ikon talebobbel speech bubble

Denne artikel er senest opdateret den 24. september 2023 af Liezel & Morten

Svampeinfektioner, der forekommer på huden, er en af de mest almindelige infektioner hos mennesker. Mange mennesker er nysgerrige efter en naturlig behandling af neglesvamp eller tåneglesvamp, da dette er et problem, som mange mennesker kæmper med. Få er klar over, at neglesvamp symptomer faktisk kan være et tegn på candida virus eller en ophobning af gær i systemet.

Onychomycosis er navnet på den type infektion, der får svampene til at ses på neglene. Dette skyldes underliggende svampevækst fra dermatofyter, ikke- dermatofyteforme og gær (hovedsagelig Candida-arter).

Negle spiller en afgørende rolle i vores samlede udseende og sundhed. Men hvad sker der, når disse negle bliver en yngleplads for uønskede svampe?

Neglesvamp er ikke kun en æstetisk bekymring, men kan føre til alvorlige komplikationer, hvis den ikke behandles.

Læs videre for at opdage naturens vidundere og hvordan de kan hjælpe dig med at bekæmpe dette generende problem.

Hvad er neglesvamp og hvorfor får man det?

Svamp på neglene – neglesvamp – er en svampeinfektion, som oftest rammer tæerne og dermed tåneglene. Det kan også forekomme på fingerneglene, men dette er ikke nær så tit.

Neglesvamp er en almindelig tilstand, hvor svampe inficerer neglene. Men hvordan får man det? Fra offentlige brusere til forurenede manicureværktøjer, årsagerne er mange. Symptomerne? Misfarvede, skrøbelige og fortykkede negle.

Oftest kommer neglesvamp i forbindelse med fodsvamp.

Hvilke symptomer oplever man ved svamp i tåneglene?

Oftest er symptomerne for neglesvamp inflammation, hævelse, misfarvning (typisk bliver neglen mere gul), neglen kan blive tykkere og begynde at gro i en buet form og somme tider i forskellige retninger.

Ting der giver neglesvamp god grund til at vokse er, når neglen konstant er fugtig, hudens syre indhold er højt og dit immunforsvar lavt. Dårlige vaskevaner og diabetes giver også neglesvampen bedre grobund.

Ubehandlet kan neglesvamp resultere i knækket og splittede tånegle. I sidste ende kan du risikere helt at miste neglen.

Smitter det?

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsomt. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl.

Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Når man taler om smitterisiko i forbindelse med neglesvamp, er det derfor væsentligt at skelne, om der også er fodsvamp.

Billede af neglesvamp

Sådan ser neglesvamp ud på tæerne

neglesvamp i storetå - gul og sort, ridset tånegl

Alternativ behandling af neglesvamp

For at komme neglesvamp til livs, er du nødsaget til at behandle det via to metoder; internt og eksternt.

Ved holistisk behandling bør du desuden besidde en vis portion tålmodighed, da vi oftest taler om en helbredelse, der tager op imod 1-2 måneder, ved daglig anvendelse.

Du skal også besidde en god viljestyrke. Du bør foretage disse behandlinger hver dag så ofte som angivet. Spring ikke over og undgå at være doven hvad behandlingerne angår. Du skal foretage dem hver eneste dag for at sikre dig et godt resultat. Hvilken metoder der er bedst i test, kan komme an på en prøve, da det kan variere fra person til person.

Svaret på det mange spørger er dog, at det er muligt selv at fjerne neglesvamp. Dog bør du ikke gå alt for længe uden et bedre resultat, før du går til lægen og evt. får et svampedræbende middel.

Naturlig behandling

Neglesvamp er et almindeligt problem, der rammer mange mennesker. Det er en tilstand, hvor neglen bliver gul eller brun og får hvide eller sorte pletter. Neglesvamp kan være meget smertefuldt og kan gøre det svært at udføre daglige opgaver som f.eks. at køre bil.

Den gode nyhed er, at der findes behandlinger for neglesvamp, som kan bruges derhjemme. Tea tree-olie og tamanu-olie er to naturlige midler, der har vist sig at være effektive til behandling af neglesvamp.

Tea tree-olie og tamanu-olie er to naturlige midler, der har vist sig at være effektive mod den mest almindelige form for neglesvamp.

Olier: Naturens løsning på Neglesvamp

Når man tænker på skønhed og sundhed, er det nemt at overse de små detaljer, som vores negle. Men for dem, der har oplevet neglesvamp, ved de, hvor vigtigt det er at tage sig af dem. Heldigvis har naturen givet os nogle af de mest effektive løsninger i kampen mod neglesvamp: naturlige olier.

