Hvad er Sebum og hvorfor er den vigtig for din hud?

sebum - kvinde ansigt vand blomster

Sebum er en naturlig olieagtig substans, som produceres af talgkirtlerne i vores hud. Det fungerer som en beskyttende barriere og hjælper med at opretholde hudens sundhed. Men hvad er sebum, og hvorfor er det vigtigt for din hud?

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad sebum er, hvordan det påvirker vores hud, og hvordan man kan opretholde en sund balance af sebumproduktionen. Vi vil også undersøge, hvordan forskellige hudtyper påvirkes af sebum, og hvordan man kan justere sin hudplejerutine for at få det bedste resultat.

Introduktion

Jeg kan snart ikke fortælle dig hvor mange gange jeg i begyndelsen af min research om naturlige rene olier stødte på ordet sebum.

Dengang vidste jeg ikke hvad sebum betød.

Det ør jeg naturligvis i dag og derfor får du her svaret på hvad sebum er og hvorfor det er vigtigt for din hud.

[lepopup slug='club-chleo-2']
[lepopup slug='club-chleo']

Hvad er sebum, og hvordan påvirker det din hud?

Sebum er en naturlig olieagtig substans, som produceres af talgkirtlerne i vores hud. Det fungerer som en beskyttende barriere, der holder huden hydreret og beskytter mod miljøskader og infektioner. Men når der produceres for meget sebum, kan det føre til fedtet hud, tilstoppede porer og akne.

Sebumproduktionen påvirkes af mange faktorer, herunder hormonniveauer, kost, livsstil og genetik. Folk med tør hud producerer mindre sebum, mens folk med fedtet hud har tendens til at producere mere. Derudover kan aldring, stress og miljøpåvirkninger også påvirke sebumproduktionen.

Når kroppen producerer den helt perfekte mængde, så stråler din hud og kroppen af glad, men hvis din hud har for meget af denne olieagtige substans, så er sandsynligheden stor for at få fedtet hud og for at blive ramt af akne problemer.

Omvendt, vil for lidt sebum resultere i en tør, revnet og sprækket hud.

Det handler derfor om, at holde øje med kroppens signaler og høre efter hvad den fortæller dig.

Sebum: Hudens naturlige beskyttelse

Sebum spiller en vigtig rolle i at opretholde en sund hudbarriere. Hudbarrieren er hudens ydre lag, der hindrer dehydrering og beskytter mod eksterne faktorer såsom forurening, bakterier og UV-stråler. Sebum hjælper med at bevare hudens naturlige fugtniveau og beskytter mod skadelige bakterier og andre mikroorganismer.

Men når der produceres for meget sebum, kan det føre til overproduktion af bakterier og tilstoppede porer, hvilket kan føre til akne og andre hudproblemer. På den anden side, hvis der produceres for lidt sebum, kan det føre til tør hud og øget følsomhed over for eksterne faktorer.

Sebum – også kaldet talg – er en fedtblanding, der opretholder hudens naturlige fugt- og olieniveau.

sebum - kvinde ansigt vand blomster

Hvor kommer sebum fra?

Talgkirtlerne som producerer kroppens sebum, findes overalt på huden med undtagelse af håndflader og fodsålerne. Der er heller ikke lige mange over hele kroppen.

Hvor hænder og fødder ikke har mange, så har ryggen, panden og hagen rigtig mange. Faktisk et sted imellem 400 og 900 per kvadratcentimeter. Selv øregangen har talgkirtler.

Talgkirtler ligger lige under overfladen af huden i det man kalder dermis, som er det næst yderste lag i hudens overflade. Sebum finder sin vej fra dette lag og ud til overfladen af huden igennem porer eller hårsække.

Talg

Talg er et stof, der dagligt produceres af talgkirtlerne i vores hud. Der findes to slags talg: en, som vi producerer med vilje, og en, som virker af sig selv. Din krop bruger talg til at beskytte din hud og smøre håret, mens nogle af os fejlagtigt tror, at det udelukkende er til for at gøre vores hud fedtet og akne tilbøjelig.

Din krop har en slags had-kærlighedsforhold til talg. Når din krop producerer den perfekte mængde, stråler din hud og krop af lykke, men hvis din hud har for meget af dette fedtstof, risikerer du at få fedtet hud og få problemer med akne.

Omvendt vil for lidt talg resultere i tør og sprukken hud. Akkumulering af talg stiger af én hovedårsag, som er hormoner kaldet androgener. Under påvirkning af dette hormon tilstoppes porerne i din hud og der udvikles morkler.

Disse morkler er en af manifestationerne af overskydende talg i dine porer. Hvis denne tilstopning bliver værre og værre med tiden, vil du udvikle en bums, som har en puslomme samt whiteheads, der afgiver et klæbrigt, gulligt slim, når man klemmer på dem.

Det overskydende talg tilstopper også dine hårsække og resulterer i skæl, der tilstopper hårstråene, hvilket, hvis det ikke behandles, kan føre til dermatitis i din hovedbund.

Sådan opretholder du en sund balance af sebumproduktion

At opretholde en sund balance af sebumproduktion er afgørende for at have en sund og smuk hud. Her er nogle tips til at opretholde en sund balance af sebumproduktion:

 1. Hold dig hydreret ved at drikke rigeligt med vand og spise en sund og afbalanceret kost.
 2. Vælg hudplejeprodukter, der passer til din hudtype, og undgå produkter, der indeholder hårde kemikalier eller alkohol.
 3. Rens din hud regelmæssigt for at fjerne overskydende sebum og snavs.
 4. Brug en mild toner til at genoprette hudens pH-balance efter rensning.
 5. Anvend en let fugtighedscreme for at holde din hud hydreret uden at tilstoppe porerne.

To rigtig gode olier til at holde sebum i skak

ØKO
(10) DKK 129,00 (Inkl. moms)
ØKO
(3) DKK 119,00 (Inkl. moms)

Hvad er funktionen for sebum og hvorfor har vi sebum?

De to spørgsmål går vist meget godt i spænd med hinanden. Sebum har mange formål, når det kommer til stykket.

Det er nemlig ikke for sjov skyld, eller blot for at irriterer dig, at den tager den lange vej fra roden af dermis til ydersiden af din hud. Her ligger den sig som et beskyttende lag, som er med til at holde kroppen vandtæt.

Kroppen er en fantastisk skabning, og den ved, hvornår den skal gøre de rigtige ting.

Når din hud udsættes for overdreven varme, eller når du er for længe i solen, reagerer kroppen automatisk ved at øge mængden af talg, som den udskiller, ved simpelthen at få talgkirtlerne til at producere mere olie.

Den olie, der produceres i disse situationer, er tyndere, i modsætning til tykkere, når din hud er under normale temperaturer.

Kroppen består jo af omkring 55 – 75% vand og selvom det er utrolig vigtigt, at holde sig hydreret med rigeligt af væske, så har kroppen også brug for at holde på den væske som den indeholder.

Sebum fungerer på den måde som en barriere – på hele to måder (+ en ekstra bonus):

  1. Sebum sørger for at holde for meget vand fra at kommer ind i din krop.
  2. Samtidig forhindrer det dig i at miste for meget vand gennem huden.
  3. Og som en ekstra beskyttende funktion, så beskytter det samtidig din hud mod bakterier og svampeinfektioner.

Sebum spiller derfor en utrolig vigtig rolle i at holde din hud sund og beskyttet. Men for meget eller for lidt sebum, kan være et problem.

Forskellen mellem tør og fedtet hud

Tør hud producerer mindre sebum end fedtet hud og har tendens til at føles stram og tør. Tør hud kan også være mere følsom over for eksterne faktorer såsom kulde og vind. På den anden side har fedtet hud tendens til at have overskydende sebumproduktion, hvilket kan føre til fedtet hud og tilstoppede porer.

Det er vigtigt at identificere din hudtype for at vælge de rigtige produkter og tilpasse din hudplejerutine. Brug en mild rens og en let fugtighedscreme til tør hud, mens du kan bruge en fugtighedscreme og en toner til fedtet hud.

Hvad er sebum - kvinde ser sig selv i spejlet

Kan man have for meget eller for lidt sebum?

Talg er blot en af de mange egenskaber, der bestemmer, hvor længe din hud holder.

Det er afgørende for din huds sundhed.

Produktionen og frigivelsen af talg begynder omkring puberteten, når kroppens seksuelle hormoner begynder at sætte gang i den.

Talg er den vigtigste ingrediens til at passe på din huds og hårs blødhed og skønhed, men det er også afgørende for hårvæksten.

Når talgkirtlerne producerer sebum, kan de ved overproduktion risikere at blive låst inde bag døde hudceller, hvor bakterier kan vokse og dermed forårsage akne.

Din krop producerer sebum hele livet igennem, men efterhånden som vi bliver ældre mindskes produktionen.

Produktionen er som regel på sit højeste i løbet af puberteten, hvorfor sebum og andre hormoner ofte kan gå op i en højere magt imod dig og forårsage akne.

For mænd er produktionen oftest størst under puberteten, hvor den kan være mere end dobbelt end resten af tiden.

For kvinder kan produktionen stige og falde. Den stiger gerne ved menstruation, under graviditet og under overgangsalderen.

Ens for alle er, at produktionen falder med alderen, hvilket er grunden til at ældre mennesker er tilbøjelige til at have en tør og rynket hud.

Hvad indeholder sebum?

Sebum er sammensat af lipider, som er fedtstoffer.

Disse lipider opløses ikke i vand, hvorfor det er i stand til at skabe denne barriere, hvor den kan holde vand ude fra kroppen. I lipider finder du både kulstof, brint og ilt, som også findes i plante- og dyreceller.

Sebum indeholder forskellige lipider, herunder kolesterol, glycerider, fedtsyrer, squalen og voks og cholesterolestere, men den nøjagtige sammensætning af sebum varierer fra person til person og afhænger desuden også af alderen.

Sammensætningen skifter ofte fra nyfødt til en alder af otte og så igen ved puberteten.

Hudpleje til tør hud: Hvad du skal undgå

Hvis du har tør hud, er det vigtigt at undgå hårde kemikalier og ingredienser, der kan forværre tørheden. Her er nogle ingredienser, du skal undgå, hvis du har tør hud:

 1. Alkohol: Alkoholbaserede produkter kan tørre din hud og forværre tørhed.
 2. Duft: Duftstoffer kan irritere tør hud og forårsage inflammation.
 3. Sulfater: Sulfater kan tørre din hud og fjerne naturlige olier.

Vælg i stedet for produkter, der indeholder fugtgivende ingredienser som hyaluronsyre, glycerin og ceramider.

Hudpleje til fedtet hud: Tips og tricks

Hvis du har fedtet hud, kan det være fristende at bruge produkter, der tørrer din hud ud for at reducere overskydende sebumproduktion. Men dette kan faktisk have den modsatte virkning og føre til endnu mere sebumproduktion. Her er nogle tips til hudpleje til fedtet hud:

 1. Vælg de rigtige produkter: Brug produkter, der ikke indeholder fedt, såsom vandbaserede fugtighedscremer og tonere.
 2. Brug ikke-tilstoppende produkter: Vælg produkter, der ikke tilstopper dine porer og forårsager tilstoppede porer.
 3. Rens din hud regelmæssigt: Rens din hud regelmæssigt for at fjerne overskydende sebum og snavs, men undgå overdrivelse.
 4. Anvend en toner: Brug en toner for at genoprette din hud pH-balance efter rensning.
sebumproduktion - kvinde med vatrundel foran spejl - forsøger at rense huden

Naturlige oliebaserede produkter til din hud

Naturlige oliebaserede produkter kan hjælpe med at opretholde en sund balance af sebumproduktion og forbedre din hud. Her er nogle naturlige ingredienser, der kan bruges i hudplejeprodukter:

 1. Arganolie: Arganolie er rig på vitamin E og fedtsyrer, der hjælper med at hydrere huden og forbedre hudens tekstur.
 2. Jojobaolie: Jojobaolie minder om hudens naturlige olier og kan hjælpe med at regulere sebumproduktionen og forhindre tilstoppede porer.
 3. Lavendelolie: Lavendelolie har beroligende egenskaber og kan hjælpe med at reducere inflammation i huden. Skal fortyndes med en bæreolie.
 4. Tea tree oil: Tea tree oil har antibakterielle egenskaber og kan hjælpe med at bekæmpe akne og andre hudproblemer.
 5. Skal fortyndes med en bæreolie.

Vegetabilske olier kan afhælpe både overproduktion og underproduktion af sebum

Ved for meget sebum i kroppen, kan det at tilføre huden med en god fugtgivende og nærende olie, få sebum produktionen til at opdage, at huden reelt set er rigeligt beskyttet, hvilket på kort tid, kan nedsætte den naturlige sebum produktion.

Omvendt kan gode vegetabilske olier i særdeleshed også hjælpe ved for lidt sebum. Her tilfører du netop en olie, der beskytter huden på samme måde som sebum gør. Endvidere vil det altid være en god idé, at holde huden ren og give den en god og nærende olie med vitaminer og mineraler.

Ved problemer med for meget sebum anbefaler vi enten Passionsfrugt olie eller Jojoba olie, da begge (og især Jojoba) efterligner hudens egen sebum rigtig meget.

ØKO
(10) DKK 129,00 (Inkl. moms)
ØKO
(3) DKK 119,00 (Inkl. moms)

Sebum og akne: En sammenhængende historie

Sebum kan spille en stor rolle i udviklingen af akne. Når der produceres for meget sebum, kan det tilstoppe porerne og skabe et miljø, der er gunstigt for bakterier, hvilket kan føre til akne. Men når sebumproduktionen er i balance, kan det hjælpe med at beskytte huden mod bakterier og andre skadelige mikroorganismer.

At opretholde en sund balance af sebumproduktion kan derfor hjælpe med at reducere risikoen for akne og andre hudproblemer. Brug milde produkter og undgå at over-rense din hud for at opretholde en sund balance.

Konklussion

Som du måske har gættet, spiller talg og sebum en vigtig rolle for at holde din hud sund og beskyttet. Så så længe din krop producerer den rette mængde talg, behøver du ikke rigtig at bekymre dig for meget om det.

Men hvis du opdager, at din hud bliver fedtet, eller hvis du lider af akne, er det en god idé at opsøge en læge og give dem disse tips. Hvis situationen er forårsaget af for lidt talgproduktion, vil en læge sandsynligvis ordinere behandlinger for det.

Men hvis det er fordi du producerer for meget talg, vil lægen højst sandsynligt anbefale visse livsstilsvalg såsom at spise sundere mad eller motionere for at afhjælpe problemet.

Sebum er en olieagtig substans, der udskilles af talgkirtlerne i huden hos pattedyr. Dets primære formål er at gøre hud og hår vandtæt og at beskytte dem mod udtørring og eventuelt udefrakommende bakterier.

Et overskud af talg, kan gøre huden eller håret fedtet, og den kan begynde at lugte, når den nedbrydes af bakterier uden for kroppen. Talgkirtlerne er normalt knyttet til hårsækkene, men de findes også i nogle hårløse områder af det menneskelige legeme, såsom øjenlåg, hvor de tilfører sebum til tårer for at holde øjet fugtigt.

Sammenfattende kan vi se, at talg spiller en vigtig rolle for at holde huden sund og strålende. Nøglen til at slippe af med overskydende talg er at identificere, hvad der får din krop til at producere det i overskud. Når du har gjort dette, vil du være i stand til effektivt at kontrollere produktionen af talg og bevare den sunde, strålende hud, du altid har ønsket dig.

FAQ

 1. Hvordan kan jeg opretholde en sund balance af sebumproduktion?

For at opretholde en sund balance af sebumproduktion, skal du sørge for at rense din hud regelmæssigt og bruge produkter, der passer til din hudtype. Vælg oliefrie produkter og undgå produkter, der tilstopper dine porer.

