Her finder du beskrivelser af forskellige ord, der måske ikke lige helt er til at afkode, hvad de helt præcis betyder.

A

A-Vitamin

Vitamin A er en gruppe af umættede ernæringsmæssige organiske forbindelser, der indbefatter retinol, retinal, retinsyre og flere provitamin A carotenoider, blandt hvilke beta-caroten er den vigtigste. Vitamin A har flere funktioner: Det er vigtigt for vækst og udvikling, til vedligeholdelse af immunsystemet og godt for synet.Vitamin A er afgørende for sunde øjne og hud. Det findes naturligt i lever, smør og æg, og dens forløber, beta-caroten, er i farverige grøntsager såsom gulerødder, søde kartofler og spinat. For at huden kan drage fordel af A-vitamin, omdanner kroppen det til retinsyre.

CAS-nummer: 68-26-8

Synonymer:
Vitamin-A

Alfalinolensyre

α-linolensyre, som ofte blot betegnes linolensyre, er en essentiel fedtsyre af n-3-familien (Omega-3). Linolensyre er fundet i frø (chia, hørfrø), nødder (især valnødder), og mange almindelige vegetabilske olier.

CAS Nummer: 463-40-1

Synonymer:
alfa-linolensyre,alpha-linolenic acid,Linolensyre,Omega-3,α-linolensyre

Antibakteriel

Betydningen er ganske simpel, at der her er tale om en medicinal evne til at fungere som et bakteriedræbende middel.

Antibiotisk

bakteriehæmmende, bakteriedræbende

Antiinflammatorisk

Anti-inflammatoriske eller antiinflammatorisk refererer til egenskaben af et stof eller en behandling, der reducerer inflammation eller hævelse. Anti-inflammatoriske lægemidler udgør omkring halvdelen af analgetika, der er lægemidler der afhjælper smerte ved at reducere inflammation i modsætning til opioider, som påvirker centralnervesystemet.

Synonymer:
Anti-inflammatory,antiflogistisk,antiinflammatory

Antikonvulsiva

Antikonvulsiva (også almindeligvis kendt som antiepileptika eller som krampestillende lægemidler) er en forskelligartet gruppe af farmakologiske midler, der anvendes i behandlingen af epileptiske anfald.

Synonymer:
Anticonvulsant,antiepileptika

Antimikrobielle

Et antimikrobielt middel er et middel, der dræber mikroorganismer eller hæmmer deres vækst.

Synonymer:
Antimicrobial,antimikrobielt

Antipyretiske

Anvendes om medicin, der bruges til at reducere feber (febernedsættende lægemidler).

De mest kendte midler er Paracetamol, Ibuprofen og Acetylsalicylsyre.

Der er en vis debat om hvor hensigtsmæssig det i virkeligheden er at anvende sådanne lægemidler, da feber er en del af reaktionen på infektion og dermed et svar fra kroppens eget immunforsvar. En undersøgelse offentliggjort af Royal Society hævder at feber nedsættende lægemidler forårsager mindst 1% flere influenza døds-tilfælde , hvilket resulterer i mindst 700 ekstra dødsfald om året i USA alene.

Synonymer:
antipyretic,febrifuge

Antireumatisk

lindring eller forebyggelse af gigt.

Gigt – en sygdom, der forårsager stivhed og smerter i muskler og hævelse og smerte i leddene.

Synonymer:
antirheumatic

Antiseptisk

I medicinen bruges ordet om de virkemidler, man kan tage i brug mod betændelse. I daglig tale også om de tiltag, der forebygger betændelse.

Grundlæggeren af den moderne antisepsis var lægen Ignaz Semmelweis, der er gået over i lægekunstens historie som “Mødrenes redningsmand”, fordi han var den første fødselslæge, der arbejdede med renvaskede hænder.

Synonymer:
antisepsis

Antispasmodisk

Antispasmodisk eller Antispasmodic er et lægemiddel eller en urt, der undertrykker muskelspasmer.

Synonymer:
Antispasmodic,spasmolytic

Antiviral

Et antiviralt middel er et stof, som bekæmper reproduktion af vira i celler. De første antivirale midler blev fundet i 1960’erne, og langt de fleste i dag er udviklet til brug mod HIV.

