Sebum min kære ven er…

(sagt med bedste professorstemme) Sebum er en finurlig egenskab kroppen har til at generere den mængde fedt, som kroppen kræver. Det er nemlig sådan, at sebum er den naturlige fedt, som kroppen producerer. Det er talgkirtlerne som står til ansvar for at producere denne sebum og din krop bruger den ganske simpelt til at beskytte huden. Men din krop har en slags love-hate forhold til sebum. Når kroppen producerer den helt perfekte mængde, så stråler din hud og kroppen af glad, men hvis din hud har for meget af denne olieagtige substans, så er sandsynligheden stor for at få fedtet hud og for at blive ramt af akne problemer. Omvendt, vil for lidt sebum resultere i en tør, revnet og sprækket hud. Det handler derfor om, at holde øje med kroppens signaler og høre efter hvad den fortæller dig.

Gå ikke glip af disse tilbud

Tilbud
ØKO
DKK 159,00 DKK 149,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-12.5%
Fra DKK 300,08
Tilbud
DKK 149,00 DKK 69,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-15%
DKK 487,00 DKK 413,95
Tilbud
-12.5%
DKK 396,00 DKK 346,50
Tilbud
DKK 159,00 DKK 109,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-12.5%
Tilbud
-12.5%
DKK 357,00 DKK 312,38
Tilbud
-12.5%
DKK 177,00 DKK 154,88
Tilbud
-10%
Tilbud
ØKO
DKK 79,00 DKK 59,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-12.5%
Fra DKK 372,75
Tilbud
-20%
DKK 1.168,00 DKK 934,40

Hvem har opfundet sebum?

Talgkirtlerne som producerer kroppens sebum, findes overalt på huden med undtagelse af håndflader og fodsålerne. Der er heller ikke lige mange over hele kroppen. Hvor hænder og fødder ikke har mange, så har ryggen, panden og hagen rigtig mange. Faktisk et sted imellem 400 og 900 per kvadratcentimeter. Selv øregangen har talgkirtler. Talgkirtler ligger lige under overfladen af huden i det man kalder dermis, som er det næst yderste lag i hudens overflade. Sebum finder sin vej fra dette lag og ud til overfladen af huden igennem porer eller hårsække.  

Hvad er funktionen for sebum og hvorfor har vi sebum?

De to spørgsmål går vist meget godt i spænd med hinanden. Sebum har mange formål, når det kommer til stykket. Det er nemlig ikke for sjov skyld, eller blot for at irriterer dig, at den tager den lange vej fra roden af dermis til ydersiden af din hud. Her ligger den sig som et beskyttende lag, som er med til at holde kroppen vandtæt. Kroppen består jo af omkring 55 – 75% vand og selvom det er utrolig vigtigt, at holde sig hydreret med rigeligt af væske, så har kroppen også brug for at holde på den væske som den indeholder. Sebum fungerer på den måde som en barriere – på hele to måder (+ en ekstra bonus):
  1. Sebum sørger for at holde for meget vand fra at kommer ind i din krop.
  2. Samtidig forhindrer det dig i at miste for meget vand gennem huden.
  3. Og som en ekstra beskyttende funktion, så beskytter det samtidig din hud mod bakterier og svampeinfektioner.
Sebum spiller derfor en utrolig vigtig rolle i at holde din hud sund og beskyttet. Men for meget eller for lidt sebum, kan være et problem.   For meget eller for lidt sebum Når talgkirtlerne producerer sebum, kan de ved overproduktion risikere at blive låst inde bag døde hudceller, hvor bakterier kan vokse og dermed forårsage akne. Din krop producerer sebum hele livet igennem, men efterhånden som vi bliver ældre mindskes produktionen. Produktionen er som regel på sit højeste i løbet af puberteten, hvorfor sebum og andre hormoner ofte kan gå op i en højere magt imod dig og forårsage akne. For mænd er produktionen oftest størst under puberteten, hvor den kan være mere end dobbelt end resten af tiden. For kvinder kan produktionen stige og falde. Den stiger gerne ved menstruation, under graviditet og under overgangsalderen. Ens for alle er, at produktionen falder med alderen, hvilket er grunden til at ældre mennesker er tilbøjelige til at have en tør og rynket hud.  

Hvad indeholder sebum?

Sebum er sammensat af lipider, som er fedtstoffer. Disse lipider opløses ikke i vand, hvorfor det er i stand til at skabe denne barriere, hvor den kan holde vand ude fra kroppen. I lipider finder du både kulstof, brint og ilt, som også findes i plante- og dyreceller. Sebum indeholder forskellige lipider, herunder kolesterol, glycerider, fedtsyrer, squalen og voks og cholesterolestere, men den nøjagtige sammensætning af sebum varierer fra person til person og afhænger desuden også af alderen. Sammensætningen skifter ofte fra nyfødt til en alder af otte og så igen ved puberteten.   Vegetabilske olier kan afhælpe både overproduktion og underproduktion af sebum Ved for meget sebum i kroppen, kan det at tilføre huden med en god fugtgivende og nærende olie, få sebum produktionen til at opdage, at huden reelt set er rigeligt beskyttet, hvilket på kort tid, kan nedsætte den naturlige sebum produktion. Omvendt kan gode vegetabilske olier i særdeleshed også hjælpe ved for lidt sebum. Her tilfører du netop en olie, der beskytter huden på samme måde som sebum gør. Endvidere vil det altid være en god idé, at holde huden ren og give den en god og nærende olie med vitaminer og mineraler. Ved problemer med for meget sebum anbefaler vi enten Passionsfrugt olie eller Jojoba olie, da begge (og især Jojoba) efterligner hudens egen sebum rigtig meget.  

Kort resumé

Sebum er en olieagtig substans, der udskilles af talgkirtlerne i huden hos pattedyr. Dets primære formål er at gøre hud og hår vandtæt og at beskytte dem mod udtørring og eventuelt udefrakommende bakterier. Et overskud af talg, kan gøre huden eller håret fedtet, og den kan begynde at lugte, når den nedbrydes af bakterier uden for kroppen. Talgkirtlerne er normalt knyttet til hårsækkene, men de findes også i nogle hårløse områder af det menneskelige legeme, såsom øjenlåg, hvor de tilfører sebum til tårer for at holde øjet fugtigt.   Er du glad for alt den viden du bliver beriget med her på CHLEOPATRA? – Hvad så med at tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvor du få endnu flere gode fakta og informationer serveret…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Brug for en lækker ansigtsolie?

Vi anbefaler

Figenkaktus frø olie

pas på miljøet - hånd med plante (nyt spire)

Download ALLE Resourcer Vi Har Lavet (Helt Gratis)

Når du tilmelder dig, tilslutter du dig også vores nyhedsbrev, hvor du får nyttige tips, downloads og nyheder.

Her er et preview af hvad du får...

Fri fragt på første ordre

 *Gælder ved minimum køb for kr. 200,-

Tilmeld dig og få også 5% OFF på din første bestilling