Hvordan fremstilles naturlige rene olier

børnehånd holder et træ i hånden og giver det til en anden

Hvis du minder bare en lille smule om os, så har du en naturlig interesse i rene olier og ønsker derfor også at vide, hvordan rene olier fremstilles og dermed bliver til.

Vi elsker olier og ikke bare dem der er fremstillet til at gøre din kylling lækker og sprød på panden eller din salat og dit Italienske brød ekstra skøn.

Nej, vi er naturligvis fortalere for de rene olier, der er fremstillet til kosmetisk anvendelse.

Lad os gennemgå hvordan olierne bliver til.

Hvordan fremstilles naturligt rene vegetabilske olier?

De fleste vegetabilske olier der produceres til kommerciel anvendelse, så som madolie, koges forud for at blive expeller presset.

Grunden til at frøene eller nødderne koges før de presses er, at varmen medvirker til at nedbryde de cellulære membraner, der indeholder olie.

Dette gør presningen hurtigere og mere effektiv… Men der findes flere metoder hvorved olie fremstilles.

I denne artikel finder du svar på, hvorfor olier ikke bare er olie.  Men du bliver også klogere på at der rent faktisk ligger en stor ære i at producere en rigtig god olie og at produktionen kan være altafgørende for, hvilke formål olien skal bruges til.

En olie bliver nemlig ikke bare lavet… Den bliver udvundet!

Kender du eksempelvis forskellen på raffineret olie og uraffineret olie? Eller ved du hvad forskellen er på en CO2 ekstraktion og en koldpressning?

[lepopup slug='club-chleo-2']
[lepopup slug='club-chleo']

Sådan fremstilles vegetabilske olier

Produktion af vegetabilske olier

Problemet med denne (ovenstående) koge-metode er at man med denne proces ødelægger den cellulære membran, hvilke medfører at mange af de vitaminer, mineraler og andre bestanddele olien består af, vil gå til spilde.

Kort sagt, så koger man ganske simpelt de gode egenskaber ud af olien.

Ud over at man koger nødder og frø for kommercielle olier, så “forfiner” man også den vegetabilske olie – Det kan man at raffinere olien.

Raffinering af vegetabilske olier foregår ofte ved både blegning, deodorizing (af-duftning) samt konserverende processer.

Disse yderligere fremgangsmåder fjerner endnu flere af de gavnlige bestanddele fra den vegetabilske olie.

Alle disse processer er udført med henblik på at forlænge holdbarheden af den vegetabilske olie og i visse tilfælde, at fjerne eventuelle bakterier og urenheder, der kan være et problem for olier der skal indtages (spiseolier).

Deraf kan du forstå imellem linjerne, at olien du køber i supermarkedet næsten med garanti er blevet raffineret, uanset om der står koldpresset på flasken.

fremstilling af vegetabilske olier

Sådan fremstilles æteriske olier

Produktion af æteriske olier

Har du nogensinde undret dig over, hvordan man laver æteriske olier?
Lad os forklare, at æteriske olier ikke fremstilles, men i stedet udvindes de af plantematerialer.
Ekstraktioner bruges til at opnå en plantes aktive botaniske bestanddele, der fungerer som dens “livskraft”.
De er i bund og grund den flydende udgave af en plante, og de tillader effektivt dens gavnlige forbindelser at nå blodbanen hurtigere, end de ville gøre ved blot at indtage planten.
Et urteekstrakt fremstilles, når et botanisk materiale introduceres i et opløsningsmiddel, hvori nogle af plantematerialets bestanddele opløses.
I sidste ende bliver opløsningsmidlet gennemsyret med de botaniske materialer, som det har trukket fra kildeplanten, og det er dette, der kaldes “ekstraktet”.
Den opløsning, der er tilbage i slutningen af processen, kan være flydende, eller væsken kan fjernes for at gøre resterne af det botaniske stof til et fast stof.
Opløsningsmidlerne kan fungere som konserveringsmidler eller som midler, der hjælper plantecellerne med at blive nedbrudt og frigive deres indhold.
fremstiling af olier kvinde der rører plante træ

Fremstillingsmetoder af olier

Olier fremstilles ved forskellige typer ekstraktion. Lær mere om de forskellige ekstraktionsmetoder herunder.

Dampdestillation

Den mest almindelige proces for at udvinde en æterisk olie er ved destillation, en proces, der isolerer det aromatiske, flygtige element af planten med damp.

Dette sker, når dampen fordamper de flygtige komponenter i plantematerialet, som i sidste ende kondenseres og opsamles.

Dampdestillationsproces

  1. En stor beholder kaldet et destillationsapparat, som normalt er lavet af rustfrit stål, og som indeholder plantematerialet, tilsættes damp.
  2. Gennem et indløb sprøjtes damp gennem plantematerialet, der indeholder de ønskede olier, hvorved plantens aromatiske molekyler frigøres og omdannes til damp.
  3. De fordampede planteforbindelser transporteres til kondensationskolben eller kondensatoren. Her gør to separate rør det muligt for varmt vand at komme ud og for koldt vand at komme ind i kondensatoren. Dette får dampen til at afkøle tilbage til flydende form.
  4. Det aromatiske flydende biprodukt falder fra kondensatoren og samles i en beholder under den, som kaldes en separator. Da vand og olie ikke blandes, flyder den æteriske olie oven på vandet. Herfra suges den af. (Nogle æteriske olier er tungere end vand, f.eks. æterisk nellikeolie, så de befinder sig i bunden af separatoren)
dampdestillationsproces

Koldpresning

Koldpresning er en fremgangsmåde til mekanisk ekstraktion, hvor varmen er reduceret og minimeret igennem hele udvindingen af råmaterialet.

Denne metode kaldes også ekspression eller scarification og anvendes især til æteriske citrusskaller, men i særdeleshed også mange forskellige vegetabilske olier.

Koldpresset betyder at ingen ekstern varme er blevet anvendt under fremstillingen af ​​olien.

Selve presseprocessen kan næsten ikke undgå at få temperaturen på olien til at stige, så vi taler om, at ingen yderligere ekstern opvarmning påvirker olien.

Temperaturen overvåges under processen, og afhængigt af landet hvor den produceres, vil den ikke få lov til at stige over visse niveauer – typisk ligger grænsen på ca. 44 grader.

Koldpresning bruges – for æteriske olier – primært til citrus frugter som appelsin og citron, hvor den æteriske olie opnås i bittesmå lommer i skrællen eller skorpen.

Olier udvundet ved koldpresning er den mest flygtige af æteriske olier og kan fordampe hurtigt, når de udsættes for luft.

For rene vegetabilske olier er koldpresning den bedste metode. Koldpressede olier bibeholder nemlig langt de fleste gode egenskaber, som olien indeholder.

Denne metode hjælper olien med at bevare sin oprindelige tilstand, kvalitet og dybde. Temperaturer er strengt kontrolleret for at sikre, at det ikke overstiger 25-30 grader celcius, der dog afhænger af landet hvor den produceres – typisk ligger grænsen på ca. 44 grader.

Selvom det ikke nødvendigvis er en praktisk metode til udvinding for alle vegetabilske olier på markedet, betragtes det som den bedste udvindings metode i forhold til at bibeholde oliens styrke og indhold.

Koldpresningsproces

  1. Hele frugten anbringes i en maskine, der mekanisk gennemborer den for at sprænge de æteriske oliesække, som befinder sig på undersiden af skallen. Den æteriske olie og pigmenterne løber ned i apparatets opsamlingsområde.
  2. Hele frugten presses for at presse saften og olien ud.
  3. Den olie og saft, der produceres, indeholder stadig faste stoffer fra frugterne, f.eks. skrællen, og skal centrifugeres for at filtrere de faste stoffer fra væskerne.
  4. Olien skilles fra saftlaget og hældes ud i en anden beholder.
koldpresningsproces

Solventekstraktion

Planter som er for sarte til at blive behandlet med varme eller tryk, er dyppet i en form for opløsningsmiddel, der udtrækker de flygtige elementer.

Opløsningsmidlet afdampes derefter ved høje temperaturer, så kun de mest duftende bestanddele efterlades. Denne proces producerer hvad der kaldes en “absolut”.

Ved denne metode anvendes opløsningsmidler af fødevarekvalitet som hexan og ethanol til at isolere æteriske olier fra plantematerialet.
Den er bedst egnet til plantematerialer, der giver små mængder æterisk olie, som i høj grad er harpiksholdige, eller som er sarte aromatiske stoffer, der ikke er i stand til at modstå dampdestillationens tryk og belastning.
Denne metode giver også en finere duft end nogen anden form for destillationsmetode.

Solventekstraktionsproces

  1. Ved denne proces udvindes også det ikke-flygtige plantemateriale, såsom voks og pigmenter, som undertiden fjernes gennem andre processer.
  2. Når plantematerialet er blevet behandlet med opløsningsmidlet, dannes der en voksagtig aromatisk forbindelse, der kaldes “beton”. Når dette betonstof blandes med alkohol, frigøres oliepartiklerne. De førnævnte kemikalier, der er anvendt i processen, forbliver derefter i olien, og olien anvendes i parfume af parfumeindustrien eller til aromaterapiformål.
solventekstraktionsproces

CO2 ekstraktion

CO2 ekstraktion metoden giver et større antal af aromatiske forbindelser end nogen anden destillation proces. Under visse betingelser ved en lav temperatur. Kuldioxid eller CO2 bliver presset til at blive til en væske.

Denne væske fungerer som et opløsningsmiddel og anvendes til at udvinde olie fra planter.

Efter ekstraktion er afsluttet, bliver ekstraktionsbeholderen bragt tilbage til normal temperatur og CO2 omdannes hurtigt til gas, som efterlader en olie af høj kvalitet, der er fri for opløsningsmidler.

Ved dampdestillation ændres den molekylære sammensætning af både plantematerialet og den æteriske olie på grund af den anvendte temperatur.
På den anden side er et CO2-ekstrakt tættere kemisk sammensætning på den oprindelige plante, som det stammer fra, da det indeholder et bredere udvalg af plantens bestanddele.
Ved CO2-ekstraktion beskadiges ingen af oliens bestanddele af varme.
CO2-ekstrakter er normalt tykkere end deres æteriske olier og afgiver ofte mere af aromaen fra den naturlige urt, krydderi eller plante end en destilleret æterisk olie.
CO2-ekstrakter er blevet sagt at indeholde flere plantebestanddele end den mængde, der er udvundet fra den samme plante ved hjælp af dampdestillation.

CO2-ekstraktionsproces

  1. Kuldioxid under tryk bliver flydende, mens den forbliver i gasform, hvilket betyder, at den nu er “superkritisk”. I denne tilstand pumpes det ind i et kammer fyldt med plantemateriale.
  2. På grund af gassens flydende egenskaber fungerer CO2’en som et opløsningsmiddel på det naturlige plantemateriale og trækker olier og andre stoffer som f.eks. pigment og harpiks ud af plantematerialet. Indholdet af æteriske olier opløses derefter i den flydende CO2.
  3. CO2’en bringes tilbage til det naturlige tryk og fordamper tilbage til sin gasformige tilstand, mens det, der er tilbage, er den resulterende olie.
co2ekstraktionsproces

Andre ekstraktionsmetoder

Expellerpresset

Ekspellerpresset olie er en olie, der er blevet udvundet med en skruepresser. En skruepresser eller ekspellerpresser er en maskine, der presser nødder og frø gennem et hulrum og bruger kraftigt tryk og friktion til at udvinde olien.
Der tilføres ingen varme under denne udvindingsproces, da der allerede skabes varme gennem den friktion, der opstår, når frøene presses.
Olien fjernes derefter fra frøene.
Expellerpresset – også kaldet olie presning – er en mekanisk metode til at udvinde olie fra råmaterialer.
Råmaterialerne presses under højt tryk i et enkelt trin. Det bruges til udvinding af spiseolier – typiske råvarer er nødder, frø og alger, der leveres til pressen kontinuerligt.

Når råmaterialet presses, får friktion den til at varme op og i tilfælde af hårdere nødder (der kræver højere tryk), kan materialet overskride temperaturer på 49° C.

I stedet for at bruge kemikalier anvendes en presse til at presse olien fysisk ud af frøene. Der er ingen risiko for at opleve rester af hexanrester, fordi der ikke anvendes opløsningsmidler i ekspeller-presset processen.
En ekspellerpresser er en maskine, der presser olien gennem et hulrum ved hjælp af kontinuerligt tryk og friktion. Ekspellerpresning udvinder ca. 87-95 % af olien fra frøet, så der er en del olie tilbage, efter at presningen er afsluttet.
Ekspellerpresset olie raffineres almindeligvis ved hjælp af samme proces.

Destillation af vand

Sarte blomster som roser og appelsinblomster ville klumpe sammen, når de kom i kontakt med damp i destillationsprocessen, så den mest effektive metode til ekstraktion i denne situation er at nedsænke det skrøbelige plantemateriale i rent kogende vand i stedet.

Vandet beskytter den udvundne olie mod overophedning. De kondenserede væsker afkøles og adskilles fra hinanden.

Det tilbageværende vand, som undertiden kan være velduftende, benævnes med flere navne, herunder hydrolat, hydrosol, urtevand, æterisk vand, blomstervand eller urtedestillat.

destillation i vand

Yderligere processer ved produktion af olie

Efter selve ekstraktionen, kan der være yderligere skridt i processen for tilblivelsen af den færdige olie.

Fuldt Raffineret olie

En fuldt forarbejdet olie, hvor den har været udsat for alle former for forfining herunder en flash i temperaturer så højt som 450 grader og helt ned til (minus) -30 grader.

Deodoriceringssystem, som fjerner den tunge og ofte foruroligende lugt i olie, og endeligt blegning, hvor naturlige ler og andre medier bruges til at ændre eller fjerne farve og duft fra olien.

Dette giver en økonomisk billig olie til kosmetik og kropsplejeprodukter, men det er ikke den sundeste og de fleste gode egenskaber vil også være gået tabt.

For nogle få olier kan dette være den foretrukne løsning i forhold til at være anvendelig.

Uraffineret olie

En proces af mekanisk ekstraktion og skærm filtrering, hvor ingen yderligere raffinerings proces har fundet sted.

Dette sikrer den fineste kvalitet og gør olien til den mest udsøgte for både fødevarer og kosmetisk forberedelse.

Den uraffinerede proces hjælper olien med at bevare en rig, stærk smag og farve, der er tro mod sin naturlige tilstand.

Uraffinerede olier er altid mørkere i farven og rigere i duft.

En uraffineret olie, kan indeholde naturlige bakterier, hvorfor det ikke er sandsynligt at finde denne type olier iblandt spiseolier.

Olier fra CHLEOPATRA

De fleste produkter som anvendes i Chleopatra’s produkter er både koldpresset og uraffineret olier og mange af dem er også økologiske

Der kan være enkelte olier, som kræver expellerpresning. Vi sørger altid for at fremstilling af vegetabilske olier er foretaget på den bedste mulige måde for vore olier.

Du kan se hvilken ekstraktions metode, der er anvendt under detaljer for det enkelte produkt under den specifikke produktside.

Se alle vores vegetabilske olier 

Se alle vores æteriske olier

Den ene af to livssjæle. Daily driver på webshoppen og med en stor interesse for de små detaljer. Jeg startede chleopatra.dk i 2013 - på anmodning fra min kære kone Liezel. Idéen var simpel. At skabe en webshop med salg af rene vegetabilske olier til huden og håret. Snart gik det op for mig, at jeg ikke vidste meget om disse produkter. Det har heldigvis ændret sig, da jeg kontinuerligt siden dengang har uddannet mig, researched emner og fortsat holder mig orienteret på emner omkring naturlige produkter til hud- og hårpleje.

På den måde har jeg i dag en stor viden om olier, smør, ler og mange andre naturlige råvarer til en sund hudpleje. Olier og ren kosmetik er i sandhed kommet ind under huden. Født uden den store tanke om naturlig kosmetik og hygiejne, men har fået øjnene op for denne nye verden, som i virkeligheden stammer fra de tidligste tider. Det er denne nye interesse i fakta og detaljer du vil finde i og lære mere om i mine artikler her på bloggen og når du ringer til os.

Om chleopatra

Naturlig Viden

Hampefrøolie til håret

Få smukt og sundt hår med hampefrøolie! Opdag fordelene ved denne naturlige olie til håret [...]

DIY Opskrifter

Naturlig pletfjerner opskrift til vasketøj (DIY)

Få rent og pletfrit tøj med naturlige pletfjernere til vasketøj. Lær om de bedste naturlige [...]

Hudproblemer

Alternativ akne behandling med tamanu olie

Akne og akne ar er den mest almindelige hudlidelse, der påvirker rigtig mange mennesker. Det [...]

Guides og Tips

Vitaminer til huden

Vi har alle brug for vitaminer til huden, men det gælder ikke kun for vores [...]

Naturlig Viden

Argan this og Argan that – Ingredienserne lyver ikke – tjekker du ingredienserne i din flaske?

Vi er inde i en tid hvor Argan efterhånden styrer det kosmetiske olie-marked. Argan er [...]

Hudproblemer

Nældefeber: Naturlig behandling af urticaria

Lær om nældefeber (urticaria), dets symptomer, årsager og behandlingsmuligheder, inklusive naturlige løsninger og råd til [...]

Naturlig Viden

Baobab olie til håret – En gave fra livets træ

Baobab olie, en skjult skat fra naturen, transformerer håret med dens dybt hydrerende og beskyttende [...]

Sind og Sundhed

Saunagus – Brugen af 5 æteriske olier i saunaen

Lær alt, hvad du behøver at vide om Saunagus med æteriske olier, herunder fordelene, de [...]

Naturlig Viden

Efterårshud – Winter is coming

Efterårshud – Winter is coming Efteråret står os lige for døren, nu hvor bladene er på [...]

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

ØKO
ØKO
ØKO
ØKO
ØKO
ØKO
ØKO
ØKO

Skriv et svar