Der findes vel næsten ikke et større kommerceilt område end hudpleje og hårpleje? Vi har i dag et ocean af valgmuligheder, når det kommer til skønhedsprodukter. Men ikke alt er lige godt og det er mange forbrugere efterhånden blevet klar over, hvorfor de tyer til naturlig hudpleje.

Du finder alverdens kemi i både kemiske, men naturligvis også i naturlige produkter, for ja, naturlige produkter er også kemi.

Tilgengæld er der stor forskel på kemien i produkterne, da naturlige produkter produceres ud fra naturlige ingredienser, hvorimod kemiske produkter produceres fra kemiske ingredienser.

Vi gennemgår i denne artikel emnet naturlig hudpleje.

Hvad er naturlig hudpleje?

 

Naturlig hudpleje er helt basalt hudpleje kun lavet af ingredienser, som kan findes i naturen. Med andre ord er der tale om cremer og lotions med mere til udvortes brug kun bestående af naturens ingredienser.

Naturlig hudpleje består primært af planteafledte ingredienser, som kan omfatte urter, rødder, blomster og vegetabilske såvel så vel som æteriske olier, men naturlige stoffer i hudplejeprodukter omfatter også animalske produkter som bivoks og mineraler.

På trods af, at der ikke er defineret nogen lov omkring, hvad naturlig kosmetik eller naturlig hudpleje er, så er den herover skrevne, den almindelig kendte norm for naturlig hudpleje.

Naturlig hudpleje produkter

 

Mange lande – herunder også Danmark – kræver, at ingredienssammensætningen af ​​hudplejeprodukter er anført på produktet ved anvendelse af konventionen om internationale indholdsstoffer for kosmetiske ingredienser (INCI).

Ingredienser bliver her angivet i rækkefølge af deres procentdel i produktet. Naturlige ingredienser er opført på latin og syntetiske ingredienser er angivet ved deres tekniske navn.

Regeringer i forskellige lande tester disse ingredienser. Således har den amerikanske regering dokumenteret mere end 10.500 ingredienser i kosmetiske produkter, men kun en lille procentdel af disse kemikalier er blevet testet for sikkerhed. Nogle af de ingredienser, som er blevet testet er blevet identificeret som kræftfremkaldende stoffer (forårsager kræft), teratogener (forårsager fødselsdefekter) og reproduktive toksiske stoffer (beskadiger evnen til at reproducere).

Den gennemsnitlige person anvender op mod 10 forskellige hudplejeprodukter på kroppen hver dag – og da vores hud virker mere som en svamp end en barriere, absorberer vi de næsten 130 kemikalier, vi regelmæssigt udsætter os for.

Netop derfor er naturlig hudpleje ved at vinde godt frem igen. INCI-listen er oftest nemmere at forstå på naturlig hudpleje, da der typisk ikke er nær så mange ingredienser sammenlignet med kommercielle syntetiske produkter.

Anbefalet produkter

ØKO
kr. 166,30 (Inkl. moms)

Naturlige Råvarer

Kakaosmør 120ml

kr. 58,06 (Inkl. moms)
Ny
kr. 58,06 (Inkl. moms)
ØKO
kr. 97,42 (Inkl. moms)

Naturlig hudpleje og sikkerhed

 

Kosmetikfirmaer og det Amerikanske FDA fastholder, at de kemikalier som anvendes i de kommercielle produkter er sikre, og mange af dem er – i små doser i hvert fald. Men overvej at den gennemsnitlige kvinde bærer makeup hver dag, og du vil begynde at forstå, hvordan lidt makeup her, en hurtig spray der og lidt hårshampoo også, begynder at blive til mere end blot små doser.

Faktum er, at ingen ved virkelig, hvordan visse kemikalier påvirker os over tid, eller hvordan de reagerer i vores kroppe i kombination af hinanden. Andre kemikalier har kendte farer: Ftalater, som for eksempel findes i kunstige dufte, er en klasse af hormonforstyrrelser, der kan knyttes sammen med fosterskader, sædskader og infertilitet.

Som nævnt findes der ikke nogen bestemte regler for naturlig hudpleje, men personer som dig selv, er begyndt at åbne øjnene for de mange kemikalier vi fylder os med til dagligt – og det er en god start.

Den absolutte sikkerhed består nemlig i, at du selv er opmærksom på indholdet i de produkter du anvender. Det gælder ikke kun for de kommercielle produkter, men også for naturlig hudpleje. Husk på, at hvis der ingen regler er, så vil nogle producenter hellere end gerne forsøge at snyde dig.

Det er trist, men desværre sandt.

Hvorfor er naturlig hudpleje bedre?

 

Du kan deltage i en uendelig debat om, hvorvidt det ene er bedre end det andet. Du vil aldrig finde det endegyldige svar.

Det vi dog kan fortælle dig, som er en stor fordel ved naturlig hudpleje er, at hvis vi tager udgangspunkt i, at producenten bag taler sandt og holder sig til de uskrevne regler for indholdet af naturlig hudpleje. Så vil du kun finde naturlige ingredienser i produkterne.

Endvidere består naturlige hudpleje produkter oftest ikke af nær så mange ingredienser, som ellers er tilfældet. Derfor vil det om noget også være nemmere, at tyde sig igennem indholdsdeklarationen og med lidt held også gøre dig i stand til at vide helt præcis, hvad indholdet er.

Mange mennesker, der benytter sig af naturlig hudpleje, står også for at blande deres egne produkter. Til dette formål anvendes helt rene råvarer og her, vil du altid have kontrol over indholdet.

En anden ting, der er værd at tage med er, at langt de fleste naturlige ingredienser er testet for deres sikkerhed og sundhed. Man ved hvad naturlige ingredienser er, da vi har kendt dem i flere hundrede år. Det er langt fra tilfældet med kommercielle og syntetiske produkter. Her vælger du som forbruger, nærmest blindt, at stole på producenten.

Andre fordele ved naturlig hudpleje du bør gå efter

 

Med en lille smule research og lidt intelligent shopping kan du finde ansvarlige produkter til at hjælpe dig med at opretholde en ren krop og leve en sund livsstil. Her er hvad du bør kigge efter, når du køber naturlige hudplejeprodukter:

 • Fri for skadelige kemikalier, irriterende stoffer eller konserveringsmidler
 • Ikke-allergifremkaldende
 • Nøje formuleret med alle naturlige, økologiske ingredienser
 • GMO-fri
 • Aldrig testet på dyr
 • Veganer
 • Økologi

Det er samtidig de muligheder du har, når du shopper efter naturlig hudpleje. Husk dog, at du som veganer bør gå uden om de animalske naturlige produkter som eksempelvis bivoks.

Alternativt, kan du også opnå en god, naturlig pleje af huden ved at følge disse 5 tips…

5 tips til en sund hud

 

For at vedligeholde en frisk og sund hud alle dage, hele året rundt, findes der nogle helt basale tips til at realisere en sundere hud. De er virkelig helt basale og med god grund – for de har en stor indvirkning for din huds sundhed.

kvinde vand naturlig pleje krop

1.     Drik rigeligt med vand

 

Da din hud består af omkring 70 procent vand, er det let at forstå, hvordan det er med til at holde din krop hydreret, når du husker at indtage rigeligt med væske. Glemmer du dette, kan det nemt påvirke dit udseende. Vælg almindeligt vand over kaffe (et diuretikum, der virker vanddrivende og dermed tager vand fra dig) eller sodavand (fyldt med alt for meget sukker) og sørg for at ende med omkring 8 fulde glas ved nattetid.

2.     Beskyt huden mod solen

 

Solen er vidunderlig, men ved eksponering igennem et helt liv, spiller den også en stor risiko for udvikling af rynker, alders pletter og andre hudproblemer. Du bør derfor beskytte huden med både tøj og solcreme. Husk at smøre dig ind i beskyttelse i god tid, før du går ud i solen og påfør endvidere beskyttelse hver anden time og gerne oftere hvis du svømmer. Som ekstra god beskyttelse, kan du også gemme dig i skyggen – særligt i den farligste tid imellem 10 og 14.

3.     Hold op med at ryge

 

Kliché – helt sikkert – men faktum er, at rygning får huden til at se ældre ud og giver hurtigere rynker. Rygning indsnævrer de små blodkar i de yderste lag af huden, hvilket nedsætter blodgennemstrømningen. Dette udtømmer huden for ilt og næringsstoffer, der er vigtige for hudens sundhed.

