Alverdens basisolier og deres egenskaber

Basisolier

Basisolier er base olier, eller bærende olier som man kalder dem inden for aromaterapien. For alle andre er der i sandhed tale om vegetabilske olier.

Basisolier kaldes også for bæreolier, som er en betegnelse der anvendes inden for aromaterapi, netop fordi olien er i stand til at “bære” sig selv.

På engelsk kaldes de oftest for carrier oils – igen fordi de bærer olien.

Basisolier anvendes inden for aromaterapi med det formål, at fortynde de kraftige og ofte meget koncentrerede æteriske olier. Da æteriske olier i langt de fleste tilfælde er alt for kraftige til at blive anvendt direkte på huden, giver disse bærrende olier muligheden for at fortynde de æteriske. På den måde kan aromaterapeuter blande de mange fordele ved både basisolier samt de æteriske olier. Hvis man anvender de æteriske olier direkte på huden, vil der være en stor risiko for at det udvikler hudirritationer og allergier.

Basisolier udvindes fra de fedtholdige dele af planterne; så som kerner, frø eller nødder. Basisolier fordamper ikke som æteriske olier gør og de fleste olier har en relativ lang holdbarhed, før de bliver harske.

Basisolier er rene vegetabilske olier, som oftest udvindes ved koldpresning og de kan sagtens anvendes direkte på huden.

Denne artikel fortæller lidt om de forskellige olier og deres egenskaber, når du anvender dem alene på huden. Helt uden at blande dem.

De bedste vegetabilske olier er koldpresset, uraffineret og økologiske.

Abrikoskerneolie

Engelsk Navn:
Apricot kernel oil

Botanisk Navn:
Prunus Armeniaca

Oprindelsesland:
Chile

Grundet det store indhold af oliesyre absoberes denne olie nemt ind i huden, hvorfor den også er god som massageolie. Olien indeholder både Vitamin-A og E samt flere forskellige varianter af Vitamin-B – blandt andet B17, som menes at være en sand kræft-bekæmper. Der findes ingen naturlige kilder, der er mere rig på B17, end abrikos.

Açaí olie

Engelsk Navn:
Acai oil

Botanisk Navn:
Euterpe Oleracea Fruit Oil

Oprindelsesland:
Brasilien

Super rig på  og nærende for huden, rig på omega-6 og omega-9 og spækket med vitaminer; B1, B2, B3, C og E. Acai olie er en powerful anti-aging olie, der både fugter og reparerer tør og aldrende hud. Olien er fyldt med antioxidanter og besidder anti-inflammatoriske egenskaber samtidig med, at den beskytter huden mod frie radikaler og virker antibakteriel.

Agurkeolie

Engelsk Navn:
Coconut oil

Botanisk Navn:
Cucumis Sativa

Oprindelsesland:
Chile

Indeholder en høj mængde af linolsyre (Omega-6) og bemærkelsesværdige mængder af Oliesyre og Palmitic fedtsyrer. Olien er lys og stærkt fugtgivende og behandler øje hævelser. Indeholder anti-inflammatoriske egenskaber og er yderst effektiv til behandling af tør hud. Desuden fremskynder den processen af regenerering af hud og hjælper med at forebygge for tidlig aldring.

basisolie - Cucumber - agurkeolie

Andiroba olie

Engelsk Navn:
Andiroba oil

Botanisk Navn:
Carapa Guianensis

Oprindelsesland:
Brasilien

I Andiroba oliens hjemland Brasilien er denne olie kendt som et insektfrastødende middel, hvor den anvendes mod myg, flåter og andre små irriterende bæster. Til almindelig hudpleje fungerer den også godt grundet dens anti-inflammatoriske egenskaber. Olien beroliger akne, udglatter bumser og genopbygger tør og aldrende hud. 

Argan olie

Engelsk Navn:
Argan oil

Botanisk Navn:
Argania spinosa

Oprindelsesland:
Marokko

Beskytter huden mod fremtidige skader, bringer det bedste af din hud frem med det samme, hjælper med at helbrede beskadiget hud, beskytter huden mod ældningstegn, ved at korrigerer effekten af dehydrering og tab af elasticitet, indeholder en stor mængde af tocopheroler (E-vitamin), som er potente antioxidanter, hjælper huden til at bekæmpe frie radikaler, huden bliver mærkbart blødere og glattere, faldende fine linjer og forbedre udseendet af ar.

Avocado olie

Engelsk Navn:
Avocado oil

Botanisk Navn:
Persea Americana

Oprindelsesland:
Mexico

Blødgør hudens væv og behandler kemisk skadet hud. Indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler, der nærer, blødgør og fugter huden. Er god som massageolie og anvendes ofte til at blande med andre basisolier, for at opnå en ekstra god og nærende olie.

Baobab olie

Engelsk Navn:
Baobab oil

Botanisk Navn:
Adansonia digitata

Oprindelsesland:
Syd Afrika

Ideel til behandling af tør og skadet hud. Hjælper med at forbedre hudens elasticitet og tilskynder regenerering af hudceller. Tilstopper ikke porerne og blødgør huden. De essentielle fedtsyrer bidrager til at opretholde en sund hud. 

Buriti olie

Engelsk Navn:
Buriti oil

Botanisk Navn:
Mauritia flexuosa

Oprindelsesland:
Sydamerika

Rigeste kilde til beta-caroten med en bemærkelsesværdig evne til at nære, fugte og reparerer epidermis samtidig med at den reducerer rynker ved at forbedre hudens elasticitet.

basisolie - Buriti

Cacay olie

Engelsk Navn:
Cacay oil

Botanisk Navn:
Caryodendron orinocense

Oprindelsesland:
Brasilien

Brasilien gemmer på mange herligheder og en af dem er bestemt Cacay olie. I hjemlandet har den længe været populær og herhjemme er den godt på vej. Cacay olie er helt speciel fordi den indeholder hele tre gange så meget A-vitamin som hybenkerneolie og omkring det dobbelte indhold af E-vitamin i forhold til argan olie. Det gør den bestemt til en sand anti-aging mester. Desuden absorbereres den hurtigt ind i huden og er derfor skøn som ansigtsolie.

Calendula olie

Engelsk Navn:
Calendula oil

Botanisk Navn:
Calendula Arvensis

Oprindelsesland:
Makaronesien, Middelhavsområdet, Iran

Gode healing egenskaber og blødgørende kvaliteter. Olien reducerer inflammation og beroliger irriteret væv i huden samtidig med at den fugter og hjælper med at beskytte huden.

basisolie - Calendula

Figenkaktus frø olie

Engelsk Navn:
Prickly pear seed oil

Botanisk Navn:
Opuntia Ficus Indica

Oprindelsesland:
Marokko og Tunesien

Indeholde kraftfulde antioxidanter, stopper ældningsprocessen af celler og stimulerer deres fornyelse, reducere dybden af rynker og reducerer poser under øjnene, udglatter rynker og de fine linje, forfiner hudens struktur, forbedrer hudens mikrocirkulation, forbedrer hudens hydrering og styrker hudens naturlige forsvar, dufter dejlig og frisk. 

Granatæbleolie

Engelsk Navn:
Pomegranate oil

Botanisk Navn:
Punica Granatum

Oprindelsesland:
Kina, Indien, Egypten og regioner i Mellemøsten

Fungerer som et effektivt blødgøringsmiddel og er utrolig rig på antioxidanter. Afhjælper tør og irriteret aldrende hud og balancerer hudens pH-værdi. Olien forbedrer hudens elasticitet, er stærkt fugtgivende og kan hjælpe med at ødelægge og forebygge dannelse af kræftceller. Er en naturlig vegetabilsk kilde til CLA (punicic syre). 

Havtorn olie

Engelsk Navn:
Seabuckthorn oil

Botanisk Navn:
Seabuckthorn oil

Oprindelsesland:
Kina, Rusland, Frankrig og Canada

Forsinker ældningsprocessen af huden, beskytter mod UV-stråler, støtter op om hudens egen heling, herunder af forbrændinger, sår, akne og mange former for inflammationer (dematitis). Høj mængde af anioxidanter, leverer en beskyttende virkning, rig på vitamin A og vitamin E, reducerer forekomsten af rynker og forsinker for tidlig aldring, fungerer som et godt hjælpemiddel til reparation og foryngelse af hudens cellestruktur. 

Hampefrøolie

Engelsk Navn:
Hemp seed oil

Botanisk Navn:
Cannabis sativa

Oprindelsesland:
Canada

En favorit for mange blot for dens absolut flotte aroma. Hampefrøolie er et vitamin-boost uden sammeligning. Med et indhold af både A-B2-B3-B6-C-D- og E-vitamin er der virkelig noget til alle kroppe i denne flaske. Med en skøn naturlig duft fungerer hampefrøolie godt som både kropsolie og som alternativ til massage. Dit hår vil også blive glad for de mange vitaminer.

Hindbærkerneolie

Engelsk Navn:
Raspberry seed oil

Botanisk Navn:
Rubus idaeus

Oprindelsesland:
Chile

Hindbærkerneolie er spækket med E-vitamin og A-vitamin, hvilket gør den til en mægtig rig olie. Den virker anti-inflammatorisk, styrker slap og aldrende hud og er desuden naturlig rig på SPF. Det siges at olien besidder imellem 28-50 SPF (solbeskyttelsesfaktor med beskyttelse mod solens farlige UV-A og UV-B stråler) – vær dog opmærksom på at dette ikke er testet. 

Hjulkroneolie

Engelsk Navn:
Borage oil

Botanisk Navn:
Borago Officinalis

Oprindelsesland:
Oregon, Syrien, Middelhavsområdet, Nordafrika og Sydamerika

Blødgør fine linjer og rynker og er en værdifuld kilde til gamma-linolensyre (GLA), en essentiel fedtsyre med stærke anti-inflammatoriske egenskaber som gendanner hudens væv og elasticitet. 

Hybenkerneolie

Engelsk Navn:
Rosehip seed oil

Botanisk Navn:
Rosa Canina

Oprindelsesland:
Frankrig og Chile

Kraftfuld hudcelle regenerator, hjælper med at forebygge for tidlig aldring af huden, reducerer rynker og forbedrer strækmærker, arvæv og problematisk hud, blødgør rynker, revitaliserer tør og kedelig hud og forbedre synligt din huds kvalitet og udseende, fungerer som en naturlig fugtighedscreme. 

Jojobaolie

Engelsk Navn:
Jojoba oil

Botanisk Navn:
Simmondsia Chinensis

Oprindelsesland:
De varmeste og tørreste ørkener

Indeholder unikke proteiner, flydende voks og fedtsyrer, der ligner hudens egen naturlige og blødgørende pH balance, fremragende olie som kan kombineres med andre hudpleje olier/produkter, tilføjer balance og styrker hudens fordele, blødgører, virker beskyttende og afbalancerende, alsidig olie og fugtighedscreme der fremmer en sund og strålende teint. 

Kukuiolie

Engelsk Navn:
Kukui oil

Botanisk Navn:
Aleurites Moluccanus

Oprindelsesland:
Hawaii

Trænger hurtigt ind i de dybeste lag af huden og skaber et beskyttende skjold, der låser fugten uden at blokere porerne. Olien efterlader ingen fedtet fornemmelse, men efterlader en silkeblød tekstur i huden. Olien indeholder store mængder af essentielle fedtsyrer, (lionoleic og linolsyrer) samt vitaminerne A, C og E, som indeholder antioxidantiske fordele, som beskytter huden.

basisolie - Kukui

Kæmpenatlysolie

Engelsk Navn:
Evening primrose oil

Botanisk Navn:
Oenothera Biennis

Oprindelsesland:
De fleste tempererede områder

Blødgør og beroliger tør og irriteret hud, indeholder høje niveauer af linolsyre og gamma linolensyre (GLA), der anvendes til at understøtte hudsygdomme og hjælper med en foryngende proces af din hud og med at producere anti-aging effekt, lysner de mørke rander omkring øjnene, og minimerer efterhånden det trætte udseende af dine øjne, forbedrer fastheden og elasticiteten af huden, hjælper din krop med at producere påkrævede nye hudceller og med at fugte en tør hud. 

Kokosolie

Engelsk Navn:
Coconut oil

Botanisk Navn:
Cocos Nucifera

Oprindelsesland:
Filippinerne, De Sydlige Stillehavs øer, Australien og Sydafrika

Absorberes let ind i huden og er kendt for sin fugtgivende og beroligende egenskaber. Giver en utrolig balance af naturlige mættede fedtsyrer, som ikke er at finde i andre olier. Olien fremmer en sund hud og lindre en tør og sprækket, ru og rynket hud. Kokosolie bekæmper frie radikaler og holder huden sund og ungdommelig. 

Macadamia olie

Engelsk Navn:
Macadamia oil

Botanisk Navn:
Macadamia Integrifolia

Oprindelsesland:
Kenya

Rig på palmitolein, som er afgørende for at sinke hudens aldring af cellerne, fantastisk regenererende og fugtgivende, en olie, der efterligner hudens egen sebum, ikke-fedtende, god til tør og irriteret hud, reducerer kløe og inflammationer. 

Mandelolie, sød

Engelsk Navn:
Almond oil, sweet

Botanisk Navn:
Prunis Amygdalus

Oprindelsesland:
Spanien

Beskyttende og nærende for huden, rig på protein, vitamin A, vitamin B og vitamin E, meget blødgørende og nærende, bekæmper mørke rander og under-øjen-poser, reducerer rynker, bedste ingrediens til at vende tidlige tegn på ældning og er fantastisk god som massageolie.

Marula olie

Engelsk Navn:
Marula oil

Botanisk Navn:
Sclerocarya Birrea

Oprindelsesland:
Sydafrika, Botswana og Namibia

Rig på antioxidanter og oliesyre og er et afgørende element for opretholdelse af en sund hud. Indeholder vitaminerne C og E og har en bemærkelsesværdig evne til at trænge ind i huden for at nære, fugte og forbedre hudens elasticitet og i det hele taget pleje en moden hud. 

Moringa olie

Engelsk Navn:
Marula oil

Botanisk Navn:
Moringa Oleifera Seed

Oprindelsesland:
Indien, Afrika, Kina, Filippinerne

Anvendelsen af Moringa varierer meget med hver andel af træet. Både blade, blomster, frø bælg og rødder bliver alle brugt til mad, sundhed og kosmetik. Olien udvindes af frøene og historien for dets fantastiske egenskaber går helt tilbage til den oldegyptiske tidsalder. Olien fugter, nærer og heler huden med både antioxidanter, mineraler og vitaminer. Moringa anvendes udvortes til behandling af infektion, akne, fodsvamp, skæl og mindre sår. 

Passionsfrugt olie

Engelsk Navn:
Passion fruit seed oil

Botanisk Navn:
Passiflora Incarnata

Oprindelsesland:
Brasilien

Hjælper med at beskytte mod kræftfremkaldende stoffer, beskyttelse af DNA-skadelige frie radikaler, rig på vitamin C og antioxidanter, hjælper med at forsinke den skade, der fører til forekomsten af aldring, hjælper med at bevare kollagen og elastin, som holder huden fast og ungdommelig, rig på vitamin A i form af carotenoider, som er afgørende for cellevækst og reparation heraf, lys og ikke-fedtet olie, som huden drikker hurtigt, anti-inflammatorisk egenskaber, kan også medvirke til at reducere hævelse og irritation. 

Ricinusolie

Engelsk Navn:
Castor oil

Botanisk Navn:
Ricinus communis

Oprindelsesland:
Indien

Ricinusolie også kendt som Castor olie, Kristpalmeolie og Amerikansk olie, er måske den bedst kendte olie for dine bedsteforældre. Kendt som mormors førstehjælpsolie, der i sin tid blev brugt til at kurere alt. I dag er den bedst kendt, som olien, der kan booste væksten af hår, øjenbryn og øjenvipper. Ricinusolie har en meget tyk og klæbrig konsistens, der gør, at de fleste vælger at blande den med andre olier for at opnå effekten fra begge olier og for at gøre den lidt mere samarbejdsvillig.

Tamanu olie

Engelsk Navn:
Tamanu oil

Oprindelsesland:
Tahiti, Vanuatu, Indonesien og Polynesien

Minimerer strækmærker og gør mirakler for dit arvæv, bemærkelsesværdigt helbredende og regenererende med en evne til at producere nyt hud-væv, antioxidante egenskaber. Lindrer og beskytter huden mod inflammation, rødmen af huden, solskoldning og insektbid, Har en regenererende virkning på huden (især epidermis cellerne), effektiv til at hele sår, forbrændinger, snitsår, reducerer ar dannelse, er antiseptisk og antiakne, indeholder naturligt antibiotika, antibakterielle, anti-svampe og anti-koagulerede egenskaber, fugter, nærer og reparerer epidermis celler af tør og skadet hud. 

Interesseret i andre olier, du ikke finder her? Så prøv at søg din favoritolie hos vores partner hos kosmetik-olier.dk

 

Flere naturlige olier

Finder du ikke den naturlige olier du søger, så prøv at kigge forbi Naturlig olie, hvor du finder flere olier.

 

Ekstraktionsmetode

Du bør altid gå efter en olie, der er blevet koldpresset elle kold expellerpresset. Begge metoder indikerer, at olien er blevet presset uden brug af ekstra tilført varme. Processen kan stadig frembringe varme ved friktion af metoden, men koldpressede olier behandles under betingelser, der holder varmen til et absolut minimum. Olier, der blot er expellerpresset er ikke nødvendigvis holdt under lave varme temepraturer. Når olier behandles uden kølige forhold, kan den høje temperatur sammen med varigheden af denne forarbejdningsmetode skade de skrøbelige næringsstoffer i olien.

Læs mere om de forskellige ekstrationsmetoder her.

 

Næringsstoffer

Basisolier kan indeholde fedtopløselige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Seabuckthorn (fra bærene) har for eksempel en så høj andel af beta-caroten, at olien bliver helt orange, og er blandt de mest levende olier. Der findes også mange olier, der naturligt indeholder tocopheroler (E-vitamin) og de vil i så fald fungere som antioxidanter, der er nyttige for både huden og generelt til at hjælpe med holdbarheden af olien.

 

Essentielle fedtsyrer

Essentielle fedtsyrer er fedtsyrer, som vores krop ikke kan fremstille selv og har brug for, hvorfor vi er nødt til at indtage dem igennem vores kost. Ved lokal anvendelse (direkte på huden), virker de meget nærende for vores hud. Basisolier varierer i deres forhold til indholdet af specifikke essentielle fedtsyrer. Essentielle fedtsyrer er en fordel for huden, men de kan også gøre en olie mere skrøbelig og være årsag til en hurtigere harskning af olien.

Læs mere om essentielle fedtsyrer her.

 

Opbevaring og holdbarhed

Langt de fleste basisolier bør opbevares køligt, væk fra sollys og helst i et mørkt rum. Nogle olier kan med fordel opbevares i køleskabet efter åbning, men du bør læse mere om dette på det enkelte produkt, da nogle olier ikke tåler køleskab. De olier der tåler køleskab, kan virke lettere stivnet, men vil bløde op igen, når de tages ud og opbevares i stuetemperatur.

Holdbarheden på de forskellige olier afhænger først og fremmest af, hvordan olien bliver opbevaret, men også af, hvilken olier der er tale om. Nogle olier holder kun et halvt års tid, mens de fleste olier ved god opbevaring nemt kan holde to år. Nogle olier som Jojoba olie og kokosolie kan normalt holde 3 år og måske endda helt op til fem.

Læs mere om opbevaring og holdbarhed af vegetabilske olier her

 

Er du blevet klogere på hvilke basisolier du synes bedst om? Fortæl os gerne om dine erfaringer, ved at skrive en kommentar herunder.

basisolier
  • Læsernes vurdering
  • Vurderet 5 stjerner
    5 / 5 (2 )
  • Din Vurdering


chleopatra emblem hvid farve

Tilmeld dig Vores Nyhedsbrev
Det er fyldt med alle vores seneste tips og tricks

Få indsigt i, hvordan du får en skøn hud og et glansfuldt og levende hår med helt naturlige skønhedsprodukter og vær samtidig den første, der får nys om nye spændende tilbud.

En tanke om “Alverdens basisolier og deres egenskaber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.