holdbarheden på olie - Timeglas med sand / sukker

Hvad er holdbarheden på olier?

Hvor lang tid kan min olie holde?

Hvad er holdbarheden? Når du køber en ny olie, hvad end det er i en butik eller for eksempel i vores webshop, så er det meget rart at vide, hvor lang tid din nye olie holder.

I denne artikel vil vi se på de forskellige olie-typer og nogle forskellige mærkninger og forskellige måder at finde frem til om din olie i virkeligheden er blevet for gammel.

Hvilken olie har du?

Olie er ikke bare olie. Eller sagt mere korrekt, forskellige olier har også forskellig holdbarhed. Det er derfor vigtigt at du ved hvilken type af olie, der er tale om.

Inden for kosmetikolier og aromaterapi findes to forskellige typer. Vegetabilske olier, som typisk er udvundet fra planter nødder, kerner og frø er en af typerne.

En anden type er æteriske olier, som er flygtige olier, der er meget koncentreret og som typisk er udvundet fra hele planten, bladene, blomsterne eller andre dele.

Lidt om bedst egnede vilkår for holdbarheden af olier

Forlæng holdbarheden på dine olier

Inden vi overhovedet kommer til holdbarheden af dine olier, så skal vi lige tale lidt om opbevaring først.

Brug altid mørke flasker

Når du handler vegetabilske eller æteriske olier, bør du altid gå efter en mørk indpakning. Lyse flasker beskytter overhovedet ikke olien fra sollys og lys generelt. Mørke flasker beskytter langt bedre mod sollys og vælger du glasflasker frem for plastik, så undgår du også, at olien trækker giftige partikler fra emballagen over tid.

Naturligt antioxidant

Et godt tip er derfor altid at opbevare dine olier i mørke glasflasker. Herunder grønne, blå og brune flasker. Des mørkere flasken er, des bedre beskyttet vil olien være.

For vegetabilske olier har du også mulighed for at forlænge levetiden yderligere ved at tilføje en lille smule naturlig E-vitamin. E-vitamin virker som et antioxidant og giver derved indholdet en forlænget levetid. Men opbevarer du dine olier fornuftigt og anvender dem inden for en rimelig tid, bør dette ikke være nødvendigt.

Hold flasken ordenligt tillukket

Ilt er ganske simpelt en naturlig fjende for olier. Des mere ilt dine olier får, des større er risikoen for at olien bliver harsk.

Du bør derfor altid sikre dig, at låget er skruet ordenligt fast. Du skal naturligvis ikke skrue helt overdrevent, så du risikerer at knække låget eller flasken, men blot sikre dig, at det sidder ordenligt tillukket.

Ud over, at du spærre for iltning af indholdet, sørger du også for at udefrakommende bakterier og andet ikke kommer ind i flasken.

Hvordan kan det være, at alle mine kosmetikprodukter viser, at de kan holde i 12 måneder efter åbning. Det giver da ikke nogen mening, hvis de allerede er 20 år gamle – gør det?

Ekstra trick: Lad ikke flasken stå halv fyldt

Du kan naturligvis også vende det om og sige, at du ikke skal lade flaske være halvt tom. Som nævnt så er ilt sammen med varme og sol de værste fjender for olier. Det gælder også for den ilt, som findes inden i flasken.

Som udgangspunkt, kan du jo ikke undgå, at der er ilt i flasken, men du kan minimere ilten og dermed også iltningen af olien ved eventuelt at overføre indholdet fra en flaske til en anden flaske, der er mindre, men som passer til den mængde, der måtte være tilbage.

Anvender du dine olier inden for en relativ kort periode, så er dette naturligvis ikke en nødvendighed, men det er i hvert fald et tips til, hvordan du kan forlænge levetiden for de olier, du ønsker skal stå på hylden i noget længere tid.

Hold olien mørkt og væk fra sollys

Flaskevalget har vi allerede været inde over, men især sollys er også skadeligt for olier. Gentagen eksponering for enhver lyskilde, kan være til skade for olier. Opbevar derfor dine flasker i et rum, der ikke modtager meget og helst slet ingen direkte sollys. Ideelt, kan du gemme dine flasker i et skab eller en kasse for at beskytte dem fra alle lyskilder.

Tørt og køligt – eventuelt køleskab

Det er bedst for alle olier, at blive opbevaret et tørt og køligt sted.

Alle olier kan i princippet godt tåle, at stå i køleskab, hvis du har plads til dette. Dog skal du være opmærksom på, at visse vegetabilske olier kan størkne ved kolde temperaturer – det gælder eksempelvis kokosolie, jojobaolie og tamanu olie m.fl.

Opbevaring i køleskab kan forlænge levetiden, men er ikke nødvendigt. Alternativt, kan du eventuelt anvende et vinskab eller et kælderrum. En god temperatur for olier er omkring 17 grader – her holdes de tilpas kølige så de får en forlænget levetid og de vil fortsat være til at arbejde med.

Er dine olier størknet er det bedst at lade dem stå og tø op i stuetemperatur før du anvender dem.

Holdbarheden af forskellige olier

Holdbarheden for vegetabilske olier

Vegetabilske olier bør opbevares køligt, mørkt og naturligvis tillukket for at holde længst muligt. Visse olier har en længere holdbarhed end andre. Som et godt udgangspunkt, kan du regne med ca. 2 år.

Olier der næsten holder for evigt

Der findes særligt to olier, der stort set kan holde for evigt. Disse to olier er kokosolie og jojobaolie.

For evigt er måske lidt en overdrivelse, men hvor 2 år passer meget godt for de fleste olier, så kan disse to oftest sagtens holde op til 5 år.

Udover disse to så er holdbarheden lidt forskellig fra olie til olie:

Vi anbefaler, at du skriver dato for modtagelse af olien ned på flasken eller på et papir, så du ved hvor længe du har haft dine olier.

Datomærkning for vegetabilske olier er som udgang kun et estimat på hvor lang tid olien kan holde under de bedste vilkår. Der er ingen garanti for at olien holder så lang tid – omvendt kan olier somme tider også holde meget længere, hvis de beskyttes bedst muligt.

Herunder finder du en liste over olier og deres “normale” holdbarhed efter åbning.

6 måneder

  • Hjulkroneolie
  • Hybenkerneolie
  • Hørfrøolie

1 – 2 år

  • Acai olie
  • Argan olie
  • Kameliaolie

2+ år

  • Baobab olie
  • Hasselnøddeolie
  • Marula olie

½ – 1 år

  • Andiroba olie
  • Kæmpenatlysolie
  • Solbær frø olie
  • Tamanu olie

2 år

  • Ferskenolie
  • Hindbærkerneolie, rød
  • Jordbærkerneolie
  • Olivenolie
  • Sortkommenolie
  • Ricinusolie
  • E-Vitamin, Naturlig (400 IE / g)

Stabile olier 5 år

  • Jojoba olie
  • Kokosolie
  • Moringa olie

1 år

  • Abrikoskerneolier
  • Arnikaolie
  • Avocado olie
  • Blåbær frø olie
  • Broccoli frø olie
  • Granatæbleolie
  • Græskarkerneolie
  • Gulerodsolie
  • Hampefrøolie
  • Havtorn olie, bær
  • Hindbærkerneolie, sort
  • Kirsebærkerneolie
  • Kukui nødde olie
  • Macadamia olie
  • Mandelolie, sød
  • Morgenfrueolie
  • Passionsfrugt olie
  • Sesamolie
  • Sojabønneolie
  • Solsikkeolie
  • Valnøddeolie
  • Vindruekerneolie

Mærkning der fortæller dig om holdbarheden

Inden for kosmetik er der nogle bestemte regler, der skal overholdes hvad angår holdbarheden af produktet.

Der skal for eksempel være anført på et produkt, hvor lang tid det kan holde sig.

Nogle producenter vælger kun at mærke deres produkter med et holdbarhedsmærke, der indikerer, hvor mange måneder det kan holde sig efter åbning.

Problemet med dette er dog, at langt de fleste rene produkter ikke kan holde for evigt.

