139,00 (Inkl. moms)
ØKO

Vegetabilske olier

Jojobaolie 100ml, Økologisk

kr. 129,00 (Inkl. moms)
kr. 109,00 (Inkl. moms)
kr. 109,00 (Inkl. moms)

2 tanker om “Naturlig kur mod tør hovedbund

  1. Birthe (Efternavn anonymiseret) siger:
    0

    Et lille tip: Jeg troede i længere tid, at jeg havde tør hovedbund. Mit hår opførte sig godt nok ikke sådan, men hovedbunden kløede, så hvad kunne det ellers være. Ingen råd mod tør hovedbund virkede. Så læste jeg at Sodium Lauryl Sulfat, som findes i stort set alle shampoo, kan give kløe og endda hårtab. Jeg fandt en naturshampoo, som er lavet af forsæbet kokosolie i stedet for SLS og aloe vera i stedet for vand. Efter kun få hårvaske fortog kløen sig, og jeg vil aldrig bruge SLS shampoo igen. Kløe kan altså være et symptom på andet end tørhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *