Er min olie blevet harsk?

Tjek om din olie er blevet harsk - et vissent træ med afspejling af et sundt træ

Rene olier kan naturligvis ikke holde for evigt. Somme tider vil din olie blive harsk og lugte fælt, blive grumset eller danne bakterier.

Derfor gælder det naturligvis om at opbevare sine olier bedst muligt, så de holder så længe som muligt. I denne artikel går vi igennem de elementer du skal være særligt opmærksom på, for at vide om din olie er blevet harsk.

[lepopup slug='optin-guides-tips']

Hjælp, min olie lugter fælt – Er den blevet harsk?

 Hvis min olie lugter eller virker grynet – er den så blevet dårlig? Tjek her om din olie er blevet harsk.Rene vegetabilske olier eller for så vidt æteriske olier, har alle hver især vidt forskellig levetid. Forskellen på olierne og deres tilbleven, varierer fra olie til olie.Så spørgsmålet er om der er grund til at gå i panik, når du kan lugte din olie eller hvis du synes den virker noget grynet i konsistensen?I denne artikel går vi i dybden med holdbarhed, opbevaring og risikoen for at din olie er gået harsk.

Sådan kontrollerer du din olie for harskning

 

  • Tjek for lugt
  • Tjek konsistensen
  • Tjek for farveændringer

Block "156904" not found

Din olie er ikke partu blevet dårlig bare fordi den lugter eller virker grynet

 

 Alle olier har deres helt egen konsistens og tilbleven for den sags skyld. Nogle forhandlere sælger olier, der er blevet raffineret og derved blevet frataget nogle af oliens naturlige egenskaber.

En populær raffineringsproces er netop i forbindelse med at fjerne oliens naturlige aroma og udglatte oliens ujævnheder. Dette anvendes oftere end du tror inden for kosmetik.Grunden hertil er, at olien oftere bliver lidt mere flydende og ikke indeholder urenheder på samme måde, som en ikke-behandlet olie. Olier, der ikke bliver behandlet kan være lettere klumpet, grynet eller for den sags skyld lugte. Det er deres naturlige konsistens.

De fleste olier har en mild duft af deres naturlige aroma. Visse olier – blandt andet den meget populære argan olie har en lidt særpræget lugt. Nogle mener den lugter lidt ”geddet”.

Er din olie raffineret, vil den typisk ikke lugte af noget som helst, men er den ikke blevet behandlet, vil den typisk lugte i mere eller mindre grad af denne lettere geddet lugt.

Argan olie er et godt eksempel, da dens naturlige aroma absolut ikke er en, der falder i alles smag. Det beviser at selvom din olie lugter, så er det ikke ens betydende med, at din olie er blevet harsk eller på anden måde dårlig. Faktisk har de fleste olier en naturlig duft.

De fleste er milde. Olier der kan have kraftige dufte er blandt andet granatæbleolie, hybenkerneolie, havtorn olie, kokosolie og tamanu olie.

Netop sidstnævnte tamanu olie vil typisk også virke noget grynet i konsistensen. Des koldere olien er, des mere vil den størkne og virke grumset og grynet. Det er sådan denne olie er og det fejler den intet af.Når den først kommer i håndfladen og blive masseret på huden, vil den ikke længere føles grumset.

Min olie lugter – er den blevet harsk?

 Hvis du havde en hunds næse og følsomme lugtesans, kan vi garantere, at alle uraffineret olier bestemt vil have en naturlig aromatisk duft. Det er dog langt fra alle olier, hvor du lægger mærke til det – som menneske.Mange olier – heriblandt; abrikoskerneolie, avocado olie, mandelolie, jojobaolie, passionsfrugt olie og kæmpenatlysolie – har en meget mild duft, hvorimod andre olier som; granatæbleolie, figenkaktusolie, tamanu olie, havtorn, hybenkerneolie og hampefrøolie m.fl. ofte kan have en noget kraftigere duft.At olien dufter eller har en lugt er i sig selv ikke et tegn på, at din olie er blevet harsk.

Når du dufter til din olie, skal du være opmærksom på, om olien decideret lugter fælt eller har en rådden aroma.I sådanne tilfælde, kan der være god grund til at mistænke olien.Mistanke om en harskningsproces i forbindelse med lugt, bør skærpes, hvis olien lugter metallisk, bitter eller sæbeagtig.

Min olie virker grynet – er den blevet for gammel?

 Et andet tegn på, at din olie kan være blevet for gammel er hvis den begynder at blive grynet, grumset og fyldt med små urenheder. Men igen, er dette ikke nødvendigvis en garanti for at olien er blevet dårlig.Visse olier har nemlig denne konsistens fra naturens side af. For det første kan mange olie have det man kalder bundfald, hvilket typisk vil ses som lidt urenheder og virke grumset i bunden af flasken.Har din olie dette skal du blot være glad, for det viser, at olien er helt naturlig og fyldt med mange af dens gode egenskaber.For det andet findes der olier, hvis naturlige konsistens virker lidt grumset. Blandt andet tamanu olien vil oftest virke noget grumset i konsistensen.Også olier som ricinusolie, granatæbleolie og til dels hampefrøolie, kan have en lettere grynet struktur.

At din olie virker grumset, er altså ikke ens betydende med at den er blevet dårlig.Hvis olien i samspil med at virke grynet også lugter fælt, kan det være et tegn på at olien er blevet for gammel.

Min olie virker utrolig fedtet – er det et tegn på at olien er blevet dårlig og harsk?

 Selvom nogle olier både kan have en grynet konsistens og lugte en smule uden, at de nødvendigvis er blevet dårlige, så har de et tilfælles.Det er at de sjældent fedter. Det lyder måske lidt selvmodsigende, at en olie ikke virker fedtet. Faktum er dog, at langt de fleste olier ikke må virke fedtet, når de først bliver påført huden.Enkelte olier fedter naturligvis lidt mere end andre, men som udgangspunkt er det kun ricinusolie, der virker meget fedtet.

Hvis andre en denne olie, virker meget fedtet i konsistensen, kan det være en god indikator for at olien er blevet harsk – særligt, hvis den samtidig lugter og virker lidt grynet i det.En klistret kant på flasken er et godt tegn på at harskning af olien er begyndt og kunne angive, at indholdet er begyndt at blive dårligt.Du kan også hælde lidt olie mellem fingrene og tjekke for klæbrighed, hvis det føles klæbrig bør du smide det ud (pånær riciusolie, som almindeligvis virker klæbrig).

Tjek holdbarheden på din olie

 Når du køber olie, skal du være opmærksom på holdbarheden af denne. De fleste vegetabilske olier har en forventet levetid på ca. to år.Nogle enkelte olier holder i kortere tid, men andre kan holde væsentligt længere.Eksempel på olie, der typisk kun holder et års tid er hjulkroneolie. Olier der har en utrolig lang levetid og nærmest aldrig bliver harsk er jojobaolie og kokosolie.Du har mulighed for at forlænge oliers levetid ved at tilføje naturligt E-vitamin. Her hælder du blot hvad der svarer til 1% E-vitamin i olien, hvilket vil give olien en naturlig antioxidant egenskab.

Vær særlig opmærksom på datomærkning eller holdbarhedsmærkning

 De fleste kommercielle produkter kommer med an holdbarhedsmærkning på etiketten, der viser et timeglas og et antal måneder.Det betyder, at olien eller indholdet kan holde sig i x-antal måneder fra åbning af produktet.Oftest betyder dette også, at indholdet er tilsat konserveringsmidler for at forlænge holdbarheden. Læs derfor ingredienslisten. Taler vi om en ren olie, skal denne kun indeholde en ingrediens, hvilket vil være det botaniske navn for den enkelte olie.Andre – inklusive CHLEOPATRA har datomærkning, der indikerer en forventet minimums levetid for produktet. Her får du en specifik måned og et årstal.Datomærkningen betyder ikke, at din olie vil blive harsk efter denne dato, men indikerer blot forventet mindste holdbarhed.

Disse olier har lang holdbarhed og går nærmest aldrig harsk

Generelt holder olier, der er faste i stuetemperatur længere end almindeligt flydende olier. Der findes to særlige olier, som har en super lang levetid. Langt de fleste olier holder i omkring to år, men disse to holder typisk i mere end fem år:

Sådan tjekker du om din olie er blevet harsk eller for gammel

 Vi har allerede gået igennem de forskellige symptomer, der kan indikere, at din olie er ved at gennemgå en avanceret harskning. For god ordens skyld lister vi dem her igen: 

Oliers værste fjender

 Ilt, lys og varme Sørg for at holde dine olier helt tillukket, væk fra lys og varme. På den måde sikre du dig de bedste omstændigheder for dine olier. 

Tjek for harskning

 Lugt Snif til dine olier i ny og næ. Faste olier som kokosolie og jojobaolie (som i virkeligheden er en voks) holder typisk længere end almindeligt flydende olier. Tjek om olien lugter fælt, grimt eller decideret rådden. En metallisk, bitter eller sæbeagtig lugt, kan også være tegn på at en harskning af olien er begyndt.Konsistens En tyk olie og en klæbrig kant på flasken der størkner, kan være en god indikator for at olien er blevet harsk. Farve Skifter olien til en mørkere farve, kan dette også være et tegn. I så tilfælde bør du være ekstra opmærksom på lugten af olien.

Tjek æteriske olier for harskning

 For æteriske olier gælder næsten de samme knep som for vegetabilske olier. Holdbarheden af en naturlig olie styres nemlig af dets kemiske stabilitet, og noget, der forstyrrer denne stabilitet vil få olien til at starte en langsom, men uundgåelig proces med nedbrydning af oliens konsistens og egenskaber.Typiske tegn på at æteriske olier er blevet harske og dermed dårlige er:

  • Grim lugt
  • Lysere og tyndere konsistens
  • Klæbrigt og somme tider størknet væske på flaske-kanten

Varme, sollys og luft kan alle have en skadelig virkning på kemien af æteriske olier, vegetabilske olier, og blandinger af begge såsom massageolie-blandinger. Desuden betyder den komplekse og varierende kemi af naturlige æteriske olier, at hastigheden for nedbrydning vil være forskellig for hver enkelt olie alt efter den botaniske art, selv når den holdes under ideelle betingelser.Det betyder, at nogle olier vil være holdbare langt ud over, hvad mange hævder, mens andre kan forringes tidligere end angivet. Det vigtigste våben i kampen mod en dårlige olier, der bliver harske er opbevaringen af dem. Det er derfor ultra-super vigtigt, at du opbevarer olierne bedst muligt.

Tips til at få dine olier til at holde længst muligt

 Olier bliver harske, når de oxiderer, hvilket vil sige, når de ilter. Du skal derfor sørge for at holde olierne fra dets værste fjender; ilt og lys.

  1. Sørg altid for at holde dine olier helt tillukket og helst et mørkt sted, der ikke er for varmt. En kølig opbevaring, kan forlænge din olies levetid. Har du et vinskab, et kælderrum eller et andet koldt rum, kan du med fordel anvende dette til at opbevare dine olier i.FAKTA: CHLEOPATRA’s olier opbevares i et rum, der altid ligger imellem 12-17 grader, hvilket er en rigtig god temperatur for olier.
  2. Har du en flaske med olie, der er halv brugt og som du ikke skal bruge foreløbigt, kan du med fordel overføre indholdet til en mindre flaske, for at mindske iltningen af olien. Det vil forlænge oliens levetid og mindske risikoen for at olien bliver harsk. Hver gang olien bliver udsat for luft og/eller lys, undergår den oxidation og vil blive harsk hurtigere.Det gælder især rene, naturlige olier, der er ubehandlet. Semi-raffineret eller fuldt raffineret olier holder som regel længere, men vil også være fattigere på mange af oliens gode naturlige egenskaber.
  3. De fleste olier tåler at stå i køleskab, men du skal dog være opmærksom på, at de kan størkne eller blive mindre flydende i konsistensen. For at tø olien op og gøre den klar til brug, kan du lade olien stå i stuetemperatur før du skal bruge den.
  4. Et sidste tegn på, at din olie kan være blevet dårlig er, hvis farven pludselig er blevet mørkere.
[lepopup slug='optin-guides-tips']

Konklussion på emnet harksning af olier

 Som du kan læse dig til er der en hel del faktorer, der der kan være årsag til at din olie går harsk. Der er omtrent det samme antal metoder til at beskytte din olie, så du undgår at den bliver harsk.Til hverdag skal du blot sørge for at holde din flaske tæt lukket, holde den væk fra sollys og hvis muligt, holde olien tørt og køligt. Det er de bedste præmisser du kan give dine olier.Oplever du en af de ovenstående beskrivelser af din olie og mistænker at den er harsk, bør du skaffe dig af med den, eller hvis den er helt ny, skal du tage kontakt til os.Pas godt på dine olier, så holder de ganske længe.

Skriv et svar