Fine linjer og rynker – Vær medbestemmende om, i hvor tidlig en alder du ønsker dem

træ, der symboliserer fine linjer og rynker i huden

Fine linjer og rynker

Vi kender vist alle til det med rynker, uanset om vi har dem eller blot huer for den dag vi får dem, men hvad med fine linjer? Hvad er fine linjer, hvorfor får vi dem og hvad vigtigere er, hvad kan vi gøre for at mindske forekomsten?

Fine linjer og rynker er en såkaldt iboende eller kronologisk ældning. Hvad det helt præcis betyder er, at der i princippet ikke er nogen måde helt at undgå dem ved. Sorry gals.

Efterhånden som vi bliver ældre, bliver vores hud tyndere og mere tør. Med det følger automatisk en svagere kollagen. Det er et protein, der dannes i særlige celler. Samspillet med kollagen og proteinet elastin dannes bindevævets fibre. Det betyder, at huden bliver mindre elastisk over tid.

For de fleste begynder en iboende ældning i form af rynker i alderen mellem 30 og 35 år

Herudover findes også en udefrakommende ældningsproces, som er resultatet af eksponering fra miljøet omkring dig. Eksempelvis vil et overforbrug af, at ligge på stranden og slikke sol, solcentre og hård vind og vejr vise sig som en udefrakommende ældningsproces.

Sol-skadet hud vil blive dehydreret for kollagen og andre proteiner, der gradvist vil føre til fine linjer med tiden og endeligt dybere rynker over tid. Desuden kan miljøets påvirkninger også resultere i ændringer af hudens pigment, alderspletter, karsprængninger, en ujævn hudfarve samt forstørrede kapillærer (de meget fine blodkar).

Hvad er forskellen på fine linjer og rynker?

Fine linjer og rynker. De er ofte knyttet sammen, og den ene er praktisk talt synonym med den anden, men er der faktisk en forskel og har det betydning for valget af produkt til en behandling?

Fine linjer

De fleste dermatologer forstår fine linier som værende en til to millimeter i dybden. Det er omtrent lige så tyndt, som et tykt hår. Disse minimale folder i huden er forårsaget af slap hud og forbindes med de tidligste tegn på ældning eller fototoksicitet.

Rynker

Rynker er en smule mere kompliceret. Generelt set er rynker dog de linjer, der er dybere end 2 mm. Rynker er overvejende forårsaget af muskelsammentrækninger under huden, hvilket er grunden til de typisk dukker op de steder, hvor du oftest udtrykker dine ansigtsudtryk. Dette er for eksempel ved udtryk som skelende, vred og smilende. Gentagne muskelbevægelser i ansigtet, hvor du trækker og slipper i de samme muskler igen og igen over tid, skaber folder.

Men der findes forskellige typer af rynker. En dynamisk Rynke er en rynke, der kun forekommer i samspil med bevægelse. Hvis du laver rynker i panden med det velkendte 11-tal mellem dine øjenbryn, så er det en dynamisk rynke. Hvis du derimod slapper af og den rynke forbliver der, så har du en statisk rynke, eller en såkaldt rynker, der hviler.

træ, der symboliserer fine linjer og rynker i huden

Hvordan opstår rynker?

Du ser som regel nemt forskellen på udsat hud ved at sammenligne eksempelvis huden i ansigtet, hænder og nakke med huden på brystet, underarmene og rumpen.

De fleste får rynker i panden, omkring øjnene og det der teknisk set sker er det samme som når vi smiler, griner, rynker på næsen og laver andre ansigtsudtryk. Her rynker huden sammen ligesom din nederdel gør, når du sætter dig ned.

Når huden er ung, indeholder den en stor mængde kollagen, der gør vores hud spændstig og elastisk. Så når du former ansigtet på en bestemt måde og vender tilbage til dit normale afslappende ansigtsudtryk, så går din hud ganske simpelt tilbage på sin plads. Men efterhånden som vi bliver ældre, så producerer vi ikke længere så meget kollagen, hvilket gør huden mindre elastisk.

Huden bliver også mindre god til at holde på fugten og er ikke nær så god til at reparere sig selv. Det bliver derfor svære for huden, at falde tilbage på sin oprindelige plads og med tiden, vil det skabe rynker og fine linjer.

Fine linjer opstår typisk omkring øjnene og i smilebåndene og er, som ordet siger, fine linjer.

Årsager til rynker

Rynker opstår, når huden har været i vand i længere tid og som regel også som resultatet af forskellige ansigtsudtryk. Sol skade, rygning og dehydrering samt nogle former for medicin kan også være årsag til rynker.

Rynker er helt og aldeles uundgåeligt, da det er en naturlig ældningsproces. De fleste rynker begynder som regel på grund af solen og opstår typisk:

 • På ryggen af håndfladerne
 • Ansigtet
 • Nakken
 • Oversiden af armene

Hvilke andre årsager kan der være til at man danner rynker?

Genetiske faktorer

Hvis dine forældre har fået rynker i en tidlig alder, så kan der også være en chance – eller risiko om du vil – for at du også udvikler dem i en tidlig alder.

