Skæl er de der små hvide flager, der falder af, når du klør dig i håret eller i skægget. Det er et irriterende hudproblem, der ikke ser specielt godt ud og som kan virke lidt pinligt.

Heldigvis er der som regel en ganske god og helt naturlig forklaring på problemet og ofte også en forholdsvis simpel løsning.

Hvad er skæl? Skæl i hovedbunden eller skæl i håret

 

Skæl er en tilstand for hovedbunden, der forårsager små og mellemstore flager af hud til at fremkomme. Skæl er en almindelig tilstand, som ofte er præget af kløe. I nogle tilfælde kan det være pinligt, at have skæl, da det dels ikke ser godt ud og dels kan drysse med aftørret hud, hvilket ikke er særlig rart.

De fleste former for skæl er som regel forholdsvis nemme at behandle, hvis det opdages i god tid. Til tider kan der dog opstå skæl, som er noget svære at behandle. Selvom det er irriterende at have skæl, er det nu ikke noget man skal føle sig flov over, da det estimeres, at omkring 50% af alle europæere har skæl.

Skæl kommer som følge af nye hudceller, der produceres hurtigere end hovedbunden kan nå, at slippe af med de gamle. To af de bedste olier til behandling af skæl er:

ØKO

Skæl er altså en afskalning af døde hudceller. Det er et meget almindeligt problem (en folkesygdom) og er hverken farligt eller smitsomt, men kan være generende. I nogle tilfælde kan det dog være hudsygdomme som psoriasis eller eksem, der er skyld i skæl, så at sige.

Hvordan opstår skæl i håret?

 

De menneskelige hudceller fornyes hele tiden af sig selv. Efterhånden som hudcellerne i hovedbunden fornyes, bliver de gamle (døde) hudceller dem skubbet frem til overfladen og derefter ud af hovedbunden. De afstødes ganske simpelt fra kroppen og vises bort.

For folk med skæl, bliver de nye celler produceret i et hurtigere tempo end de dør, hvilket resulterer i at mere hud bliver udgydt, hvilket gør at skællen bliver mere mærkbar og synlig.

Hvis huden udsættes for ekstreme temperaturer, er risikoen for at udvikle skæl også større. Det anbefales derfor ikke, at du tager varme bade, hvis du har skæl.

Oplever du en rød irriteret hud på de områder, hvor der er skæl, kan det være andre årsager som eksempelvis eksem. Uanset, hvilke symptomer du har bør du kontakte din praktiserende læge for at sikre dig, hvad det er.

Naturlig behandling af skæl i håret

 

Ved almindelig skæl, kan du komme langt med naturlige produkter. Der findes en del forskellige shampoos du kan købe, som nedsætter mængden af gærsvampen pityrosporum ovale, som i princippet er ganske normal for hårbunden hos voksne. Men somme tider bliver der overvækst af denne svamp, der forsager skæl.

Som naturlig kosmetik til behandling af skæl, kan du bruge forskellige olier. De er hver især gode mod skæl og som udgangspunkt handler det blot om, at finde den du og din hud synes bedst om.

Jojobaolie til behandling af skæl

 

Nogle mener at jojobaolie er kongen over alle vegetabilske olier. Vi mener den er god til mange mindre hudproblemer som eksempelvis skæl, da det er den olie, der minder mest om vores egen kropsolie.

Mange hovedbunds-relaterede problemer er forårsaget af en hærdet ophobning af sebum, der tilstopper hårsækkene og derved kan forårsage skæl. Hvis denne hærdede opbygning ikke fjernes, kan det i sidste ende hindre hårsækkenes evne til at fungere korrekt.

Jojoba trænger hurtigt ned til hovedbunden og håret og opløser let den hærdede opbygning. Hovedbunden og hårsækkene efterlades rene og fri til at fortsætte deres normale funktion. Jojoba er fantastisk til alle hårtyper og har en evne til at hæmme overskydende aktivitet af talgkirtler, der gør den til det perfekte valg for folk med fedtet hovedbund, der stadig har brug for en balsam.

Ligeledes kan den bruges til tørt hår, da det hjælper med at fugte håret ordentligt.

Avocado Olie til behandling af skæl

 

Avocadoolie udvindes af kongen af ‘hår’ frugten avocado. Den er fuld af vitaminer, som dit hår har brug for – ligesom A-vitamin, E, D og kalium. Hvis du vil have en super dyb balsam behandling uden at skulle købe et kommercielt kemiprodukt , kan du tilføje avocado olie til de andre olier du anvender og du vil helt sikkert føle og se forskellen.

Mildere former for skæl, kræver normalt ikke så meget andet end lidt gode vitaminer og fugt. Det hjælper avocadolien dig med.

Kokosolie til behandling af skæl i håret

 

Vidunderolien og universalmidlet kokosolie er også utrolig effektivt mod milde udbrud af skæl. Kokosolie indeholder både e-vitamin og mineraler samtidig med at det fungerer som en god balsam. Olien er mild mod håret og hovedbunden og hjælper med at beskytte håret og rette op på hårskader.

Fugtigheden fra olien er i sig selv nok til at fjerne mindre skæl-udslæt.

ØKO
Find flere gode olier mod skæl her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.