Antivirale lægemidler er en klasse af medicin, der anvendes specifikt til behandling af virusinfektioner. Ligesom antibiotika til bakterier, bliver specifikke antivirale midler anvendt til særlige vira.

Antivirale lægemidler er en klasse af antibiotika, en større gruppe, som også omfatter antibiotika (også kaldet antibakteriel), svampedræbende og antiparasitære stoffer.

Astringerende

Ordet astrigerende stammer fra latin adstringens ‘sammentrækkende’.
Det betyder at det er noget som fremkalder sammentrækning af væv, f.eks. hud og slimhinder – om lægemiddel

B

B-Vitamin

Vitamin-B virker som en antioxidant for huden, som kan hjælpe med at fjerne bakterier. Det hjælper til at balancere ens testosteron niveauer, hvilket holder akne i skak. B-vitaminmangel er også en væsentlig årsag til akne, så at sikre din krop får nok B-vitamin, vil bidrage til at forebygge og behandle tilstanden.

B1 (thiamin)
Vitaminet har betydning for mange dele i kroppen; tarmfunktion, saltsyreproduktion i mavesækken, leverfunktion og i særdeleshed for nervesystemet samt for insulinproduktionen og dermed for blodsukkerbalancen. Hjerte og pulsårer samt immunforsvaret har brug for B1. B1 har også betydning for svedproduktion, puls, blodtryk, hormonbalance og blærefunktion.

B2-vitamin (riboflavin)
B2 har især betydning for vækst og cellernes evne til at ånde. B2 er vigtig for øjets nethinde, bloddannelse og hudens struktur. Riboflavin er afgørende for en normal vækst og reparation. Det er nødvendigt for at lette den normale reproduktion, cellevækst og reparation og udvikling af vævet. Kroppen udnytter vitamin B2 til at holde vævet sundt og bidrager til at fremskynde heling af skader. B2 er vigtig for øjets nethinde, bloddannelse og hudens struktur.

B3 (niacin)
Niacin er nødvendig for metabolisme af kulhydrater, fedt og protein for kroppen, som den kan bruge til energi, samt for vedligeholdelse af vævet og cellernes integritet og sundhed. Vitamin B3 er et nødvendig komponent til fremstilling af saltsyre i maven, som er nødvendig for en korrekt fordøjelse. Det spiller også en rolle i antioxidant og rensningsprocesser, og i skabelsen af ​​nye hormoner.

B5 (pantotensyre)
B5 optræder i alle celler som en bestanddel af coenzym A. Dette enzym har afgørende betydning for energi og vitalitet samt for dannelse af nye celler og omsætning af kolesterol og andre fedtsyrer. B5 har betydning for at huden holdes elastisk og ikke bliver for slap og kan desuden have betydning for hårtab.

B6-vitamin (pyridoxin)
Vitamin B6 (pyridoxin) fungerer som et coenzym og spiller en rolle i metabolisme af protein og kulhydrater til energi. Det er også nødvendigt for produktionen af ​​insulin, samt både røde og hvide blodlegemer.

B12 (cobalamin)
Vitamin B12’s primære rolle er medvirken i produktionen af ​​røde blodlegemer, og bidrager til at bevare sundheden for det centrale nervesystem.

B17 (laetrile eller amygdalin)
Dr. Ernst Krebs, en engageret forsker og biokemiker isolerede vitamin B17 (Laetrile) fra abrikos kerne frø. Efter flere års afprøvning af undersøgelsen, var han overbevist om den terapeutiske værdi af B17. For at bevise dets ikke-skadelige toksicitet, injicerede han det i sig selv. Som han havde forudsagt, var der ikke grund til bekymrende eller skadelige bivirkninger. B17 var ikke alene uskadeligt for normale celler, men dødbringende når det kom i kontakt med kræft væv.

Synonymer
Vitamin-B

Baktericid

Baktericider er antibiotika der dræber bakterier, i modsætning til bakteriostatika, der forhindrer deres reproduktion.

De mest kendte midler er:

Penicilliner
Cefalosporiner
Fluorquinoloner

Behensyre

Behensyre (også kaldet docosansyre) er en carboxylsyre, en mættede fedtsyre med formlen C21H43COOH. I udseende består det af hvide til cremefarvet krystaller eller pulver med et smeltepunkt på 80 ° C og kogepunkt på 306 ° C.

Ben olie (eller Behen olie) indeholder hele 9% af denne syre, der udvindes af frøene fra Ben-olie træ (Moringa oleifera). Det er opkaldt efter den Persiske måned Bahman, da rødderne af dette træ blev høstet.

Behensyre er også til stede i nogle andre olier og olieholdige planter, herunder rapseolie (raps) og jordnøddeolie.

Kommercielt anvendes behensyre ofte til at give hårbalsam og fugtighedscremer deres udglattende egenskaber.

Synonymer:
Behen olie,Behenic acid,Ben oil,Ben olie,docosanoic acid

Biopesticide

Biopesticider opdeles i tre hovedkategorier:

1- Mikrobielle pesticider, der består af bakterier, entomopatogene svampe eller virus (og omfatter somme tider også metabolitter, som bakterier eller svampe producerer).

2. Biokemiske pesticider eller naturlægemidler pesticider er naturligt forekommende stoffer, der styrer (eller kontrollerer i tilfælde af feromoner) skadedyr og mikrobielle sygdomme.

3. Plante-indarbejdet beskyttelsesmidler (pips) får genetisk materiale inkorporeret fra andre arter ind i deres genetiske materiale (f.eks. GM-afgrøder). Deres anvendelse er kontroversiel, især i mange europæiske lande.

C

C-Vitamin

C-vitamin er en antioxidant, som bremser hastigheden af ​​frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler, der skader kollagen og forårsager tørhed i huden, fine linjer og rynker. Du er sikkert vokset op med viden om, at hvis du får nok C-vitamin ville du afværge forkølelser og andre lidelser, men nu det fremme, at C-vitamin ikke spiller så stor en rolle i at afværge en snøften alligevel. Men det har til gengæld en afgørende rolle i at bevare sundheden for din hud. C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, er nøglen til produktionen af ​​kollagen, et protein, der hjælper med væksten af ​​celler og blodkar og giver huden sin fasthed og styrke.

Synonymer:
ascorbinsyre,Vitamin-C

Carminativa

En carminativ, også kendt som carminativum (flertal carminativa), er en urt eller et præparat beregnet til enten at forebygge dannelse af gas i mave-tarmkanalen eller lette udvisning af gassen og dermed bekæmpe flatulens (luft i maven).

Synonymer:
carminativum

Cholagogue

Et cholagogue er et medicinsk middel, der fremmer udledningen af galde fra systemet, med en nedadrettet udrensning.

Galde er det sekret, leveren udskiller til tarmen. Det har til formål at emulgere fedt, så det kan optages i kroppen.

Cytophylactic

Beskyttelse af celler mod cytolyse, som er opløsningen eller ødelæggelsen af en celle.

Cytophylatic egenskaber betyder en stigning i cellulær aktivitet.

Synonymer:
cytolyse,cytophylaxis

D

Decongestant

En decongestant (eller nasal decongestant) er en type af farmaceutisk stof, der bruges til at lindre tilstoppet næse i de øvre luftveje.

Synonymer:
nasal decongestant

Dekolleté

Basalt set er dette fransk for det mindre fine danske ord “kavalergang“, som er kløften mellem kvindens bryster. Kavalergangen ses mere tydeligt, når brysterne bliver presset mod hinanden.

Dermis

Under epidermis (overhuden) ligger dermis, også kaldt læderhuden, eller den egentlige hud, der består af fibervæv og andet væv fyldt med blodkar. Ud over nerveenderne, som gør det muligt at føle berøring og smerte, indeholder dermis tre andre vigtige komponenter.

Disse er:

Hårfollikler – En sæk, som håret vokser i
Talgkirtler – Producerer talg
Svedkirtler – Producerer sved

Diuretikum

Et diuretikum (i flertal diuretika, populært kaldet vanddrivende midler) er et lægemiddel der øger diuresen, dvs. produktionen af urin.