 1. Hvordan kan jeg identificere min hudtype?

Du kan identificere din hudtype ved at kigge på dens generelle udseende og følelse. Tør hud føles stram og tør, mens fedtet hud føles fedtet og skinnende. Kombineret hud er en blanding af tør og fedtet hud, mens normal hud føles glat og jævn.

 1. Hvilke ingredienser skal jeg undgå, hvis jeg har tør hud?

Hvis du har tør hud, bør du undgå produkter, der indeholder alkohol og hårde kemikalier, da disse kan tørre din hud ud yderligere. Du bør også undgå produkter, der indeholder duftstoffer eller farvestoffer.

 1. Hvordan kan naturlige oliebaserede produkter hjælpe min hud?

Naturlige oliebaserede produkter kan hjælpe med at opretholde en sund balance af sebumproduktion og forbedre din hud. De kan hjælpe med at hydrere huden og forbedre hudens tekstur, samtidig med at de regulerer sebumproduktionen og reducerer inflammation i huden.

 1. Hvad er sammenhængen mellem sebum og akne?

Sebum kan spille en stor rolle i udviklingen af akne. Når der produceres for meget sebum, kan det tilstoppe porerne og skabe et miljø, der er gunstigt for bakterier, hvilket kan føre til akne. Men når sebumproduktionen er i balance, kan det hjælpe med at beskytte huden mod bakterier og andre skadelige mikroorganismer.

Den ene af to livssjæle. Daily driver på webshoppen og med en stor interesse for de små detaljer. Jeg startede chleopatra.dk i 2013 - på anmodning fra min kære kone Liezel. Idéen var simpel. At skabe en webshop med salg af rene vegetabilske olier til huden og håret. Snart gik det op for mig, at jeg ikke vidste meget om disse produkter. Det har heldigvis ændret sig, da jeg kontinuerligt siden dengang har uddannet mig, researched emner og fortsat holder mig orienteret på emner omkring naturlige produkter til hud- og hårpleje.

På den måde har jeg i dag en stor viden om olier, smør, ler og mange andre naturlige råvarer til en sund hudpleje. Olier og ren kosmetik er i sandhed kommet ind under huden. Født uden den store tanke om naturlig kosmetik og hygiejne, men har fået øjnene op for denne nye verden, som i virkeligheden stammer fra de tidligste tider. Det er denne nye interesse i fakta og detaljer du vil finde i og lære mere om i mine artikler her på bloggen og når du ringer til os.

Om chleopatra

Guides og Tips

Æteriske olier mod forkølelse

Denne artikel dykker ned i brugen af æteriske olier som en naturlig og holistisk behandlingsmetode [...]

Naturlig Viden

Naturlig Olie til Negle: Få Stærkere og Sundere Negle

Lær alt om de bedste naturlige olier til at forbedre sundheden og styrken af dine [...]

Guides og Tips

Det rigtige valg af olie

Sind og Sundhed

10 ”harmløse” vaner der afholder dig fra succes

Vi skriver somme tider om ting, der ikke omhandler nogle af vores produkter. En fællesnævner [...]

Naturlig Viden

7 olier til håret du bare må have

Olier til håret eller blot hårolier, som de oftest kaldes som, er i skrivende stund [...]

Sind og Sundhed

Æteriske olier mod hoste

Dyk ned i æteriske oliers verden og deres utrolige evne til at bekæmpe hoste. Naturligt, [...]

Guides og Tips

Æteriske olier i vaskemaskinen eller tørretumbleren – Er det en god ide?

Dette spørgsmål har det med at komme op i ny og næ, så nu må [...]

Naturlig Viden

Baobab olie til håret – En gave fra livets træ

Baobab olie, en skjult skat fra naturen, transformerer håret med dens dybt hydrerende og beskyttende [...]

Naturlig Viden

Argania spinosa – Hemmeligheden bag Argan Olie

Argania spinosa – Argan olie og træet bag hele redeligheden Det her handler om et [...]

Skriv et svar