Basisolie, vegetabilsk olie, carrier oil…

Basisolier er base olier, eller bærende olier som man kalder dem inden for aromaterapien. For alle andre er der i sandhed tale om vegetabilske olier.

Basisolier kaldes også for bæreolier, som er en betegnelse der anvendes inden for aromaterapi, netop fordi olien er i stand til at “bære” sig selv.

På engelsk kaldes de oftest for carrier oils – igen fordi de bærer olien.

Basisolier anvendes inden for aromaterapi med det formål, at fortynde de kraftige og ofte meget koncentrerede æteriske olier. Da æteriske olier i langt de fleste tilfælde er alt for kraftige til at blive anvendt direkte på huden, giver disse bærrende olier muligheden for at fortynde de æteriske. På den måde kan aromaterapeuter blande de mange fordele ved både basisolier samt de æteriske olier. Hvis man anvender de æteriske olier direkte på huden, vil der være en stor risiko for at det udvikler hudirritationer og allergier.

Basisolier udvindes fra de fedtholdige dele af planterne; så som kerner, frø eller nødder. Basisolier fordamper ikke som æteriske olier gør og de fleste olier har en relativ lang holdbarhed, før de bliver harske.

Basisolier er rene vegetabilske olier, som oftest udvindes ved koldpresning og de kan sagtens anvendes direkte på huden.

Denne artikel fortæller lidt om de forskellige olier og deres egenskaber, når du anvender dem alene på huden. Helt uden at blande dem.

De bedste vegetabilske olier er koldpresset, uraffineret og økologiske.

Basisolier

Açaí

Dansk Navn:
Acai olie

Botanisk Navn:
Euterpe Oleracea Fruit Oil

Oprindelsesland:
Brasilien

Euterpe Oleracea Fruit Oil

Super rig på  og nærende for huden, rig på omega-6 og omega-9 og spækket med vitaminer; B1, B2, B3, C og E. Acai olie er en powerful anti-aging olie, der både fugter og reparerer tør og aldrende hud. Olien er fyldt med antioxidanter og besidder anti-inflammatoriske egenskaber samtidig med, at den beskytter huden mod frie radikaler og virker antibakteriel.

Tilbud
DKK 229,00 DKK 206,10 (Inkl. moms)
Læs mere om Acai olie her

Almond, sweet

Dansk Navn:
Mandelolie, sød

Botanisk Navn:
Prunis Amygdalus

Oprindelsesland:
Spanien

basisolie - Prunis Amygdalus - mandelolie

Beskyttende og nærende for huden, rig på protein, vitamin A, vitamin B og vitamin E, meget blødgørende og nærende, bekæmper mørke rander og under-øjen-poser, reducerer rynker, bedste ingrediens til at vende tidlige tegn på ældning og er fantastisk god som massageolie.

Læs mere om Mandelolie her

Apricot

Dansk Navn:
Abrikoskerneolie

Botanisk Navn:
Prunus Armeniaca

Oprindelsesland:
Chile

Prunus Armeniaca

Grundet det store indhold af oliesyre absoberes denne olie nemt ind i huden, hvorfor den også er god som massageolie. Olien indeholder både Vitamin-A og E samt flere forskellige varianter af Vitamin-B – blandt andet B17, som menes at være en sand kræft-bekæmper. Der findes ingen naturlige kilder, der er mere rig på B17, end abrikos.

Læs mere om Abrikoskerneolie her

Argan

Dansk Navn:
Argan olie

Botanisk Navn:
Argania Spinosa

Oprindelsesland:
Marokko

Argania Spinosa

Beskytter huden mod fremtidige skader, bringer det bedste af din hud frem med det samme, hjælper med at helbrede beskadiget hud, beskytter huden mod ældningstegn, ved at korrigerer effekten af dehydrering og tab af elasticitet, indeholder en stor mængde af tocopheroler (E-vitamin), som er potente antioxidanter, hjælper huden til at bekæmpe frie radikaler, huden bliver mærkbart blødere og glattere, faldende fine linjer og forbedre udseendet af ar.

DKK 129,00 (Inkl. moms)
Læs mere om Argan olie her

Avocado

Dansk Navn:

Avocado olie

Botanisk Navn:

Persea Americana

Oprindelsesland:

Mexico

basisolie - Persea Americana- avocadoolie

Blødgør hudens væv og behandler kemisk skadet hud. Indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler, der nærer, blødgør og fugter huden. Er god som massageolie og anvendes ofte til at blande med andre basisolier, for at opnå en ekstra god og nærende olie.

DKK 99,00 (Inkl. moms)
Læs mere om Avocado olie her

Baobab

Dansk Navn:

Baobab olie

Botanisk Navn:

Adansonia digitata

Oprindelsesland:

Afrika

basisolie - Adansonia Digitata - baobabolie

Ideel til behandling af tør og skadet hud. Hjælper med at forbedre hudens elasticitet og tilskynder regenerering af hudceller. Tilstopper ikke porerne og blødgør huden. De essentielle fedtsyrer bidrager til at opretholde en sund hud. 

DKK 249,00 (Inkl. moms)
Læs mere om Baobab olie her

Borage

Dansk Navn:

Hjulkroneolie

Botanisk Navn:

Borago Officinalis

Oprindelsesland:

Oregon, Syrien, Middelhavsområdet, Nordafrika og Sydamerika

basisolie - Borago Officinalis - hjulkroneolie

Blødgør fine linjer og rynker og er en værdifuld kilde til gamma-linolensyre (GLA), en essentiel fedtsyre med stærke anti-inflammatoriske egenskaber som gendanner hudens væv og elasticitet. 

DKK 159,00 (Inkl. moms)
Læs mere om Hjulkroneolie her

Buriti

Dansk Navn:

Buriti olie

Botanisk Navn:

Mauritia flexuosa

Oprindelsesland:

Sydamerika

basisolie - Buriti

Rigeste kilde til beta-caroten med en bemærkelsesværdig evne til at nære, fugte og reparerer epidermis samtidig med at den reducerer rynker ved at forbedre hudens elasticitet.

Læs mere om Buriti olien her

Calendula

Dansk Navn:

Calendula olie

Botanisk Navn:

Calendula Arvensis

Oprindelsesland:

Makaronesien, Middelhavsområdet, Iran

basisolie - Calendula

Gode healing egenskaber og blødgørende kvaliteter. Olien reducerer inflammation og beroliger irriteret væv i huden samtidig med at den fugter og hjælper med at beskytte huden.

Læs mere om Calendula olie her

Coconut

Dansk Navn:

Kokosolie

Botanisk Navn:

Cocos Nucifera

Oprindelsesland:

Filippinerne, De Sydlige Stillehavs øer, Australien og Sydafrika

basisolie - kokosolie

Absorberes let ind i huden og er kendt for sin fugtgivende og beroligende egenskaber. Giver en utrolig balance af naturlige mættede fedtsyrer, som ikke er at finde i andre olier. Olien fremmer en sund hud og lindre en tør og sprækket, ru og rynket hud. Kokosolie bekæmper frie radikaler og holder huden sund og ungdommelig. 

Læs mere om Kokosolie her

Cucumber

Dansk Navn:

Agurkeolie

Botanisk Navn:

Cucumis Sativa

Oprindelsesland:

Chile

basisolie - Cucumber - agurkeolie

Indeholder en høj mængde af linolsyre (Omega-6) og bemærkelsesværdige mængder af Oliesyre og Palmitic fedtsyrer. Olien er lys og stærkt fugtgivende og behandler øje hævelser. Indeholder anti-inflammatoriske egenskaber og er yderst effektiv til behandling af tør hud. Desuden fremskynder den processen af regenerering af hud og hjælper med at forebygge for tidlig aldring.

Læs mere om argurkeolie her

Evening Primrose

Dansk Navn:

Kæmpenatlysolie

Botanisk Navn:

Oenothera Biennis

Oprindelsesland:

De fleste tempererede områder

Kæmpenatlysolie

Blødgør og beroliger tør og irriteret hud, indeholder høje niveauer af linolsyre og gamma linolensyre (GLA), der anvendes til at understøtte hudsygdomme og hjælper med en foryngende proces af din hud og med at producere anti-aging effekt, lysner de mørke rander omkring øjnene, og minimerer efterhånden det trætte udseende af dine øjne, forbedrer fastheden og elasticiteten af huden, hjælper din krop med at producere påkrævede nye hudceller og med at fugte en tør hud. 