Rygning

Du har uden tvivl hørt det før. Hvis du er ryger, så risikerer du også, at din hud bliver træt og gammel før tid.

Særlige jobs

Hvis du arbejder i hård vind og vejr og særligt, hvis du er udsat for meget sol, så er du nærmest garanteret en tidlig tendens til rynker.

Solen

De farlige UV-stråler ødelægger og dehydrer din krop for kollagen meget hurtigt, hvorfor folk der bader i solen, oftest også får synlige rynker i en tidligere alder. Solen er så slem, at det oftest vil være de grumme og dybe rynker, der er tale om her og ikke små fine linjer. Læs mere om SPF her.

Lys hud

Folk med meget lys hud er også mere overfølsom for solens stråler, hvilket som regel vil accelerere dannelse af rynker.

Ansigtsudtryk

De som ofte smiler eller laver andre ansigtsudtryk, vil også hurtigere generere rynker. For hver gang du former ansigtet på en bestemt måde, er der muskler der danner disse og efterhånden som huden bliver ældre, er det svære for den, at lægge huden uden om musklerne tilbage til start-position. Men lad det nu ikke afskrække dig, for det er immervæk stadig bedre, at være glad, at smile og få smil tilbage. Det er jo også sundt at grine og det forlænger alt sammen livet, så hvad gør et par smile-rynker egentligt? :)

kvinde med neutral ansigt holder to billeder af hende selv, hor det ene er hun ked af det på og det andet smiler hun på

Hvordan slipper du af med rynker og fine linjer?

Der findes et hav af muligheder inden for medicin, kirurgi og laserteknik, men det kommer vi slet ikke ind på her.

Oftest vil der være tale om to typer af rynker. Nemlig de små fine linjer og så dybe rynker.

Begge dele er noget du kan undgå i lang tid, ved at forebygge, som ved at:

 • Leve sundt
 • Ikke ryge
 • Bo på landet, hvor der er langt mindre forurening
 • Undgå solen og altid smøre dig ind i en solfaktor 30 eller mere
 • Brug solbriller, da de ud over at beskytte øjnene også beskytter huden omkring dem

Men ellers kan du også sørge for at hjælpe huden med at holde den fugtet, hydreret og mættet med mineraler og essentielle fedtsyrer.

Det er noget Chleopatras olier kan hjælpe dig med, da de reelt set alle, har disse egenskaber.

I mange tilfælde kan de også mindske eller helt fjerne eventuelle fine linjer og mindre rynker. Har du store dybe rynker, kan du ikke forvente, at de bliver fjernet med nogen af ovenstående metoder, men de kan stadig være med til at mindske dem og endeligt, så er der efter vores mening kun ét valg, at acceptere din hud, krop og dens naturlige ældningsproces. Værdsæt dine rynker, da de er en del af dig. De er som årringene i et træ og de fortæller din historie langt bedre, end en kniv på en hospitalsseng gør.

Naturlig anti-aging

Den absolut mest populære anti-aging olie mod rynker og fine linjer er figenkaktus frø olie.

Dette er en særlig ørken olie, der oprindeligt kommer fra Marokko. Olien indeholder et meget stort, naturligt indhold af E-vitamin, der er et antioxidant.

Derved hjælper den med at mindske rynker og fine linjer helt uden brug af problemkemi.

figenkaktus frugtkød med små frø

Konklusion

Efterhånden som du ældes, bliver den perfekte mængde af kollagen nedbrudt. Det faktum sammen med gentagne muskelbevægelser forårsager dybere rynker over tid. De fleste kvinder begynder at opleve dette i deres bedste alder i mellem 30 og 40 års alderen.

Det er godt at forstå forskellen mellem fine linjer og rynker og endda kende til de forskellige typer rynker. I sidste ende gør forskellen dog ikke det store, når vi taler om brugen af olier. Her vil der ikke være den store forskel på, hvilke metoder du skal tage i brug. Primært handler det om præference af den bedste olie til huden.

Faktum er, at du i sidste ende ikke kan undgå hverken fine linjer eller rynker. Det er en naturlig proces, som maksimalt kan forebygges og mildnes på lånt tid, så at sige. Så længe du bevæger dit ansigt, så slipper du aldrig helt af med dem.

Vi anbefaler derfor, at lade dig inspirere af dine egne alderstegn. Lad dem være et tegn på din visdom og de eventyr du har været igennem i livet, i stedet for at se dem som en dårlig ting, der kun fortæller noget om din alder. Plej dem med fugtgivende olier, men lad dig ikke intimidere af dine skønheds-riller. De er din livshistorie tegnet i ansigtet, præcis som årringene i et træ.

 

bog cover - chleopatra magasinet #1
Læs dette nummer af
Chleopatra Magasinet
på din måde

Download dette nummer af Magasinet som PDF og læs det på din mobil, tablet eller computer, når det passer dig.

• Denne artikel tilhører udgivelse #1 •

Fine linjer og rynker
 • Læsernes vurdering
 • Ingen Vurdering Endnu!
 • Din Vurdering


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.