Naturlig behandling af skægpest

Modsat hvad de fleste tror, så kan skægpest ramme begge køn. Skægpest opstår typisk i forbindelse med barbering, hvor huden bliver irriteret af pseudofolliculitis barbae, der oprindeligt er, hvad vi i daglig tale kalder for skægpest.

Skægpest er derfor en bakterie og betændelsestilstand i huden, der i visse tilfælde, kan være yderst generende.

Årsagen hertil er, at hårsækkene åbnes en lille smule ved barbering eller i tilfælde, hvor hårene gror ind i sig selv, således at bakterien kan få fat i roden og derved spredes.

Hvad er skægpest?

Skægpest er en almindelig og udbredt infektion, der trods navnet ikke kun opstår omkring skægget.

Skægpest opstår faktisk på grund af en særlig infektion af stafylokok bakterie i hårsækkene. Betændelsestilstanden opstår for det meste i forbindelse med en barbering, men kan i virkeligheden opstå alle steder på kroppen og behøver derfor ikke nødvendigvis, at have noget med barbering at gøre.

Typisk opstår infektionen på hals, arme, lår og balder.

Infektionen er ikke kun forbehold mænd – desværre piger – så også kvinder rammes. Dette sker især ved barbering af armhuler, barbering af ben eller bikinilinjen eller ved intimbarbering.

Skægpest kan smitte ved direkte eller indirekte kontakt, hvorfor en vis hygiejne er strengt nødvendig.

Månedens Produkter

Tilbud

Økologiske Basisolier

Ricinusolie 100 ml

DKK 79,00 DKK 69,00 (Inkl. moms)
Tilbud
DKK 99,00 DKK 89,00 (Inkl. moms)
Tilbud
DKK 99,00 DKK 79,00 (Inkl. moms)

Hvordan opstår skægpest?

Oprindeligt kommer bakterierne faktisk fra dig selv, da dine slimhinder kan indeholde disse stafylokokbakterier. Du kan også få det fra urene barberblade eller ved at dele et håndklæde med en anden, der har dem.

Infektionen vil i første omgang vise sig som små røde hævelser omkring hårsækkene og kan herefter udvikle sig til hvad der minder om meget små bumser også kaldet pustler. Disse kan endvidere risikere at udvikle sig til bylder.

Betændelsen starter oftest efter en barbering, hvor der opstår en ømhed og eventuelt senere kløe og smerte i det inficeret område.

Hårsæk-betændelsen kaldes oprindeligt først for skægpest, når der er udviklet små pusfyldte blærer i hårsækkene.

Både stafylokok og streptokok-bakterier kan være årsagen. Kommer disse bakterier i forbindelse med en rift i huden, et mindre sår, hudafskrabning eller ført ned til hårsækken i forbindelse med en barbering, har vi problemet.

Symptomer på skægpest

  • Mindre rødlige hævelser
  • Kløende eller øm hud
  • Smertende hud
  • Små pusfyldte blærer
Kløende skæg

Hvordan undgår du skægpest? – Forebyg bakterier ved barberingen

Først og fremmest skal du sørge for at holde huden ren. Du skal især også sørge for at rense dit barbergrej – gerne med isopropylalkohol på 70%, der oftest kan købes hos tatovører, der bruger det som desinficerende middel. Barber-selskabet Braun anvender det også i deres rensevæsker til deres selvrendende barbermaskiner. Alternativt, kan du benytte kogende varmt vand.

Dit barbergrej er personligt og bør ikke deles med andre. Du bør også kun benytte egne klude og håndklæder. Aftershave kan være med til at desinficere eventuelle bakterier efter en barbering. Sørg for at holde skægget rent.

En god naturlig skægolie, kan både forebygge med også afhjælpe en begyndende betændelsestilstand.

Sådan behandler du skægpest helt naturligt

I det begyndende stadie, kan du anvende en naturlig vegetabilsk olie med et stort indhold af anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber.

Det vil i mange tilfælde være nok til at slippe af med bakterierne.

Du kan også forebygge skægpest ved at benytte sådan en olie en til to gange om ugen.

Hvis du har symptomer på skægpest, bør du lade skægget gro og undgå at irritere det nogle dage.

Til holistisk behandling af skægpest anbefaler vi tamanu olie i dette tilfælde. Tamanu olie er som sådan ikke en skægolie, da den ikke blødgør og plejer skægget på samme måde som de fleste vil ønsker det fra en skægolie. Til gengæld er den super effektiv mod netop bakterier og udslæt.

Så snart du opdage problemet og i hvert fald, hvis det forværres skal du kontakte din egen læge, som i de fleste tilfælde vil behandle svære tilfælde med antibiotika.

Skægpest på halsen

Halsen er et af de steder der nemt kan rammes af skægpest. Her er huden nemlig skrøbelig og sart.

Når du barbere dig – uanset hvor, men især på halsen – skal du sørge for at køre barberbladene med hårene. Kører du mod hårene, er der større sandsynlighed for at få skægpest, da bakterierne får nemmere adgang til hårsækkene.

Smittefare

Skægpest eller rettere bakterierne, der står bag problemet er smitsomt. Det er derfor, at du kun skal benytte dig af dine egne barber-instrumenter – uanset om du er kvinde eller mand.

Sørg altid for at holde dit barbergrej rent og fri for kedelige bakterier.

Du skal heller ikke bruge andres håndklæder og den slags, da bakterierne sagtens kan spredes herigennem.

Skægpest rammer begge køn

kvinder der barberer sine ben med barberskum

Kvinder går ikke nødvendigvis fri

Nu er det jo langt fra kun mænd der barberer sig. Typisk vil piger dog ikke blive ramt af skægpest de samme steder som mænd og ofte er kvinder også mere blide med barberingen, men det kan stadig ske.

Kvinder anvender barbering under arme, på ben, omkring bikinilinjen og ved skridtet. Ofte foretager kvinder også en peeling af hårene – altså trækker hår ud med en pincet – også her kan problemet opstå.

Kvinde skal derfor som udgangspunkt også barbere sig med hårenes retning for at undgå en unødvendig udsættelse for bakterier til hårsækkene.

De samme hygiejniske foranstaltninger gælder også for kvinder i forbindelse med, at holde barbergrej og håndklæder m.m. rent og kun til privat brug.

Skægpest kan forekomme ved intimbarbering, i skridtet og under armene.

En god olie med anti-bakterielle egenskaber vil derfor være at foretrække som lotion til dels, at pleje huden efterfølgende og dels for at forebygge eventuelle bakterier og deres mulighed for at overleve.

Bedste olie til at forebygge og behandle skægpest

Tamanu olien er god at have stående på hylden, da den indeholder en god mængde af antibakterielle egenskaber, virker antibiotisk og endda kan dræbe dårlige hudsvampe.

Anvend den en til to gange om ugen efter barbering af huden og brug den direkte på den barberet hud.

Økologiske Basisolier

Tamanu olie 30 ml

DKK 169,00 (Inkl. moms)
Overblik
recipe image
Navn
Skægpest
Udgivet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest

Share This