Svampeinfektioner, der forekommer på huden, er en af de mest almindelige infektioner hos mennesker. Mange mennesker er nysgerrige efter en naturlig behandling af neglesvamp eller tåneglsvamp, da dette er et problem, som mange mennesker kæmper med. Få er klar over, at neglesvamp symptomer faktisk kan være et tegn på candida virus eller en ophobning af gær i systemet.

Onychomycosis er navnet på den type infektion, der får svampene til at ses på neglene. Dette skyldes underliggende svampevækst fra dermatofyter, ikke-dermatofyteforme og gær (hovedsagelig Candida-arter).

Vi vil her i denne artikel tage dig igennem de nøjagtige trin af, hvordan du kan slippe af med denne type svamp.

Hvad er neglesvamp?

 

Svamp på neglene – neglesvamp – er en svampeinfektion, som oftest rammer tærerne og dermed tåneglene. Det kan også forekomme på fingerneglene, men dette er ikke nær så tit.

Hvilke symptomer har neglesvamp?

 

Oftest er symptomerne for neglesvamp inflammation, hævelse, misfarvning (typisk bliver neglen mere gul), neglen kan blive tykkere og begynde at gro i en buet form og somme tider i forskellige retninger.

Ting der giver neglesvamp god grund til at vokse er, når neglen konstant er fugtig, hudens syre indhold er højt og dit immunforsvar lavt. Dårlige vaskevaner og diabetes giver også neglesvampen bedre grobund.

Ubehandlet kan neglesvamp resultere i knækket og splittede tånegle. I sidste ende kan du risikere helt at miste neglen.

Smitter neglesvamp?

 

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsomt. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl.

Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Når man taler om smitterisiko i forbindelse med neglesvamp, er det derfor væsentligt at skelne, om der også er fodsvamp.

Billede af neglesvamp

neglesvamp i storetå - gul og sort, ridset tånegl

Alternativ behandling af neglesvamp

 

For at komme neglesvamp til livs, er du nødsaget til, at behandle det via to metoder; internt og eksternt.

Ved holistisk behandling bør du endvidere besidde en vis portion tålmodighed, da vi oftest taler om en helbredelse, der tager op imod 1-2 måneder ved daglig anvendelse.

Du skal også besidde en god viljestyrke. Du bør foretage disse behandlinger hver dag så ofte som angivet. Spring ikke over og undgå at være doven hvad behandlingerne angår. Du skal foretage dem hver eneste dag for at sikre dig et godt resultat.

Intern behandling (indvortes)

 

Da neglesvamp lever af særligt sukkeret i dine blodbaner, skal du behandle det ved at indtage den rette mad, der virker svampedræbende. Det betyder, at du skal undgå usundt sukker fra hvidt brød, slik, chokolade, sodavand, øl osv. Du kan fortsat spise frugt, men her bør du gå efter frugter, der virker svampedræbende. Det er eksempelvis pærer og bananer. Du kan også med fordel indtage en spiseskefuld kokosolie (til indvortes brug) dagligt, da dette også indeholder anti-svampe egenskaber.

Herudover bør du gå efter en proteinrig og fiberrig kost.

Så begynd ved at indtage en mere fiberrig kost. På grund af dets struktur og vores manglende evne til at absorbere det, passerer fiber gennem vores fordøjelsessystem, som ikke absorberes af fordøjelsesenzymer og syrer, og det medbringer toksiner, affald, fedt og kolesterolpartikler, som ellers kan akkumulere i tarmene.

Fordi du fjerner det meste af sukker og korn fra din diæt, bør du i tillæg til fiber, også øge mængden af proteinrig mad.

Ekstern behandling (udvortes)

 

Den anden del af behandlingen er udvortes. Først anbefales det, at du klipper din tånegl så langt ned som muligt, uden at du skader dig selv. Herefter bør du anvende en vatrondel, som du smører ind i nedenstående blanding. Påfør dette over din tånegl og sæt det fast med noget plastertape, så det dækker din tånegl. Gå med denne bandage det meste af dagen og skift det ud ca. hver tredje time eller fire gange dagligt.

Andre vil hellere blot påføre blandingen direkte på neglen og lade det sidde uden brug af vatrondel og tape. Det er op til dig.

Det anbefales også, at du giver din tå med neglesvamp masser af luft og sollys, når du kan slippe afsted med det.

Neglesvamp behandling håndkøb (hjemmelavet - alternativ)

Behandling af neglesvamp med æblecidereddike

 

– Bland lige dele vand og æblecidereddike og læg din fod/tånegl i blød i en halv times tid dagligt. Du kan med fordel gøre dette mens du surfer på nettet, ordner regninger, ser et Friends afsnit eller noget andet.

Æblecidereddike sørger for at balancere syren samtidig med at syren gør at svampen ikke breder sig. Det dræber bakterier og svampe.

Når du er færdig skal du huske at tørre dine fødder og særlig tånegl rigtig godt.

Behandling af neglesvamp med Tea tree olie

 

– Bland nogle få dråber tea tree olie i en teske vegetabilsk olie. Vi anbefaler tamanu olie, da denne olie besidder anti-svamp og antibakterielle egenskaber.

Tea tree olie bekæmper bakterier og svamp og anvendes ofte også mod andre hud infektioner.

Behandling af neglesvamp med Tamanu olie

 

– Hvis du ønsker at have en olie med dig, når du er i byen, som du hurtigt kan anvende eksempelvis på et offentligt toilet, så er tamanu olien god.

Den besidder som nævnt anti-bakterielle egenskaber, men er også en af de få vegetabilske olier, der rent faktisk virker svampedræbende uden tilføjelse af andre ingredienser.

Tamanu olie kan du få både som 30ml pipette flaske eller som en roller, der nemt kan rulles over huden.

Uanset om du anvender en blanding med tea tree olie eller tamanu olie alene, skal du sørge for at fordele indholdet godt ud over hele neglen, rødderne og rundt om den inficerede tånegl. Nogle personer anvender desuden en blød tandbørste til at komme godt rundt om det hele.

Husk altid at vaske hænderne grundigt efter hver behandling.

Kan man få neglesvamp af neglelak?

 

For at få neglesvamp kræver det at man får svampesporer på huden. Disse kommer som udgangspunkt altid i forbindelse med fodsvamp, som så breder sig til tåneglene og derefter udvikles til neglesvamp.

Du kan derfor ikke få neglesvamp ved at påføre dine negle med neglelak. Dog bør du ikke låne eller anvende andre personers neglelak, da du ikke kan sikre dig, at de ikke har disse sporer. I så fald kan du risikere at disse sporer overføres igennem penslen.

Derudover findes medicinske neglelakker, som også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin).

Neglesvamp og svømmehal

 

Mange mennesker bekymrer sig over, om neglesvamp smitter i svømmehallen. Igen, kan vi kun nævne, at neglesvamp som udgangspunkt ikke smitter. Det gør fodsvamp derimod igennem svampesporer fra huden. Det smitter fra menneske til menneske og det er derfor altid en god idé at anvende flippers.

I det hele taget, skal man være opmærksom på områder, hvor mange mennesker færdes uden fodtøj. Her vil der være en risiko for at blive smittet med svampesporer.

Konklussion

 

Neglesvamp er svamp på neglene og viser sig oftest som en infektion, misfarvning eller hævelse på tånegle-området. I sig selv anses neglesvamp ikke for at være yderligere smitsomt, men det kommer ofte i forbindelse med fodsvamp, som er smitsomt.

Det kan derfor være en god idé at se andre i familien på tæerne for at sikre sig, der ikke er flere tilfælde. Der findes både indvortes og udvortes løsninger på problemet. Indvortes handler ofte om regulering af sukkerindtag og udvortes behandling kan være traditionel medicin eller en alternativ behandling.

Vi anbefaler en kombination af begge. Husk altid at konsultere med din læge, før du selv vælger.

Kilder

Danske sites:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/neglelidelser/neglesvamp/

https://netdoktor.dk/tema/fod/svampnegle.htm

https://www.apotekeren.dk/aktuelt/neglesvamp-maa-aldrig-negligeres

 

Udenlandske sites:

https://www.nhs.uk/conditions/fungal-nail-infection/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294

2 tanker om “Neglesvamp

 1. Lone Anna Elise Vølund siger:

  Hej :-)
  Jeg synes ikke lige at jeg kan gennemskue, hvad det er for en blanding, jeg skal lave til denne:
  “Ekstern behandling (udvortes)

  Den anden del af behandlingen er udvortes. Først anbefales det, at du klipper din tånegl så langt ned som muligt, uden at du skader dig selv. Herefter bør du anvende en vatrondel, som du smører ind i nedenstående blanding. Påfør dette over din tånegl og sæt det fast med noget plastertape, så det dækker din tånegl. Gå med denne bandage det meste af dagen og skift det ud ca. hver tredje time eller fire gange dagligt.

  Andre vil hellere blot påføre blandingen direkte på neglen og lade det sidde uden brug af vatrondel og tape. Det er op til dig.

  Det anbefales også, at du giver din tå med neglesvamp masser af luft og sollys, når du kan slippe afsted med det.”
  Kunne I lige udspecificere dette?
  Mvh. Lone

 2. Liezel & Morten siger:

  Hej Lone,

  Det skal ikke forstås som at du skal gøre alle tre ting samtidigt.
  Enten dækker du din tånegl til med blandingen eller også ligger du det blot over tåneglen.
  Og så ofte som muligt, vil tåneglene have godt af frisk luft og sollys.
  Vælger du første metode til dagligt, betyder det jo så, at du må vælge anden metode de dage, hvor du går med sandaler i solen.

  Selve behandlingen er en af de tre nedenstående, hvoraf den første kun kan bruges ved særlige lejligheder; med æblecidereddike.
  De to andre muligheder med tea tree olie eller tamanu olie eller en blanding af de to, er den blanding der er tale om.

  Håber det giver mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.