Hvorfor olier?

Olier har i århundreder været brugt i traditionelle medicinske systemer over hele verden. De er kendt for deres helbredende egenskaber og evnen til at trænge dybt ind i huden. Dette gør dem ideelle til behandling af overfladiske hudproblemer som neglesvamp.

De mest effektive olier mod neglesvamp

Nogle af de mest anerkendte olier til behandling af neglesvamp inkluderer:

 1. Tea Tree Olie: Denne olie er kendt for sine antifungale egenskaber. Et par dråber på den inficerede negl dagligt kan hjælpe med at dræbe svampen og fremme sund neglevækst.

 2. Lavendelolie: Udover at have en beroligende duft, har lavendelolie også antifungale egenskaber. Den kan blandes med tea tree olie for en mere potent behandling.

 3. Oregano Olie: Denne kraftfulde oregano olie er kendt for sine antibakterielle og antifungale egenskaber. Men vær forsigtig, da den kan være meget stærk og bør fortyndes før brug.

Sådan bruger du olierne For at opnå de bedste resultater:

 1. Rens det inficerede område grundigt.
 2. Påfør et par dråber af den valgte olie direkte på neglen.
 3. Massér forsigtigt for at sikre, at olien trænger godt ind.
 4. Lad det tørre naturligt.
 5. Gentag dagligt, indtil infektionen forsvinder.

Intern behandling (indvortes)

Da neglesvamp lever af særligt sukkeret i dine blodbaner, skal du behandle det ved at indtage den rette mad, der virker svampedræbende. Det betyder, at du skal undgå usundt sukker fra hvidt brød, slik, chokolade, sodavand, øl osv. Du kan fortsat spise frugt, men her bør du gå efter frugter, der virker svampedræbende. Det er f.eks. pærer og bananer. Du kan også med fordel indtage en spiseskefuld kokosolie (til indvortes brug) dagligt, da dette også indeholder anti-svampe egenskaber.

Herudover bør du gå efter en proteinrig og fiberrig kost.

Så begynd ved at indtage en mere fiberrig kost. På grund af dets struktur og vores manglende evne til at absorbere det, passerer fiber gennem vores fordøjelsessystem, som ikke absorberes af fordøjelsesenzymer og syrer, og det medbringer toksiner, affald, fedt og kolesterolpartikler, som ellers kan akkumulere i tarmene.

Fordi du fjerner det meste af sukker og korn fra din diæt, bør du i tillæg til fiber, også øge mængden af proteinrig mad.

Ekstern behandling (udvortes)

Den anden del af behandlingen er udvortes. Først anbefales det, at du klipper din tånegl så langt ned som muligt, uden at du skader dig selv. Herefter bør du anvende en vatrondel, som du smører ind i nedenstående blanding. Påfør dette over din tånegl og sæt det fast med noget plastertape, så det dækker din tånegl. Gå med denne bandage det meste af dagen og skift det ud ca. hver tredje time eller fire gange dagligt.

Andre vil hellere blot påføre blandingen direkte på neglen og lade det sidde uden brug af vatrondel og tape. Det er op til dig.

Det anbefales også, at du giver din tå med neglesvamp masser af luft og sollys, når du kan slippe afsted med det.

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

kr. 99,00 (Inkl. moms)
ØKO
ØKO

Vegetabilske olier

Mandelolie 100ml, Økologisk

kr. 109,00 (Inkl. moms)
kr. 29,00 (Inkl. moms)
kr. 109,00 (Inkl. moms)
ØKO
Tilbud
kr. 369,00 (Inkl. moms)

Mineralsk Ler

Bentonit Ler 65g

kr. 89,00 (Inkl. moms)

Neglesvamp behandling håndkøb (hjemmelavet - alternativ)

DIY-behandlinger for Neglesvamp

Neglesvamp kan være en generende og undertiden smertefuld tilstand. Mens der er mange kommercielle produkter tilgængelige for at behandle det, er der også en række hjemmebaserede løsninger, som mange har fundet effektive. Her er nogle DIY-behandlinger, du kan prøve, hvis du lider af neglesvamp.

1. Æblecidereddike: Æblecidereddike er kendt for sine antifungale egenskaber.

 • Sådan gør du: Bland lige dele af æblecidereddike og vand i en skål. Sænk dine fødder i blandingen i 20-30 minutter dagligt. Tør dine fødder grundigt bagefter.

2. Bagepulver og natron: Bagepulver kan ikke dræbe svampen, men det kan forhindre dens vækst.

 • Sådan gør du: Bland bagepulver og natron med lidt vand for at lave en pasta. Påfør denne pasta direkte på den inficerede negl og lad den sidde i 10 minutter, før du skylles af.

3. Kokosolie: Kokosolie indeholder fedtsyrer, der kan trænge ind i svampens cellevægge og dræbe den.

 • Sådan gør du: Påfør en lille mængde ren kokosolie på det berørte område 2-3 gange om dagen.

4. Hvidløg: Hvidløg har antifungale egenskaber, der kan bekæmpe neglesvamp.

 • Sådan gør du: Knus et par fed hvidløg og læg det på det inficerede område. Du kan også blande hvidløgsolie med en lige mængde hvid eddike og påføre blandingen på neglen.

5. Aloe Vera: Aloe Vera er kendt for sine helbredende og beroligende egenskaber.

 • Sådan gør du: Påfør ren aloe vera gel på det inficerede område flere gange om dagen.

 

Mens disse DIY-behandlinger kan være effektive, er det vigtigt at huske, at alvorlige tilfælde af neglesvamp kan kræve professionel behandling. Hvis du ikke ser forbedringer efter et par uger, eller hvis tilstanden forværres, skal du kontakte en læge. Forebyggelse, som at holde dine fødder tørre og rene, er også nøglen til at undgå neglesvamp i fremtiden.

Behandling med æblecidereddike

– Bland lige dele vand og æblecidereddike og læg din fod/tånegl i blød i en halv times tid dagligt. Du kan med fordel gøre dette mens du surfer på nettet, ordner regninger, ser et Friends afsnit eller noget andet.

Æblecidereddike sørger for at balancere syren samtidig med at syren gør at svampen ikke breder sig. Det dræber bakterier og svampe.

Når du er færdig, skal du huske at tørre dine fødder og særlig tånegl rigtig godt.

Behandling af neglesvamp med Tea tree olie

– Bland nogle få dråber tea tree olie i en teske vegetabilsk olie. Vi anbefaler tamanu olie, da denne olie besidder anti-svamp og antibakterielle egenskaber.

Tea tree olie bekæmper bakterier og svamp og anvendes ofte også mod andre hudinfektioner. Tea tree-olie er et naturligt antiseptisk middel, så det er fantastisk til behandling af infektioner.

Behandling af neglesvamp med Tamanu olie

– Hvis du ønsker at have en olie med dig, når du er i byen, som du hurtigt kan anvende eksempelvis på et offentligt toilet, så er tamanu olien god.

Den besidder som nævnt anti-bakterielle egenskaber, men er også en af de få vegetabilske olier, der rent faktisk virker svampedræbende uden tilføjelse af andre ingredienser.

Tamanu olie kan du få både som 30ml pipette flaske eller du kan overføre det i en roller, der nemt kan rulles over huden.

Uanset om du anvender en blanding med tea tree olie eller tamanu olie alene, skal du sørge for at fordele indholdet godt ud over hele neglen, rødderne og rundt om den inficerede tånegl. Nogle personer anvender desuden en blød tandbørste til at komme godt rundt om det hele.

Husk altid at vaske hænderne grundigt efter hver behandling.

ØKO

Vegetabilske olier

Tamanu olie 30ml, Økologisk

(29) kr. 149,00 (Inkl. moms)

Kan man få neglesvamp af neglelak?

For at få neglesvamp kræver det at man får svampesporer på huden. Disse kommer som udgangspunkt altid i forbindelse med fodsvamp, som så breder sig til tåneglene og derefter udvikles til neglesvamp.

Du kan derfor ikke få neglesvamp ved at påføre dine negle med neglelak. Dog bør du ikke låne eller anvende andre personers neglelak, da du ikke kan sikre dig, at de ikke har disse sporer. I så fald kan du risikere at disse sporer overføres igennem penslen.

Derudover findes medicinske neglelakker, som også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin).

Må du gå i svømmehallen, når du har det?

Mange mennesker bekymrer sig over, om neglesvamp smitter i svømmehallen. Igen, kan vi kun nævne, at neglesvamp som udgangspunkt ikke smitter. Det gør fodsvamp derimod igennem svampesporer fra huden. Det smitter fra menneske til menneske og det er derfor altid en god idé at anvende flippers.

I det hele taget, skal man være opmærksom på områder, hvor mange mennesker færdes uden fodtøj. Her vil der være en risiko for at blive smittet med svampesporer.

Forebyggelse af Neglesvamp: Tips og tricks

Neglesvamp kan være mere end bare en kosmetisk gene; det kan også være smertefuldt og føre til yderligere komplikationer, hvis det ikke behandles. Heldigvis er der flere måder at forebygge denne tilstand på. Her er nogle tips og tricks til at holde dine negle sunde og fri for svamp.

1. Hold dine fødder tørre: Svamp trives i fugtige miljøer. Sørg altid for at tørre dine fødder grundigt efter bad, især mellem tæerne.

2. Skift sokker regelmæssigt: Hvis dine sokker bliver våde af sved, skal du skifte dem. Overvej at bruge sokker, der trækker fugt væk fra huden.

3. Brug åndbare sko: Undgå sko lavet af syntetiske materialer. Læder eller lærredssko kan hjælpe med at holde fødderne tørre.

4. Undgå at gå barfodet: Især i offentlige områder som svømmehaller, brusere og omklædningsrum. Brug altid flip-flops eller brusersko.

5. Hold neglene korte og rene: Lange negle kan holde på fugt og give svampen et sted at vokse. Klip dem regelmæssigt og hold dem rene.

6. Brug antifungal fodpulver: Dette kan hjælpe med at holde dine fødder tørre og beskytte mod svamp.

7. Undgå at dele fodtøj eller negleværktøj: Svamp kan nemt overføres fra person til person. Brug altid dit eget udstyr og undgå at låne andres.

8. Vær forsigtig med kunstige negle og manicurer: Sørg for, at neglesaloner steriliserer deres værktøj. Hvis du bruger kunstige negle, skal du sørge for, at de ikke er for tætte, da fugt kan blive fanget under dem.

9. Styrk dit immunforsvar: Et stærkt immunforsvar kan hjælpe med at bekæmpe infektioner, herunder neglesvamp. Spis en sund kost, få regelmæssig motion og sørg for at få nok søvn.

Konklussion

 

Neglesvamp er svamp på neglene og viser sig oftest som en infektion, misfarvning eller hævelse på tånegle-området. I sig selv anses neglesvamp ikke for at være yderligere smitsomt, men det kommer ofte i forbindelse med fodsvamp, som er smitsomt.

Det kan derfor være en god idé at se andre i familien på tæerne for at sikre sig, der ikke er flere tilfælde. Der findes både indvortes og udvortes løsninger på problemet. Indvortes handler ofte om regulering af sukkerindtag og udvortes behandling kan være traditionel medicin eller en alternativ behandling.

Vi anbefaler en kombination af begge. Husk altid at konsultere med din læge, før du selv vælger.

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

ØKO

Vegetabilske olier

Marula olie 10ml

kr. 109,00 (Inkl. moms)
ØKO
kr. 89,00 (Inkl. moms)
ØKO
ØKO
kr. 49,00 (Inkl. moms)

Mineralsk Ler

Fransk gult ler 55g

kr. 79,00 (Inkl. moms)
kr. 109,00 (Inkl. moms)
ØKO

Vegetabilske olier

Jojobaolie 100ml, Økologisk

kr. 129,00 (Inkl. moms)

2 tanker om “Neglesvamp – Holistisk Behandling af Svamp i Tånegle

 1. Lone Anna Elise Vølund siger:
  0

  Hej :-)
  Jeg synes ikke lige at jeg kan gennemskue, hvad det er for en blanding, jeg skal lave til denne:
  “Ekstern behandling (udvortes)

  Den anden del af behandlingen er udvortes. Først anbefales det, at du klipper din tånegl så langt ned som muligt, uden at du skader dig selv. Herefter bør du anvende en vatrondel, som du smører ind i nedenstående blanding. Påfør dette over din tånegl og sæt det fast med noget plastertape, så det dækker din tånegl. Gå med denne bandage det meste af dagen og skift det ud ca. hver tredje time eller fire gange dagligt.

  Andre vil hellere blot påføre blandingen direkte på neglen og lade det sidde uden brug af vatrondel og tape. Det er op til dig.

  Det anbefales også, at du giver din tå med neglesvamp masser af luft og sollys, når du kan slippe afsted med det.”
  Kunne I lige udspecificere dette?
  Mvh. Lone

 2. Liezel & Morten siger:
  0

  Hej Lone,

  Det skal ikke forstås som at du skal gøre alle tre ting samtidigt.
  Enten dækker du din tånegl til med blandingen eller også ligger du det blot over tåneglen.
  Og så ofte som muligt, vil tåneglene have godt af frisk luft og sollys.
  Vælger du første metode til dagligt, betyder det jo så, at du må vælge anden metode de dage, hvor du går med sandaler i solen.

  Selve behandlingen er en af de tre nedenstående, hvoraf den første kun kan bruges ved særlige lejligheder; med æblecidereddike.
  De to andre muligheder med tea tree olie eller tamanu olie eller en blanding af de to, er den blanding der er tale om.

  Håber det giver mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *