Vegetabilske olier i kosmetikkens tegn
Olier, der anvendes til kosmetik er oftest koldpresset – og bør også være det – da det bevarer oliens mange gode egenskaber.
En koldpresset – og endvidere uraffineret, ikke-fraktioneret og ikke-deodoriseret – olie ligger inde med alle de herlige og helt naturlige vitaminer, mineraler og antioxidanter samt essentielle fedtsyrer, som olien måtte være tiltænkt fra naturens side af.
Med disse gode ingredienser, er de forskellige olier dermed i stand til både at fugte, stimulere, blødgøre, give glans, kulør og opløfte huden og håret med ny vitalitet og energi.
Olier med et højt indhold af E-vitaminer, som Argan olie og Figenkaktus olie, er særligt gode som anti-rynke serum og til at rette op på de fine linjer. Tamanu olie er med sine mange antiinflammatoriske egenskaber lidt af et vidundermiddel mod akne og akne-ar, hvor Kæmpenatlysolie afhjælper psoriasis og rosacea.
Og vi kan blive ved. Dette er nemlig den form for naturlige egenskaber helt rene vegetabilske olier besidder, og som mange efterhånden er ved at genfinde.
Vegetabilske olier giver smøring
Vegetabilske olier er ikke kun et fortyndingsmedium til æteriske olier, men giver også smøring, så hænderne kan bevæge sig frit og let over huden under en massage. Af denne grund er vegetabilske olier normalt lette og ikke-klæbrige i konsistens, hvilket reducerer trækket.
Vegetabilske oliers rolle
Vegetabilske olier er vigtigere i aromaterapi, end mange mennesker er klar over. Til fælles med æteriske olier har vegetabilske olier også et væld af sundhedsegenskaber, som enkeltpersoner kan drage fordel af. Bestående af forskellige fedtsyrer såvel som vitaminer og mineraler har hver bærerolie forskellige terapeutiske egenskaber og bør vælges afhængigt af hvilke terapeutiske fordele der kræves.
Hudnærende olier
Der er en række vegetabilske olier, der har særlige nærende egenskaber for huden, der plejer huden på et dybt niveau og hjælper celleregenerering.
Disse vegetabilske olier tilsættes undertiden til basecremer, især hvis modtageren lider af tør hud. De er også gode til at pleje ansigtet, genopfylde hud beskadiget af vind- eller solforbrænding eller helbrede ødelagte vener eller pletter.
Vegetabilske olier, der falder ind i hudfødevaregruppen, inkluderer Avocado, kæmpenatlys, Jojoba, Macadamia Nut og hjulkrone (Borage). Avocado er ikke alles kop te, da den er en tyktflydende olie og har en ret stærk lugt. Den er dog fremragende til næring af huden og giver næringsstoffer og fedtsyrer, der efterlader huden blød og silkeagtig glat. Da den er ret tyktflydende, er det bedst at fortynde den med en anden bærerolie som mandel, abrikos eller fersken ved 15-20%, hvis du agter at bruge den til kropsmassage. Ikke kun vil dette blødgøre lugten, men det hjælper også med at reducere omkostningerne ved behandlingen.
Valg af vegetabilske olier
Der er et bredt og omfattende udvalg af vegetabilske olier til rådighed på markedet. Med en så bred vifte at vælge imellem kan det være svært at vide, hvad man skal vælge, især da der ikke er skrevet meget om dette emne.
At vælge en bærerolie er så simpelt som at vælge en æterisk olie. Du vælger simpelthen bærerolien med de egenskaber, du har brug for, og for at gøre dette skal du bare vide nogle enkle fakta om egenskaberne, handlingerne og viskositeten (tykkelsen) af de tilgængelige vegetabilske olier.
Sød mandel- og abrikoskerneolie er meget alsidige vegetabilske olier. De har en let konsistens og absorberes let i huden. De er gode til både kropsmassage og ansigtsbehandlinger. Så dem går man aldrig galt i byen med.
Vegetabilske olier for nøddeallergikere
Hvis du er bekymret for at bruge en bestemt bærerolie på en patient, fordi de har en nødallergi, kan du prøve at bruge hampefrøolie eller figenkaktus frø olie, da begge disse vegetabilske olier ekstraheres fra frø.
Vegetabilske olier til ansigtsbehandlinger
Hjulekroneolie, Jojoba og Hyben samt Figenkaktus, Marula og Cacay, er alle olier der giver gode resultater, når de bruges til ansigtsbehandlinger.
Opbevaring af vegetabilske olier
For at holde dine vegetabilske olier i optimal tilstand skal du altid holde dem kølige (ca. 10 ° C), uden for direkte sollys og udskifte hætter lige efter brug. Hvis du ønsker det, kan du opbevare dem i køleskabet, men nogle vegetabilske olier, såsom jojoba, kokos, andiroba m.fl. bliver typisk faste i konsistensen ved lave temperaturer.
Lær mere om, hvordan du bedst opbevarer dine olier her
Harskhed
I modsætning til æteriske olier kan vegetabilske olier blive harske over tid. Niveauet af naturlige fedtsyrer i olien, ekstraktionsmetoden og oliens egenskaber og opbevaring heraf, vil alle have en afgørende virkning på, hvor hurtigt dette kan forekomme. Hvis du har mistanke om, at en basisolie er forbi sit bedste, og den har en stærk, bitter aroma som brugt madlavningsfedt, er den muligvis harsk.
Læs mere om harsked i denne arikel