Fototoksicitet og æteriske olier

solskin - fototoksicitet - æteriske olier

Når du blander dine egne DIY opskrifter med æteriske olier, så gælder der nogle helt basale grundregler for en god sikkerhed. På samme måde, som du anbefales at bruge handsker, når du anvender æteriske olier, så bør du også sætte dig ind i fototoksicitet eller lysforgiftning, som det også kaldes.

De fleste fototoksiske skader skyldes almindeligt sollys, da alle typer af UV-lys, kan forårsage skader. Der findes dog også kemi eller substanser i verden, som er kemiske forbindelser, der bliver giftige. Disse kan være medårsag og ligeledes forårsage skader.

[lepopup slug='optin-sind-sundhed']

Hvad er fototoksicitet?

 

Visse forbindelser forårsager, at væv i kroppen reagerer negativt på udsættelse for lys, især sollys og andre kilder til UV-stråling. Denne type af reaktion er kendt som fototoksicitet.

Områder i kroppen, især huden og nogle gange øjnene, kan blive ekstremt følsomme for lys, og cellerne oplever skade, når de kommer i kontakt med lyset. Denne effekt kan ligne, men bør ikke forveksles med en fotoallergisk reaktion, hvor kroppen har en allergisk reaktion på lysaktiverede stoffer.

Hvad kan forårsage fototoksicitet?

 

En række forskellige stoffer kan føre til fototoksicitet. Dette omfatter både stoffer, der indtages og de som anvendes topisk på (udvortes) huden. Flere typer antibiotika, herunder tetracycliner og sulfonamider, kan forårsage ekstrem følsomhed over for sollys.

Nogle ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler kan fremkalde en fototoksisk reaktion. Retinoider anvendt til hudpleje kan gøre det mere følsomt. Andre lægemidler, der kan være en årsag, omfatter blandt andet nogle antifungale midler.

Substanser, der kan forårsage fototoksicitet omfatter:

  • Visse typer af medicin
  • Visse plantesafter
  • Visse æteriske olier

Fototoksicitet og æteriske olier

 

Anvendelsen af visse æteriske olier kan fremkalde fototoksicitet. Kemikalierne i nogle olier, der anvendes i aromaterapi, kan gøre huden mere lysfølsom og bør derfor bruges med forsigtighed.

Især er bergamotolie kendt for at forårsage skader på huden. Citrus olier som citron og lime er også almindelige syndere. Andre typer, der skal bruges med omhu, er kvanolie og Sortkommenolie.

Almindeligt tilgængelige æteriske olier, der er fototoksiske:

  • Bergamotolie (koldpresset)
  • Citronolie (koldpresset)
  • Fløjlsblomsolie
  • Kvanolie
  • Grapeolie (koldpresset)
  • Limeolie (koldpresset)
  • Mandarinolie
  • Orangeblomstolie (koldpresset)
  • Sortkommenolie

Bergamotolie FCF anses ikke for at være fototoksisk, da den har fået fjernet Bergaptene / Furanocoumarins

Ved fototoksicitet i forbindelse med æteriske olier, hentydes der til den skade, der kan opstå, når huden er smurt ind i olien og samtidig udsættes for direkte sollys.

Ved brug af æteriske olier, anbefales det, at man holder sig fra direkte sollys det første døgn efter påføring. Det man bør undgå i den forbindelse er, at solbade, lave havearbejde eller andet, hvor man opholder sig i solen i længere tid.

Behandling for fototoksicitet

 

De, der lider af fototoksicitet, oplever typisk ubehag eller smerte i de områder, der udsættes for sollys. Reaktionen fører til en nedbrydning af cellemembraner eller nogle gange DNA i cellerne, hvilket igen forårsager betændelse.

Det mest almindelige resultat er en alvorlig solskoldning, hvor huden bliver meget rød og smertefuld, og i nogle tilfælde kan huden endda danner blærer.

Solbrændthed kan forekomme meget hurtigt, nogle gange inden for få minutter efter udsættelse for det fototoksiske stof og sollys.

Der er også en vis bekymring for, at folk udsættes for fototoksiske forbindelser på længere sigt, måske også har en chance for at udvikle hudkræft.

Desuden kan man opleve, at ens øjne bliver særlig sart over for sollys.

Hvis du kommer i kontakt med en fototoksisk substans, skal du vaske området og anvende en creme, som f.eks. Kortison eller en masse blandet af natron og vand.

Da fotosensibilitet ofte indebærer en blanding af udsættelse for sollys og receptpligtig medicin. Kræver behandling af fototoksicitet, at man blokerer UV-stråling med solcreme og at man forbliver væk fra direkte sollys, især når UV-strålerne er mest intense.

Herudover kan man iføre sig med hat og langærmet tøj. Hvis det er relevant, kan behandling også kræve, at du behandler din underliggende sygdomstilstand. Forhør dig altid hos egen læge.

En tanke om “Fototoksicitet og æteriske olier

  1. ptrolde siger:
    0

    Wow det er da en viden jeg overhovedet ikke vidste, men anser for ret vigtig. Vi har i min familie brugt pebermynteolie DIREKTE UFORTYNDET på huden mod muskelsmerter, idet vi ikke vidste, at man altid skal fortynde æteriske olier. Heldigvis er der ingen af os der har udviklet gene af det. Pia

Skriv et svar