Læs mere om Kæmpenatlysolie her

Jojoba

Dansk Navn:

Jojoba olie

Botanisk Navn:

Simmondsia Chinensis

Oprindelsesland:

De varmeste og tørreste ørkener

basisolie - Simmondsia Chinensis - jojoba

Indeholder unikke proteiner, flydende voks og fedtsyrer, der ligner hudens egen naturlige og blødgørende pH balance, fremragende olie som kan kombineres med andre hudpleje olier/produkter, tilføjer balance og styrker hudens fordele, blødgører, virker beskyttende og afbalancerende, alsidig olie og fugtighedscreme der fremmer en sund og strålende teint. 

Læs mere om Jojobaolie her

Kukui

Dansk Navn:

Kukui olie

Botanisk Navn:

Aleurites Moluccanus

Oprindelsesland:

Hawaii

basisolie - Kukui

Trænger hurtigt ind i de dybeste lag af huden og skaber et beskyttende skjold, der låser fugten uden at blokere porerne. Olien efterlader ingen fedtet fornemmelse, men efterlader en silkeblød tekstur i huden. Olien indeholder store mængder af essentielle fedtsyrer, (lionoleic og linolsyrer) samt vitaminerne A, C og E, som indeholder antioxidantiske fordele, som beskytter huden.

Læs mere om kukui olie her

Macadamia

Dansk Navn:

Macadamia olie

Botanisk Navn:

Macadamia Integrifolia

Oprindelsesland:

Kenya

basisolie - Macadamia Integrifolia - macadamia

Rig på palmitolein, som er afgørende for at sinke hudens aldring af cellerne, fantastisk regenererende og fugtgivende, en olie, der efterligner hudens egen sebum, ikke-fedtende, god til tør og irriteret hud, reducerer kløe og inflammationer. 

DKK 129,00 (Inkl. moms)
Læs mere om macadamiaolie her

Marula

Dansk Navn:

Marula olie

Botanisk Navn:

Sclerocarya Birrea

Oprindelsesland:

Sydafrika, Botswana og Namibia

basisolie - Sclerocarya Birrea - marula olie

Rig på antioxidanter og oliesyre og er et afgørende element for opretholdelse af en sund hud. Indeholder vitaminerne C og E og har en bemærkelsesværdig evne til at trænge ind i huden for at nære, fugte og forbedre hudens elasticitet og i det hele taget pleje en moden hud. 

DKK 149,00 (Inkl. moms)
Læs mere om marula olie her

Moringa

Dansk Navn:

Moringa olie

Botanisk Navn:

Moringa Oleifera Seed

Oprindelsesland:

Indien, Afrika, Kina, Filippinerne

Moringa

Anvendelsen af Moringa varierer meget med hver andel af træet. Både blade, blomster, frø bælg og rødder bliver alle brugt til mad, sundhed og kosmetik. Olien udvindes af frøene og historien for dets fantastiske egenskaber går helt tilbage til den oldegyptiske tidsalder. Olien fugter, nærer og heler huden med både antioxidanter, mineraler og vitaminer. Moringa anvendes udvortes til behandling af infektion, akne, fodsvamp, skæl og mindre sår. 

DKK 179,00 (Inkl. moms)
Læs mere om moringa olie her

Passionfruit

Dansk Navn:

Passionsfrugt olie

Botanisk Navn:

Passiflora Incarnata

Oprindelsesland:

Brasilien

basisolie - Passiflora Incarnata - passionsfrugtolie

Hjælper med at beskytte mod kræftfremkaldende stoffer, beskyttelse af DNA-skadelige frie radikaler, rig på vitamin C og antioxidanter, hjælper med at forsinke den skade, der fører til forekomsten af aldring, hjælper med at bevare kollagen og elastin, som holder huden fast og ungdommelig, rig på vitamin A i form af carotenoider, som er afgørende for cellevækst og reparation heraf, lys og ikke-fedtet olie, som huden drikker hurtigt, anti-inflammatorisk egenskaber, kan også medvirke til at reducere hævelse og irritation. 

DKK 129,00 (Inkl. moms)
Læs mere om passionsfrugt olie her

Pomegranate

Dansk Navn:

Granatæbleolie

Botanisk Navn:

Punica Granatum

Oprindelsesland:

Kina, Indien, Egypten og regioner i Mellemøsten

basisolie - Pomegranate - granatæbleolie

Fungerer som et effektivt blødgøringsmiddel og er utrolig rig på antioxidanter. Afhjælper tør og irriteret aldrende hud og balancerer hudens pH-værdi. Olien forbedrer hudens elasticitet, er stærkt fugtgivende og kan hjælpe med at ødelægge og forebygge dannelse af kræftceller. Er en naturlig vegetabilsk kilde til CLA (punicic syre). 

DKK 169,00 (Inkl. moms)
Læs mere om granatæbleolie her

Prickly Pear

Dansk Navn:

Figenkaktus olie

Botanisk Navn:

Opuntia Ficus Indica

Oprindelsesland:

Marokko og Tunesien

basisolie - Opuntia Ficus Indica - figenkaktusolie

Indeholde kraftfulde antioxidanter, stopper ældningsprocessen af celler og stimulerer deres fornyelse, reducere dybden af rynker og reducerer poser under øjnene, udglatter rynker og de fine linje, forfiner hudens struktur, forbedrer hudens mikrocirkulation, forbedrer hudens hydrering og styrker hudens naturlige forsvar, dufter dejlig og frisk. 

Læs mere om figenkaktus frø olie her

Raspberry

Dansk Navn:

Hindbærkerneolie

Botanisk Navn:

Rubus idaeus

Oprindelsesland:

Chile

hindbær

Hindbærkerneolie er spækket med E-vitamin og A-vitamin, hvilket gør den til en mægtig rig olie. Den virker anti-inflammatorisk, styrker slap og aldrende hud og er desuden naturlig rig på SPF. Det siges at olien besidder imellem 28-50 SPF (solbeskyttelsesfaktor med beskyttelse mod solens farlige UV-A og UV-B stråler) – vær dog opmærksom på at dette ikke er testet. 

Læs mere om hindbærkerneolie her

Rosehip

Dansk Navn:

Hybenolie

Botanisk Navn:

Rosa Canina

Oprindelsesland:

Frankrig og Chile

basisolie - Rosa Canina - hybenkerneolie

Kraftfuld hudcelle regenerator, hjælper med at forebygge for tidlig aldring af huden, reducerer rynker og forbedrer strækmærker, arvæv og problematisk hud, blødgør rynker, revitaliserer tør og kedelig hud og forbedre synligt din huds kvalitet og udseende, fungerer som en naturlig fugtighedscreme. 

DKK 169,00 (Inkl. moms)
Læs mere om hybenkerneolie her

Sea Buckthorn

Dansk Navn:

Havtorn olie

Botanisk Navn:

Hippophae Rhamnoides

Oprindelsesland:

Kina, Rusland, Frankrig og Canada

havtorn bær

Forsinker ældningsprocessen af huden, beskytter mod UV-stråler, støtter op om hudens egen heling, herunder af forbrændinger, sår, akne og mange former for inflammationer (dematitis). Høj mængde af anioxidanter, leverer en beskyttende virkning, rig på vitamin A og vitamin E, reducerer forekomsten af rynker og forsinker for tidlig aldring, fungerer som et godt hjælpemiddel til reparation og foryngelse af hudens cellestruktur. 

DKK 159,00 (Inkl. moms)
Læs mere om havtornolie her

Tamanu

Dansk Navn:

Tamanu olie

Oprindelsesland:

Vanuatu, Indonesien og Polynesien

basisolie - calophyllum inophyllum - tamanu

Minimerer strækmærker og gør mirakler for dit arvæv, bemærkelsesværdigt helbredende og regenererende med en evne til at producere nyt hud-væv, antioxidante egenskaber. Lindrer og beskytter huden mod inflammation, rødmen af huden, solskoldning og insektbid, Har en regenererende virkning på huden (især epidermis cellerne), effektiv til at hele sår, forbrændinger, snitsår, reducerer ar dannelse, er antiseptisk og antiakne, indeholder naturligt antibiotika, antibakterielle, anti-svampe og anti-koagulerede egenskaber, fugter, nærer og reparerer epidermis celler af tør og skadet hud. 

DKK 169,00 (Inkl. moms)
Læs mere om tamanu olie her

Interesseret i andre olier, du ikke finder her? Så prøv at søg din favoritolie hos vores partner hos kosmetik-olier.dk

 

Flere naturlige olier

Finder du ikke den naturlige olier du søger, så prøv at kigge forbi Naturlig olie, hvor du finder flere olier.

 

Ekstraktionsmetode

Du bør altid gå efter en olie, der er blevet koldpresset elle kold expellerpresset. Begge metoder indikerer, at olien er blevet presset uden brug af ekstra tilført varme. Processen kan stadig frembringe varme ved friktion af metoden, men koldpressede olier behandles under betingelser, der holder varmen til et absolut minimum. Olier, der blot er expellerpresset er ikke nødvendigvis holdt under lave varme temepraturer. Når olier behandles uden kølige forhold, kan den høje temperatur sammen med varigheden af denne forarbejdningsmetode skade de skrøbelige næringsstoffer i olien.

Læs mere om de forskellige ekstrationsmetoder her.

 

Næringsstoffer

Basisolier kan indeholde fedtopløselige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Seabuckthorn (fra bærene) har for eksempel en så høj andel af beta-caroten, at olien bliver helt orange, og er blandt de mest levende olier. Der findes også mange olier, der naturligt indeholder tocopheroler (E-vitamin) og de vil i så fald fungere som antioxidanter, der er nyttige for både huden og generelt til at hjælpe med holdbarheden af olien.

 

Essentielle fedtsyrer

Essentielle fedtsyrer er fedtsyrer, som vores krop ikke kan fremstille selv og har brug for, hvorfor vi er nødt til at indtage dem igennem vores kost. Ved lokal anvendelse (direkte på huden), virker de meget nærende for vores hud. Basisolier varierer i deres forhold til indholdet af specifikke essentielle fedtsyrer. Essentielle fedtsyrer er en fordel for huden, men de kan også gøre en olie mere skrøbelig og være årsag til en hurtigere harskning af olien.

Læs mere om essentielle fedtsyrer her.

 

Opbevaring og holdbarhed

Langt de fleste basisolier bør opbevares køligt, væk fra sollys og helst i et mørkt rum. Nogle olier kan med fordel opbevares i køleskabet efter åbning, men du bør læse mere om dette på det enkelte produkt, da nogle olier ikke tåler køleskab. De olier der tåler køleskab, kan virke lettere stivnet, men vil bløde op igen, når de tages ud og opbevares i stuetemperatur.

Holdbarheden på de forskellige olier afhænger først og fremmest af, hvordan olien bliver opbevaret, men også af, hvilken olier der er tale om. Nogle olier holder kun et halvt års tid, mens de fleste olier ved god opbevaring nemt kan holde to år. Nogle olier som Jojoba olie og kokosolie kan normalt holde 3 år og måske endda helt op til fem.

Læs mere om opbevaring og holdbarhed af vegetabilske olier her

 

Er du blevet klogere på hvilke basisolier du synes bedst om? Fortæl os gerne om dine erfaringer, ved at skrive en kommentar herunder.

 

bog cover - chleopatra magasinet #2
Læs dette nummer af
Chleopatra Magasinet
på din måde

Download dette nummer af Magasinet som PDF og læs det på din mobil, tablet eller computer, når det passer dig.

• Denne artikel tilhører udgivelse #2 •

En tanke om “Alverdens basisolier og deres egenskaber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

5% Rabat
Gratis Marula olie
Gratis Fragt
Godt i gang guide
10% Rabat
Gratis Marula olie
Gratis Fragt
Godt i gang guide
15% Rabat
Gratis Fragt
Godt i gang guide
20% Rabat
Spin hjulet og Vind!
Alle vinder! Ved deltagelse tilmelder du dig vores nyhedsbrev med mulighed for rabat på første bestilling, gratis fragt eller gratis guide. Alle her er vindere...
Vores husregler:
  • Ét spil per bruger
  • Rabatkoder kan ikke bruges på pakketilbud og heller ikke sammen med andre koder
  • Snydere vil blive diskvalificeret
Share
Tweet
+1
Pin
Share