E

E-Vitamin

E-Vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som er afgørende for en normal reproduktion; en vigtig antioxidant, der neutraliserer frie radikaler i kroppen. E-vitamin består af tocopheroler, især alfa-tocopherol, der primært findes i planternes blade, hvedekim olie, argan olie og figenkaktus olie samt mælk. Tocopheroler fungerer som antioxidanter for kroppen.

Synonymer:
Tocopherol,Vitamin-E

Epidermis

Epidermis, også kaldet overhud, er det yderste lag af huden. Det fungerer som et beskyttende barriere over kroppens overflade. Det sørger for at holde vandet inde i kroppen og samtidig forhindre patogener fra at trænge ind*. Her findes ingen blodkar, så alle levende og delingsdygtige celler i de dybeste lag næres via blodkar i dermis.

Et patogen er et fælles ord for infektioner, som virus, bakterier, svamp og parasitter m.m.

Epidermis kan yderligere opdeles i følgende lag (begyndende med det yderste lag)
stratum corneum
Stratum lucidum (kun i håndflader og fodsåler)
stratum granulosum
stratum spinosum
Stratum germinativum (også kaldet stratum basale)

erytem

erytem, hududslæt domineret af rødme, som skyldes udvidelse af hudens blodkar, hvorfor udslættet føles varmt, brændende og ofte kløende. Det er en uspecifik reaktion ved mange hudsygdomme, der fx kan forårsages af infektion, kontaktallergi og lægemiddeloverfølsomhed.

Eucalyptol

Eucalyptol er en naturlig organisk forbindelse, som er en farveløs væske.

Eucalyptol omfatter op til 90 procent af den æteriske olie af nogle arter af det generiske produkt Eucalyptus olie.

Eucalyptol bruges som et insekticid og insektmiddel.

Synonymer:
cineol,cineole

F

Forsæbningstal

Forsæbning er en proces, hvorved sæbe fremstilles ved en reaktion mellem et fedtstof og en base, sædvanligvis fra fedtstoffer og lud.

Forsæbningstallet angiver det antal milligram kaliumhydroxid, der skal bruges til en fuldstændig forsæbning af 1 g af en ester (f.eks. fedtstof). Dette giver kemikerne en række oplysninger om fedtsyredelen af fedtstoffet.

Synonymer:
Saponification,Saponifikation

Fosfolipid

Fosfolipider eller phospholipider er særlige fedtstoffer, der indgår i cellemembraner. De består af alkoholen glycerol (glycerin), som er bundet til to fedtsyrer og en fosfatgruppe med esterbindinger.

G

Glykolipid

Glycolipider er lipider med et kulhydrat bundet. Deres rolle er at levere energi og også tjene som markører for cellulær anerkendelse.

H

Hydroterapi

Sygdomsbehandling med vand.

Hypodermis

hypodermis er et eller flere cellelag beliggende under overhud (Edpidermis). Hypodermis kan være udviklet til styrkevæv eller vandvæv og er derved meget forskellig fra det underliggende væv.

K

K-Vitamin

K-Vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er af betydning for blodets evne til at størkne og for knogledannelsen. K-Vitamin er i stand til at reducere misfarvning, som kan forekomme under øjnene. K-vitamin til huden kan også forbedre elasticiteten af dermis. Desuden har dette vitamin vist at det kan forbedre heling af hudsår og blå mærker.

L

Linalool

Linalool er et naturligt forekommende terpen alkohol kemikalie, der findes i mange blomster og krydderplanter med mange kommercielle muligheder, hvoraf størstedelen er baseret på sin behagelige duft (af blomster, med et strejf af krydderi).

Synonymer:
linaloyl oxide,linalyl alcohol

Linalylacetat

Linalylacetat er et naturligt forekommende fytokemikalie, der findes i mange blomster og krydderplanter. Det er en af de vigtigste bestanddele af de æteriske olier bergamot og lavendel. Kemisk er det acetatester af linalool, og de to forekommer ofte sammen.

Synonymer:
Linalyl acetate

Linolsyre

Linolsyre er en flerumættet omega-6 fedtsyre. Linolsyre hører til en af ​​de to familier af essentielle fedtsyrer, hvilket betyder, at den menneskelige krop ikke kan syntetisere det fra andre fødevarer komponenter. Det forekommer naturligt i kroppen, og mangler heraf kan føre til tørt hår, hårtab og dårlig sårheling. Det er ingen overraskelse, at linolsyre ofte bruges som ingrediens i skønhedsprodukter til behandling af de samme problemer. Det anvendes som en emulgator, og i fremstillingen af ​​sæber og hurtig-tørrende olier; Det anvendes også for sine anti-inflammatorisk, akne reducerende og fugt fastholdende egenskaber.

Synonymer:
Linoleic,linoleic acid,Omega-6

O

Oliesyre

Oliesyre er en omega-9 fedtsyre og findes naturligt i animalske og vegetabilske olier. Det er en aktiv ingrediens i mange kosmetiske produkter, som kan bidrage til at give en glat og smidig hud. Håret kan blive tykkere og mere skinnende med hårplejeprodukter, der har Oliesyre som den vigtigste ingrediens.

Synonymer:
Oleic,oleic acid,Omega-9

P

Palmitinsyre

Palmitinsyre er en af ​​de mest almindelige mættede fedtsyrer, og det er en af ​​de mest udbredte mættede fedtsyrer i kroppens lipider. Det findes i både dyr og planter, primært fra olien af palmetræer. I fugtighedscreme, virker palmitinsyre som et godt blødgøringsmiddel. Det blev opdaget af Edmond Frémy i 1840, i forsæbet palmeolie. Smør, ost, mælk og kød indeholde også denne fedtsyre.

Palmitoleinsyre

Palmitoleinsyre, eller (Z) -9-hexadecensyre, er en omega-7 monoumættet fedtsyre, som fremmer en ung og blød hud. Det biosyntetiseres fra palmitinsyre ved virkningen af ​​enzymet delta-9 desaturase. Den er sjælden i planteriget og endnu sjældnere i dyrenes verden. Den rigeste kilde til denne utrolige fedtsyre er havtorn bær olie. Omega-7 er oprindelig mest kendt for de forskønnende effekter. Skinnende hår, glødende hud, og sunde negle er fælles resultater af havtorn olie indtag med sin tunge Omega-7 koncentration.

Synonymer:
Hexadecensyre,Omega-7,Palmitoleic acid

pH

Sur opløsning og basisk opløsning er to ekstremer, der beskriver kemikalier, ligesom varmt og koldt er to yderpunkter, der beskriver temperatur. En blanding af syrer og baser kan annullere deres ekstreme effekter; på samme måde som at blande varmt og koldt vand kan udjævne vandtemperaturen. Et stof, der hverken er surt eller basisk er neutralt.

Begrebet blev introduceret af den danske kemiker S.P.L. Sørensen og videreudviklet af bl.a. Johannes Nicolaus Brønsted.

pH skalaen måler hvor sur eller basisk et stof er. Det spænder fra 0 til 14. En pH på 7 er neutral. Vand ligger på 7 i pH. En pH-værdi på mindre end 7 betyder, at det er en sur opløsning, og en pH-værdi større end 7 betyder, at det er en basisk opløsning. Hver hele pH-værdi under 7 er ti gange mere surt end den næste højere værdi. For eksempel er en pH-værdi på 4 ti gange mere surt end pH 5 og 100 gange (10 gange 10) mere sur end en pH på 6. Det samme gælder for pH-værdier over 7, som hver er ti gange mere alkalisk, en anden måde at sige basisk på, end det næste hele tal. For eksempel er en pH-værdi på 10 ti gange mere basisk end en pH-værdi på 9.

pH-skalaen har sit neutrale punkt ved 7. Her er der nemlig lige meget syre og base til stede. Værdierne mellem 4,5 og 8,5 er det interval, man finder i danske jordtyper.

Nogle nyttige bekendtskaber, når vi taler pH-værdi:

Huden: 4,5 – 5,5 (i gennemsnit 5,0)
Penis: 5,5
Vagina: 3,8 – 4,5
Rent vand: 7,0 (ca. 6,0 med adgang til luft)
Havvand: 8,0
Synonymer:
pH værdi,pH-værdi,Pondus Hydrogenii

Punicicsyre

Punicic acid (også kaldet trichosanic syre) er en flerumættet fedtsyre, 18: 3 (n-5). Punicic syre er opkaldt efter dens kilde, Granatæbler, som bærer det botaniske navn Punica granatum, og er fremstillet af granatæble frø olie. Denne syre er også at finde i frø olier fra Trichosanthes cucumerina.

