Mandelolie er formentlig en af de mest almindelig-kendte olier i de danske hjem. Hvis du ikke kender andre vegetabilske olier, der anvendes til hud- og hårpleje, så er chancen fortsat stor for, at du kender til mandelolie. Læs her om mandelolie til huden, håret og meget mere.

Spørgsmålet er så hvor meget du ved om denne olie?

Mandelolie har nemlig utrolig mange anvendelsesmuligheder. Selvom mandelolie anses for at være en almindelig kendt olie i de danske hjem, så bliver den ofte ikke anvendt til meget andet end massage og som fugtighed til kroppen.

Læs derfor videre her for at blive klogere på mandelolie og dens mange gode egenskaber og anvendelsesmuligheder.

Sød Mandelolie til huden

ØKO

Vegetabilske olier

Mandelolie 100ml, Økologisk

(2) kr. 107,26 (Inkl. moms)

Sådan udvindes mandelolie

Mandelolie udvindes fra tørrede mandler gennem en proces der kaldes for koldpresning. Dette betyder i al sin enkelthed, at olien aldrig varmes over et vist antal grader (dette kan variere fra land til land). Det betyder også, at langt de fleste af oliens gode egenskaber bevares. Olien kan imidlertid udvindes fra to forskellige kilder; nemlig sød og bitter mandel. Men på grund dets potentielle toksicitet, er bitter mandelolie mindre almindeligt anvendt.

Forskellen på sød og bitter mandelolie

Sød mandelolie til huden er hvad der er kendt som en vegetabilsk olie, mens bitter mandelolie betragtes som en æterisk olie.

Vegetabilske olier er i den væsentligste forstand, hvad vi kender som en basisolie, da vi bruger dem som base for æteriske olier.

Men hedder det så sød mandelolie? Jeg troede blot det hed mandelolie.

Æteriske olier er derimod udvundet fra plante-materialer og anvendes til dufte og aroma terapeutiske formål.

Vegetabilske olier fordamper ikke og er i det hele taget, hvad du tænker på, når du hører ordet olie. Æteriske olier fordamper derimod og er ikke rigtig så meget en olie, som de er “essensen” af plantematerialet, hvorfra de kommer. De anvendes generelt for duft og deres aromaterapeutiske egenskaber.

stor mark med mandeltræer

Mandeloliens sammensætning

Mandelolie til huden er rig på vitaminer som A og E, hvilket gør den eminent for både hud og hår, når det gælder sundhed, styrke og skønhed.

Mandelolie indeholder også mineralerne calcium og magnesium, som er godt for både kroppen og sindet.

Mandelolie indeholder desuden en stor mængde umættede fedtstoffer og er lav på mættet fedt og samtidig helt fri for kolesterol.

Mandelolie indeholder også store mængder af enkeltumættet fedt og en vis mængde af flerumættede fedtstoffer.

Dette er naturligvis ikke nær så vigtigt, når du påfører olien udvortes, i samme grad, som hvis du indtager olien, men spiller trods alt ind, da også huden optager en god del af oliens sammensætning.

Anvendelse af mandelolie

Mandelolie er måske mest kendt som massageolie, hvilket skyldes, at det ofte er en af de billigste olier til dette formål. Måske på nær babyolie. Men det hænger i lige høj grad sammen med ovennævnte sammensætning, hvilket netop gør olien god til massage.

Olien er mild, blød og faktisk ganske lækker ved huden. Den smøres fint på huden og er hverken for længe om at absorbere eller for hurtig, hvilket giver massøren gode glide-forhold. I sin rene form er den også mild i sin aroma.

Men massage er heldigvis ikke det eneste du kan bruge mandelolie til, så lad os gennemgå nogle af de fantastiske muligheder olien giver.

Mandelolie til huden

Mandelolie er god for både hår, hud og hjerne. Olien indeholder Omega-6 fedtsyrer som hjælper med at reducere hårtab og styrker håret fra sine rødder, der gør at det bliver skinnende og silkeblødt. Omega-6 fedtsyrer er også afgørende for at opretholde et sundt hjernevæv og forhindrer desuden forskellige hjernesygdomme. Vigtigst er dog mulighederne for huden.

mandler

Tilfører fugt til huden

Mandler har en måde til at opfange fugt i huden og til at holde det fugtet på alle tidspunkter hele dagen. Hvad endnu bedre er, dens høje smørende kvalitet gør at mange brugere holder sig til at bruge olien som deres daglige hudpleje.

Virker anti-inflammatorisk

Mandelolie har også vist sig at have en beroligende virkning på mennesker med hudallergi og inflammation. Det har både evnen til at lindre samt til at behandle forskellige hud allergier.

Mindre sår, sprukken hud og andre hudinfektioner kan også behandles under anvendelse af mandelolie til huden, da olien indeholder anti-betændelses egenskaber.

Virker blødgørende

De blødgørende egenskaber henvises til mandeloliens evne til at blive absorberet af huden.

Olien anvendes også i mange kurbade for sine mindre duftende og mindre fedtede kvaliteter.

Det er derfor nyttigt i massage, da det genopretter den normale pH i huden og tillader huden glans og glød ved den ekstra beskyttende fugt.

Kan fjerne mørke pletter

Alle naturlige remedier kræver normalt lidt tålmodighed, men en af den gode egenskaber og grunde til dens popularitet blandt mange mennesker, er dens evne til at fjerne mørke mærker fra huden.

Alt du skal gøre er at blande olier lidt mandelolie med en smule honning og derefter anvende det på de berørte områder.

Lad det sidde og stille og roligt absorbere. Dub eventuelt overskydende olie væk med en tør vatrondel.

Giver solbeskyttelse

Skadelige ultraviolette stråler forårsager rynker, solforbrændinger, aldring og hudkræft.

I sig selv har mandelolie en SPF på omkring 5 og kan derfor blokere lidt af solens skadelige stråler.

Men den er også effektiv at anvende mod skader, som følge af udsættelse for solens stråler. Den kan derfor lindre eventuelle skader.

Læs også: Naturlige vegetabilske olier som solcreme

Lindrer muskelsmerter

Når olien anvendes direkte på huden, giver mandelolie en lindring af muskelsmerter og fungerer som en mild smertestillende smørelse.

Ansigts massage

Mandelolie til ansigtet

 Mandelolie bringer også mange genialiteter frem til ansigtet – heriblandt:

Mandelolie kan reducere rynker

Mandelolie indeholder vitaminer, der hjælper med at forsinke forekomsten af rynker.

Det er bedst at anvende mandelolie om natten efter et bad. Olien påføres ganske simpelt i et tyndt lag under øjnene, på kinder og ved fine linjer.

Du kan vælge at gøre dette to gange om ugen eller hver anden dag, afhængigt af hvor hurtigt du ønsker at se de endelige resultater.

Som ansigtsskrub

Mandelolie er en fremragende base for salt og sukker. Du kan derved anvende mandelolien som basisolie til din ansigts-skrub.

Generelt set virker salt eller sukker som et eksfolierende middel til at fjerne snavs, ru hud og døde hudceller fra ansigtet.

Mandelolien virker ved straks at fugte den skrubbede hud. En blanding af mandelolie med sukker er også effektiv til at blødgøre læberne.

Du tilfører ganske simpelt lidt salt eller sukker til olien, som du herefter blidt masserer i cirkulære bevægelser i ansigtet.

Salten bør være havsalt og er typisk grovere ved huden end sukker. Folk med følsom hud eller akne problemer bør ikke bruge en sådan blanding i ansigtet.

Hvis du gnider skrubben for hårdt, kan det forårsage hudirritation.

Brug varmt vand til at skylle efter med. Påfør denne behandling en gang om ugen for de bedste resultater.

Rensende effekt

Personer med akne problemer eller følsom hud bør ikke anvende skrub i ansigtet, men de kan til gengæld snildt anvende olien som en slags ansigts sæbe.

Det gode er, at du ikke behøver at blande olien med andre remedier.

Påfør blot mandelolien direkte til din hud i ansigtet med cirkulære bevægelser og lad det derefter sidde i nogle minutter.

Sørg for, at dit ansigt er rent og tørt før du påfører olien.

Hæld nogle dråber mandelolie (1/2 tsk) ind i din håndflade for derefter forsigtigt at gnide olien på alle områder af dit ansigt. Lad olien forblive på dit ansigt i 2 minutter for de bedste resultater.

Mandelolie som ansigts sæbe fjerner snavs omtrent lige så effektivt som ansigtsskrubben.

Dybest set vil olien åbne porerne, hvilket vil bidrage til at tvinge døde hudceller og snavs ud til overfladen. Herefter vasker du dit ansigt, som vil føles rent og fri for snavs.

For ekstra rengøring af huden, kan du (efter olien er absorberet) vædde en klud med varmt vand og derefter vride den.

Dæk dit ansigt til med denne klud i omkring 2-3 minutter for at åbne op for porerne.

Efter tre minutter fugtes kluden igen med varmt vand og bruges til at tørre olien væk fra dit ansigt.

Som makeup-fjerner

Mandelolie fungerer som en makeup remover og er skånsom nok til også at fjerne øjenmakeup.

Olien løsner nemt makeup uden at efterlade en tung, olieagtig rest på din hud. Påfør mandelolie til ansigtet og massér den i cirkulære bevægelser for at løsne makeup.

Herefter kan du blidt rense ansigtet med en varmdampet våd klud.

Som anti-aging

Som en kraftfuld antioxidant, kan mandelolie reparere solskader på dit ansigt.

Den enkeltumættet fedt i olien holder cellemembraner sunde og reducere forekomsten af aldring.

De naturlige bestanddele af mandelolie tilbyder hudvenlige fordele, der kan reducere forekomsten af rynker.

Olien indeholder antioxidanter, såsom E-vitamin, der bekæmper rynker ved at imødegå nedbrydningen af hudens collagen fibre.

Olien fungerer dermed som et helt naturlig anti-aging produkt uden yderligere kemisk indhold.

model haar kvinde pose

Mandelolie til håret

Mandelolie er også en super lækker hårolie.

Hjælper med at gøre håret glans

Sød mandelolie indeholder en høj koncentration af mineraler og vitaminer A, B og E, som alle hjælper med at sætte et skinnende liv til kedeligt, tørt hår.

Derudover hjælper fedtsyrerne omega 9, 6 og 3 med at afspejle skadelige UV-stråler og beskytter derfor håret mod solen.

Det afværger således sløvhed, der automatisk kommer fra tørhed, hvorfor håret lettere holdes friskt og sundt.

Styrker og reparerer spaltede spidser

De samme mineraler og vitaminer hjælper med at holde håret stærkt og sundt, som forebygger brud på håret.

Mandeloliens naturlige fugt-forseglings egenskaber hjælper med at genopbygge håret og med at kæmpe mod spaltede spidser, ved netop at holde fugten i håret i længere perioder.

Mandelolie til øjenbryn og øjenvipper

Med mandelolie kan du styrke dine øjenbryn og tilmed få dem til at vokse hurtigere.

Det sker naturligvis ikke over en enkelt nat, men ved at påføre olien dine øjenbryn (og eventuelt øjenvipper), kan du på samme måde, som med håret – tilføre fugt og gode mineraler og vitaminer.

På sigt, vil det styrke din bryn, så de bliver stærkere, tykkere og hurtigere om at vokse.

Mandelolie til barbering

Du kan med fordel bruge olien som et alternativ til barberskum for en brøkdel af prisen.

Olien kan anvendes både i ansigtet og på benene eller endda under armene.

Det giver en mere jævn barbering, der ikke efterlader en brændende følelse eller nogle sår.

luksus massageolie

Mandelolie til massage

Ansigtsmassage

Mandelolie til ansigtsmassage er bedst lige før sengetid.

Det sikrer, at olien vil forblive længe nok til, at den kan udføre sine magiske opgaver godt.

Mandelolie-massage hjælper til at reducere mørke rander under øjnene, fjerner døde hudceller og forbedrer teksturen af din ansigtshud.

En anden fordel ved at foretage en mandelolie ansigtsmassage inden sengetid er, at løsningen faktisk er meget afslappende.

Mandelolie reducerer også solskoldningseffekter på ansigtet, forebygger ældning og bekæmper rynker.

Kropsmassage

Massører har traditionelt brugt sød mandelolie til at smøre huden ind under massage sessioner.

Det anses af mange for at være et effektivt blødgørende middel.

Mandelolie til huden har derfor været anvendt som en massageolie igennem flere hundrede år.

Mandelolie er bredt anerkendt som den mest populære massage olie. Det er mest almindeligt anvendt af massører.

Mandelolie til huden har en lav viskositet (det spreder sig let), er tynd og let. En lille mængde mandelolie spreder sig på tværs af en stor overflade på huden.

Det bliver ikke absorberet alt for hurtigt, så massage terapeuten behøver ikke at vædde dig ind i flere liter.

Olien giver massøren en god og glat massage, der ikke føles tør og den virker samtidig nærende og blødgørende for modtageren.

Rig på vitaminer og antioxidanter

Sød mandelolie besidder et højt vitaminindhold, herunder vitamin A og E samt flere af B-vitaminerne.

To af disse vitaminer – A og E – er antioxidanter, der tjener til at beskytte din krop fra den skadelige virkning af frie radikaler, molekyler, der kan bidrage til en stigning i din risiko for at udvikle alvorlige sundhedsmæssige betingelser, såsom hjertesygdomme og kræft.

Nyttigt for aromaterapi

Sød mandelolie giver en ”helt i toppen” base til aromaterapi. Anvendes æteriske olier direkte på huden, kan det forårsage både hudirritation og udslæt samt allergier, men fortyndes de i en olie base, kan du oftest bruge de æteriske olier og samtidig reducere din risiko for at opleve skadelige virkninger.

Som en generel tommelfingerregel, bør du være i stand til at fortynde ca. to til tre dråber æterisk olie pr 10 ml af sød mandelolie.

Brugt som basisolie til massage, smører og absorberer olien let ind i huden.

Ved tilvalg af æteriske olier, kan olien opnå yderligere beroligende fordele. Mandelolie med æteriske olier kan også bruges i badet. Her tilfører du ca. 1 tsk. af olien i det rindende varme vand.

Æteriske olier der almindeligvis kombineres med sød mandelolie, omfatter jasmin, kamille, lavendel og rose.

ØKO

Vegetabilske olier

Mandelolie 100ml, Økologisk

(2) kr. 107,26 (Inkl. moms)

Ikke alle kan tåle naturlige olier

Da mandelolie er en olie udvundet af mandler, kan sød mandelolie til huden forårsage allergiske reaktioner, især for dem med en personlig eller familiær disposition for nøde-allergi.

Rådfør dig med en læge, før du bruger sød mandelolie, hvis du har en historie af allergi i familien. Selv hvis du ikke lider af allergi, anbefales du at foretage en test, før du bruger sød mandelolie på din krop. Læg nogle dråber sød mandelolie bag øret, på dit håndled eller på indersiden af din overarm og lad det forblive der de næste 24 timer.

Undgå at bruge sød mandelolie til huden hvis du bemærker hudreaktioner, herunder rødme, irritation, kløe eller betændelse.

Hvordan anvender du din mandelolie til huden, håret og kroppen?

Giv os gerne en kommentar med på vejen ved at beskrive, hvordan du bruger din olie herunder.

2 tanker om “Mandelolie til huden, håret, øjenvipper og massage

 1. karen vesterlund siger:
  0

  Jeg har et spørgsmål?
  Jeg er træt af flasker med pipette, når jeg bruger olien til kroppen, så jeg vil høre om mandelolien kan fås i en flaske med en pumpe i stedet?
  Bedste hilsen Karen

 2. Liezel & Morten siger:
  0

  Hej Karen,

  Tak for dit spørgsmål. Vores olier kommer oftest med pipette.
  Kun nogle enkelte olier hvor viskositeten gør olien så tyk, at en pumpe er nødvendig, kommer de med pumpe.
  Det er dog muligt at tilkøbe en pumpe og så blot skifte pipetten ud selv.

  Pumpen finder du her.

  Håber det hjælper dig.
  Bedste hilsner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *