Når du gennemgår de mange lækre olier. Så dukker der mange spændende muligheder frem. Her er der et særligt spørgsmål, der også dukker frem igen og igen. Og det et uanset om der er tale om vegetabilske eller æteriske olier. De fleste kan ikke lade være med at tænke… Kan jeg blande olier?
De mange olier besidder unægtelig mange forskellige og super gode egenskaber, så spørgsmål er om det er muligt at blande dem for netop at drage fordel af disse mange gode egenskaber.
For at give dig det simple svar med det samme.
Ja, det kan man i hvert fald.
- At blande olier – og med olier – går det an?
- Kan jeg blande forskellige vegetabilske olier med hinanden?
- Flydende eller størknet olie
- Tyktflydende olie
- Kan jeg blande forskellige æteriske olier med hinanden?
- Æteriske olier som duft
- Kan jeg blande vegetabilske olier med æteriske olier og vice versa?
- Kan jeg blande vegetabilske olier med ler?
- Kan jeg blande æteriske olier med ler?
- Kan jeg blande ler med andre ler?
- Kan jeg blande vegetabilske olier sammen med både æteriske olier og ler?
At blande olier – og med olier – går det an?
Ja, faktisk er det meget normalt at blande olier og du ser blandingsprodukter på hylderne alle vegne.
Mange butikker sælger forskellige olieblandinger, som de eksempelvis kalder for ansigtsolie, kropsolie, massageolie, hårolie m.fl.
Prisen er så noget højere end den enkelte olie for sig vil være og med rette. For at det skal være lovligt at sælge blandingsprodukter, skal man nemlig have produktet godkendt og det koster mange penge for hvert eneste produkt.
Og hvis forhandleren ændrer opskriften med så meet som en dråbe, ja så skal produktet testes igen. Det er derfor en dyr proces for virksomheden.
Vi sælger derfor ikke blandingprodukter, men lader det optil dig, at lave dine egne DIY opskrifter, så du kan få det præcis som du ønsker det.
Næste udfordring bliver så, hvordan og med hvad, kan man blande olier?
Det får du alt sammen svar på her i denne artikel om at blande olier.
At blande olier i en nøddeskal
Vegetabilske olier kan blandes med:
-
- Andre vegetabilske olier
- Æteriske olier
- Ler
NB: Vær opmærksom på, at denne artikel udelukkende tager udgangspunkt i kosmetik bladninger. Det vil altså sige, at alle blandinger, der kommer på tale her er i forbindelse med at lave hjemmelavet kosmetiske produkter, som hudpleje, hårpleje, ansigtspleje m.m.
OBS: Sørg altid for at foretage en allergi-test af olier, før du anvender dem rene på kroppen.
At blande olier #1
Kan jeg blande forskellige vegetabilske olier med hinanden?
Vi oplever ofte, at vores kunder spørger os om de gode vegetabilske olier kan blandes med andre vegetabilske olier.
Eksempelvis om hybenkerneolie kan blandes med jojobaolie.
Det er slet ikke så tosset et spørgsmål, men svaret er heldigvis ganske simpelt.
Vegetabilske olier kan som udganspunkt anvendes direkte på huden og i håret uden at blive fortyndet.
Du kan derfor sagtens blande forskellige vegetabilske olier, hvis du eksempelvis ønsker at drage fordel af indholdet fra forskellige olier. Vi opfordrer dig dog til udelukkende at anvende olier, der specifikt er til kosmetisk anvendelse. Så selvom du godt kan blande en god kosmetisk mandelolie med en madlavnings- olivenolie, så fraråder vi dig at gøre dette.
Årsagen hertil er, at disse olier ikke nødvendigvis er produceret på lige vilkår. Ved at anvende rene olier, der er beregnet til udvortes brug, sikre du dig de bedste resultater.
Jojobaolie er ikke en olie, men har konsistensen som en olie. Jojobaolie er faktisk en voks, der er destilleret fra en bønne. Det ligner i molekylstruktur sebum, som produceres af huden og renser tilstoppede porer. Den kan også fungere som et naturligt konserveringsmiddel, fordi den basalt set ikke bliver harsk.
Block "156904" not found
Flydende eller størknet olie
Vær opmærksom på, at det ikke er alle vegetabilske olier, der er lige gode at blande. Eksempelvis er kokosolie fast i strukturen under 24 grader celsius. Så skulle det være en varm dag og din kokosolie er helt flydende, så tænk lige en ekstra gang inden du går i gang med dine egne hjemme-blandinger.
Når først temperaturen falder igen, vil din blanding med kokosolie nemlig forvandles til en fast form igen. Det ødelægger ikke olierne på nogen måde, men det var måske ikke lige det du havde forestillet dig.
Jojobaolie er en rigtig god olie at blande med, hvilket den kommercielle kosmetik industri gør brug af i stor stil. Så selvom jojobaolie i virkeligheden – rent botanisk – er en voks og ikke en olie, så er den lige så flydende (en flydende voks) som andre flydende olier og kan derfor nemt blandes med andre olier.
Tyktflydende olie
En olie de fleste faktisk vælger, at blande op med andre olier, er ricinusolie. Ricinusolien er nemlig meget tyk i konsistensen, som gør, at den kan være lidt besværlig at påføre på huden eller i håret.
Når du blander den med en anden olie, bliver den langt mere medgørlig og du går ikke glip af dens gode egenskaber, men tilføjer blot nogle andre gode egenskaber fra en anden olie. Det er win-win.
Lav din helt egen olie-blanding
Når du skal blande din egen olie, så foreslår vi dig, at du tager udgangspunkt i de egenskaber, som du er mest interesseret i. Vælg derfor de olier du finder mest velegnet til dit formål.
Du kan derved lave din egen ansigts-serum-olie, kropsolie, massageolie eller blot måske en god hårolie.
Som udgangspunkt bør du vælge olier ud fra følgende:
-
- Dine favorit olier – eller de olier din hud og hår synes bedst om
- Ønskede egenskaber – eksempelvis langsom absorbering til massageolie
- Olier, der kan pleje bestemte hudproblemer
At blande olier #2
Kan jeg blande forskellige æteriske olier med hinanden?
Et andet naturlig spørgsmål er om du kan blande de utroligt mange forskellige æteriske olier med hinanden.
Her er svaret både ja og nej – eller rettere, så skulle vi måske ændre spørgsmålet lidt. Og her er hvorfor.
Forskellige æteriske olier til forskellige formål
Alle æteriske olier er meget forskellige. Både i deres naturlige aroma og deres naturlige egenskaber. Dette er netop de to vigtigste årsager til at du vil anvende æteriske olier i første omgang:
- Deres unikke egenskaber
- Deres unikke og kraftige dufte
Fælles for stort set alle æteriske olier er, at de er yders koncentrerede, hvilket betyder, at du ikke må bruge dem ufortyndet på huden. Det er derfor almindeligt, at man blander æteriske olier i vegetabilske olier for derved at opnå effekten af den æteriske olie.
Skal du bruge de æteriske olier til huden, som en del af hudpleje, skal du derfor blande dem op i vegetabilske olier. Gør du ikke dette, er risikoen for at få udslet og udvikle allergi og det der er værre alt for stor.
NB: Fortynd ALTID dine æteriske olier før brug. Det er yderst vigtigt, at du husker, at æteriske olier altid skal fortyndes med vegetabilske olier. Det er første regel i håndbogen om at blande olier, når det gælder æteriske olier.
Æteriske olier som duft
Det er langt fra alle, der går i dybden med hvilken æterisk olie, der matcher din specifikke situation. Mange æteriske olier har nemlig egenskaber, som at virke mod forkølelser eller opkvikkende for sindet.
De fleste vælger deres æteriske olier ud fra duften. Rigtig mange er bare glad for lavendel-aromaen og ønsker derfor, at deres hudpleje eller kropsolie derfor også dufter af lavendel. Det kan naturligvis også være, at du er mere til duften af lemon eller citron. Faktum er, at du nemt kan give dine hjemmelavet blandings-olier præcis den duft du synes bedst om.
Du skal dog være opmærksom på, at disse olier som nævnt er utrolig koncentreret, hvorfor det typisk kun kræver en dråbe eller to, at opnå den ønskede duft.
Æteriske olier som ekstra egenskaber
Andre vælger æteriske olier ud fra deres utrolig mange gode egenskaber. Ved at blande forskellige, men specifikke æteriske olier, kan du nemlig give din blanding den helt rigtige effekt.
Egenskaber kan være at løsne op, smertestillende eller som at virke:
-
- Afstressende
- Antidepressiv
- Fremmende for hukommelsen
- Energifornyende
- Helende
- Helbredende
- Forbedrende for fordøjelsen
- m.m.
Det rigtige spørgsmål er derfor måske ikke så meget, om du kan blande æteriske olier med hinanden. Det kan du godt, hvis du ønsker dig gode egenskaber fra forskellige æteriske olier, men de må stadig ikke bruges ufortyndet, hvorfor almindelige vegetabilske olier kommer til sin ret.
NB: Når du blander æteriske olier, skal du også sikre dig, at du anvender de rigtige forhold
– i henhold til dosering.
Derfor er det måske mere på sin ret, at vende spørgsmålet til: Kan jeg bruge forskellige æteriske olier til min hudpleje?
Og til dette er svaret ja, men kun hvis du blander dem med en langt mildere vegetabilsk olie.
At blande olier #3
Kan jeg blande vegetabilske olier med æteriske olier og vice versa?
Ja, det kan du i hvert fald. Dog vil det altid være omvendt og dermed æteriske olier du blander i vegetabilske olier.
En bærende olie (også kaldet basisolie eller vegetabilsk olie) anvendes til at fortynde den æteriske olie, hvilket gør det mindre ætsende for huden. Den hjælper med at absorbere olierne ind i huden og i at bistå med en jævn fordeling af den æteriske olie over området du påfører den på. Basisolier kan eksempelvis være sød mandelolie, jojobaolie, avocado olie eller abrikoskerneolie. Disse olier egner sig godt af to grunde. De er ikke tunge eller tykke i konsistensen og de bærer ikke meget af deres egen duft. Derfor afbryder de ikke duften fra den æteriske olie.
Som nævnt ovenfor i forrige spørgsmål, så handler det typisk om enten den specifikke æteriske olies aroma eller egenskaber, som ønskes i blandingen. Den vegetabilske olie eller basisolien, som den også kaldes, anvendes til at blande de koncentrerede æteriske olier i.
Når du blander æteriske olier i vegetabilske olier, skal du altid sørge for:
- At foretage dig en allergi-test før du anvender olien.
- At vælge en æterisk olie, der har en aroma du synes godt om
- At vælge æteriske olier med de egenskaber du ønsker
- At blande olier i den rette dossering
Vi kunne også vælge at sige, at du ikke bare kan, men skal blande æteriske olier med vegetabilske olier. I hvert fald, hvis formålet med olierne er til huden i form af hudpleje.
At blande olier #4
Kan jeg blande vegetabilske olier med ler?
Igen er svaret ja.
Vegetabilske olier kan sagtens blandes i ler for at lave en god ansigtsmaske.
Ler er stimulerende og trækker urenheder og overskydende olier væk fra huden. Derfor skal det være afbalanceret med ting, der er fugtgivende og nærende. Især franske ler bliver værdsat til ansigtsbehandlinger. Hvid, gul og pink er meget milde. De er fantastisk til alle hudtyper. Grøn er stærk og bedst forbeholdt fedtet hud. Men det anbefales i mange tilfælde at blande de forskellige ler-typer.
Herunder finder du en god oversigt af hvordan du kan mikse dine egne hjemmelavet ansigtsmasker.
Hudtype |
Ler |
Basisolier |
Æteriske olier |
Normal |
1 spiseske. pink og 1 spiseske. Hvidt ler | 1 tsp. jojoba or sød mandelolie | Cedertræ, geranium, jasmin, lavendel, neroli, rosentræ, vetiver, bergamot, citron |
Fedtet |
1 spiseske grønt le rog 1 spiseske hvidt eller pink ler | 1 teske jojoba olie | Juniper, cypres, grapefrugt, citron, rosmarin, lavendel |
Tør |
2 spiseskeer pink eller hvidt ler | 1 teske avocado olie | Salvie, lavendel, geranium, jasmin, rosentræ, rose, sandeltræ |
Moden |
2 spiseskeer af pink eller hvidt ler | 1 teske avocado olie | Frankincense, myrra, vetiver, lavendel, neroli, patchouli, rose, sandeltræ |
Sensitiv |
2 spiseskeer pink eller hvidt ler | 1 teske avocado olie | Lavender, rose, roman or german chamomile, spikenard, neroli, frankincense, sandalwood, carrot, yarrow |
-
- Læg leret i en skål. Anvend enten en træskål eller en plastikskål. Brug ikke metal, da det fratager leret dets gode egenskaber. Af samme årsag bør dine skeer også være af enten træ eller plastik.
- Tilsæt 1 teske olie og eventuelt en teske almindelig sødmælk, yoghurt eller veganer mayo.
- Tilføj kun lige nok vand til at gøre maske glat og med en cremet konsistens. Mængden her kan sjovt nok være forskellig hver gang. Vi anbefaler at du tilføjer små mængder vand, indtil den korrekte konsistens er opnået.
- Tilføj 2-4 dråber æterisk olie efter eget valg.
- Bland det hele sammen, så det bliver cremet.
- Anvend masken på ansigt og hals samt skuldre og nakke, hvis det ønskes. Du kan bruge en finger til at påføre masken, men det anbefales, at du anvender en makeup-pensel, så du bedre kan fordele masken.
- Lad masken sidde i ca 7 minutter.
- Vask herefter af med varmt vand for at fjerne masken og skyl efter med koldt vand for at lukke porerne igen.
- Afslut eventuelt med en valgfri vegetabilsk olie for at balancere huden og tilføre den fugtighed.
Du kan også eksperimentere med rasul ler, som er en fantastisk all-rounder ler, der kan bruges af alle.
At blande olier #5
Kan jeg blande æteriske olier med ler?
Som du kan se i ovenstående kapitel om, at blande vegetabilske olier med ler, kan du sagtens blande æteriske olier i leret.
Selvom det altid er en lille mængde af æterisk olie, der anvendes i dine formler, så er æteriske olier en vigtig ingrediens. Folk er ikke altid klar over, at én enkel dråbe æterisk olie, kan repræsentere en til mange gram af plantemateriale. Derfor er det vigtigt at følge reglerne for brugen af æteriske olier – særligt, når det anvendes i forbindelse med opskrifter, der er ment til brug i ansigtet og andre sarte steder på huden.
-
- Sørg altid for at teste et nyt produkt på en lille del af ansigtet eller et andet følsomt sted på kroppen.
- Du skal aldrig bruge mere end maksimalt 2-4 dråber per opskrift. Det er vigtigt at holde sig til denne fortynding. På den måde mindsker du risikoen for at irritere huden og forårsage en reaktion. En kløende eller brændende fornemmelse er ikke, hvordan ansigtet skal føles. Hvis dette sker, påfør straks ren mandelolie til området. Det burde berolige tingene lidt ned.
- Visse olier anvendes aldrig til ansigtsbehandling. Det er f.eks. oregano, sar, kanel, pebermynte, grøn mynte, vintergrøn, basilikum og rød timian.
- Sørg for ikke at komme for tæt på øjnene, da olierne kan svie og i værste tilfælde skade øjnene. Hvis uheldet er ude, så sørg for at følge de råd, der bør være anført på den flaske du anvender.
- Prøv så hvidt muligt at holde dig til olier, der anbefales til netop din hudtype. Hvis du anvender en olie, der er til tør hud på tør hud, kan du opleve, at din hud vil blive yderligere irriteret.
- Undgå olier, hvis indhold du har allergi over for. Er du f.eks. allergisk over for citron, skal du holde dig væk fra alle citrus olier; bergamot, grapefrugt og citron. Vær også opmærksom på om olierne. Vær altid forsigtig, når du arbejde med æteriske olier.
At blande ler#6
Kan jeg blande ler med andre ler?
Absolut – Du kan endda med fordel blande forskellige ler-typer for enten at mildne styrken, mindske farven eller blot skabe din helt egen version.
Læs gerne afsnittet om at blande vegetabilske olier med ler for yderligere information.
At blande olier #7
Kan jeg blande vegetabilske olier sammen med både æteriske olier og ler?
Igen er svaret ja. Du kan godt blande olier – altså vegetabilske olier med æteriske olier. Du finder langt mere information om dette ved, at rulle lidt op og læse om de enkelte blandinger, hver især.
Konklusion
Efter denne lange blandings-omtale om vegetabilske olier, æteriske olier, ler og vice versa, så kan du nok se, at mulighederne er mange. Du kan nu blande olier som en dronning.
Vi har endnu ikke opskrifter på det hele, men vi foreslår dig, at søge på nettet efter gode opskrifter på de formularer du ønsker at blande sammen. På den måde sørger du for, at du dels får en god blanding og dels undgår at bruge uheldige blandinger i forhold til din hudtype og eller eksisterende hudirritationer.
Synes du vi mangler at vende nogle bestemte punkter i denne sammenhæng, så tag endelig fat i os. Hvis vi er enige med dig, så sørger vi for at udvide denne artikel, så du kan få endnu mere herlig læsestof.
Held og lykke med at blande olier.
kan man blande oliven olie med Rapse olie ?
Hej Angelina,
Du kan sagtens blande vegetabilske olier som oliven og rapsolie. Dette er dog ikke nogen vi forhandler og det er naturligvis ikke et problem, men vær opmærksom på, at der er stor forskel på madlavningsolier og olier til kosmetisk anvendelse. Så hvis du blot tænker at blande de to omtalte olier fra dine køkkenflasker, så vil jeg anbefale dig at søge efter nogle andre gode olier til huden og håret.
Hej.
Kan man blande pebermynteolie, Eucalyptusolie sammen med mandelolie, som skal smøres på tindinger, nakken mv. mod spændinger og svag hovedpine?. Tak
Hej Helle
Normalt anses pebermynteolie for at være god til at afhjælpe hovedpine forårsaget af spændinger, hvorimod eukalyptusolien oftere anvendes mod hovedpine forårsaget af blokerede bihuler.
Men der er intet i vejen for den blanding du refererer til – husk blot at foretage den rette dosering, som du kan læse mere om her https://www.chleopatra.dk/dosering-af-aeteriske-olier/
Mvh. Morten
Kan man blande avocado olie og havtorn olie sammen, i hvilket blandingsforhold og endeligt kan blandingen så bare påføres direkte på krop og ansigt efter bad.
Mvh Dennis
Hej Dennis,
Du kan sagtens blande avocado olie og havtorn olie. Det kan især være en god idé, hvis du ønsker at mindske afsmitning af farven fra havtorn olien, da den er ret så gennemtrængende. Blandingsforhold er helt op til dig. Der er ikke noget rigtigt eller forkert i den sammenhæng. Begge olier er naturlige vegetabilske olier og kan derfor godt påføres kroppen direkte. Så det handler lidt om at prøve sig frem og “lytte” efter kroppen – om hvordan den synes om det. God fornøjelse!
Kan man blande mandel olie og kokos olie sammen
Hej Tim,
Ja, du kan som udgangspunkt blande alle vegetabilske olier med hinanden. Med lige præcis mandelolie, skal du dog være opmærksom på, at den størkner ved under 25 grader. Derfor kan du opvarme den i en skål med varmt vand og derefter blande de to olier. Men hvis temperaturen falder til under 25 igen og blandingsforholdet er til fordel for kokosolien, så vil den blandede olie også størkne. Man kan dog sagtens bruge den størknede olie uden problemer, da den nemt og hurtigt smelter i hænderne eller evt. ved en massage eller blot ved at føre ens hænder sammen i cirkulære bevægelser med olien imellem.
Håber det hjælper dig med dit spørgsmål.