Punicic Acid er fantastisk til at reducere inflammationer samt regenerere ny hud og forbedre tonen og elasticiteten af huden. Fungerer som en kraftig antioxidant.

Synonymer:
Punicic acid,punicic-syre,trichosanic acid,trichosanic syre

S

Sebum

Sebum er talgkirtler, som er små kirtler der findes i huden på os mennesker og faktisk alle pattedyr.

På mennesker findes de over hele kroppen på nær i håndfladerne og fodsålerne, men oftest i hårdækkede områder af kroppen hvor de er forbundene med hårsækkene.

Talgkirtler findes også på områder af kroppen uden hår: øjenvipperne, penis, de indre skamlæber og brystvorterne.

Sebum er hudens egen olie-produktion, der er med til at beskytte huden imod bakterier, inflammationer og endda solen.

Læs mere om sebum her

Synonymer:
talg,Talgkirtel

Serum

Oprindeligt kommer betegnelsen serum fra behandling af blod, hvor serum er den flydende del, hvorfra blodceller og fibrin er fjernet, så det kun er selve den flydende blodplasma, der er tilbage. Heri finder man antistoffer til brug mod infektioner. Serum er altså en adskillelse af bestanddele.

Stearinsyre

Stearinsyre er en mættet fedtsyre. Stearinsyre er en af ​​de mest almindelige mættede fedtsyrer, efter palmitinsyre, som findes i naturen. Det findes i mange animalske og vegetabilske fedtstoffer og olier. Når det bruges i kosmetiske produkter, er det stearinsyre der primært opfylder rollen som fortykningsmiddel eller som hærder, hvorfor det er en hyppig ingrediens i sæber fremstillet af vegetabilsk olie.

CAS-nummer: 57-11-4

Synonymer:
Octadecansyre,Stearic Acid

Sukkerskrub

*Sukkerskrub – Bland en tsk. sukker med din favorit olie og skrub den ud på ansigtet for at fjerne urenheder og rester fra ansigtet.
En sukkerskrub er det samme som en saltskrub, blot med sukker i stedet for salt.
En sukkerskrub er mere mild for huden og derfor velegnet til ansigtet.

T

Teint

Ansigtshudens farve; kunstig ansigtsfarve vha. sminke.

U

Urethritis

Urethritis er betændelse i urinrøret. Det mest almindelige symptom er en smertefuld eller vanskelig vandladning.

Ø

Økologisk

Økologisk og i dette tilfælde økologisk certificering er en certificeringsproces for producenter af økologiske fødevarer og andre økologiske landbrugsprodukter.

I almindelighed kan enhver virksomhed der er direkte involveret i fødevareproduktion blive certificeret, herunder frøleverandører, landmænd, forædlingsvirksomheder, detailhandlere og restauranter.

 

Kravne for at bliver økologisk certificeret varierer fra land til land, og generelt involverer det et sæt af produktions standarder for dyrkning, oplagring, forarbejdning, emballering og forsendelse, der omfatter:

Ingen spildevandsslam (gødning) fra mennesker anvendes i dyrkning af planter eller foderstoffer af dyr.
Undgåelse af syntetiske kemiske input fra en liste over tilladte og forbudte stoffer (f.eks gødning, pesticider, antibiotika, tilsætningsstoffer, etc.), genetisk modificerede organismer, bestråling, og brugen af slam;
Brug af landbrugsjord, der har været fri for forbudte syntetiske kemikalier i en række år (ofte tre eller flere);
Vedligholdelse af detaljerede skriftlige produktions og salgsrekorder (revisionsspor);
Opretholdelse af en streng fysisk adskillelse af økologiske produkter fra ikke-certificerede produkter;
Periodiske inspektioner på det pågældende sted.
I nogle lande er certificering kontrolleret af regeringen, og kommerciel brug af udtrykket organisk er juridisk begrænset. Certificerede økologiske producenter er også underlagt de samme landbrug, fødevaresikkerhed og andre statslige regler, der gælder for ikke-certificerede producenter.

Synonymer:
Eco,Organic,Økologi