Naturlige gode olier til huden

Vores forfædre har brugt dem. Vores forfædres forfædre har brugt dem. Faktisk er det at bruge rene olier til huden slet ikke noget nyt fænomen. Olier til huden har nemlig været anvendt i flere årtusinder.

Det gælder både store som små, velhavende og fattige. Cleopatra, den græske farao, der reagerede i Ægypten, siges også at have anvendt rene olier på huden. Men hun var på ingen måde den første.

Det fortæller os dog noget om, at det med at anvende olier som hudpleje ikke er så sært endda.

Når du tænker lidt over det giver det også meget god mening. Dengang for længe siden, var der jo ikke kemiske produkter og syntetiske stoffer de kunne bruge til shampoos, lotions og balsam med mere.

Dengang var det primært vand, olier og ler, der blev anvendt til kropspleje. Det skulle vi tage at lære lidt af, så vi kan slippe af med alle de kedelige kemikalier vi omgiver os med i dag.

Ægte kosmetik-olier er de bedste for huden

sommertid - tilbud - kvinde med cykel og blomster

Derfor er olier ikke kun til madlavning

 

Vegetabilske olier indeholder forskellige vitaminer, mineraler og vigtige fedtsyrer. Det er alt sammen guf for huden. Madlavningsolier har ofte gennemgået visse processer for at gøre dem mere spise-venlige.

Desværre fratager disse processer oftest også flere af de gode egenskaber, som olierne besidder. Der er derfor ofte stor forskel på madlavningsolier og kosmetikolier.

Der findes ingen olier, der reelt set ikke er behandlet på den ene eller anden måde.

Det at ekstrahere olien fra kernen, frøet, nødden eller planten er en behandlingsproces i sig selv. Men rene olier til kosmetik, bør så vidt muligt være så lidt behandlet som muligt. På den måde tilføjer du nemlig alle oliens gode egenskaber til huden.

Rene olier til huden er både nærende, blødgørende, fugtighedsgivende og fulde af gode vitaminer og essentielle fedtsyrer.

Hvorfor olier er gode for huden og kroppen?

 

Det er alle de gode egenskaber olien besidder, der gør dem særligt velegnet til hudpleje. De mange vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer, vil også trænge ind i huden og bearbejde den.

Olier til huden bidrager også med at fugte huden, blødgøre den og til at give den en ekstra fin overflade. Mange olier vil endda være med til at lindre eller hele forskellige hudproblemer, hvilket kun er en kæmpe bonus.

Det er ikke så sært, at mange af de kommercielle kosmetik-produkter også indeholder rene olier. Desværre er de i mange tilfælde bare proppet til med fyldstoffer. På den måde er det nemt at markedsføre som værende ”naturligt” og samtidig billigt at producere.

Det går vi ikke ind for – her gælder kun den ægte vare.

Helt rene olier til huden har den ekstra gode fordel, at være helt naturlige. Forsøger du at undslippe de mange kemikalier vi til dagligt pålægger vores hud og hår. Så er helt rene olier til huden lige det du søger.

For ud over at være naturlige, så er de også helt fri for kedelige elementer, som konserveringsmidler, syntetiske duftstoffer og andre kemiske fyldstoffer. Det kan mange andre hudpleje produkter desværre ikke sige sig fri for.

Helt rene olier til huden er derfor et godt holistisk bud på en ren pleje af huden.

Men olier fedter da helt vildt – gør de ikke?

 

Mange personer, der aldrig før har anvendt olier til huden, stiller ofte dette spørgsmål.

Det er nemlig meget naturligt, at forestille sig, at det fedter at lægge en fedtet olie direkte på huden.

Heldigvis så er der principielt ingen olier der fedter, når først de bliver absorberet af huden. I det øjeblik du smører dem på huden, kan og vil der ofte være en fedtet overflade. Men den forsvinder så snart olien absorberes af hudens øverste lag.

Vi plejer at sige, at hvis din olie fedter, så er det fordi en eller flere af nedenstående eksempler er på spil:

  • Din olie er ikke ren og indeholder andre ingredienser
  • Din olie er blevet for gammel eller blevet harsk
  • Din specifikke olie matcher ikke din hudtype

Det kan måske lyde som en god undskyldning, at dække sig ind under, som producent. Men faktum er, at ikke alle olier matcher alle hudtyper. Har du eksempelvis en fedtet hud, skulle man jo tro, at ingen olier ville hjælpe på det. Det passer dog ikke. For der findes mange gode olier. Også til fedtet hud, som oven i købet kan komme den fedtet hud til livs.

glad sommerpige - blondine i naturen

Olier er til tør, fedtet og uren hud

 

Rene olier til huden kan bruges til alle typer hud. Det være sig fedtet, ekstrem tør eller for så vidt uren og acne-præget hud. Det er bare ikke alle olier, der passer lige godt til alle hudtyper eller hudproblemer.

Alle de mange olier har vidt forskellig opbygning, hvorfor de også er gode til forskellige ting. Desværre findes der ingen facitliste over hvilke olier der matcher din hud bedst kun i forhold til hudtype.

Hvis du lider af særlige hudproblemer, kan du finde gode informationer om, hvilke olier, der bedst egner sig til, at lindre eller hele disse. Der findes også informationer om, hvilke hudtyper olierne er velegnet til, men dem kan man ikke bruge med 100% sikkerhed.

Hudtyper er meget forskellige og hvordan din hud reagerer over for en bestemt olie, kan ikke afgøres i forhold til, hvordan den har virket på andre.

Selvom vi mennesker typisk deler hudtyper op i fem-seks kategorier, så dækker dette ikke nok. Det samme gør sig gældende for alt anden form for kosmetik. Fordi det er godt for en, er det ikke nødvendigvis for en anden – heller ikke selvom de har samme hudtype.

Der er kun én vej – og det er ved at prøve sig frem.

Hilke typer af olier finder der?

Ansigtsolie

 

Asigtsolier er en olietype du anvender i ansigtet. Her er huden ofte mere sart end mange andre steder på kroppen, hvorfor det kræver særlige egenskaber af olien. Mange ønsker at bruge en olie i ansigtet som en slags ansigtsserum eller som en anti-aging olie.

I ansigtet skal du kun bruge meget lidt olie. Oftest vil nogle enkelte dråber være nok. I starten kan huden godt reagere lidt – og det kan endda virke som om tingene forværres. Dog kun kortvarigt. Dette er meget normalt, hvis man lide af hudproblemer, men det forsvinder kortvarigt efter.

Lær mere om ansigtsolier her

Kropsolie

 

Kropsolie er olie, der kan anvendes over hele kroppen. Typisk køber man en større flaske, når man skal bruge den til hele kroppen, da det eller vil blive for dyrt. For selvom olierne typisk er drøje i brug og rækker langt, så skal der bruges mere for at dække hele kroppen. Kropsolier fungerer godt som fugtighedsgivende lotions til hele kroppen.

Når du smører olie på kroppen er det bedst at gøre efter et godt bad. Dub-tør kun huden med håndklædet, så huden ikke er helt tør. På den måde trænger olien bedre ind.

Lær mere om kropsolie her

Hårolie

 

Hårolie er olier til håret. Her anvender de fleste olier til håret for at opnå en ny glansk og et stærkere hår. Mange olier virker også anti-kemikalie agtig, hvorved de giver nyt liv til et kemikalie-skadet hår. Bruger du ofte føntørrer, krøllejern eller hair-straightener, kan du nemt opleve at håret bliver tørt, træt og føles trist og kedeligt. Det hjælper hårolier med at rette op på, så du får et nyt, frisk og kraftigt hår.

Lær mere om hårolie her

Massageolie

 

Massageolie er olier, der er super gode at anvende til en lækker massage. Til anvendelse for massage, ønsker de fleste sig en olier, der ikke absorberes for hurtigt af huden, da dine hænder eller hurtigt bliver tørre. Derfor er det vigtig, at vælge de rette olier til massage.

Lær mere om massageolie her

Alle de andre former

Du kan bruge rene olier til mange andre formål. For eksempel kan du bruge olier som babyolie, olier til skæg og negle. Du kan også lære at blande olier og på den måde lave dine helt egne opskrifter på hjemmelavet kosmetik.

Hvordan vælger jeg den bedste olie?

 

Når du skal på jagt efter den bedste olie til huden og kroppen, så skal du først og fremmest gå efter rene olier.

Kig godt efter på indholds-deklarationen af din olie og se efter om, der er mere end én ingrediens. Er det dette, betyder det, at din olie ikke er 100% ren.

Den eneste ingrediens vi synes om i samspil med ”såkaldte rene olier”, er: d-alpha-tocopherol

Dette er nemlig E-vitamin, som i nogle tilfælde kan være helt fint, at blande i olier. E-vitamin virker som en antioxidant og giver derfor olien en længere holdbarhed. Samtidig bidrager det med at give olien en anti-aging effekt.

Olier kan naturligvis også være blandet med hinanden, hvilket også er helt ok. Så længe forsiden af etiketten informere tydeligt om det. Ellers er det blot et trick for at sælge dig en billig olie dyrt.

Sørg så vidt muligt for at gå efter koldpresset og u raffineret olier. På den måde sikre du dig de bedste af slagsen, hvor de fleste gode egenskaber er bibeholdt.

Når indholdet er på plads, så gælder det om, at finde en olie du og din hud synes godt om.

Test et par stykker, da det er den eneste måde du kan sikre dig de bedste resultater.

De 5 bedste begynder olier til huden, håret og kroppen

Her er fem af nogle af de bedste og mest populære olier, som du ikke går helt galt i byen med. Det er vores bud på gode naturlige olier til en god start på naturlig pleje af huden.

Kokosolie

 

Kokosolie er super populært for tiden. Det skyldes ikke mindst de gode egenskaber olien bidrager med til både huden og håret. Men også for de utroligt mange anvendelsesmuligheder olien ellers bringer med sig. Der er nærmest ingen grænser for, hvad folk anvender kokosolie til for tiden – men som olie til huden er det fortsat en klassiker.

ØKO

Argan olie

 

En anden klassiker er argan olie. Den har også vundet stort, som en utrolig populær olie de seneste år. Desværre vælger mange forhandlere, der kun eller primært sælger argan, at overvurdere olien lidt. Søger du på nettet, vil du opleve, at der nærmest ingen grænse er for, hvad denne olie er god til og hvad den kan kurere af hudproblemer. Tag det med en gran salt til og pris dig lykkelig for, at den trods alt fortsat en en eminent olie til huden og håret.

Jojoba olie

 

Jojobaolien har også været kendt i mange år. Både som plejende kropsolie, men også til massage. Olien er især kendt fordi det er en af de få olier til huden, der rent teknisk er en voks (flydende voks). En anden årsag for dens gode omdømme er, at det er den olie, der kommer absolut nærmest menneskers egen hudolie (sebum). Den er derfor utrolig mild ved huden og god for personer med sart og følsom hud.

Mandelolie

 

Endnu en klassiker. Mandelolien (den søde), har været anvendt som især massageolie i hundredvis af år. Olien trænger nemlig ikke super hurtigt ind i huden, hvorfor den gør sig rigtig godt som massageolie. Den er også en mild olie og tåles af de fleste med sart og følsom hud – også børn og babyer.

Figenkaktusolie

 

Dette er en af de nyere spillere på markedet. I sit hjemland Marokko, har den dog været almindelig kendt i lang tid. Det naturlige indhold af E-vitamin er næsten dobbelt så højt, som i hjemlandets storebror, argan. Olien har typisk en meget mild og sødlig duft. De fleste anvender den derfor som anti-aging og som ansigtsserum. En rigtig lækker olie.

Bonus – Tamanu olie

 

Som bonus har vi valgt tamanu olie. For selvom den ikke anvendes så ofte som en fugtighedsgivende og blødgørende olie, så er den super rig på anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Den besidder endda en vis mænge antibiotika. Der hvor Tamanu olien kommer til sin ret er ved uren hud og særlige hudproblemer.

Hvordan smører jeg olien på huden?

Alt efter om det er i ansigtet, på kroppen eller på et bestemt område du ønsker behandlet. Så kan der være forskellige måder du skal bære dig ad ved. Vi har skrevet en anden artikel om det at påføre og anvende rene olier til din hud og dit hår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.