Rygning skader også kollagen og elastin – de fibre, der giver din hud styrke og elasticitet. Som ryger, er den bedste måde at beskytte din hud ganske simpelt ved at holde op. De fleste rygere kan dog tale med om, hvor svært det kan være og derfor kan det være, at et alternativ kan blive løsningen.

4.     Spis sundt og indtag dine daglige vitaminer

 

Endnu en kliché og her er faktum, at du bliver hvad du spiser. Dermed ikke sagt, at du kan blive til en grøntsag ved at spise sundt, men det giver sig selv i dagens Danmark. Grøntsager er mere populært end nogensinde før. Jo jo da, reinkarnerede kødædere elsker fortsat deres røde bøf, men selv de, har tilsat en ært eller to. Med mere grønt i maden, får du også langt flere vitaminer, som din krop og hud har brug for.

5.     Tilføj daglig træning i dit program

 

Når du træner, sveder hver eneste pore i din krop og frigiver alle mulige former for uønskede “ting og sager”. Dette er fantastisk for din hud og vil efterlade den med et glødende og sundt udseende. Udstrækning og meditation kan også arbejde for, at holde huden på sit bedste meget længere end hvis du vælger at være inaktiv. Derudover hjælper regelmæssig træning med at balancere alle dine interne systemer, hvilket vil blive afspejlet i din hudfarve.

naturlig hudpleje kvinde ren hud

Naturlig hudpleje til uren hud

 

Mange tror fejlagtigt, at helt naturlige hudplejeprodukter ikke kan hamle op imod en uren hud eller endda forskellige hudproblemer. Det er heldigvis blevet bevist igennem flere århundrede, hvor mange lokale, fortsat anvender eksempelvis rene olier mod hudproblemer og især uren hud.

Vegetabilske olier kan således anvendes mod mange hudproblemer så som; akne, pigmentpletter, små sår, skæl i hovedbunden, svamp og meget andet.

Naturlig hudpleje til tør hud

 

Vegetabilske olier indeholder mange gode vitaminer og mineraler. De både fugter, nærer og plejer huden og endda håret.

En tør hud har netop brug for en god fugtighedsgivende hudpleje. Her fungerer olier suverænt. Olien masseres blot på kroppen, hvor den absorberes ind i huden og nærer og plejer den.

Der findes mange forskellige at vælge imellem og hver i sær bidrager de med forskellige styrker til huden. Ved tør hud, bør du dog undgå de olier som virker tørrende for huden. Hold dig i stedet til dem, der ligger i midten eller i toppen af absorptionsniveauet. Så vil din hud holdes dejlig fugtet og du vil opleve en langt mere behagelig og blødere hud.

Naturlig hudpleje rutine

 

En god rutine for en naturlig plejet hud kan bestå af følgende:

Efter et morgenbad smøres hele kroppen ind i en god fugtighedsgivende olie. Det kunne eksempelvis være en kokosolie.

Til ansigtet påføres et par dråber af en ansigtsserum lignende olie – det kunne være en figenaktusolie eller en marula olie.

Har du udfordringer med særlige hudproblemer, kan du finde en olie til de bestemte områder af kroppen.

Hvis nødvendigt, eksempelvis ved ekstrem tør hud, kan processen gentages midt på dagen.

Ved aftenstid, kan makeup nemt fjernes med olie og du kan endda udføre en såkaldt olie rensemetode, hvor du anvender rene olier til at vaske dig med. Sidstnævnte, kan også anvendes om morgenen.

En gang hver fjortende dag, kan en ansigtsmaske af ler og blomstervand hjælpe med at trække urenheder og giftstoffer væk fra ansigtet.

Du kan vælge en olie til ansigtet, som forbliver natten over. Du kan også anvende det i håret, som giver håret mere fylde og gør det lækkert blødt med et helt nyt liv.

Mulighederne er mange og disse er blot en brøkdel. Når først du kommer i gang, finder du hurtigt din egen rutine.

Du får også lige en trin for trin guide her:

Trin 1: Rens

 

Da den naturlige olie i din hud hjælper med at holde din hud smidig og fugtet, skal du kigge efter et naturligt rensemiddel, der fjerner urenheder, men ikke fjerner din huds naturlige olier. Der er mange sæber på markedet, men økologisk jomfru kokosolie gør sig som en god hudrensning helt alene.

Trin 2: Eksfolier

 

Eksfoliering fremmer et strålende udseende, og du har sandsynligvis allerede et par ingredienser i dit hjem, som du kan anvende til formålet for at lave en fremragende skrub. Kombiner en mild olie – eksempelvis argan olie – med naturligt havsalt, sukker eller kaffegrums (sidste to, giver en mildere eksfoliering af huden).

Argan olie virker som en fugtighedscreme, der ikke tilstopper porerne, og saltet giver en tilstrækkelig slibende virkning til at fjerne døde hudceller. Du kan eventuelt tilføje lidt citronsaft – dens ascorbinsyre dræber bakterier. Konstant skrubning kan være irriterende for huden, så vi anbefaler, at du maksimalt anvender denne metode en gang om ugen.

Trin 3: Toner

 

En toner kan hjælpe med at gøre din hud mere modtagelig for den hudpleje du tilføjer den. En mild blomstervand, kan også være med til at fjerne fedtet hud. For en effektiv, naturlig toner blandes fire dele destilleret vand og 1 del æblecidereddike i en flaske.

Er du ikke helt til lugten af æblecidereddike, kan du købe en blomstervand, der fungerer som en ansigtstoner. Påfør med et vatrondel eller med en sprøjteflaske.

Trin 4: Fugt

 

Økologisk jomfru kokosolie er en fantastisk naturlig fugtighedscreme, der ikke kun forbedrer udseendet af din hud, men også fremmer elasticitet. Agurk er en anden mulighed; silica i agurk er en væsentlig bestanddel af sundt bindevæv og en fremragende kilde til C-vitamin, kalium og folsyre.

Kombiner hakket agurk med organisk yoghurt og anvend som en maske i 15 minutter en gang hver fjortende dag. Til daglig hudpleje og fugtighed, anbefaler vi at du finder en vegetabilsk olie, sin hud synes godt om.

naturlig mand med skæg i skoven - sidder på hud

Naturlig hudpleje for mænd

 

Flere og flere mænd begynder også, at blive glade for den naturlige hudpleje. Det ses især for mænd med skæg.

Skægpleje er om noget blevet ganske populært – og med god grund. Det er ikke så fedt, at have skægpest og et velplejet og flot skæg, der måske oven i købet dufter, virker langt mere tiltrækkende end et kedeligt uplejet skæg.

Der findes olier, som er gode til pleje af skægget, men nu har mænd jo også hud på kroppen og derfor, kan de samme produkter sagtens anvendes af mænd til at pleje, fugte, nære og forbedre huden med.

Naturlig hudpleje opskrifter

 

Nettet er fuld af informationer og hvis du har fået blod på tanden til, at komme i gang med naturlig hudpleje, så er du kun få museklik fra et hav af opskrifter.

Vi udgiver jævnligt nye artikler her på bloggen og mange af disse indeholder også opskrifter. Så følg meget gerne med her for at blive inspireret.

En sidste ting vi vil anbefale dig, inden du kaster dig ud i de mange opskrifter af naturlig kosmetik. Det er, at du forsøger at lære dig lidt om, hvad naturlige ingredienser faktisk er. Det er desværre ret nemt at blive vildledt ved eksempelvis såkaldte rene olier, der slet ikke er det. Gå derfor altid efter rene olier, der kun indeholder en enkelt ingrediens. Eksempelvis skal en argan olie kun bestå af Argania spinosa, for at være helt ren argan olie.

Skal du også skifte til naturlig hudpleje? Eller måske du allerede har anvendt dig af det i en længere tid. Fortæl os gerne om dine oplevelser.

2 tanker om “Naturlig hudpleje

 1. Michelle siger:
  0

  Jeg er så glad for at have opdaget jeres videunderlige olier. Jeg har i en lang tid været plaget af tør og skællet hud i hovedbunden, men blot efter tre dage med jeres olier, er det helt forsvundet. Jeg anvender også en af jeres olier til ansigtet og jeg vil aldrig mere vende tilbage til cremer. Min hud føles mild og blød, som aldrig før. Er samtidig super glad for jeres gode og detaljerede artikler. Tak og et rigtig godt nytår til jer.

 2. Liezel & Morten siger:
  0

  Hej Michelle,

  Mange tak – det er vi glade for at høre. Der er ingen tvivl om, at olier kan gøre underværker for tør hud :) Vi håber også vi kan komme med mange flere spændende artikler i 2018. Godt nytår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *