Du har sikkert hørt om æteriske olier i et eller andet omfang før.

Men måske du alligevel ikke er helt sikker på hvad det er. Eller måske du bare bliver forvirret over begreber og navne som æterisk olie, vegetabilsk olie, duftolie, teraputisk olie, aromaolie og ren olie.

Så hvad er æteriske olier helt præcis?

Det er slet ikke noget problem længere, for her i denne artikel fortæller vi dig hvad det hele går ud, hvad forskellen er på de forskellige typer og hvordan du anvender dem.

Denne artikel handler om æteriske olier og brugen af dem. Især handler denne artikel også om sikkerhedsoplysninger ved benyttelse og håndtering af æteriske olier.

Hvad er æteriske olier? – Den korte version

 

Ganske kort, så er æteriske olier den stærkt koncentrerede udgave af de naturlige olier i planter.

Selve udvindelsen af den æteriske olie fra planter foretages ved en proces, der kaldes destillation.
 
Oftest destillation ved damp (dampdestillation) eller vand, hvor mange forskellige dele af planterne bliver brugt, herunder plantens rødder, blade, stilke, blomster eller bark.
 
Efter destillation er resultatet en stærkt koncentreret del af æterisk olie, som vil have den karakteristiske duft og egenskaber af den plante, hvorfra den blev ekstraheret.
 
Samtidig indeholder den den sande essens af den plante, den kom fra. Dette omfatter aromaen, men også plantens helbredende egenskaber og andre plantegenskaber.
 
Æterisk olie er en flygtig væske, der kan være både brandfarlig, prblematisk for luftvejene og skadelig for miljøet, hvis man tømmer dem ud i vasken. Det er derfor vigtigt

Hvad er æteriske olier? – Den udvidet version

 

Æteriske olier er de koncentrerede ekstrakter fra naturligt plantemateriale af en enkelt botanisk art, der siges at afspejle plantens sande essens. Udøvelsen af ​​aromaterapi udnytter de forskellige terapeutiske egenskaber ved disse essentielle olier til at hjælpe kroppens egen naturlige helingsproces, der skaber balance, regulering og velvære.

Æteriske olier består af små aromatiske molekyler, der let kan absorberes via huden eller gennem lungerne, når du trækker vejret. De terapeutiske elementer i disse essentielle olier kommer ind i blodbanen og transporteres derefter rundt i kroppen, hvor de derefter er i stand til at levere deres helbredende egenskaber.

Fordi æteriske olier er så stærkt koncentrerede, kræves kun en lille mængde olie for at give de terapeutiske fordele.

Æteriske olier i dag bruges i vid udstrækning ikke kun til aromaterapi, men også inden for medicinal-, fødevare- og duftindustrien. Kun 10% af den årlige verdensproduktion af essentielle olier bruges til aromaterapi.

Aromaterapi og brugen af ​​æteriske olier, enten af ​​en professionel aromaterapeut eller derhjemme, kan være en yderst effektiv behandling for både akutte og kroniske stadier af sygdom. Samtidig kan regelmæssig brug af æteriske olier og aromaterapi hjælpe med at styrke immunforsvaret og etablere en forebyggende tilgang til velvære og godt helbred.

Fra de afslappende virkninger af lavendel til de energigivende effekter af citron har hver æterisk olie sine egne karakteristiske egenskaber og aromatiske styrke. De kan enten bruges individuelt eller i en blanding af flere olier for at skabe en bestemt stemning.

Nogle olier er kendt for deres antibakterielle, antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaber, mens andre har gode hudforbedrende egenskaber.

Der er mange måder at nyde æteriske olier på og opleve fordelene ved aromaterapi.

Dosering æteriske olier

Hvad er æteriske olier – Forskellen på vegetabilske olier og æteriske olier

 

Lad os først slå fast, at vegetabilske olier og æteriske olier slet ikke er det samme.

Inden for aromaterapi forvækles disse to typer olier somme tider med hinanden.

Begge typer olier er naturlige olier (selvom æterisk olie reelt set ikke er olie, men det er en længere historie), og begge besidder terapeutiske egenskaber, men de er sammensat på forskellige måder.

Der er mange forskellige vegetabilske olier og æteriske olier, der bruges i aromaterapi, så det er vigtigt først at forstå de grundlæggende forskelle og ligheder mellem de to typer olier, før du vælger en olie til dit brug.

Læs mere om forskellen på vegetabilske og æteriske olier her, hvor du også finder ud af, hvorfor æteriske olier slet ikke er olie.

Generelle sikkerhedsoplysninger ved brug af æteriske olier

 

Anvendelse

 

Anvend ikke nogen æteriske olier internt og anvend aldrig æteriske olier, absolutter, CO2’er eller andre koncentrerede essenser på huden ufortyndet uden avanceret viden om æterisk olie eller konsultation fra en kvalificeret aromaterapi-praktiserende læge.

 

Brug aldrig ufortyndet

 

Æteriske olier skal altid blandes op med andre bærende essenser, som eksempelvis vegetabilsk olie.

 

Gravid med mere

 

Hvis du er gravid, epileptisk, har leverskader, har kræft, eller har andre medicinske problemer, bør du udelukkende anvende olier efter den rette vejledning af en kvalificeret aromaterapi-praktiserende læge.

 

Børn

 

Vær meget forsigtig, når du bruger olier med børn og giv kun børn de blideste olier i meget små doser. Det er sikrest at konsultere en kvalificeret aromaterapi-praktiserende læge før du bruger olier med børn.

 

Allergi

 

Det anbefales altid, at du udfører en såkaldt hud-patch-test, før du bruger en olie, du aldrig før har brugt.

Hvad er æteriske olier og har de terapeutiske egenskaber?

 
 
Æteriske olier er blevet brugt gennem historien i mange kulturer for netop deres medicinske og terapeutiske fordele.
 
Mens olierne stadig er i planten, giver de planterne beskyttelse mod rovdyr og sygdom, og spiller også en rolle i plantebestøvning. Da disse egenskaber videreføres til de æteriske olier, har folkemedicin siden antikken brugt æteriske olier i lægepraksis.
 
Denne viden er også stadig ganske udbredt i dag.
 
Moderne videnskabelige studier og tendenser læner sig endnu engang mod de mere holistiske tilgange til wellness og en genoplivning af æteriske olier til fysisk og psykologisk helbred og velvære er derfor poppet frem igen og ses mere og mere.
 
Den mest almindelige terapeutiske anvendelse af æteriske olier er aromaterapi, hvor helbredende virkninger opnås gennem aromaerne af de æteriske olier.
 
Mange æteriske olier menes at have en opløftende virkning på menneskets sind og mange æteriske olier har også antiseptiske egenskaber, hvilket betyder, at de reducerer ricikoen for infektion, når de påføres huden.
 
Her får du fire favoritter med terapeutiske fordele:
 

Lavendelolie

– Hjælper med at lindre stress, angst, irritabilitet mental træthed, panikanfald og depression, men også godt for blå mærker og strækmærker.

Frankincense

– Bruges til at stimullere immunsystemet og hjælper mod astma, hoste og bronkitis.

Tea Tree

– Desinficering og god mod hudproblemer og akne.

Pebermynte

– Hjælper mod kvalme, svimmelhed og udmattelse og er også god imod hovedpine.

Der findes naturligvist mange flere olier end disse med mindst lige så mange spændende egenskaber og anvendelsemuligheder. Disse er blot nogle få eksempler.

Allergitest – Test dig selv for allergi over for æteriske olier

 

Undgå rødme, irritation og allergi

 

Hvis du er en af de uheldige personer, der har en konstant kamp med høfeber, astma, fødevareallergi eller intolerance af mange andre stoffer, kan du desværre også være mere tilbøjelig til, at udvikle kontakteksem fra anvendelsen af visse æteriske olier.

Når du vælger at anvende æterisk olie, anbefaler vi altid, at du først foretager en allergitest før du bruger de enkelte olier.

Selvom du ikke har allergi over for disse olier, er det ikke ens betydende med, at du ikke kan udvikle allergi i fremtiden, hvis ikke du behandler og håndterer og anvender olierne korrekt.

Så foruden denne allergitest, bør du også vise stor respekt over for olierne, og derved anvende dem med omhu.

Derfor bør du løbende holde et vågent øje med din krops signaler.

Læs mere om, hvordan du tester dig selv for allergi over for denne type olier.

Hvad hedder æteriske olie på engelsk?

 

Æteriske olier går også under navne som essentiel olie (essential oil på engelsk), duftolie (selvom det er noget helt andet – mere om dette senere).

Oliene bærer navnet på planten, hvorfra de stammer; for eksempel roseolie eller pebermynteolie. Sådanne olier blev kaldt essentielle, fordi de blev anset for at repræsentere selve essensen af duften og smagen fra planten.

Er æteriske olier det samme som duftolier eller aromatiske olier?

 
Æteriske olier er ikke det samme som parfume eller duftolier, der også kaldes aromatiske olier eller aromaolier.
 
Parfumeolier (duftolier) er kunstigt skabt i en kemikers laboratorium, mens æteriske olier er et naturprodukt udvundet fra planter.
 
Duftstolier er lavet for at efterligne en ellers naturlig aroma.
Og nej, de syntetisk skabte duftprodukter tilbyder ikke de terapeutiske fordele, som de egentlige æteriske olier gør.
 
Kun rene æteriske olier skal anvendes til aromaterapi.
Naturlig behandling af forkølelse med æteriske olier

Hvad er æteriske olier – Vælg den rette dosering af æteriske olier

 

Når du anvender æteriske olier på huden, så er det utrolig vigtigt, at du blander dem op med vegetabilsk olie (fortynder olien).

På den måde sikre du, at din hud dels bedre tager imod olien og dens egenskaber og dels, minimerer du risikoen for allergi væsentligt.

Det er derfor ligeå vigtigt, at vide, hvordan du skal fortynde olien og hvordan du skal dosere.

Normalt siger man, at en æterisk olie kan anvendes 1% til huden (halvdelen for ældre og børn). Det betyder at for hver hundrede dråber vegetabilsk olie, kan du bruge én dråbe æterisk olie.

Det er lidt svært at beregne, når der kun tælles dråber, så du kan læse mere om dosering af disse olier samt, hvad det svarer til i mililiter her.

Er der forskel på æteriske olier?

 

Oh ja, det kan du tro.

Der er i høj grad forskel på æteriske olier.

Først og fremmest er der selve aromaen, som varierer fra olie til olie. Dette er naturligvis grundt hvilken plante olien stammer fra.

Dernæst er der selve kompositionen eller konsistensen af olien. Hvor nogle er meget tynde, kan andre være tykkere i konsistensen.

Egenskaber og anvendelsesmuligheder er den sidste men måske også den vigtigste forskel.

Alle æteriske olier har forskellige anvendelsesmuligheder og varierer i egenskaber. Det er egenskaberne der oftest afgør oliernes anvendelse.

Hvor kan du købe æteriske olier?

 

De fleste helsekost forretninger forhandler normalt også et vist omfang af æteriske olier. Der kan være stor forskel på æteriske olier, så du bør ikke udelukkende gå efter pris.

Nogle produkter er tilegnet madlavning og er derfor levnedsmiddelgodkendt. Det skal dog siges, at disse olier på ingen måde er de samme som dem, der er tilegnet aromaterapi.

Kig altid efter INCI-listen (ingredienslisten), da denne viser om olien er 100% ren. Står der andet end det botaniske navn for den enkelte olie, så er den ikke 100% ren. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men du bør vide, hvad du betaler for samt hvilket produkt du får.

Hos Chleopatra forhandler vi udelukkende 100% rene produkter og det er ingen undtagelse, når vi taler om æteriske olier.

Konklussion

 

Først og fremmest er duftolier ikke det samme som æteriske olier. Æteriske olier går under mange navne, hvoraf nogle er direkte forvirrende og forkerte. Du skal derfor tage dig i agt og forstå, hvilke olier der er rigtige æteriske olier.

Og det er dem, der er ekstraheret fra planter.

Når du arbejder med æteriske olier, skal du også tage dig i agt. Æteriske olier er kraftige sager og skal behandles med respekt. Når du gør dette, har du til gengæld et hav af muligheder imellem hænderne.

Æteriske olier har mange gode anvendelsesmuligheder og du er nu på vej til at forstå disse.

Held og lykke!

Denne artikel er en del af artikelserien:

Se alle vores æteriske olier her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.