Liste over alverdens basisolier og deres egenskaber

alverdens basisolie

Basisolier er base olier, eller bærende olier som man kalder dem inden for aromaterapien. For alle andre er der i sandhed tale om vegetabilske olier.

Basisolier kaldes også for bæreolier, som er en betegnelse der anvendes inden for aromaterapi, netop fordi olien er i stand til at “bære” sig selv.

På engelsk kaldes de oftest for carrier oils – igen fordi de bærer olien.

For de fleste andre, er der blot tale om olier. Men ud over at en basisolie kan bruges til at fortynde en æterisk olie og dermed fungere som en basisolie. Så indeholder disse basisolier og ganske glimrende egenskaber i sig selv – helt uden at blive blandet op med andre ingredienser.

Se vores liste over basisolier og deres mange gode egenkaber herunder.

Introduktion

Basisolie er en naturlig ingrediens, der er blevet brugt til skønhedsformål i årtusinder. Med dens mange fordele er Basisolie blevet en populær ingrediens i naturlige hud- og hårplejeprodukter. I denne artikel vil vi udforske de forskellige typer Basisolie og deres anvendelse, samt hvordan de kan hjælpe dig med at opnå en sund og strålende hud og hår.

Hvad er basisolie?

Basisolier anvendes inden for aromaterapi med det formål, at fortynde de kraftige og ofte meget koncentrerede æteriske olier.

Da æteriske olier i langt de fleste tilfælde er alt for kraftige til at blive anvendt direkte på huden, giver disse bærende olier muligheden for at fortynde de æteriske olier.

På den måde kan aromaterapeuter blande de mange fordele ved både basisolier samt de æteriske olier. Hvis man anvender de æteriske olier direkte på huden, vil der være en stor risiko for at det udvikler hudirritationer og allergier.

Hvad er Basisolie og dens fordele?

Basisolie er en olie, der er udvundet fra frø, nødder eller kerne af forskellige planter. Det er en naturlig ingrediens, der har en række fordele for hår og hud. Basisolie kan være en god kilde til essentielle fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten.

Anvendelse af basisolie

Basisolier er en type naturlig olie, der anvendes i en række forskellige skønhedsprodukter, herunder hud- og hårpleje. Disse olier kan anvendes alene eller som en base for tilsætning af andre ingredienser som æteriske olier eller urteekstrakter.

Basisolier er kendt for deres evne til at fugte og blødgøre huden og kan hjælpe med at forbedre hudens elasticitet og udseende. Disse olier kan også anvendes som en mild massageolie til at lindre muskelspændinger og stivhed.

Nogle af de mest almindelige basisolier, der anvendes i skønhedsprodukter, omfatter jojobaolie, mandelolie, kokosolie, arganolie og avocadoolie. Disse olier er lette og absorberes let i huden, hvilket gør dem til en ideel ingrediens i produkter til daglig brug.

Basisolier kan også anvendes i hårpleje for at forbedre hårets styrke og glans og reducere skader forårsaget af miljømæssige faktorer og kemiske behandlinger. Disse olier kan også anvendes til at massere hovedbunden for at fremme sund hårvækst.

Når du vælger en basisolie, er det vigtigt at vælge en økologisk og koldpresset olie af høj kvalitet. Du kan anvende basisolier direkte på huden eller håret som en fugtighedscreme eller som en ingrediens i hjemmelavede ansigtsmasker eller kropsolier.

Basisolier er også et must-have produkt, når du skal fortynde æteriske olier.

De bedste vegetabilske olier fra hele verden

Basisolier udvindes fra de fedtholdige dele af planterne; så som kerner, frø eller nødder. Basisolier fordamper ikke som æteriske olier gør og de fleste olier har en relativ lang holdbarhed, før de bliver harske.

Basisolier er rene vegetabilske olier, som oftest udvindes ved koldpresning og de kan sagtens anvendes direkte på huden.

Denne artikel fortæller lidt om de forskellige olier og deres egenskaber, når du anvender dem alene på huden. Helt uden at blande dem.

De bedste vegetabilske olier er koldpresset, uraffineret og økologiske.

Abrikoskerneolie

Engelsk Navn:
Apricot kernel oil

Botanisk Navn:
Prunus Armeniaca

Oprindelsesland:
Chile

Grundet det store indhold af oliesyre absoberes denne olie nemt ind i huden, hvorfor den også er god som massageolie. Olien indeholder både Vitamin-A og E samt flere forskellige varianter af Vitamin-B – blandt andet B17, som menes at være en sand kræft-bekæmper. Der findes ingen naturlige kilder, der er mere rig på B17, end abrikos.

ØKO
(1) DKK 109,00 (Inkl. moms)

Açaí olie

Engelsk Navn:
Acai oil

Botanisk Navn:
Euterpe Oleracea Fruit Oil

Oprindelsesland:
Brasilien

Super rig på  og nærende for huden, rig på omega-6 og omega-9 og spækket med vitaminer; B1, B2, B3, C og E. Acai olie er en powerful anti-aging olie, der både fugter og reparerer tør og aldrende hud. Olien er fyldt med antioxidanter og besidder anti-inflammatoriske egenskaber samtidig med, at den beskytter huden mod frie radikaler og virker antibakteriel.

(3) DKK 179,00 (Inkl. moms)

Agurkeolie

Engelsk Navn:
Coconut oil

Botanisk Navn:
Cucumis Sativa

Oprindelsesland:
Chile

Indeholder en høj mængde af linolsyre (Omega-6) og bemærkelsesværdige mængder af Oliesyre og Palmitic fedtsyrer. Olien er lys og stærkt fugtgivende og behandler øje hævelser. Indeholder anti-inflammatoriske egenskaber og er yderst effektiv til behandling af tør hud. Desuden fremskynder den processen af regenerering af hud og hjælper med at forebygge for tidlig aldring.

basisolie - Cucumber - agurkeolie

Amaranth olie

Engelsk Navn:
Amaranth oil

Botanisk Navn:
Amaranthus Spinosus

Oprindelsesland:
Tyskland

Amaranth olie er en naturlig olie, der er udvundet fra frøene af Amaranthus-planten. Denne olie er rig på næringsstoffer og antioxidanter, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten. Amaranth olie er også blevet brugt i århundreder til hårpleje. Olien kan hjælpe med at reducere skader forårsaget af miljømæssige faktorer og varmestyling, og kan forbedre hårets styrke og glans.

Amaranthus Spinosus

Amla olie

Engelsk Navn:
Amla Oil

Botanisk Navn:
Emblica Officinalis

Oprindelsesland:
Storbritanien

Amla olie er en naturlig olie, der er udvundet fra indisk stikkelsbærfrugt, også kendt som Amla eller Emblica Officinalis. Denne olie er rig på C-vitamin og antioxidanter, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten. Denne olie er også blevet brugt i traditionel indisk medicin til behandling af hudproblemer såsom acne og eksem. Amla olie kan hjælpe med at lindre hudirritationer og reducere inflammation i huden.

Andiroba olie

Engelsk Navn:
Andiroba oil

Botanisk Navn:
Carapa Guianensis

Oprindelsesland:
Brasilien

I Andiroba oliens hjemland Brasilien er denne olie kendt som et insektfrastødende middel, hvor den anvendes mod myg, flåter og andre små irriterende bæster. Til almindelig hudpleje fungerer den også godt grundet dens anti-inflammatoriske egenskaber. Olien beroliger akne, udglatter bumser og genopbygger tør og aldrende hud.

Argan olie

Engelsk Navn:
Argan oil

Botanisk Navn:
Argania spinosa

Oprindelsesland:
Marokko

Beskytter huden mod fremtidige skader, bringer det bedste af din hud frem med det samme, hjælper med at helbrede beskadiget hud, beskytter huden mod ældningstegn, ved at korrigerer effekten af dehydrering og tab af elasticitet, indeholder en stor mængde af tocopheroler (E-vitamin), som er potente antioxidanter, hjælper huden til at bekæmpe frie radikaler, huden bliver mærkbart blødere og glattere, faldende fine linjer og forbedre udseendet af ar.

