Olier efter komedogenicitets-værdien

Vi er efterhånden blevet spurgt en hel del gange, over de seneste par år, hvilke af vores olier man skal vælge, hvis man går efter olier, der ikke blokerer porerne. Det er blevet almindeligt kendt, at visse produkter har tilbøjelighed til at blokere porerne og det er derfor på tide, at vi kommer med denne artikel om komedogene olier.

Inden du beslutter dig helt for om dit valg, udelukkende skal foretages på baggrund af en comedogenic rate, så anbefaler vi dig, at læse hele artikel igennem. Der er nemlig nogle ”men’er”, når det gælder denne standard, inden for kosmetik.

Vær også opmærksom på, at ordet comedogenic både findes på dansk i form af komedogene og engelsk i form af comedogenic. Vi skifter lidt imellem disse begreber, da det er forskelligt, hvilke ord forskellige personer anvender. Betydningen er dog den samme.

Så her bringer vi dig den ultimative liste over komedogene olier.

Hvad er comedogenic og non-comedogenic?

Det har med hudpleje produkter at gøre og især produkter rettet mod akne. Når noget er comedogenic, har det tendens til at forårsage hudorme ved at blokere porerne i huden. Non-comedogenic blokerer ikke hudens porer.

At noget er comedogenic, har altså betydning for, om det blokerer porerne.

En “comedo” er en “akne læsion”, en hård blokering skabt af et overskud af talg i en pore. Denne blokering kan føre til hudorme og bumser, så “comedogenic” refererer til ingredienser eller produkter, der har tendens til at blokere porerne og fremme comedoner (flertal af comedo) eller akne.

Akne dannes ofte fra overproduktion af talg (også kaldet sebum, som er det olieagtige stof på huden) og bakterier, men når porerne bliver tilstoppet med talg, kan bakterier hurtigt vokse og hvide hudorme (tilstoppede porer, der har nået overfladen), sorte hudorme (tilstoppede porer, der har nået hudens overflade og mørknet på grund af bakteriens oxidation), og pustler (tilstoppede porer, som forbliver under overfladen) begynder at fremstå.

Selvom ikke-komedogene (non-comedogenic) hudplejeprodukter ikke kan forhindre akne, fremmer de heller ikke pore-tilstopning og akneproduktion. Non-comedogenic ingredienser og produkter anbefales af hudlæger og medicinske fagfolk til personer, der har olieagtig eller akne udsat hud.

Månedens Produkter

Tilbud

Økologiske Basisolier

Mandelolie (sød) 100 ml

DKK 99,00 DKK 79,00 (Inkl. moms)
Tilbud
DKK 119,00 DKK 99,00 (Inkl. moms)

Sådan foretages en comedogenic test og et stort ”MEN”…

Metoderne bag comedogenicitets værdien, der blev brugt til at nå frem til vurderingerne, var fejlbehæftede, men testningen fortsatte med en forbedret metode. Eller hva?

Comedogenic skalaen blev først anerkendt i 1979, da en berømt dermatolog ved navn Dr. Albert M. Kligman (som opfandt Retin-A) offentliggjorde resultaterne af hans forsøg. Han begyndte dog allerede tilbage i 50’erne med at eksperimentere.

MEN… Comedogenic skalaen er et produkt af dyreforsøg

Dr. Albrt M. Kligman testede for stoffernes komedogenicitet ved at anvende dem på indersiden af ​​kaninører (jep den er god nok – den komedogene skala er et produkt af dyreforsøg, så hvis du er 100% veganer, så bør du faktisk se den anden vej og glemme alt om produkters comedogenicitet) og kontrolleres derefter, hvis hudvævet udviklede mikrocomedoner.

I starten blev undersøgelsen godt modtaget af den medicinske verden, da den gav oplysninger, der ikke tidligere var tilgængelige. Inspireret af Dr. Kligmans arbejde udførte mange andre deres egne tests (ved hjælp af samme metode) og tilføjede flere og flere stoffer til listen.

Slutteligt stillede mange spørgsmålstegn som var umulige at ignorere, ligesom: ”er man sikker på, at kaninøret ikke danner comedoner af sig selv”? Og ”hvor meget minder et kaninøre lige præcis om den menneskelige hud? Begge ret gode spørgsmål.

Så Dr. Kligman kom op med en alternativ måde at vurdere komedogenicitet ved: han testede det på mennesker, helt specifikt fanger i fængsler (han blev senere sagsøgt for dette). Han testede dog på øverste del af ryggen, og vi ved alle, at det stadig er forskelligt fra ansigtshud.

Han konkluderede, at kaninører var mere følsomme end menneskelig hud, og at “stoffer, der er svagt komedogene hos kaninen, sandsynligvis er sikre til mennesker med den mulige undtagelse af akne udsatte personer. Så han erkendte dybest set, at resultater baseret på hans kaninøre forskning ikke afspejlede virkeligheden for den menneskelige hud. Super.

Kan man overhovedet bruge comedogenic listen til noget så?

Ja, det kan man godt. Men hvor mange måske vælger 100% ud fra listen, så kan den ikke umiddelbart bruges i sin helt ”sort/hvide standard”. Vi mener man bør tage ”den grå frakke på”.

Først og fremmest, så bliver værdien af denne test ikke opretholdt af nogle organisationer eller sundhedsministerier. Dernæst har den base under brud på både dyreforsøg og menneskerettigheder (i hvert fald i dag).

Slutteligt er der kun at sige, at vi i dag har værdierne for denne liste og hvis du fortsat har lyst til at bruge den til at vælge produkter ud fra, så står det dig frit for.

olie dråbe i flaske - comedogenic

Betydningen for comedogenicity ratings (komedogenicitets værdier eller vurdering)

Produkter, der er comedogenic opdeles i 6 forskellige værdier kaldet comedogenicity ratings eller komedogenicitets værdier. Det gør naturlige olier også, som er dem vi vil gennemgå i denne liste.

Selvom denne værdi taler sandt om, olien blokerer porerne eller ej, så skal man alligevel tage disse værdier med et vist gran salt til.

Mange skønhedsbloggere skriver om, hvor vigtigt det er, at vælge hudpleje produkter ud fra comedogenicity ratings for at undgå akne.

Akne eksperter mener, der ligger mere i det end blot et tal. De fleste produkter i dag er blandingsprodukter og værdien opnås ud fra en test, hvor hver enkel ingrediens er 100% ren. Et produkt, der er blandet behøver derfor ikke lægge på listen over produkter man bør undgå. Her vil man nok blive nødt til at se på indholdets første 20-30% og derefter vurdere produktet.

Det betyder dog ikke, at man helt skal udelukke værdien bag comedogencity ratings. Vi mener sammen med en del andre at komedogenicitetsdata kan være særligt nyttig i to tilfælde:


Bestemmelse af absolutte negativer
. Da personer med særlig akne-præget hud, oftest er mere følsomme end ikke-akne-præget personer, bør et stof med en comedogenicity rating på 0 til 1 være sikkert at anvende.

Bestemmelse af de værste af slagsen. Stoffer, der står højt på komedogenicitetsskalaen, bør behandles som potentielle mistænkte.

Der er så meget usikkerhed i komedogenicitets dataene, at det der falder mellem disse to ekstremer, ikke er særligt nyttige for noget.

Comedogenicity ratings

Vi har allerede nævnt, at vurderingen af produkter i forhold til om de er komedogene eller ej, vurderes ud fra 6 forskellige værdier. Værdierne og deres betydning finder du her:

En comedogenic rating på 0, antages at være ikke-komedogen og vil derfor ikke tilstoppe dine porer.

En comedogenic rating på 1, betyder en lille chance for, at olien vil tilstoppe dine porer.

En comedogenic rating på 2, fortæller dig, at olien ikke vil tilstoppe porerne for de fleste mennesker, men nogle vil begynde at lægge mærke til tilstoppede porer.

En comedogenic rating på 3, er her, hvor en del mennesker vil bryde ud med denne olie, men omtrent lige så mange mennesker vil ikke bryde ud afhængigt af deres hudtype.

En comedogenic rating på 4, tyder på, at de fleste mennesker vil bryde ud ved brug af denne olie, medmindre de har en god tolerance over for det. Dette afhænger af en række hudtypefaktorer.

En comedogenic rating på 5, er stort set en garanteret chance for at bryde ud. Meget få mennesker kan tolerere olier mærket med 5, men de eksisterer!

Hvad skal du være ekstra opmærksom på, når du vælger produkter ud fra dets comedogenic værdi?

Hvis din hud er tilbøjelig til akne, vil du i første omgang forsøge at finde produkter, hvor ingredienserne overvejende hører til 0, 1 og 2. 3’erne kan være ok, hvis det er et produkt, der vaskes af forholdsvist hurtigt eller, hvis det ikke irriterer din hud.

Alles hud vil reagere forskelligt. Nogle mennesker kan bruge ingredienser med en værdi på 4 helt uden problemer. Når du begynder at lære, hvad din hud bedst kan lide, bliver din shoppingtur på hudpleje også forenklet ganske meget.

Hvis du er tilbøjelig til at få komedoner og bumser, er det bedst at undgå stoffer, der er klassificeret 4-5 på skalaen. Hvis et produkt du har brugt uden problemer, er med på listen over produkter, der er klassificeret som comedogenic, behøver du ikke nødvendigvis at opgive det eller forvente at få et udbrud fra det.

Blokerer ikke porerne

I listen herunder finder du alle de olier, som vi fører. Søger du olier, der absolut ikke blokerer porerne i huden, skal du finde dem med en comedogenic rate på 0.

For de fleste personer vil olier med en værdi på 0-2 ikke blokere porerne og for nogle enkelte heller ikke dem med en værdi på 3.

Har du problemer med akne og blokerede porer, bør du som udgangspunkt undgå olier med en værdi på 4-5.

Comedogenic rate for abrikoskerneolie

Abrikoskerneolie

Prunus armeniaca
Apricot kernel oil

Abrikoskernelolie hører iblandt favoritterne for dem med kombineret til tør hudtype. Den absorberer fint ind i huden, virker anti-inflammatorisk, anti-aging, anti-oxidant og anti-bakteriel, hvilket gør det til en værdifuld alliance mod akne forårsaget af bakterier.

Comedogenic rate:

2

Comedogenic rate for acai olie

Acai olie

Euterpe oleracea
Acai berry oil

Denne fantastiske olie kan bruges direkte på huden, eller den kan bruges i konfektioner af ansigts- og anti-agingprodukter, massageblandinger, kropssmør, hårkonditioneringsmidler og eksfolierende skrubs.

acai olie chleopatra

Comedogenic rate:

1-2

Comedogenic rate for andiroba olie

Andiroba olie

Carapa Guianensis
Andiroba oil

Andiroba olie virker utrolig blødgørende og er en effektiv fugtighedsolie til produkter, der er beregnet til at berolige og beskytte tørt, revnet og problemhud. Denne olie trænger hurtigt ind i huden og virker som en usædvanlig blødgørende basisolie. En ekstra fordel er, at insekter ikke bryder sig om denne olie, hvorfor den virker insekt frastødende.

andiroba olie chleopatra

Comedogenic rate:

?

Comedogenic rate for argan olie

Argan olie

Argania spinosa
Argan oil

I årevis har Argan været værdsat for sin evne til at opretholde hudens naturlige elasticitet, mens den nærer og helbreder. Pakket med E-vitamin og essentielle fedtsyrer, kan Argan vende op og ned på på timeglasset ved brug af sin anti-aging egenskaber. For dem der er bekymrede over akne-udbrud, vil Argan ikke tilstoppe dine porer. På håret kan Argan også have en transformativ effekt.

argan olie chleopatra

Comedogenic rate:

0

Comedogenic rate for avocadoolie

Avocadoolie

Persea americana
Avocado oil

Tørstig hud kan være kløende, bleg og uendeligt ubehageligt. Heldigvis er alles favoritfrugt her for at hydrere fugtigheden tilbage i din hud. Ofte bruges avocadoolie til at hjælpe med at minimere alderspletter og glatte dybe rynker væk. Avocadoolie nærer og genopretter en naturlig balance på huden. Avocadoolie kan være med til at forhindre kløe og tøre hudforhold.

avocado olie chleopatra

Comedogenic rate:

3

Comedogenic rate for baobab olie

Baobab olie

Adansonia digitata
Baobab oil

Baobab olie fungerer som en rigtig godt fugtighedsprodukt til kroppen. Flere og flere skifter over til baobab olie, når det gælder håret, da det virkelig gør underværker for håret friskhed, volumen og glans. Baobab olie menes også at være en sand førstehjælpsolie til frisører, grundet deres eksponering af forskellige kemikalier.

baobab olie chleopatra

Comedogenic rate:

2

Comedogenic rate for figenkaktus før olie

Figenkaktus frø olie

Opuntia ficus indica
Prickly Pear Seed Oil

En af de mange smukke ting ved figenkaktusolien er dens alsidighed. Alle hudtyper kan drage fordel af at bruge figenkaktusolie. Den er luksuriøs og beroligende for huden, og er en favoriseret ingrediens i body care lotions, cremer og balsam, hvor den er som skabt for at blødgøre hudoverfladen mens den forkæler  din hudtone og elasticitet af din hud. Den er en ideel tilføjelse til enhver blanding af basisolier til ansigtspleje. Og nåh ja, så blokerer den heller ikke porerne.

figenkaktus frø olie chleopatra

Comedogenic rate:

0

Comedogenic rate for granatæbleolie

Granatæbleolier

Punica granatum
Pomegranate seed oil

Granatæbleolie er en lækker rubinrød og stærk aromarig olie, som er fyldt med antioxidanter og næringsstoffer. Som en basisolie er granatæblefrøolie bemærkelsesværdigt blødgørende. En favorit blandt æstetikere. Granatæbleolie er en vidunderlig tilføjelse til enhver hudbehandling. Bland det med dine andre basisolier eller prøv den i sin rene form.

granataebleolie chleopatra

Comedogenic rate:

1

Comedogenic rate for hampefrøolie

Hampeførolie

Cannabis sativa
Hemp seed oil

Hampeførolie er en helt naturlig vej til en bedre og sundere hud med en bølge af utrolige vitaminer. Med rigelige mængder af omega fedtsyrer og proteiner, genopfrisker hampefrøolie vidunderligt huden, da det hjælper med at fjerne akne og eksem. Olien virker ekstremt blødgørende og absorberende og kan endda tone huden med vitaminerne A, B1, B2, B3, B6, C, D og E. Den har også rigelige niveauer af antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber og blokerer ikke porerne.

hampefrøolie chleopatra

Comedogenic rate:

0

Comedogenic rate for havtorn olie

Havtorn olie

Hippophae rhamnoides
Sea Buckthorn Berry Oil

Havtorn olie understøtter et sundt hår og en sund hud og er kendt for at fremme en sund levevis. Som et stærkt antiinflammatorisk middel hjælper denne olie med at helbrede forbrændinger og sår. Havtorn olie er en naturlig kilde til omega-7 fedtsyrer.

havtorn olie chleopatra

Comedogenic rate:

1

Comedogenic rate for hindbærkerneolie

Hindbærkerneolie

Rubus idaeus
Red Raspberry Seed Oil

Hindbærkerneolie er en knapt så kendt og lidt sjælden sjælden olie, der trods det kan prale af et væld af eftertragtede hudpleje fordele. Tilføjet til kosmetik, hud cremer, lotions og serums eller simpelthen ved brug alene eller pisket i smør, vil hindbærkerneolie fremme en sund, blød hud og hjælpe med at bekæmpe fine linjer og rynker. Denne olie betragtes også som en effektiv støtte til UV-solcreme da den menes, at have en ret høj, og helt naturlig SPF.

hindbaerkerneolie chleopatra

Comedogenic rate:

0-1

Comedogenic rate for hjulkroneolie

Hjulkroneolie

Borago officinalis
Borage oil

Hjulkroneolie er kendt for at være gavnlig og nærende for huden og anses som et nyttigt middel til behandling af psoriasis, eksem og tørre hudforhold. Det anses også for at hjælpe med at reducere udseendet af strekmærker, hævelse fra akne og kan hjælpe med at holde huden smidig og ung i udseende.

hjulkroneolie chleopatra

Comedogenic rate:

2

Comedogenic rate for hybenkerneolie

Hybenkerneolie

Rosa canina
Rosehip seed oil

Hybenkerneolie er fantastisk til at reversere hyperpigmentering, tegn på aldring, solskader, strækmærker og ar. Dens høje anti-oxidantindhold forbedrer teksturen og genopliver huden. Velegnet til olieagtige og fedtede hudtyper.

hybenkerneolie chleopatra

Comedogenic rate:

1

Comedogenic rate for jojobaolie

Jojobaolie

Simmondsia chinensis
Jojoba oil

Jojoba olie er lidt “den hellige gral” for nogle personer i forbindelse med akne problemer, da olien efterligner hudens eget talg. De fleste hudtyper tåler olien, men oplever ofte en udrensende effekt, når de begynder at bruge den. Denne olie er mere velegnet til olieagtige hudtyper, da det hjælper med at balancere produktionen af overskydende olie.

Comedogenic rate:

2

Comedogenic rate for kokosolie

Kokosolie

Cocos nucifera
Coconut oil, virgin

Kokosolie hører helt sikkert iblandt favoritterne for sine fantastiske sundhedsfremmende og forskønnede egenskaber. Den glatter huden og giver en frisk glødende hudoverflade. Det siges ofte, at denne olie ikke egner sig specielt godt til ansigtet, hvis du er udsat for akne udslæt. Kokosolie er ret tung og bruges somme tider bedst om natten. Velegnet til meget tørre hudtyper. Selvom den ligger højt på skalaen og typisk ikke anbefales, så oplever nogle personer alligevel, at den fungerer fint på deres akne præget hud.

Jomfru kokosolie chleopatra

Comedogenic rate:

4

Comedogenic rate for kæmpenatlysolie

Kæmpenatlysolie

Oenothera biennis
Evening primrose oil

Kæmpenatlysolie hjælper med at genoplive kroppen og genoprette en fuldkommen harmoni. Rig på GLA essentielle fedtsyrer, virker olien nærende for moden eller tør hud. I årevis har Kæmpenatysolie været anvendt for sine skønhedsfrembringende kvaliteter. Den ikke kun genoplever huden, den kan faktisk forhindre, at huden viser tegn på skader og rynker.

kæmpenatlysolie chleopatra

Comedogenic rate:

2-3

Comedogenic rate for Macadamia olie

Macadamia olie

Macadamia integrifolia
Macadamia oil

Macadamia olie er et naturligt middel til at genoprette skaderne fra det moderne liv, mens det fungerer som en gateway til wellness. Med rigelige mængder af antioxidanter, omega og fedtsyrer, blødgør macadamia olie rynker og genopretter en ungdommelig glød. Ud over huden kan macadamia olie tilføje styrke og renhed til dit hår og dine negle. Fordi dens naturlige sammensætning er tæt på hudens naturlige olie, kan macadamia faktisk være med til at genoprette cellemembraner.

macadamia olie chleopatra

Comedogenic rate:

2-3

Comedogenic rate for Mandelolie (sød)

Mandelolie, sød

Prunus amygdalus
Almond oil, sweet

Sød mandelolie er fyldt med vitaminerne A, B og E. Mandelolie kan bidrage til at øge blodcirkulationen og det er den olie, alle bare kan lide. Ikke for fedtet, men silkeblød nook til give en dyb fugtighed. Den har en naturlig SPF og forhindrer rynker og fine linjer. Den søde mandelolie kan også have en god effekt på hår og negle.

mandelolie chleopatra

Comedogenic rate:

2

Comedogenic rate for Marula olie

Marula olie 

Sclerocarya Birrea
Marula oil

Marulaolie er en let olie, der hurtigt absorbereres ind i huden. Den er nærende og virker beroligende for alle hudtyper, herunder også følsom hud. Den indeholder kraftfulde antioxidanter, der bekæmper miljøangreb, som forurening og reducerer tegn på aldring. Den fugter og beskytter huden og øger cellulær vitalitet. Dette er en god olie til brug for tørre hudtyper.

marula olie chleopatra

Comedogenic rate:

3-4

Comedogenic rate for Moringa olie

Moringa olie

Moringa oleifera
Moringa seed oil

Moringa olie er en nærende basisolie, der er en god all-round olie. God til massage, som ansigtsolie, serum og til hårpleje . Moringa olie har et højt indhold af oliesyre samt vitaminerne A og C og indeholder høje naturlige antioxidanter, der hjælper med at bekæmpe fremkomsten af frie radikaler og andre skadelige elementer i huden. Den fungerer fint som en fremragende fugtighedscreme og et rensemiddel.

moringa olie chleopatra

Comedogenic rate:

?

Comedogenic rate for passionsblomst olie

Passionsblomst olie

Passiflora incarnata
Passionfruit seed oil

Passionsblomst olie fremmer en sund hårvækst og kan bruges som en konditionerende og nærende hårmaske. Passionsblomst olie er et effektivt smøremiddel, der lover en langvarig glidende effekt, når den bruges som base for massage. Olien er kendt for at virke beroligende for kløende hud- og hovedbundsforhold.

passionsfrugt olie chleopatra

Comedogenic rate:

1-2

Comedogenic rate for ricinusolie

Ricinusolie

Ricinus communis
Castor oil

Ricinusolie hjælper med at beskytte og styrke dine negle, og er især til gavn for skrøbelige negle. Kan påføres over hele kroppen for at hydrere og nære din hud. Bruges ofte til at forbedre udseendet af fine linjer, rynker og alderspletter. Nærer din hovedbund og hjælper med at forhindre split ender. Olien menes også at være med til at hjælpe mod hårtab.

ricinusolie chleopatra

Comedogenic rate:

1

Comedogenic rate for tamanu olie

Tamanu olie

Calophyllum inophyllum
Tamanu oil

Tamanu olie er uden tvivl den bedste olie, når det gælder heling af akne og ar og andre hudproblemer i ansigtet. Den har en tyk konsistens og anvendes derfor bedre som en pletbehandling for problemområder, snarere end over hele ansigtet. Den havde en skarp særpræget aroma der kan ofte er meget delte meninger om, men lad det ikke skræmme dig væk! Den har utrolige virkninger, når det gælder akne, ar og mange andre hudproblemer.

tamanu olie chleopatra

Comedogenic rate:

2

Konklussion

Ikke-komedogen eller non-comedogenic er ikke ens betydende med et godt produkt

Skalaen viser, at SD-alkohol har en comedogenic vurdering på 0, men det tørrer faktisk huden ud og kan endda potentielt set skade vores hud. Nogle antioxidantrige og næringsrige planteolier har høje komedogene vurderinger på 3 til 4 point, men mange bruger dem uden rapportering om akne-udslæt.

Komedogene vurderinger er altså ikke alt-afgærende for at vælge skønhedsprodukter. Alligevel har den nogle fordele og kan bruges i bestemte situationer. Som altid er det bedst at evaluere ting i den rigtige sammenhæng og altid være opmærksom på, hvordan din hud reagerer på forskellige produkter.

Det menes også, at du som udgangspunkt bør teste et produkt i minimum 4 uger og gerne 6, for at sikre dig, at resultatet taler sandt. Får du ingen udslæt i denne periode, bør produktet være sikkert for din hud.

Overblik
recipe image
Navn
Non Comedogenic Olier
Udgivet

Pin It on Pinterest

Share This