Forestil dig at producenten leverer produktet til butikken 3 måneder efter de har lavet det. Butikken har produktet stående bagerat på hylden i 2 år, hvorefter du så køber det. Nu er produktet jo allerede 2 år og 3 måneder gammelt. Ifølge anvisningen på produktet, som oftest vil være 12 måneder efter åbning, skal dette produkt altså kunne holde 3 år og 3 måneder. Dette er dog langt fra sikkert og dette er blot et eksempel. Du kan sikkert selv forestille dig, hvor gammelt et produkt reelt set kan nå at blive på bekostning af upræcis mærkning.

En anden og langt bedre mærkning er derfor en desideret dato for, hvornår produktets indhold bør være opbrugt for inden. Begge dele er naturligvis også fint.

For selvom produktet har en dato der hedder december måned betyder det ikke nødvendigvis, at produktet ikke fortsat fungerer.

Datoen på olier er mere en garanti for, hvilket tidsrum den specifikke olie er garanteret at virke for inden, uden at blive harsk.

Men igen kan en olie godt blive harsk inden udløbsdatoen. Det kan for eksempel være, hvis den udsættes for varme eller direkte sollys, står åben i længere tid, blandes med vand eller får for meget ilt.

Uanset hvilke olier der er tale om, så holder de bedst i mørke flasker og hvis du sørger for, at de holdes lidt køligt samtidigt, så sikre du dig en langt bedre holdbarhed. Du skal altid sørge for at holde dine olier væk fra sollys, da solens uv stråler ødelægger de gode ingredienser.

Andre gode tips

Brandfarlig

Husk at visse æteriske olier kan være brandfarlige. Du skal derfor altid sikre dig, at du befinder dig i sikre omgivelser før du begynder at arbejde med æteriske olier.

God udluftning

Æteriske olier er koncentrerede olier og duftene er derfor meget skrappe. Det anbefales derfor, at du sikre en god udluftning, så du undgår hovedpine og utilpashed.

Forsvarlig opbevaring

Alle olier bør opbevares forsvarligt og dermed utilgængeligt for børn og dyr. Hvis muligt, bør du altid sikre dine flasker med børnesikret låg og helst i et aflåst eller på anden måde sikret skab.

Tjek om din olie er blevet harsk

Tegn på at din olie er blevet dårlig

Den væsentligste indikator for om en olie er blevet harsk er lugten.

Inden du tænker, at denne olie lugter dog mærkeligt, skal du også vide, at det ikke er alle olier, der dufter af blomstervand.

Mange vegetabilske olier har slet ingen eller kun en meget mild duft. Andre kan derimod have stærke dufte – heriblandt: granatæbleolie, havtorn olie, tamanu olie. Det er heller ikke alle, der almindeligvist brydder sig om de naturlige dufte olierne har.

Tegn på at dine vegetabilske olier er blevet harske er, at de lugter grimt – lettere muk-agtigt eller desideret rådden.

Kosistensen kan også vise tegn på at olien er blevet dårlig. Ekempelvis, hvis olien virker utrolig fedtet. Alle olier fedter som udgangspunkt idet de påføres huden, men efter en kort tid bør de blive absorberet af huden. Sker dette ikke og olien føles usandsynlig fedtet, kan det meget vel være et tegn på, at olien er blevet dårlig.

Igen findes der også olier, som af natur er meget fedtet. Eksempelvis ricinusolie.

Et sidste tegn kan også være grumsethed. Hvis olien virker meget grumset samtidig med, at den fedter meget, så er den måske ikke så god længere. Du finder dog også olier, som naturligt kan virke lidt grumset – heriblandt: tamanu olie.

Æteriske olier har meget kraftige dufte og tåler mindre ilt end vegetabilske olier. De har ofte også en kortere holdbarhed end vegetabilske olier. Hvis olien lugter fælt er det en god indikator.

Bundfald i olier kan også være et tegn, men det er ikke nogen skudsikker metode, da mange olier helt naturligt skaber bundfald. Så de mest sikre metoder er konsistens og lugt.

Nu handler det her jo primært om kosmetikolier, men tjekker du op på holdbarheden af spiseolier, er en god indikator for at olien er blevet harsk også smagen af olien. Smager den dårligt, så smid den ud. Ganske simpelt.

 

Læs dette nummer af
Chleopatra Magasinet
på din måde

• Denne artikel tilhører udgivelse #6 •

Download dette nummer af Magasinet som PDF og læs det på din mobil, tablet eller computer, når det passer dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest

Share This