Måske du har hørt om de helbredende egenskaber af æteriske olier? Kunne de mon have lignende effekter for vores hunde, katte og andre kæledyr? Hvis der er én ting, vi har lært om dyreejere, så er det, at de vil gøre alt for at holde deres små og store, kære, sunde. Så her i denne artikel går igennem emnet æteriske olier til hunde, katte og andre kæledyr og nyttedyr.

Hvilke olier er de sikreste for vores ekstra lodne familiemedlemmer? Hvad er aromaterapi for dyr og hvordan skal du bære dig ad. Det og meget mere tager vi fat i her. Så følg godt med.

Aromaterapi til dine kæledyr

 

Aromaterapi er brugen af æteriske olier – de koncentrerede, aromatiske olier, som ekstraheres fra planter gennem destillation, oftest ved damp.

Æteriske olier af høj kvalitet kan yde stor fordel for dine kæledyr. Mange æteriske olier til hunde og andre kæledyr har følelsesmæssige fordele såvel som fysiske fordele.

Fordi olierne er lipidopløselige, kan de absorberes i celler gennem cellemembranen.

Dette er en af grundene til, at de er så effektive.

Da de destilleres fra planter, og ikke to planter er ens, viser æteriske olier ikke den samme bakterielle modstand som nogle af vores syntetisk fremstillede terapier.

 Der findes en masse forskning, der viser, at mange af disse oliers bestanddele har antivirale, antibakterielle, antifungale, antitumorale og antioxidante egenskaber.

Holistisk dyrepleje

 

Veterinærer bidrager med det nyeste når det gælder avanceret diagnostisk teknologi, avancerede lægemidler og kirurgi, men mange kæledyrsforældre – og dyrlæger – tager også gerne imod holistisk medicin, som de føler er mere naturlige. Mens traditionel “vestlig” medicin ikke kan slås, når det gælder nødsituationer som et brækket ben og akutte eller kritiske helbredsproblemer, kan holistiske tilgange virke bedre for at forebygge og behandle kroniske sundhedsmæssige udfordringer. Det fungerer også særligt godt for de adfærdsmønstre som vores dyr viser.

Altid
 • Fortynd altid stærkt med en basisolie eller vand
 • Start altid småt og brug moderat
 • Observer altid hvordan dyret reagerer
 • Tag altid omsorg og behandl hvert dyr forskelligt
 • Vis altid forsigtighed ved dyr, der er gravide, syge, meget unge eller på bestemt medicin.
Aldrig
 • Brug aldrig olier nær dyrets øjne, mund, næse eller andre følsomme områder
 • Brug aldrig “varme” olier som vintergrøn og pebermynte
 • brug aldrig høje phenololier såsom oregano, kryddernellike, vintergrøn og timian
 • Brug aldrig olier i dit kæledyrs drikke vand eller fodder

Ansvarsfraskrivelse

Ingen af os hos Chleopatra er dyrlæger. Ingen af ​​disse anbefalinger er derfor beregnet til at træde i stedet for et dyrlæge besøg og/eller en eventuel behandling hos en dyrlæge. Denne side giver dig et holistiskt/naturligt inblik i muligheden for et supplement (ud over veterinære behandlinger) til pleje af dine husdyr. Husk derfor at tage dit kæledyr til dyrlæge, hvis du oplever at et sundheds problem ikke forbedres inden for en rimelig tid.

Vi anbefaler ALTID, at du konsultere din dyrlæge før du begynder på at anvende æteriske olier og naturligvis, hvis dit kæledyr viser tegn på problemer eller sygdom.

Lad din dyr vænne sig til olierne

 

Påfør olier til dig selv eller diffusér dem for at introducere dine dyr til æteriske olier og dermed hjælpe dem med at vænne sig til dem.

På den måde kan de langsomt og sikkert blive introduceret til olierne og føle, at de er behagelige.

Brug olier omkring dine dyr, diffunder i deres rum, eller anvend dem på dine hænder og lad dyret lugte dem.

Hvis dit dyr er ængstelig eller gør modstand over æteriske olier, kan du med fordel anvende en olie på dig selv først og holde dig tæt på dyret i flere minutter, så det kan vænne sig til duften.

fisk silhuet

Fisk

 • Tilføj ikke olier i tankvandet
 • Diffusér kun omkring en tillukket filtreret tank

Brug af æteriske olier til fisk

 

Som udgangspunkt, bør du ikke bruge æteriske olier til fisk. I hvert fald ikke uden god grund.

