I din mund, er der alle tænkelige gode betingelser for at bakterier kan muntre sig og blive til flere og flere.

Her er nemlig både varmt og fugtigt og oftest godt fyldt op med madrester. Med oil pulling, kan du komme mange af disse bakterier til livs. Samtidig kan du også opnå at få mere hvide tænder.

Olietrækning er et gammelt, indisk folkemedicin, der hævdes at gøre dine tænder lysere, friske din ånde og forbedre din mundhygiejne.

Brug af kokosolie til olietrækning bliver stadig mere populært.

Mange mennesker sværger ved dette middel, og mange siger, at det også forbedrer deres helbred på andre måder.

Denne artikel undersøger, om der er nogen sandhed bag disse påstande, eller om olietrækning bare er endnu en ubrugelig tendens.

Din mund er et lille paradis for bakterier

 

Heri kan bakterierne sætte sig og blive til flere og flere. Ofte vil du efter en lang dag også selv være i stand til at mærke efter med tungen og mærke hvor meget skidt, der har samlet sig op ad dine tænder.

Selvom dine tænder er stærke som knogler, så skal de alligevel passes og plejes, hvis du har dem kære.

For hvis bakterierne får frit spil, så vokser de sig til store kolonier og det resulterer i, at de blødgør dine tænder og til sidst, så skaber de huller, endnu flere bakterier og større huller.

Bakterierne laver nemlig en syre, der langsomt men sikkert ødelægger og slider hul på den emalje, som ligger og beskytter tænderne. Så selvom spyttet i munden dræber en god del af bakterierne, så skal vi alligevel selv hjælpe lidt til med tandbørstning.

Herved skraber vi langt de fleste bakterier væk, men afhængig af tandbørste, tandbørstningen og de steder, hvor bakterierne har sat sig, kan der stadig være mange tilbage.

Her kommer oil pulling ind som en ekstra bakteriedræber. Nogen fortæller endda, at de ved brug af oil pulling også opnår at få hvidere tænder.

ØKO
kr. 43,20kr. 152,64 (Inkl. moms)

Hvad er oil pulling? – En fantastisk holistisk mundpleje

 

Udtrykket “oil pulling” kommer fra processen af at olien bliver “pulled” i munden ved at trække, skubbe, og sutte de bakterier til sig, der måtte være i munden og mellem tænderne.

Denne form for oral terapi er ikke noget nyt fænomen. Det har sin oprindelse helt tilbage fra den ayurvediske medicin som går 3000 år tilbage. Denne procedure indebærer en skylning med ca. en spiseskefuld olie, som man ruller rundt i munden.

Da olien rammer dine tænder og tandkød bliver mikrober (bakterier) samlet op, nærmest som en magnet de bliver tiltrukket af. Bakterier gemmer sig under sprækker i tandkødet og i porerne imellem tænderne.

Her bliver de således suget ud af deres skjulesteder og holdt fast i opløsningen. Des længere du skubber og trækker olien gennem munden, des flere mikrober bliver trukket fri.

Olien skal skvulpes længe nok til at den slår over i en mælkehvid massefylde. Dette indikerer at bakterierne er blevet “trukket” ud.

Oil pulling er altså en gammel naturmedicinsk metode, til at trække bakterier, vira og andre organismer ud fra munden. Idet man spytter olien ud og derefter skyller rent med vand.

Hvordan virker oil pulling?

 

Oil pulling handler om at skylle olie rundt munden og bruge den som et mundskyl. Det er blevet brugt i tusinder af år som et indisk folkemedicin.

For at foretage en oil pulling lægger du en spiseskefuld olie i munden og svinger den derefter rundt i 15-20 minutter. Ja – det siges at des længere, des bedre.

Den største fordel ved at gøre dette er, at det reducerer mængden af ​​skadelige bakterier i munden.

Der er hundreder af forskellige typer bakterier i munden. Mens mange af dem er venlige, er andre det ikke.

Bakterierne i munden skaber en biofilm på dine tænder, et tyndt lag kendt som plak.

At have noget plak på tænderne er helt normalt, men hvis det kommer ud af kontrol, kan det forårsage forskellige problemer, herunder dårlig ånde, tandkødsbetændelse og hulrum.

Den måde, hvorpå oil pulling fungerer er enkel – når du skylder olien rundt i munden, bliver bakterierne fejet væk og opløses i den flydende olie.

Oil pulling vil fungere med stort set enhver olie, men ekstra jomfru kokosolie er et populært valg på grund af sin behagelige smag.

Det har også en gunstig fedtsyreprofil, der indeholder store mængder laurinsyre, som har antimikrobielle egenskaber.

Hvilke fordele er der ved oil pulling?

 

Personer der benytter sig af oil pulling siger ofte, at det har hjulpet dem med at blege deres tænder, lindre dårlig ånde og endda reduceret eventuel tandkødsbetændelse.

I mange tilfælde hævder de også, at det hjælper med at “forhindre” hulrum, samt lindre gummerne og tand følsomheden. For god ordens skyld, skal det dog lige pointeres.

At en regelmæssig oil pulling rutine ikke erstatter rutinemæssige tandlægebesøg og traditionel mundhygiejne, som det at børste tænder.

Til gengæld oplever mange, der regelmæssigt benytter oil pulling både hvidere tænder, færre dannelse af tandsten og generelt mindre problemer med mund og tænder.

Undertegnede selv, har blot benyttet metoden i en kortere periode. Men jeg kan da allerede nu erkende, at det vitterligt gør noget ved dårlig ånde. Munden føles mere lækker og ren samtidig med, at man føler sig mere tilpas. Mine tænder ser også ud til at være blevet hvidere, men om det er ønsktænkning er svært at måle. I hvert fald føler jeg, at min mund virker behagelig stort set hele dagen. Af de grunde alene, har jeg ikke tænkt mig at stoppe.

Hvilken olie anvendes til oil pulling

 

Det er meget forskelligt hvilke olier folk benytter til oil pulling og olierne spænder sig lige fra sesamolie til solsikkeolie. Disse olier har begge omega 6 fedtsyrer, der er pro-inflammatorisk. De fleste af os har i forvejen for meget af disse i vores kost, som det er i dag.

Derfor giver det god mening, at anvende en anden olie. Kokosolie foretrækkes til oil pulling. Det gør den fordi 50% af fedtet i kokosolie består af antibakterielle egenskaber i form af laurinsyre.

Laurinsyre er kendt for sine antimikrobielle egenskaber, der hæmmer streptokokkers mutans. Det er de primære bakterier, der forårsager huller i tænderne. Det gør de idet bakterierne ved spaltning af sukker dels danner sukkerstoffet dextran, der indgår i tændernes belægning (plak) og dels danner mælkesyre, som ætser tænderne.

Med det i tankerne, bør det ikke være nogen overraskelse, at de seneste undersøgelser har vist fordelen ved kokosolie i forebyggelsen af huller i tænderne. Der er ingen tvivl om, at oil pulling mindsker bakterieophobningen og bakteriemængden i munden.

Når man tænker på, at en ren mund kan have mellem 1.000 og 100.000 bakterier på hver tand. Og dem, der ikke har en ren mund kan have mellem 100 millioner og en milliard bakterier på hver tand.

Hvad kan det så skade at trække lidt af dem ud med noget olie? Dit immunforsvar vil endvidere også have glæde af det.

For ved at trække bakterier væk fra kroppen, formindskes risikoen for at blive syg af batterier væsentligt Så måske du også skal til at indsætte oil pulling som en daglig rutine på badeværelset?

Oil Pulling - Holistisk mund detox

Oil pulling – Sådan gør du

 

Tag en spiseske kokosolie i munden og skyld og slyng den frem og tilbage og ind imellem tænderne. Frem og tilbage – op og ned – hele tiden.

Bevæg kæberne som blev de betalt for det. Husk på at olien vil nærmest fordobles i størrelse i munden efterhånden som den optager spyt, bakterier og andre toksiner. Så det kan være du hellere vil starte med en teske.

Bliv ved med det i mindst 5 minutter og gerne helt op til 20 minutter. Husk, at jo længere du gør det, des flere bakterier, vil der blive trukket med ud. Men synk ikke olien, da den jo bliver fyldt med bakterier.

Disse bakterier skulle du jo gerne have ud af systemet – ikke ind. Nogle mennesker oplever en mild hovedpine i forbindelse med denne olie-skylning. Undersøgelser påpeger at det kan være resultatet af en slags detox-hovedpine for dem som er nye til denne proces.

Du kan evt. lave noget andet mens du gør det. Det er ikke alle, der har lyst til at se på sig selv i spejlet i 20 minutter mens de skvulper løs. Du kan jo med fordel læse morgenavisen, tjekke din mails, læse en bog, høre et podcast eller for den sags skyld gå en tur med hunden.

Når du er færdig spytter du det hele ud og det skal være i skraldespanden, da kokosolie stopper afløbet til.

Herefter skyller du munden med vand og spytter ud igen. Du kan eventuelt tilsætte vandet lidt salt – himalaya salt er foretrukket for at rense ekstra godt ud.

Børst så tænderne og brug helst en hjemmelavet tandpasta.

Hvis du ønsker at give dine tænder en ekstra mild plejning, kan du anvende natron (baking soda). Det smager ganske forfærdeligt, så er det sagt. Men det giver en mild og god effekt til tænderne, når du ønsker at blegne dem på en naturlig måde.

Til sidst kan du bruge tandtråd og skylle en ekstra gang med vand. Nu står du tilbage med en super frisk mund. Du bør dog være opmærksom på, at selvom du måske nok kan mærke en forskel ved første forsøg. Så kommer de rigtig gode resultater først, når du har fået indført denne proces som en daglig rutine.

Ønsker du ikke at gøre det hver dag, kan du jo gøre det et par gange om ugen. Det vil fortsat være være langt bedre end slet ikke at gøre det.

Konklussion

 

Kokosolie kan med lidt hjælp fra natron og almindelig tandbørstning gøre vidundere for dine tænker og i det hele taget din personlige mundhygiejne.

Ved blot at skvulpe lidt kokosolie rundt i munden, får du fjernet et hav af kedelige mundbakterier. Helt uden brug af kedelig kemi og kun ved brug af naturlige råvarer.

Prøv det og se om det giver dig renere og hvidere tænder. I værste tilfælde slipper du af med en hulens masse bakterier og det er vel også værd at tage med.

Anvender du oil pulling som en del af din daglige mund-hygiejne? Så fortæl os om dine resultater i kommentarfeltet herunder. Du kan købe vores unikke kokosolie her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *