pH

« Tilbage til Fagordbogen

Sur opløsning og basisk opløsning er to ekstremer, der beskriver kemikalier, ligesom varmt og koldt er to yderpunkter, der beskriver temperatur. En blanding af syrer og baser kan annullere deres ekstreme effekter; på samme måde som at blande varmt og koldt vand kan udjævne vandtemperaturen. Et stof, der hverken er surt eller basisk er neutralt.

Begrebet blev introduceret af den danske kemiker S.P.L. Sørensen og videreudviklet af bl.a. Johannes Nicolaus Brønsted.

pH skalaen måler hvor sur eller basisk et stof er. Det spænder fra 0 til 14. En pH på 7 er neutral. Vand ligger på 7 i pH. En pH-værdi på mindre end 7 betyder, at det er en sur opløsning, og en pH-værdi større end 7 betyder, at det er en basisk opløsning. Hver hele pH-værdi under 7 er ti gange mere surt end den næste højere værdi. For eksempel er en pH-værdi på 4 ti gange mere surt end pH 5 og 100 gange (10 gange 10) mere sur end en pH på 6. Det samme gælder for pH-værdier over 7, som hver er ti gange mere alkalisk, en anden måde at sige basisk på, end det næste hele tal. For eksempel er en pH-værdi på 10 ti gange mere basisk end en pH-værdi på 9.

pH-skalaen har sit neutrale punkt ved 7. Her er der nemlig lige meget syre og base til stede. Værdierne mellem 4,5 og 8,5 er det interval, man finder i danske jordtyper.

Nogle nyttige bekendtskaber, når vi taler pH-værdi:

 

  • Huden: 4,5 – 5,5 (i gennemsnit 5,0)
  • Penis: 5,5
  • Vagina: 3,8 – 4,5
  • Rent vand: 7,0 (ca. 6,0 med adgang til luft)
  • Havvand: 8,0
Synonymer:
pH værdi,pH-værdi,Pondus Hydrogenii
Dette indlæg var udgivet den . Bookmark permalink.

Pin It on Pinterest