Har du nogensinde kigget på ingredienslisten af dine rengøringsmidler? Det er som regel ikke et kønt syn vel – faktisk er det normalt helt uforståeligt.

Der er nemlig ikke mange, der ved hvad pokker alle de ingredienser i det hele taget betyder. Netop derfor er, der god grund til at lave dine egne hjemmelavet rengøringsmidler.

Ligesom du ikke ønsker at fylde din krop med fødevarer eller din hud med kosmetik, der indeholder ingredienser, som du ikke engang kan udtale.

Så ønsker du heller ikke at fylde dit hjem med stinkende, ildelugtende kemikalier, som dem du finder i mange rengøringsmidler. Men det betyder ikke, at du ikke kan få et piblende rent hus ved hjælp af hjemmelavet rengøringsmidler, som du føler dig komfortabel med at udsætte din familie for.

Lær hvordan du laver dit eget hjemmelavet rengøringsmiddel med denne DIY opskrift på et forfriskende rensemiddel til hud og hjem. Alt fra gulv og vægge til vinduer m.m.

Hjemmelavet rengøringsmidler – DIY – Til enhver lejlighed

 

Når vi rynker på næsen ved lugten af den kemisk-baserede løsning efter et værelse er blevet gjort rent. Så er det disse kunstige dufte, der skal narre os til at tro, at det er på den måde rummet skal lugte.

Vi er blevet vænnet til at tro, at dette er lugten, der er ensbetydende med et rent værelse. Vi har gjort det for vane, at tro, at denne lugt indikerer at jobbet er gjort.

Vores sundhed er sikret, ingen influenza kan ramme os og kombineret med lidt annoncering fra de store virksomheder, bliver denne stærke sammenhæng mellem kemisk brug og optimeret helbred forstærket.

Det gør os blot endnu mere forvirret over, hvad de rigtige rengøringsmidler til vores hjem skal være.

Heldigvis kan du blot glæde dig over forvirringen, over alle de mange forskellige kemiske produkter, der er at finde på hylden i supermarkedet. Du har nemlig slet ikke brug for dem.

Du kan sagtens detoxe dit hjem og skabe et sundere, kemisk-frit miljø under dit eget tag med hjemmelavet rengøringsmidler.

Og heldigvis er der nogle meget enkle måder at skabe en renere, mindre giftigt miljø i hjemmet, blot ved at fjerne rengøringsmidler og erstatte dem med naturlige alternativer.

Naturlig og frisk – Mød stjernerne bag din nye rengøring

 

Før vi kommer til den egentlige rengøring, så lad os lige tjekke nogle af de mest almindelige (og mest nyttige) ugiftige rengøringsmidler ud.

natron baking soda på træske og træbord

Natron til Hjemmelavet rengøringsmidler

 

Natron er et salt af kulsyre og er bevidst at have virus-dræbende egenskaber. Derudover renser det effektivt, fjerner lugt, gør ting lysere og skærer igennem fedt og snavs.

skål med citronsaft og friske skåret citroner på skærebrædt

Citronsaft til Hjemmelavet rengøringsmidler

 

Naturlig citronsaft tilintetgør meldug og skimmel, skærer gennem fedt, og gør hårde overflader skinnende. Og så dufter citron jo bare super friskt.

æblecidereddike i fin glas flaske med æbler i baggrunden

Eddike som rengøringsmiddel

 

Takket være sin surhed, er eddike intet mindre end et rengørings-vidundermiddel, der både effektivt og forsigtigt eliminerer fedt, sæberester og snavs. Det fungerer også godt mod kalk. Hvid eller gennemsigtig eddike kan foretrækkes, men den farvede fungerer altså mindst lige så godt.

Æteriske olier som rengøringsmiddel

 

Æteriske olier har vundet stor popularitet takket være aromaterapi, men disse naturligt forekommende plante forbindelser kan også anvendes som dufte til hjemmelavede rengøringsmidler (især hvis du ikke er til lugten af ​​eddike). Æteriske olier kan generelt betragtes som sikre, men disse ekstrakter kan udløse allergi-så hold dette i tankerne, når du vælger dufte. Udover at dufte, kan æteriske olier også virke desinficerende og bakteriedræbende.

oliventræ på grøn græsmark

Castilla sæbe

 

Castilla sæbe er en særlig type sæbe, der er lavet af planteolier. Den indeholder dermed ikke nogen animalske produkter (eller kemiske rengøringsmidler). Castilla sæbe skærer gennem fedt og snavs og renser.

abrikos - abrikoskerneolie - prunus armeniaca

ABRIKOSKERNEOLIE

 

Denne meget rene og milde olie fungerer også som et rensende og polerende middel.

  • chleopatra abrikoskerneolie økologisk apricot kernel oil organic 100ml Abrikoskerneolie 100ml, Økologisk kr. 107,26 (Inkl. moms)

Borax som rengøringsmiddel

 

Mange DIY opskrifter på rengøringsmidler ude på det vidunderlige internet, gør brug af noget der hedder borax (et bor mineral og salt) som et ikke-giftigt alternativ til almindelige kommercielle rengøringsmidler. Spørgsmålet herom er dog debateret en del. Nogle undersøgelser tyder nemlig på, at Borax kan virke hud og øjenirriterende, og at det forstyrrer visse hormoner. Til denne liste, har vi derfor valgt at undgå produkter, der bruger Borax.

Sådan starter du med en ren og kemi-fri
rengøring af dit hjem med hjemmelavet rengøringsmidler

 

Først og fremmest, så bør du lufte ud i dit hjem. Åben vinduerne og lad den friske luft komme ind. Der er sandsynligvis en masse opsamlede toksiner og kemikalier, som har brug for tid til at migrere ud af dit hjem.

For det andet, skal du finde alle dine rengøringsmidler frem og sætte dem i en kasse. Gør klar til at slippe af med dem alle sammen, for du vil ikke længere have brug for dem. Du skal dog ikke bare smide dem ud. Det er der nemlig ingen der får glæde af. Vi skulle jo helst alle sammen droppe de kedelige kemikalier, men det er trods alt bedre, at en nabo bruger dem færdig, før de tomme flasker smides ud. Så giv dem til nogle, der ikke har taget skridtet til et kemi-frit hjem endnu.

Nu er du klar til brugen af hjemmelavet rengøringsmidler.

Hjemmelavet rengøringsmidler til badeværelset

badeværelse håndvask

1. Desinfektionsmiddel – Almindelig rengøring

 

Vi starter ud med hjemmelavet rengøringmidler til toilettet og badeværelset. Ud med alle blegemidler, kraftige kemikalier og andre hårde sager. Lav dig egen hjemmelavet all-round rengøring til badeværelset. Bland blot 250 ml vand med 3 spsk flydende (mild) sæbe efter eget valg og tilføj 20-30 dråber tea tree olie. Voila! Så har du et godt rengøringsmiddel.

2. Rengøringsmiddel – Toilet rens

 

Dette rensemiddel renser og fungerer som en skrub til kummen, der samtidig deodoriserer.

Hæld ca. 250 ml bagepulver og ca. 10 dråber tetræolie i toilettet. Tilføj ca. 60 ml eddike til kummen og krads løs med toiletbørsten, mens blandingen skummer og arbejder.

Til daglig rengøring, fyldes en sprayflaske med eddike (ca. 500ml) og ca. 20 dråber af en æterisk olie efter eget valg (citronelle og tea tree fungerer begge rigtig godt). Spray indholdet på toiletsædet, lad det sidde i et par minutter, og tør derefter overfladen ren.

3. Badekar og brusekabine

 

På disse områder, kan smuds, skidt og kalk hurtigt blive rigtig grimt. Heldigvis er det ikke noget problem for skidtets fjende nummer 1: Eddike. For at slippe af med alt skidtet, sæberester og kalk på badekaret eller brusekabinen, skal du spraye ren hvid eddike på de berørte områder og lade det sidde i ca. 30 minutter. Skyld derefter af med varmt vand. Du kan også bruge en svamp til at hjælpe skidtet væk. Alternativt kan du prøve at blande bagepulver med en smule flydende Castilla sæbe og derefter kradse og skylle forsigtigt.

Til daglig rengøring eller for at slippe af med sæberester og for at undgå det værste kalk-helvede, kan du blande 1 del vand med 1 del eddike i en sprayflaske. Du kan evt. tilføje et par dråber æterisk olie, hvis du ikke lige er til lugten af ​​eddike. Spray det på de berørte områder og lad det sidde i mindst et par minutter. Tør det derefter af med en fugtet klud.

4. Luftfrisker/Lugtfjerner

 

Somme tider kan der opstå en ”lille vind af uhumskhed” på badeværelset. Heldigvis er det muligt, at besejre denne uhensigtsmæssige lugt ved brug af en hjemmelavet, ikke-giftig luftfrisker. Alt du behøver er bagepulver, din favorit æterisk olie, og en gammel krukke med låg, du har ikke noget imod at stikke huller i.

Du kan bruge en lille krukke med låg. Hvis du har mulighed for at prikke små huller i låget, kan du gøre dette. Hvis ikke, kan du lave dit eget låg ud af pap og blot tape det fast. Alternativt, kan du anvende en salt- eller pepper bøtte, da den jo allerede har hullerne i låget. Fyld den ¼ med natron og ca. 5-10 dråber af den ønskede æteriske olie. Juster dråberne alt efter, hvor kraftigt du ønsker den skal dufte.

