Tør hud – sådan slipper du af med det

artikel billede - tør hud - to rynkede hænder

Det ultimative middel mod tør hud

Du behøver kun ét produkt for at undgå, at ligne en tør appelsin på grund af tør hud. Spørgsmålet er hvilket?

Vi oplever det alle og stort set ingen, uanet alder, kan sige sig helt fra. I ny og næ så får vi tør hud et eller andet sted på kroppen.

Oftest kan problemet være størst om efteråret og om vinteren, hvor vind og vejr slår om. Her bliver vejret koldere og blæsten dermed også mere barsk over for især den hud, der bliver eksponeret i det fri.

Det virker også som at vores kroppe tørre mere ud med alderen – des ældre vi bliver, des mere tørrer huden ud. Det er heller ikke helt løgn. Hvorfor kan du læse mere om i denne artikel, hvor vi også går i dybden med hvilket produkt, der virker bedst i kampen mod tør hud.

Du behøver nemlig ikke, at fylde kroppen med alskens produkter med kemikalier og konserveringsmidler for at undgå, at ligne et tørt æble.

Faktaboks

Den danske befolkning oplever at lide af mange forskellige hudproblemer. Her iblandt er tør hud, nok et af de hyppigst forekommende irritationer for huden.

 • Tør hud er en helt almindelig tilstand, som kan medføre små flager og tørre pletter i huden
 • Kløe i huden er et meget almindeligt symptom på tør hud
 • Problemet med tør hud kan ofte virke mere ekstremt i de koldere vintermåneder
 • Ældre mennesker er mere udsatte for tør hud end yngre personer
 • Tør hud er mere almindeligt hos personer, som har allergi, eksem, psoriasis eller astma
 • Ekstrem tør hud kan medføre revner og sprækker i huden
 • Desuden kan vedvarende tør hud medvirke til infektioner 
 • Visse medicin produkter, kan være med årsag til tør hud
kvinde med tørre albuer

Hvad er tør hud?

De fleste har oplevet, at huden et eller andet sted på kroppen, virker så tør, at det er lige før, hele huden kradser af, hvis du børster på den. Omvendt vil nogle også få ru og hård hud, som følge af tør hud.

Tør hud ses som værende en hudtilstand og dermed ikke nødvendigvis en hudsygdom. Tilstanden er karakteriseret ved en skællende, eventuelt rød, irriteret og kløende hud.

Tør hud opstår oftest i ansigtet og på hænderne samt på arme og ben.

Tør hud er ganske almindeligt forekommende, især hos ældre. Det er normalt et mindre og midlertidigt problem, som til tider kan give ubehag. Din hud har derfor brug for fugt for at forblive glat og blød.

Efterhånden som du bliver ældre, bevares fugten i huden ikke længere nær så godt.
Din hud kan blive tør og ru, da den mister sit vand-indhold og sin naturlige olie.

Månedens Tilbud

Tilbud
DKK 49,00 DKK 44,00 (Inkl. moms)
Tilbud
ØKO
DKK 99,00 DKK 79,00 (Inkl. moms)
Tilbud
ØKO
DKK 79,00 DKK 59,00 (Inkl. moms)
Tilbud
DKK 159,00 DKK 119,00 (Inkl. moms)

Hvorfor får du tør hud?

 

Tør hud, også kendt som xerosis, er forårsaget af fugt der fortaber sig i det øverste lag af din hud. Dette eksterne lag af huden, kaldet stratum corneum, er sammensat af hærdede, tørre og døde hudceller, der fungerer som en beskyttende barriere mellem omverdenen og de underliggende lag af din hud.

Xerosis cutis er den medicinske betegnelse for unormalt tør hud. Dette navn stammer fra det græske ord “xero”, som betyder tør.

Tør hud er mere almindeligt i de kolde vintermåneder end resten af året. Derfor er det netop nu ekstra vigtigt, at sørge for at hydrere huden.

Ved at ændre dine daglige rutiner ved at tage kortere brusebade med lunkent vand, og ved at bruge fugtighedscreme kan du hjælpe med at forhindre xerosis cutis, som er en medicinsk betegnelse for tør hud.

Hvad er det bedste middel mod tør hud?

Da tør hud ofte opstår som følge af, at din egen beskyttende kropsolie, sebum, af forskellige årsager ikke er til stede i tilstrækkelige mængder. Så er det naturlige middel i første omgang at sikre sig, man ikke gør for meget for at fjerne den olie kroppen benyttet til at beskytte huden med.

Dernæst vælger de fleste, at benytte en håndcreme eller en hudcreme til at fugte deres hænder og ansigt med.

Problemet med mange af disse cremer er dog, at de oftest består af store mængder vand og konserveringsmidler. Vandet gør, at huden holder på den fugt, den allerede har, hvilket i sådanne tilfælde i forvejen ikke er tilstrækkeligt. I et øjeblik, vil huden derfor virke fugtet og beskytende, men på sigt, vil den tørre yderligere.

Den bedste beskyttelse og dermed det bedste middel mod tør hud er derfor en olie, der mest af alt minder om hudens egen sebum.

Vi anbefaler jojobaolie og macadamia olie, da det er disse to olier, der kommer nærmest hudens egen sebum.

ØKO
ØKO

Tør hud bestemte steder på kroppen

Ved tør hud særlige steder på kroppen, kan det meget vel tænkes, at du kunne tænke dig en olie, der matcher bedre. Der er jo for eksempel ingen grund til at fedte hele ansigtet til med olie, hvis det kun er her du oplever problemet med tør hud.

Tør hud i ansigtet

Dit ansigt udsættes for det hårde vejr, blæsende vind, regn, slud, sne og skiftende temperatur. Alt dette sammen med den måde vi konstant vasker os i dag er med til at fin hud mister sin naturlige beskyttende olie. Det er den væsentligste årsag til tør hud i ansigtet.

Samtidig anvender mange skrappe ansigts sæber og rensemidler, som aldrig før. Der findes et hav af produkter til ansigtet og selvom du måske har en fedtet T-zone, så har din hud alligevel brug for fugtighed.

Til ansigtet bør du gå rolig til værks og benytte milde midler for at opnå den bedste effekt.

Vi anbefaler, at du prøver figenkaktusolie

Tør hud på albuer

Albuer har tendens til at blive mere tørre end andre steder af kroppen. De består af løs hud, der let rynker og udsættes for et stort dagligt pres.

Tør hud på albuerne kan skyldes en række forskellige forhold, der spænder fra infektioner eller hænger samme med allergiske reaktioner, dermatitis eller andre hudsygdomme.

Generelt kan tørre albuer oftest forbedres væsentligt ved brug af en god olie til huden.

Vi anbefaler kokosolie

ØKO
DKK 44,95DKK 159,00 (Inkl. moms)

Tør hud på hænderne

Tør hud på hænderne er et almindeligt forkommende problem, især på hænder, der ofte er udsat for elementer fra vejret, hyppig håndvask og brug af rengøringsmidler. Når dine hænder er tørre, kan de nemt blive røde, irriteret og kløende. Din hud kan begynde at flage, skalere eller endda knække. Heldigvis kan tør hud ofte behandles bekvemt og billigt med en god olie.

Vi anbefaler marula olie

DKK 149,00 (Inkl. moms)

Tør hud på benene

Når du tager brusebad, vasker du en masse af de gode naturlige olier i din hud væk. Disse naturlige olier er ikke kun til for at holde din hud fugtig, de beskytter også din hud mod skader, som kan forårsage endnu mere tørhed. I badet går det meget nemt ud over særligt dine bed.

Du kan derfor med fordel anvende en god olie til at fugte og nære huden direkte efter du kommer ud af badet. Dub-tør kroppen og tilføj en god olie til kroppen med det samme. På den måde har du en frisk hud og samtidig holdes kroppen fint beskyttet.