Dit akvarie kan have gavn af en vandbasseet diffuser, til at diffusére frisk aroma omkring det. Brug eventuelt en hydrosol i stedet.

Vi har flere steder på nettet læst om brugen af æterisk olie til, dels at rense akvariet for svamp og dels, for at fjerne bakterier, der kan være med til at gøre fiskene syge.

Dette tricks kan formenligt virke, men vi anbefaler dog, at du altid forhører dig med en professionel inden du begynder at bruge æteriske olier direkte i akvariet.

Anbefalet dosering: Anvend kun diffusering omkring et tillukket akvarie.

fugl silhuet

Fugle

 • Brug ekstrem forsigtighed
 • Fortynd olier godt
 • Brug en tandstik til at måle olie med
 • Vandbaseret diffusion er bedst for de fleste fugle

Brug af æteriske olier til fugle

 

Fugle (og især papegøjer) er en nyere tilføjelse i verden af veterinær aromaterapi.

Kæledyr fugle er yderst følsomme over for husholdningsgiftstoffer, og det er velkendt af fugleejere, at selv sprayen af en luftforfrisker eller brændingen af et duftende stearinlys kan være farligt for en fugl.

Da mange husholdnings dufte er skabt med dårlig kvalitet, forfalskede eller syntetiske æteriske olier, blev det antaget, at alle æteriske olier var giftige for fugle.

Dette har vist sig at være usant.

Mens fugle har en særskilt måde at de skal udsættes for æteriske olier, er det konstateret, at de ikke kun gavner, men trives, med tilsætning af æteriske olier i deres liv.

Anbefalet dosering: Helst kun vandbaseret diffusion eller hydrosol, ellers 1 dråbe æterisk olie til 1 spiseske vegetabilsk olie (og kun på fødderne – aldrig i fjerene).

Bemærk venligst: Diffusér aldrig mere end 3 – 4 dråber æterisk olie ad gangen. Diffusér ikke æteriske olier i et lukket, ikke-luftet rum. Diffusér altid olier i store, luftige rum med vinduer og ventilation. Diffusér ikke æteriske olier i mere end 1 time af gangen.

heste silhuet

Heste

 • Start med 10 dråber
 • Fortynd ikke, medmindre andet er angivet
 • Placér direkte under læbe på store dyr
 • Bland med vand i en flaske med spray for nem anvendelse

Brug af æteriske olier med heste

 

Heste kan opleve angst i mange situationer – fra deres daglige aktiviteter til det højeste niveau af konkurrence.

Heste kan opleve angst i mange situationer – fra deres daglige aktiviteter til det højeste niveau af konkurrence.

Æteriske olier kan bruges til mange hestebetingelser. For fysiske problemer kan du dabbe olie direkte på det berørte sted. For åndedrætsproblemer og følelsesmæssige problemer, dab på brystet og lad så hesten indånde aromaen fra olien.

Anvend ikke olier efter badning, mens hesten stadig er våd. Anvend heller ikke olier til saddel området inden ridning.

Anbefalet dosering: Store dyr , som heste, køer og geder tåler 10 dråber ren æterisk olie.

hund silhuet

Hunde

 • Begynd med 1-5 dråber afhængigt af hundens størrelse
 • Fortynd med mindst 75%
 • Undgå at bruge til hvalpe
 • Bær eller diffuser i nærheden af hunden for at akklimatisere dem
 • Anvend på poter

Brug af æteriske olier til hunde

 

Af hunde findes der mange forskellige størrelser og generelt gælder det at, jo mindre hunden er, desto mere skal du fortynde de æteriske olier.

Olier du bør undgå at bruge med hunde omfatter melaleuca (tea tree), birk, kamfer og vintergrøn, simpelthen fordi der er sikrere, mindre kontroversielle olier, som vi kan bruge i stedet, med lige så effektiv en virkning.

Anbefalet dosering: 3-6 dråber æterisk olier til 30ml vegetabilsk olie. Jo mindre din hund er, jo vigtigere er det, at du fortynder de æteriske olier meget.

Hunde Vita Flex Points

vita flex points for hunde

1 = øjne
2 = bihuler
3 = Øre
4 = Lunger og luftrør
5 = Lever og tyktarm

6 = Hjerne, hypofyse og skjoldbruskkirtlen
7 = Tarme
8 = Rygrad
9 = Bronkier, hjerte og Thymus  (brislen – et lymfeorgan)
10 = Nyre, adrenal og maven (adrenal binyre)

kat silhuet

Katte

 • Start med 1 dråbe æterisk olie til 4 tsk basisolie
 • Undgå citruolie
 • Anvend på poter
 • Bær eller diffuser i nærheden af dyret for at akklimatisere dem

Brug af æteriske olier til katte

 

Katte mangler et enzym (Cytochrom p450) i deres lever, der er vigtigt i metabolismen af mange typer ting.

Dette gør, at katte er langt mere modtagelige for alle former for toksicitet, herunder planter, NSAIDS (Non-Steroidal Anti-Inflammatory, som aspirin, ibuprofen og Tylenol), chokolade og koffein (methylxanthiner), bly, zink og mange mange forskellige pesticider.

Når det er nævnt, så gælder det dog også om, at følge med i nyere research, og ikke blot lade sig afskrække af gamle overskrifter.

Olier som katte skal holdes væk fra, er de olier, der er høje i phenoler eller ketoner, hvad angår direkte anvendelse til din kat (basilikum, birk, kanel, kryddernellike, fennikel, melaleuca, muskatmos, oregano, pebermynte, timian, rosmarin, spearmint og vintergrøn.)

De er også følsomme over for d-limonenholdige olier (bergamot, dill, grapefrugt, citron, lime, appelsin og mandarin).

Traditionelle kemiske loppe- og flåtpræparater ligner meget essentielle olier med hensyn til kvalitet, effektivitet og risiko.

Start med at vænne din kat til æterisk olie ved selv at påføre dt din hud eller diffusere det i et rum i huset i en tid.

Observer altid, hvordan din kat reagerer over for ændringen.

Anbefalet dosering: 1 dråbe æterisk olie til 4 teskeer basisolie.

reptil slange silhuet

Reptiler og padder

 • Diffusér ikke i nærheden af dyret
 • Undgå træ- og citrus-olie
 • Fortynd olier med kokosolie
 • Hold applikationsområdet lille
 • Brug en tandstikker til at dosere med

Brug af æteriske olier til reptiler

 

Det anbefales ikke, at du diffuserer olier i nærheden af reptiler, da det kan være skadelig, især, hvis du anvender forkerte olier. Brug i stedet olien direkte, men kun i tilfælde, hvor det er strengt nødvendigt. Alt du gør er at placere den fortyndede olie på fingeren og derefter anvender den på huden eller såret.

Hvis du har et krybdyr, der normalt er let irriteret eller agiteret, overvej da at placere lavendel i en diffuser for at hjælpe med at berolige det. Der findes udtalelser fra personer på nettet, der har haft god effekt herved, men forhør dig altid først med en ekspert på området. Du kan også placere Lavendel på dine hænder, før du håndterer dem for at give dem en mere direkte kontakt med den beroligende olie.

Olier du bør undgå: Birke, sort peber, cedertræ, kanel, koriander, eukalyptus, jasmin, tea tree

Bedste vegetabilske olier til fortynding af æteriske olier

 

Der findes utrolig mange gode vegetabilske olier, men når det gælder om at fortynde æteriske olier, så vælger de fleste som regel, at gå efter en forholdsvis velkendt og god smørende olie. Med smørende menes, at den er let at bruge til massage.

En let olie giver god mulighed for tilføjelse til huden samtidig med, at den ikke modvirker de gode egenskaber fra den æteriske olie ved f.eks. selv at have en kraftig aroma.

Nedenstående er alle gode eksempler på basisolier, du kan anvende til at fortynde din æteriske olier med:

Konklusion – Lad dyrene bestemme

 

Husk altid at lytte til dine dyr. De skal nok fortælle dig, hvis de absolut ikke kan lide, at være holistiske og i dette tilfælde bruge æteriske olier.

Lad altid dine dyr få det sidste ord.

Start altid med selv at anvende olierne, for at dine dyr kan vænne sig til dem. Brug eventuel en diffuser i et rum, men sørg for, at dit dyr har mulighed for at gå væk derfra, hvis det ikke lige er sagen. Det er jo en pæn måde dit dyr, kan sige nej tak på.

Det kan være lidt af en videnskab, at sætte sig ind i, hvilke olier præcis dit dyr, kan lide og tåler. Det er derfor en god idé, at konsultere med en specialist eller aromaterapi praktiserende dyrlæge.

En tanke om “Æteriske olier til hunde, katte og andre dyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.