Lad den stå på badeværelset og gøre sit arbejde.

Som daglig luftrenser, kan du også anvende almindeligt blomstervand eller botanisk vand, som det også kaldes (naturlig skintonic).

Hjemmelavet rengøringsmidler til køkkenet

et moderne køkken

5. Rengøringsmiddel – Opvaskesæbe

 

Til almindelig opvask i hånden, skal du blot kombinere 250 ml flydende Castilla sæbe og 3 spsk. vand samt eventuelt et par dråber æterisk olie efter eget valg i en flaske. Ryst indholdet godt og brug det som du ville med enhver anden form for opvaskemiddel.

6. Opvaskemaskine

 

Hvis du er heldig nok til at have en opvaskemaskine, kan du blot blande 125ml flydende Castilla sæbe og 125ml vand (evt. med saften fra et par skiver citron) i en glaskrukke.

Tilføj noget af denne blanding til opvaskemiddels-delen af opvaskemaskinen, og fyld det andet rum med hvid eddike.

Du kan også med fordel lægge dine brugte citroner i opvaskeren. Det vil sige de citroner du har presset saften ud af til eksempelvis madlavning.

Når du lægger dem i opvaskeren er de med til at give hele vasken en godt syreindhold, der er med til at fjerne rander på glas og i det hele gør opvasken bedre.

Samtidig fjerner det også den grimme lugt, der somme tider kan opstå i en opvaskemaskine.

7. Køleskab

 

Til køleskabet, kan du igen ty til natron. Snup omkring 100ml natron og tilsæt lidt varmt varm. Dyp herefter blot en klud i indholdet og skrub løs på de grimme pletter i køleren.

8. Ovn

 

Hjemmelavet rengøringsmidler til ovnen. Ovnen er oftest det sted i køkkenet, hvor fedt og skidt har sat sig allerbedst fast.

Opvarm ovnen til 125 grader og snup så din sprayflaske fyldt med eddike – den samme du bruger til bordplader. Når ovnen er varm sprayer du løs. Hæld derefter salt direkte på de berørte områder.

Lad ovnen køle ned og brug til sidst en våd klud til at skrubbe skidtet væk med. Virker det ikke tilstrækkeligt, kan du prøve med natron i stedet for salt.

9. Mikroovn

 

Mikrobølgeovnen bliver oftest overset ved rengøring. Hvorfor skal være usagt, men selv hos os, hvor den eller bliver brugt flittigt (det er nemlig en kombi-ovn) oplever vi, at vi somme tider har glemt at gøre den ren.

Der kan hurtigt dannes skidt og møg i en mikrobølgeovn, da det er mange forskellige ting, der får lov til at få en nuke-tur derinde. Hæld lidt eddike i en lille kop og bland lidt citronsaft i.

Sæt koppen i mikrobølgeovnen, lad mikrobølgeovnen køre i 2 minutter, og efterlad døren lukket i adskillige minutter efterfølgende. Når du åbner døren, skal du blot tørre alle sider af med en våd varm klud.

10. Kværn i køkkenvask

 

Snup en gammeldags isterningbakke og fyld den op med eddike – ca. 2/3. Top af med vand for at fylde den helt op og sæt den så i fryseren. Når det er blevet til eddike-isterninger, kaster du blot nogle stykker ned i kværnen og giver dem en omgang. Det skulle gerne rense bladende og gøre god som ny.

11. Afløbsrør

 

For at rense et tilstoppet afløb, kan du starte med en kande kogende vand og lidt natron. Hæld omkring 1 dl natron i afløbet og tilføj derefter det kogende vand, mens det fortsat en meget varm (pas på du ikke brænder dig).

Hvis det ikke er nok, kan du følge op med natron og eddike. Hæld 1 dl natron med 2 dl eddike i en gryde og tilsæt det kogende vand så snart det er hold op med at syde og boble (natron og eddike giver en sydende effekt). Hæld det hurtigt ned i afløbet.

12. Bordplader

 

Bland lige dele eddike og vand i en sprayflaske. Hvis din bordplade er lavet af marmor, granit eller sten, kan du bruge vodka i stedet. Eddike er nemlig ikke godt til disse overflader, da syren kan ødelægge den fine overflade.

13. Skærebrætter

 

Skærebrætter, sjovt ord i flertal. Nå, men alt du behøver for at gøre et skærebræt rent, hvad end der er tale om træ eller plast, er citron. Skær en citron over på midten og kør den hen over overfladen.