ØKO
(10) DKK 119,00 (Inkl. moms)

Avocado olie

Engelsk Navn:
Avocado oil

Botanisk Navn:
Persea Americana

Oprindelsesland:
Mexico

Blødgør hudens væv og behandler kemisk skadet hud. Indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler, der nærer, blødgør og fugter huden. Er god som massageolie og anvendes ofte til at blande med andre basisolier, for at opnå en ekstra god og nærende olie.

ØKO
(3) DKK 109,00 (Inkl. moms)

Bacuri olie

Engelsk Navn:
Platonia Insignis

Botanisk Navn:
Platonia Insignis

Oprindelsesland:
Brasilien, Amazonas Regnskov

Bacuri olie er en naturlig olie, der er udvundet fra frøene af Bacuri-træet, der primært findes i Amazonas regnskov i Brasilien. Denne olie er rig på næringsstoffer og antioxidanter, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten. Bacuri olie er også blevet brugt i traditionel brasiliansk medicin til behandling af hudproblemer såsom acne og eksem. Olien har antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at reducere forekomsten af hudirritationer.

Baobab olie

Engelsk Navn:
Baobab oil

Botanisk Navn:
Adansonia digitata

Oprindelsesland:
Syd Afrika

Ideel til behandling af tør og skadet hud. Hjælper med at forbedre hudens elasticitet og tilskynder regenerering af hudceller. Tilstopper ikke porerne og blødgør huden. De essentielle fedtsyrer bidrager til at opretholde en sund hud.

ØKO
(5) DKK 179,00 (Inkl. moms)

Broccolifrøolie

Engelsk Navn:
Broccoli Seed Oil

Botanisk Navn:
Brassica Oleracea Italica

Oprindelsesland:
Tyskland

Broccolifrøolie er en naturlig olie, der er udvundet fra frøene af broccoli. Denne olie er rig på antioxidanter og fedtsyrer, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten. Broccolifrøolie er en let olie, der nemt absorberes i huden og er en populær ingrediens i naturlig hudpleje. Olien indeholder høje niveauer af vitamin C og E, der kan hjælpe med at beskytte huden mod skader forårsaget af frie radikaler og reducere forekomsten af fine linjer og rynker.

Brassica Oleracea Italica (Brocolli)

Brombær frøolie

Engelsk Navn:
Blackberry Seed Oil

Botanisk Navn:
Rubus Fruticosus

Oprindelsesland:
EU

Brombærfrøolie er en naturlig olie, der er udvundet fra frøene af brombær. Denne olie er rig på antioxidanter og fedtsyrer, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten. Denne olie er også kendt for sine antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at lindre hudirritationer og reducere forekomsten af acne og andre hudproblemer.

Buriti olie

Engelsk Navn:
Buriti oil

Botanisk Navn:
Mauritia flexuosa

Oprindelsesland:
Sydamerika

Rigeste kilde til beta-caroten med en bemærkelsesværdig evne til at nære, fugte og reparerer epidermis samtidig med at den reducerer rynker ved at forbedre hudens elasticitet.

basisolie - Buriti

Cacay olie

Engelsk Navn:
Cacay oil

Botanisk Navn:
Caryodendron orinocense

Oprindelsesland:
Brasilien

Brasilien gemmer på mange herligheder og en af dem er bestemt Cacay olie. I hjemlandet har den længe været populær og herhjemme er den godt på vej. Cacay olie er helt speciel fordi den indeholder hele tre gange så meget A-vitamin som hybenkerneolie og omkring det dobbelte indhold af E-vitamin i forhold til argan olie. Det gør den bestemt til en sand anti-aging mester. Desuden absorbereres den hurtigt ind i huden og er derfor skøn som ansigtsolie.

(2) DKK 139,00 (Inkl. moms)
Udsolgt

Calendula olie

Engelsk Navn:
Calendula oil

Botanisk Navn:
Calendula Arvensis

Oprindelsesland:
Makaronesien, Middelhavsområdet, Iran

Gode healing egenskaber og blødgørende kvaliteter. Olien reducerer inflammation og beroliger irriteret væv i huden samtidig med at den fugter og hjælper med at beskytte huden.

basisolie - Calendula

Camelina olie

Engelsk Navn:
Calendula oil

Botanisk Navn:
Camelina Sativa

Oprindelsesland:
UK

Camelina olie (Camelina Sativa) er en planteolie, der ekstraheres fra frøene af Camelina Sativa-planten. Olien er rig på omega-3-fedtsyrer og er kendt for at have en nøddeagtig smag.

Camelina olie er også kendt som “sibirisk olie” eller “guldolie” på grund af dens gule farve og de mange sundhedsmæssige fordele, den tilbyder. Olien er rig på antioxidanter og har antiinflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe kroniske sygdomme som hjertesygdomme og diabetes.

Camelina Sativa

Figenkaktus frø olie

Engelsk Navn:
Prickly pear seed oil

Botanisk Navn:
Opuntia Ficus Indica

Oprindelsesland:
Marokko og Tunesien

Indeholde kraftfulde antioxidanter, stopper ældningsprocessen af celler og stimulerer deres fornyelse, reducere dybden af rynker og reducerer poser under øjnene, udglatter rynker og de fine linje, forfiner hudens struktur, forbedrer hudens mikrocirkulation, forbedrer hudens hydrering og styrker hudens naturlige forsvar, dufter dejlig og frisk.

ØKO
(7) DKK 159,00 (Inkl. moms)
Udsolgt

Granatæbleolie

Engelsk Navn:
Pomegranate oil

Botanisk Navn:
Punica Granatum

Oprindelsesland:
Kina, Indien, Egypten og regioner i Mellemøsten

Fungerer som et effektivt blødgøringsmiddel og er utrolig rig på antioxidanter. Afhjælper tør og irriteret aldrende hud og balancerer hudens pH-værdi. Olien forbedrer hudens elasticitet, er stærkt fugtgivende og kan hjælpe med at ødelægge og forebygge dannelse af kræftceller. Er en naturlig vegetabilsk kilde til CLA (punicic syre).

Havtorn olie

Engelsk Navn:
Seabuckthorn oil

Botanisk Navn:
Seabuckthorn oil

Oprindelsesland:
Kina, Rusland, Frankrig og Canada

Forsinker ældningsprocessen af huden, beskytter mod UV-stråler, støtter op om hudens egen heling, herunder af forbrændinger, sår, akne og mange former for inflammationer (dematitis). Høj mængde af anioxidanter, leverer en beskyttende virkning, rig på vitamin A og vitamin E, reducerer forekomsten af rynker og forsinker for tidlig aldring, fungerer som et godt hjælpemiddel til reparation og foryngelse af hudens cellestruktur.

(3) DKK 129,00 (Inkl. moms)

Hampefrøolie

Engelsk Navn:
Hemp seed oil

Botanisk Navn:
Cannabis sativa

Oprindelsesland:
Canada

En favorit for mange blot for dens absolut flotte aroma. Hampefrøolie er et vitamin-boost uden sammeligning. Med et indhold af både A-B2-B3-B6-C-D- og E-vitamin er der virkelig noget til alle kroppe i denne flaske. Med en skøn naturlig duft fungerer hampefrøolie godt som både kropsolie og som alternativ til massage. Dit hår vil også blive glad for de mange vitaminer.

ØKO
(2) DKK 99,00 (Inkl. moms)

Hindbærkerneolie

Engelsk Navn:
Raspberry seed oil

Botanisk Navn:
Rubus idaeus

Oprindelsesland:
Chile

Hindbærkerneolie er spækket med E-vitamin og A-vitamin, hvilket gør den til en mægtig rig olie. Den virker anti-inflammatorisk, styrker slap og aldrende hud og er desuden naturlig rig på SPF. Det siges at olien besidder imellem 28-50 SPF (solbeskyttelsesfaktor med beskyttelse mod solens farlige UV-A og UV-B stråler) – vær dog opmærksom på at dette ikke er testet.

ØKO
(4) DKK 139,00 (Inkl. moms)

Hjulkroneolie

Engelsk Navn:
Borage oil

Botanisk Navn:
Borago Officinalis

Oprindelsesland:
Oregon, Syrien, Middelhavsområdet, Nordafrika og Sydamerika

Blødgør fine linjer og rynker og er en værdifuld kilde til gamma-linolensyre (GLA), en essentiel fedtsyre med stærke anti-inflammatoriske egenskaber som gendanner hudens væv og elasticitet.

Hybenkerneolie

Engelsk Navn:
Rosehip seed oil

Botanisk Navn:
Rosa Canina

Oprindelsesland:
Frankrig og Chile

Kraftfuld hudcelle regenerator, hjælper med at forebygge for tidlig aldring af huden, reducerer rynker og forbedrer strækmærker, arvæv og problematisk hud, blødgør rynker, revitaliserer tør og kedelig hud og forbedre synligt din huds kvalitet og udseende, fungerer som en naturlig fugtighedscreme.

ØKO
(8) DKK 139,00 (Inkl. moms)

Jojobaolie

Engelsk Navn:
Jojoba oil

Botanisk Navn:
Simmondsia Chinensis

Oprindelsesland:
De varmeste og tørreste ørkener

Indeholder unikke proteiner, flydende voks og fedtsyrer, der ligner hudens egen naturlige og blødgørende pH balance, fremragende olie som kan kombineres med andre hudpleje olier/produkter, tilføjer balance og styrker hudens fordele, blødgører, virker beskyttende og afbalancerende, alsidig olie og fugtighedscreme der fremmer en sund og strålende teint.

ØKO
(10) DKK 129,00 (Inkl. moms)

Kamelia olie

Engelsk Navn:
Camellia Oil

Botanisk Navn:
Camellia Oleifera

Oprindelsesland:
Kina

Kamelia olie (Camellia Oleifera) er en planteolie, der ekstraheres fra frøene af Camellia Oleifera-planten. Olien har en lys gul farve og en mild, nøddeagtig smag. Kamelia olie er rig på antioxidanter og er kendt for sine fugtgivende egenskaber, der gør den ideel til hudpleje. Olien er også rig på oliesyre og linolsyre, som er essentielle fedtsyrer, der hjælper med at opretholde sundheden i huden.

Kirsebærolie

Engelsk Navn:
Cherry Kernel Oil

Botanisk Navn:
Prunus Cerasus

Oprindelsesland:
Afrika

Kirsebærolie (Prunus Cerasus) er en planteolie, der udvindes fra kernerne af surkirsebær. Olien har en dybrød farve og en frugtagtig duft. Kirsebærolie er rig på antioxidanter og har antiinflammatoriske egenskaber, der gør den ideel til hudpleje. Olien indeholder også omega-6-fedtsyrer, der hjælper med at opretholde sundheden i huden.

Prunus Cerasus

Kukuiolie

Engelsk Navn:
Kukui oil

Botanisk Navn:
Aleurites Moluccanus

Oprindelsesland:
Hawaii

Trænger hurtigt ind i de dybeste lag af huden og skaber et beskyttende skjold, der låser fugten uden at blokere porerne. Olien efterlader ingen fedtet fornemmelse, men efterlader en silkeblød tekstur i huden. Olien indeholder store mængder af essentielle fedtsyrer, (lionoleic og linolsyrer) samt vitaminerne A, C og E, som indeholder antioxidantiske fordele, som beskytter huden.

basisolie - Kukui

Kæmpenatlysolie

Engelsk Navn:
Evening primrose oil

Botanisk Navn:
Oenothera Biennis

Oprindelsesland:
De fleste tempererede områder

Blødgør og beroliger tør og irriteret hud, indeholder høje niveauer af linolsyre og gamma linolensyre (GLA), der anvendes til at understøtte hudsygdomme og hjælper med en foryngende proces af din hud og med at producere anti-aging effekt, lysner de mørke rander omkring øjnene, og minimerer efterhånden det trætte udseende af dine øjne, forbedrer fastheden og elasticiteten af huden, hjælper din krop med at producere påkrævede nye hudceller og med at fugte en tør hud.

ØKO
(6) DKK 99,00 (Inkl. moms)

Kokosolie

Engelsk Navn:
Coconut oil

Botanisk Navn:
Cocos Nucifera

Oprindelsesland:
Filippinerne, De Sydlige Stillehavs øer, Australien og Sydafrika

Absorberes let ind i huden og er kendt for sin fugtgivende og beroligende egenskaber. Giver en utrolig balance af naturlige mættede fedtsyrer, som ikke er at finde i andre olier. Olien fremmer en sund hud og lindre en tør og sprækket, ru og rynket hud. Kokosolie bekæmper frie radikaler og holder huden sund og ungdommelig.

ØKO
(8) DKK 45,00 - DKK 159,00 (Inkl. moms)

Macadamia olie

Engelsk Navn:
Macadamia oil

Botanisk Navn:
Macadamia Integrifolia

Oprindelsesland:
Kenya

Rig på palmitolein, som er afgørende for at sinke hudens aldring af cellerne, fantastisk regenererende og fugtgivende, en olie, der efterligner hudens egen sebum, ikke-fedtende, god til tør og irriteret hud, reducerer kløe og inflammationer.

ØKO
(3) DKK 119,00 (Inkl. moms)

Mandelolie, sød

Engelsk Navn:
Almond oil, sweet

Botanisk Navn:
Prunis Amygdalus

Oprindelsesland:
Spanien

Beskyttende og nærende for huden, rig på protein, vitamin A, vitamin B og vitamin E, meget blødgørende og nærende, bekæmper mørke rander og under-øjen-poser, reducerer rynker, bedste ingrediens til at vende tidlige tegn på ældning og er fantastisk god som massageolie.

ØKO
(3) DKK 109,00 (Inkl. moms)

Marula olie

Engelsk Navn:
Marula oil

Botanisk Navn:
Sclerocarya Birrea

Oprindelsesland:
Sydafrika, Botswana og Namibia

Rig på antioxidanter og oliesyre og er et afgørende element for opretholdelse af en sund hud. Indeholder vitaminerne C og E og har en bemærkelsesværdig evne til at trænge ind i huden for at nære, fugte og forbedre hudens elasticitet og i det hele taget pleje en moden hud.

ØKO
(3) DKK 109,00 (Inkl. moms)

Moringa olie

Engelsk Navn:
Marula oil

Botanisk Navn:
Moringa Oleifera Seed

Oprindelsesland:
Indien, Afrika, Kina, Filippinerne

Anvendelsen af Moringa varierer meget med hver andel af træet. Både blade, blomster, frø bælg og rødder bliver alle brugt til mad, sundhed og kosmetik. Olien udvindes af frøene og historien for dets fantastiske egenskaber går helt tilbage til den oldegyptiske tidsalder. Olien fugter, nærer og heler huden med både antioxidanter, mineraler og vitaminer. Moringa anvendes udvortes til behandling af infektion, akne, fodsvamp, skæl og mindre sår.

ØKO
(2) DKK 169,00 (Inkl. moms)

Passionsfrugt olie

Engelsk Navn:
Passion fruit seed oil

Botanisk Navn:
Passiflora Incarnata

Oprindelsesland:
Brasilien

Hjælper med at beskytte mod kræftfremkaldende stoffer, beskyttelse af DNA-skadelige frie radikaler, rig på vitamin C og antioxidanter, hjælper med at forsinke den skade, der fører til forekomsten af aldring, hjælper med at bevare kollagen og elastin, som holder huden fast og ungdommelig, rig på vitamin A i form af carotenoider, som er afgørende for cellevækst og reparation heraf, lys og ikke-fedtet olie, som huden drikker hurtigt, anti-inflammatorisk egenskaber, kan også medvirke til at reducere hævelse og irritation.

Ricinusolie

Engelsk Navn:
Castor oil

Botanisk Navn:
Ricinus communis

Oprindelsesland:
Indien

Ricinusolie også kendt som Castor olie, Kristpalmeolie og Amerikansk olie, er måske den bedst kendte olie for dine bedsteforældre. Kendt som mormors førstehjælpsolie, der i sin tid blev brugt til at kurere alt. I dag er den bedst kendt, som olien, der kan booste væksten af hår, øjenbryn og øjenvipper. Ricinusolie har en meget tyk og klæbrig konsistens, der gør, at de fleste vælger at blande den med andre olier for at opnå effekten fra begge olier og for at gøre den lidt mere samarbejdsvillig.

ØKO
(4) DKK 99,00 (Inkl. moms)

Sortkommenolie (Sort Spidskommenolie)

Engelsk Navn:
Black Cumin Oil

Botanisk Navn:
Nigella Sativa

Oprindelsesland:
Israel

Sortkommenolie er en naturlig olie, der er udvundet fra frøene af sortkommenplanten, også kendt som Nigella sativa. Denne olie er rig på næringsstoffer og antioxidanter, der kan hjælpe med at forbedre hudens og hårkvaliteten. Sortkommenolie er en let olie, der nemt absorberes i huden og håret, hvilket gør den til en populær ingrediens i naturlig hud- og hårpleje. Olien indeholder høje niveauer af thymochinon, en forbindelse med antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber, der kan hjælpe med at beskytte huden mod skader forårsaget af frie radikaler.

Tamanu olie

Engelsk Navn:
Tamanu oil

Botanisk Navn:
Calophyllum Inophyllum

Oprindelsesland:
Tahiti, Vanuatu, Indonesien og Polynesien

Minimerer strækmærker og gør mirakler for dit arvæv, bemærkelsesværdigt helbredende og regenererende med en evne til at producere nyt hud-væv, antioxidante egenskaber. Lindrer og beskytter huden mod inflammation, rødmen af huden, solskoldning og insektbid, Har en regenererende virkning på huden (især epidermis cellerne), effektiv til at hele sår, forbrændinger, snitsår, reducerer ar dannelse, er antiseptisk og antiakne, indeholder naturligt antibiotika, antibakterielle, anti-svampe og anti-koagulerede egenskaber, fugter, nærer og reparerer epidermis celler af tør og skadet hud.

ØKO
(30) DKK 149,00 (Inkl. moms)

Interesseret i andre olier, du ikke finder her? Så prøv at søg din favoritolie hos vores partner hos kosmetik-olier.dk

Ekstraktionsmetode

Du bør altid gå efter en olie, der er blevet koldpresset elle kold expellerpresset. Begge metoder indikerer, at olien er blevet presset uden brug af ekstra tilført varme. Processen kan stadig frembringe varme ved friktion af metoden, men koldpressede olier behandles under betingelser, der holder varmen til et absolut minimum. Olier, der blot er expellerpresset er ikke nødvendigvis holdt under lave varme temepraturer. Når olier behandles uden kølige forhold, kan den høje temperatur sammen med varigheden af denne forarbejdningsmetode skade de skrøbelige næringsstoffer i olien.

Læs mere om de forskellige ekstrationsmetoder her.

Næringsstoffer

Basisolier kan indeholde fedtopløselige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Seabuckthorn (fra bærene) har for eksempel en så høj andel af beta-caroten, at olien bliver helt orange, og er blandt de mest levende olier. Der findes også mange olier, der naturligt indeholder tocopheroler (E-vitamin) og de vil i så fald fungere som antioxidanter, der er nyttige for både huden og generelt til at hjælpe med holdbarheden af olien.

Essentielle fedtsyrer

Essentielle fedtsyrer er fedtsyrer, som vores krop ikke kan fremstille selv og har brug for, hvorfor vi er nødt til at indtage dem igennem vores kost. Ved lokal anvendelse (direkte på huden), virker de meget nærende for vores hud. Basisolier varierer i deres forhold til indholdet af specifikke essentielle fedtsyrer. Essentielle fedtsyrer er en fordel for huden, men de kan også gøre en olie mere skrøbelig og være årsag til en hurtigere harskning af olien.

Læs mere om essentielle fedtsyrer her.

Opbevaring og holdbarhed

Langt de fleste basisolier bør opbevares køligt, væk fra sollys og helst i et mørkt rum. Nogle olier kan med fordel opbevares i køleskabet efter åbning, men du bør læse mere om dette på det enkelte produkt, da nogle olier ikke tåler køleskab. De olier der tåler køleskab, kan virke lettere stivnet, men vil bløde op igen, når de tages ud og opbevares i stuetemperatur.

Holdbarheden på de forskellige olier afhænger først og fremmest af, hvordan olien bliver opbevaret, men også af, hvilken olier der er tale om. Nogle olier holder kun et halvt års tid, mens de fleste olier ved god opbevaring nemt kan holde to år. Nogle olier som Jojoba olie og kokosolie kan normalt holde 3 år og måske endda helt op til fem.

Læs mere om opbevaring og holdbarhed af vegetabilske olier her

Er du blevet klogere på hvilke basisolier du synes bedst om? Fortæl os gerne om dine erfaringer, ved at skrive en kommentar herunder.

Den ene af to livssjæle. Daily driver på webshoppen og med en stor interesse for de små detaljer. Jeg startede chleopatra.dk i 2013 - på anmodning fra min kære kone Liezel. Idéen var simpel. At skabe en webshop med salg af rene vegetabilske olier til huden og håret. Snart gik det op for mig, at jeg ikke vidste meget om disse produkter. Det har heldigvis ændret sig, da jeg kontinuerligt siden dengang har uddannet mig, researched emner og fortsat holder mig orienteret på emner omkring naturlige produkter til hud- og hårpleje.

På den måde har jeg i dag en stor viden om olier, smør, ler og mange andre naturlige råvarer til en sund hudpleje. Olier og ren kosmetik er i sandhed kommet ind under huden. Født uden den store tanke om naturlig kosmetik og hygiejne, men har fået øjnene op for denne nye verden, som i virkeligheden stammer fra de tidligste tider. Det er denne nye interesse i fakta og detaljer du vil finde i og lære mere om i mine artikler her på bloggen og når du ringer til os.

Om chleopatra

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

4 tanker om “Liste over alverdens basisolier og deres egenskaber

 1. Vinni siger:
  0

  Hejsa
  Jeg vil høre, om i kan hjælpe mig med at finde nogle naturlige produkter til børn.
  Først og fremmest en ‘solcreme /beskytter – jeg har fået anbefalet en ØKO hindbærkerneolie? Min søn har meget sensitiv hud og får hurtig meget røde kinder, samt rødt, tørret, såret hud på læber og rundt munden både sommer og kold vinter. – og den er helt gal når børnehaven bruger solcreme. Jeg har hørt at ØKO hindbærfrø olien skulle være godt? og hvis i mener den skal blandes op, hvad anbefaler i så at man blander den med? (Og helst ikke ‘alm.’ solcreme)
  Så har jeg en datter, som døjer meget med myggestik, hvor hendes hud hæver op i store røde kugler efter et stik. (de sover ofte i shelters) har i noget i kan anbefale til det? Håber ikke jeg lyder alt for besværlig på forhånd tak
  Vh Vinni

 2. Liezel & Morten siger:
  0

  Tak for din kommentar på vores hjemmeside.

  Det er rigtigt at mange synes godt om hindbærkerneolie som et naturlig middel til beskyttelse mod solen. Da det er et naturligt produkt, vil det aldrig blive godkendt og det kan også variere fra batch til batch, men det menes at olien har en SPF på op til 28.
  Hvis man bruger den til dette formål, er det – ligesom med solcreme – vigtigt at påføre olien i god tid før man bevæger sig ud i solen.
  Anbefalingen er jo også at opbevare sig væk fra solen i de timer, hvor UV’en er højest.
  Jeg vil ikke mene den skal blandes med noget, men blot anvendes som den er.

  Mod tørre læber og til beskyttelse af huden, kan en jojobaolie evt. hjælpe, da det er den olie der mest minder om hudens egen olie.

  Mht. til din datters myggestik, så vil jeg anbefale, at I prøver nogle af disse tricks (Engelsk side):
  16 Home Remedies for Mosquito Bites: Ways to Stop the Itch (healthline.com)

  Hvis man skal forebygge stik, kan man forsøge sig med noget anti-myg i form af:
  10 Natural Mosquito Repellents: What Works (healthline.com)

  Vær opmærksom på, at hvis I vil forsøge jer med æteriske olier, så skal de altid fortyndes med en vegetabilsk olie, som eksempelvis jojobaolien eller hindbærkerneolien.
  Det anbefales også, at man foretager en test med en dråbe på underarmen og ser efter udslet de første 24 timer. Hvis der intet er at se, kan hun højest tænkeligt godt tåle den æteriske olie, men er der udslet, så hold jer fra dem.

  Jeg håber det giver lidt inspiration.

Skriv et svar