Vi anbefaler kokosolie eller en anden olie du synes er fantastisk til din kropsolie.

Tør hud på hæle og fødder

Hæle og i det hele taget fødder bliver nemt overset, når vi skal pleje og passe på vores krop. Men det betyder ikke, at du slipper helt på disse områder.

Nogle mennesker oplever så tørre fødder, at det skal gøre helt ondt, før de får gjort noget ved det – og det er der slet ingen grund til. Med en god olie, kan fødderne på lige for med resten af kroppen få glæde af de fugtende og nærende elementer. Pas dog på, da olier og fødder ikke går så godt i spænd med gulve…

Vi anbefaler, at du en gang om ugen eller hver 14. dag tager et fodbad med salt, olie og en lækker aromatisk olie. Det giver dine fødder et helt nyt liv og de vil elske dig for det.

Til fødder og hæle anbefaler vi macadamia olie

ØKO

Tør hud på babyer

Babyer har en langt mere sart hud end voksne, så de er mere modtagelige for at udvikle tør hud, udslæt og milde hudirritationer. Babyer er også mere sårbare over for at miste kropsvarme og fugt ganske hurtigt, når de udsættes for alt fra kulde, varme eller tør luft. Brug af naturlige fugtighedscremer på huden er normalt en sikker og effektiv måde at forebygge tør hud hos spædbørn. Du kan med fordel anvende milde babyolier til dette formål.

Forsøg dog at undgå, at udsætte dit barn for overdrevent koldt, varmt eller tør luft, som kan bidrage til tør hud. Udsættelse for aircondition, klimaanlæg, saltvand og klor kan alle tørre huden. Daglig badning fjerner de naturlige olier fra huden, så en fugtighedscreme bør anvendes efter hvert bad. Anvendelse af fugtighedscreme få minutter efter tørring af din baby vil forsegle fugten fra badet.

Vi anbefaler abrikoskerneolie

ØKO

 

Undgå tør hud

Tør hud er knyttet til et fald af olie på overfladen af huden. Det udløses normalt af miljøfaktorer. Følgende aktiviteter eller betingelser kan være årsag til særlig tør hud:

 • Et overdrevent forbrug af rensning af huden eller ved at skrubbe huden for ofte
 • Brusebade med overdrevent varmt vand eller hvis du tager brusebad for ofte
 • Hvis du tørrer dig for meget efter badning
 • Hvis du ganske simpelt bor i et område med en meget lav fugtighed
 • Hvis du bor i et område, hvor der er meget kolde og tørre vintre
 • Ved at færdes i hjem med centralvarme i længere tid af gangen
 • Hvis du ikke indtager rigeligt med væske (dehydrering)
 • Hvis du får for meget sol

Huden er afhængig af talgkirtlerne, hvorigennem den kan udskille sebum, den naturlige olie kroppen selv producerer. Det er derfor vigtigt at forsøge at opretholde et passende niveau af fugt, da dette smører og fugter de yderste lag af huden (epidermis).

Sebum, hudens egen olie, er modtagelig for eksterne faktorer, såsom badning og for meget aircondition. Epidermis formår ikke at fastholde fugten, så når det uigennemtrængelige lag, der dækker huden ikke længere er tilstede, begynder huden at tørre ud.

Det er derfor vigtigt, at tilføre huden med en god fugtighedscreme og både Jojoba olie og Macadamia olie er begge eksponentiel gode til netop dette formål, simpelthen fordi begge olier minder meget om hudens egen sebum.

 

bog cover - chleopatra magasinet #1
Læs dette nummer af
Chleopatra Magasinet
på din måde

Download dette nummer af Magasinet som PDF og læs det på din mobil, tablet eller computer, når det passer dig.

• Denne artikel tilhører udgivelse #1 •

0/5 (0 Reviews)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.