Lad det sidde i ca. 10 min. Og skyl så af med varmt vand. Skulle du have behov for yderligere desinficerende effekt ved brug af skrubbens magt, kan du drysse lidt groft salt over brættet og derefter gnide løs med en skive citron.

14. Pander

 

For at fjerne stædige fedtrester på stegepander, kan du bruge fint køkkensalt og blot skrubbe løs med dette (evt. med den bløde side af en skuresvamp). Skrub løs og fedtet skulle give op. Brug først vand til sidst for at gøre panden helt ren.

15. Støbejerns pander / gryder

 

Pander og gryder af støbejern har ikke godt af sæbe, ståluld eller opvaskemaskine. Derfor skal man altid behandle disse gryder og pander med omhu. Heldigvis er der en alternativ måde til at tackle støbejerns-fedt med. Kombiner abrikoskerneolie med en teskefuld groft salt og skrub løs med en hård børste. Skyld efter med varmt vand.

Hjemmelavet rengøringsmidler til resten af hjemmet

et moderne møbleret stue

16. Rengøringsmiddel til Gulve

 

Hjemmelavet rengøringsmidler til gulvene. Du kan opnå en fin og hurtig rengøring af gulve ved at kombinere en del hvid eddike med to dele varm vand i en spand. Tilsæt evt. 10 dråber pebermynteolie for en ren og opfriskende duft. Klinkegulv er nemme at rengøre med denne blanding, men den kan også anvendes til trægulve.

Du kan anvende en moppe eller gulvklud. Er du nervøs for dit trægulv, kan du tilføje en ekstra del vand, så burde blandingen være mild nok.

Hvis du fortsat er nervøs, kan du gå efter med rent vand over hele overfladen efter den første rengøring og derved sikre dig, at der ikke er nogle eddike-rester. Tør evt. gulvet efter med en tør moppe.

17. Vægge

 

For at skrubbe væggene ned, kan du blande 50 ml hvid eddike med ca. 1 liter varmt vand. Brug en klud til at skrubbe væggene med. Tilføj evt. lidt natron til de steder, hvor du finder mørke pletter.

Faktisk brude vi alle gøre dette minimum én gang om året. Støv samler sig jo også på lodrette overflader og somme tider, finder man også kaffe- eller te-rester samt andet godt, som i tidens løb har sneget sig op på væggen.

18. Vinduer og spejle

 

For en all-purpose vinduespudsning, kombinerer du en del hvid eddike med 4 dele vand. Du kan også tilføje lidt citronsaft, hvis du lyster. Herefter bruger du blot en svamp eller en klud til at skrubbe vinduer og spejle rene.

Brug evt. køkkenrulle, tork eller avis papirer til at tørre af med. Det fjerner både den resterende væske, men også alle de resterende elementer. Samtidig gør det overfladen helt ren.

Konklussion på hjemmelavet rengøringsmidler

 

Med hjemmelavet rengøringsmidler kommer du faktisk ganske langt med kun få ingredienser. Der er nemlig ingen grund til, at dine rengøringsmidler skal indeholde alskens former for kedelig og uforståelig kemi.

I hverdagen, kommer du vidt omkring med eddike, citron og natron. Som tillæg kan du anvende abrikoskerneolie, æteriske olier og Castilla sæbe, der udgør en langt sundere og mildere form for duft, polering og rensende effekt end alle de sædvanlige produkter på hylden i supermarkedet med forskellige faresymboler på.

Vi håber du er blevet inspireret til, i hvert fald at forsøge dig på, at komme skidt, fedt og snavs til livs ved brug af ting, der ikke nødvendigvis kræver handsker og beskyttelses-briller. Du kan opnå et fint, skinnende og velduftende hjem med disse få, men utroligt effektive produkter. God fornøjelse!

Klar til at lære mere om ren pleje af hjemmet?

Bemærk: Vi har gjort vores absolut bedste for at levere den bedst mulige information, men da vi ikke selv har prøvet hver eneste af disse løsninger, kan vi ikke stå til ansvar for dem – Alt hvad du prøver er på eget ansvar. Hvis du prøver en opskrift og støder på vanskeligheder, så lad os gerne vide det. Du må naturligvis også meget gerne melde retur om alle dine gode erfaringer med hjemmelavet rengøringsmidler.

Har du andre gode forslag til en renere og mere naturlig rengøring af hus og hjem, så giv gerne en kommentar med på vejen. Måske du selv ligger inde med opskrifter på hjemmelavet rengøringsmidler?

En tanke om “Hjemmelavet rengøringsmidler til hus og hjem

  1. Cecilie siger:
    0

    Mht toiletrent (i kummen) – er det vigtigt, at det er bagepulver, eller går natron an der? :-)
    Og ved I, hvor man kan skaffe store sprayflasker af glas?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *