Kokosolie: 123 anvendelsesmuligheder med denne fantastiske allround-olie

Danmarks absolut #1 liste over brugen af kokosolie – opdelt i nyttige kategorier

Kokosolie er formentlig verdens mest kendte olie – og med god grund. Her får du den ultimative liste over anvendelsesmuligheder med kokosolie. Værsgo at gå amok.

Indholdsfortegnelse Vis

Koskosolie til alt – Hele Danmarks universal middel

Over de seneste år er interessen for og brugen af kokosolie nærmest eksploderet. Stort set enhver skønheds-blogger har på et eller andet tidspunkt udgivet en liste over mulige anvendelsesmuligheder med denne trendige olie.

Hos CHLEOPATRA er dette ingen undtagelse, da vi også tidligere har udgivet en lang liste med gode og brugbare tips til, hvordan du kan bruge din kokosolie til blandt andet huden og håret.

Men fordi olien er så populær og fordi olien også kan bruges til langt mere end blot hud og hår, så har vi valgt at klarlægge den ultimative liste af dem alle. Her bringer vi dig nemlig ikke mindre end 123 måder, hvorpå du kan få gavn af kokosolie i dit hjem – hvad end det er i forbindelse med hud og hårpleje, sundhed, ved graviditet, til ting i hjemmet eller til madlavning, får du her den helt vanvittige komplette liste delt op i overskuelige kategorier.

ØKO

Hud- og kropspleje

ung kvinde ligger i græs med blomster i håret og tager sig til munden

Kokosolie til huden og kroppen

Kokosolie er i de seneste år blevet voldsomt populært, som et naturligt kropspleje produkt – og med god grund.

Kokosolie er et must have inden for skønhedsprodukter. Så hvis det ikke allerede er en del af dine plejeprodukter på hylden, så må du se at få fat i det. Mange af de bedste resultater med kokosolie til hudpleje, opnår du nemlig ved at anvende helt naturlig kokosolie topisk.

Tjek alle disse super gode anvendelsesmuligheder for brugen af kokosolie til din hud og krop.

 

1: ANTI-AGING

Kokosolie er rig på E-vitamin, som er en antioxidant, der modvirker ældning af huden. Der er desværre endnu ingen lev for evigt mirakkelkur, men netop E-vitamin, er det vi i dag kommer nærmest en sådan kur. E-vitamin beskytter mod frie radikaler og for tidlig ældning forårsaget af solens skader og miljømæssig forurening. E-vitamin (DL-a-tocopherolacetat) kan inhibere kollage produktionen. Netop kollagen er vigtig. Det spiller en vigtig rolle i, hvordan huden ældes. Kollagen er den bærende struktur, der giver vores hud et fast og ungdommeligt udseende. Når niveauet af kollagen forefindes i rigelige mængder, ser vores hud ung og frisk ud. Når niveauet falder, mister vi ungdommeligheden, hvorved rynker begynder at dannes.

2: Fugtighed til kroppen

Udskift din almindelige lotion med de forfriskende og helbredende egenskaber fra kokosolie. Olien er sikker at anvende overalt på din krop og kan med fordel også blandes op med æteriske olier for at bidrage med aromaterapeutiske fordele. Alt du behøver er at bruge en mængde på størrelse med en teske kokosolie, masser olien ud på kroppen og lad den absorbere ind i huden. Du vil helt sikker kunne mærke forskellen.

3: Deodorant

Kombiner omkring 100ml af henholdsvis kokosolie, sheasmør og bivoks i en stor krukke med låg (300ml sammenlagt). Placer blandingen i en lille skål og placer denne i en større skål. Hæld varmt vand i den store skål uden af hælde vand ned til blandningen. Vandet må gerne være kogene, så alt indholdet smelter. Tilsæt en teskefuld E-vitamin olie, 3 spsk natron, og ½ 100ml arrowroot pulver. Omrør blandingen med hånden, indtil alle ingredienser er kombineret. Bland herefter det hele ekstra godt igennem. Hæld blandingen i små muffinforme eller nogle andre forme, mens det stadig er en flydende væske. Lad dem køle af, før du fjerner dem igen. Det giver dig en sæbedeodorant, der kan gnides under armene..

Køb din økologiske kokosolie her

4: Makeup-fjerner

Med kokosolie, kan du nemt og sikkert fjerne makeup og makeup rester uden at irritere din hud eller øjne. Sørg dog alligevel for ikke at få olien med makeup ind i øjnene. Tag blot en halv til en hel teske olie i håndfladen og lad det smelte. Påfør med fingerspidserne og massér det over din makeup i cirkulære bevægelser. Skyl med vand bagefter eller brug en våd klud og dup dit ansigt tørt med et rent håndklæde til sidst.

5: Massageolie

Klassikeren over dem alle. Brug kokosolie til massage. Det perfekte ved kokosolien er, at den hverken er for fedtet eller for tør. Derfor egner den sig super godt til kroppen, som massageolie. Men det slutter ikke der, for olien er også super fugtgivende og indeholder masser af antioxidanter, der er godt for ømme muskler og huden i det hele taget. Få en god ven eller din partner til at give dig en rigtig lækker massage. En god massage bør ikke være for hård og ikke for blød og mild. Det kan godt tage tid, at lære, at give en god massage, men alle kan lære det. Det handler især om, at holde øje med den du massere, for at få øje på umiddelbare reaktioner og således justere hårheden derefter. Når du bliver bedre, vil du typisk også være i stand til, at føle efter med fingerne, hvor det er din massage er mest påkrævet. God fornøjelse.

Palme med friske kokosnødder eksta jomfru kokosolie fra CHLEOPATRA - ekstra jomfru kokosolie

6: Strækmærker

Selvom du nok ikke skal regne med de helt sore mirakler, så kan anvendelsen af kokosolie på strækmærker være med til, at fjerne eller i det mindste mindske dem over tid. Vær dog opmærksom på, at det bedste du kan gøre er, at forebygge forekomsten af strækmærker, før de kommer. Det betyder, at du med fordel kan anvende olien under din graviditet, alt i mens dit barn vokser inde i maven. Også i tiden efter fødslen, vil det være til fordel, at anvende olien, da huden endnu ikke er færdig med at vende sig til den nye størrelse.

Du kan læse mere om at forebygge strækmærker her.

7: Læbepomade

Olien fungerer som en god læbepomade mod tørre eller sprukne læber, især i tørt vejr. Olien er god til at fugte og er helt naturlig. Du behøver ikke andet end selve olien og meget lidt rækker langt. Den kan også hjælpe med at beskytte mod solskader, dog i det små, men alligevel en lille fordel, der er værd at tage med. For den bedste anvendelse, bruges det i sin faste form. Du kan anvende det med fingrene på samme måde, som du ville enhver anden læbepomade fra en lille bøtte.

8: Mindskning af synlige rynker

Formindsk rynker under øjnene. For problemområder som omkring øjnene, kan kokosolie hjælpe med at bekæmpe aldrende hud, rynker, fine linjer og under øjne-poser. Lad olien virke natten over og vågn op til en udhvilet dag med færre problemer under øjnene. Kombiner evt. med ekstra E-vitamin for at tillægge yderligere anti-aging fordele.

Alternativ: Figenkaktus frø olie, er rynkernes fjende #1

9: Blødgøring af albuer

Albuer er ofte et overset kapitel. Måske knapt så ofte for kvinder, som det ses for mænd. Kvinder oplever generelt heller ikke lige så store problemer med tør og ru hud på albuer, som mænd gør. Men det skal ikke ændre på det faktum, at også kvinder, kan opleve at albuerne bliver hårdere og mere ru. Her kommer kokosolien til redning. Den mildner nemlig hurtig op i hård hud, da den blødgør, fugter og nærer huden. Anvende olien hver dag og gerne flere gange om dagen. Du vil så opleve, at ru hud på albuer mindskes og forsvinder over tid. Er det rigtig slemt, kan du evt. give albuerne en sukkerskrub, hvor du blot tilfører lidt ru sukker til olien og stille og roligt masserer blandningen ud på dine albuer.

10: Hele sprukne hæle og trædepuder

Har du hård og ru hud på hælene, så gælder der samme regler her, som der gør for albuerne. Ved at bruge kokosolie dagligt, vil du blødgøre og forhindre revnedannelse på hælene. Både hæle og trædepuderne, er steder du anvender hele dagen lang og ligesom albuerne, så får også hælene og trædepuderne forholdsvist hurtigt sin blødhed tilbage. Hvis du virkelig ønsker at give dine fødder en velfortjent pleje, kan du smøre din fødder ind i olie og lægge dem i blød i et lille kar med varmt vand og salt. Dine fødder vil elske det og det er slet ikke så dumt, at foretage en sådan fodpleje en gang om måneden.

kokos

11. Mild ansigts vask

Du tror det måske ikke, men du kan faktisk vaske ansigtet i ren kokosolie. Det fede ved olien er, at den er så mild og god ved huden. Samtidig med, at den renser huden, vil den også fugte og nære den. Brug kun lidt olie, som du masserer ud i håndfladerne og derefter masserer ind i huden på ansigtet i cirkulære bevægelser. Du kan vælge, at lade første omgang blive skyllet af med en våd og lun klud og derefter påføre endnu en omgang. På den måde sikre du dig i hvert fald at overskydende sebum og bakterier mindskes.

12. Badeolie

Har du et badekar, så er dette lige noget for dig. Der er jo intet som et dejligt varmt bad efter en lang dag. Tilføj en smule kokosolie for at genopfriske din hud. En tur i badekarret, hvor du bare kan læne dig tilbage og nyde varmen og den blødgørende olie, der stille og roligt forvandler din hud til silke.

Lav din egen kokosolie-badebombe

Varm 1 kop kokosolie på lav varme i 1-2 minutter. Fjern olien fra varmen og tilsæt 15 dråber æteriske olier. Bland det godt sammen og hæld så indholdet i små forme du sætter på køl i køleskabet. Når olien er afkølet, kan du poppe den størknet olie ud af formene og ligge i dit bad, hvor det vil opløses. Opbevar resten i en beholder på et køligt sted. Lær mere om DIY badebomber her

13. Ansigtsmaske

Giv dit ansigt et velfortjent løft med helt naturlige kokosolie og honning. Blandingen vil være med til at rense og blødgøre huden samtidig med, at den forfrisker hudens teint (kulør). Bland 1 spsk. kokosolie og 1 spsk. rå honning. Påfør blandingen til ansigtet (men vær forsigtig, da det kan dryppe lidt). Lad blandningen sidde i 15-20 minutter. Skyl herefter godt med varmt vand.

Lær også at bruge lave en ler-ansigtsmaske

14. Insekt-spray

Kombiner en halv kop kokosolie med 10 dråber tetræolie i en sprayflaske. Luk låget, ryst flasken og sprøjt derefter denne naturlige formel direkte på huden for at holde irriterende insekter i skak. Hvis du anvender en kokosolie, der normalt størkner, kan du med fordel varme den lidt op, så den smelter og hælde den i flasken. Når du først er på stranden eller i skoven om sommeren, hvor insekterne jo er styggest, vil olien under alle omstændigheder bliver smeltet af varmen.

Eksfoliering

Af huden

15. Eksfoliering af ansigtet #1

Bland kokosolie med bagepulver i et 1-til-1-forhold og brug den på dit ansigt. Dette virker som en fin eksfolierende agent for ansigtet, og vil fjerne alle former for snavs og døde hudceller fra dit ansigt. Din teint vil blive synligt lysere, når du er færdig.

16. Eksfoliering af ansigtet #2

Kombiner en halv kop kokosolie med to spiseskefulde brun farin og brug den forsigtigt på ansigt i cirkulære bevægelser. Skyl med varmt vand. Det fjerner gamle hudceller.

17. Eksfoliering af kroppen #1

En eksfolierende body skrub tjener som en god base for krop og ansigt skrubs. Prøv denne enkle opskrift:

Smelt omkring en halv kop kokosolie. Rør 2-4 spsk hvid eller brun sukker i og hæld herefter i muffinforme eller sæbe forme. Sæt det i køleskabet for at lade det størkne og køle helt af, før du fjerner det fra formen. Skær et stykke af og brug det til forsigtigt til at skrubbe og eksfoliere kroppen med. Skyl efter med varmt vand og anvend slutteligt en fugtighedscreme – eksempelvis en olie.

18. Eksfoliering af kroppen #2

Kombiner en kop kokosolie med en halv kop brun sukker, to teskefulde honning og et par dråber af din favorit æterisk olie. Gnid forsigtigt indholdet over hele kroppen for at fjerne døde hudceller. Skyl af med varmt vand og blidt tubtør din hud.

19. Eksfoliering af fødderne

Efter du har taget dig godt at dit ansigt, er det tid til at vise dine fødder lidt kærlighed. Bland groft havsalt med kokosolie i et 2:1 forhold til at skrubbe sålene af dine fødder. Slut af med macadamia olie, der er kendt som føddernes olie.

20. Eksfoliering af læberne

Eksfoliering har ingen grænse med kokosolie! Nu er det tid til at tage sig af den døde hud på dine læber. Bland en teskefuld kokosolie med to teskefulde brunt sukker eller råsukker for at blødgøre dine læber.

21. Pleje af negle og neglerødder

Du kan formentlig ikke få en manicure hver dag, men du kan behandle dine neglebånd med kokosolie regelmæssigt. Gnid en lille mængde olie i neglebåndene hver aften før sengetid. Olien vil suge ind i dine neglebånd natten over og stimulere dine negle.

22. Fjern hud voks (skin wax)

Hvis du fjerner hår med voks, kan du få en klæbrig substans på huden, der er svær at få af din hud. Ikke mere! Anvend en lille mængde kokosolie og tør det væk med en varm vaskeklud.

23. Personlig intimt smøremiddel

For de intime øjeblikke, er kokosolie et sikkert og naturligt alternativ til de kommercielle smøremidler. Brug dog ikke kokosolie, hvis du anvender kondom, da kokosolie ikke er foreneligt med latex.

24. Fugtighed og pleje af tatovering

Har du lige fået en ny tattoo, så vil du sikkert også gerne have, at huden heler hurtigst muligt og at den irriterende kløe forsvinder. Tag lidt kokosolie på for at lindre det og holde huden fugtet. Det vil ikke blot pleje huden men faktisk også din nye tattoo som vil tage sig bedre ud. Brug gerne kokosolie som pleje til dine ældre tatoveringer, de har nemlig også godt af lidt ekstra fugtighed til at pleje huden.

25. Reducer hævede øjne

Lindre hævede øjne med kokosolie. Tja, det er ikke magi, men at anvende en lille mængde olie omkring dine øjne ved sengetid, kan reducere hævelser om morgenen.

26. Fremhæv dine kindben

Giv dig selv en ungdommelig glød ved at fremhæve dine kindben med lidt kokosolie. Påfør en lille mængde af kokosolie til dine kindben for en smuk, sund glød.

27. Helt naturlig Lotion

Kombiner en kop kokosolie, to teskefulde mandelolie og to dråber af din favorit æterisk olie. Anvend direkte på kroppen en gang om dagen til at hydrere huden med, præcis som du ville bruge en almindelig lotion.

28. Lotion bar

Fugtighed til din hud med en helt naturlig lotion bar.

Kombiner en kop af kokosolie, en kop shea butter og en kop bivoks i en glas krukke med låg. Placer krukken i en gryde med vand. Varm vandet forsigtigt op, så indeholdet smetler. Du bør ikke bringe det i kog, da glaset helt sikkert ikke tåler så høj en varme. Fjern krukken fra varmen og tilsæt 1 tsk E-vitamin olie. Rør indholdet godt sammen med en ske og tilsæt evt. et par dråber af din favorit æterisk olie. Hæld indholdet ud i mindre forme (som eks. isterningebakker). Sæt dine små lotion bars til at afkøle i køleskabet, før du forsøger at poppe dem ud af formene. Til sidst kan du anvende en lotion bar til at gnide på din krop for at fugte huden.

28. Lindre tør hud

Hvis du lider af tørre pletter på huden, anvende kokosolie til de områder først og lad det absorbere ind i din krop. Derefter anvendes en fugtighedscreme til hele din krop så ofte som nødvendigt for blød, glat, hydreret hud, der gløder.

29. Natcreme

Drop de mange pore-tilstoppende og tunge cremer og opgrader istedet til et tyndt lag af fugtgivende kokosolie, som en natlig ansigtsbehandlende fugtighedscreme.

30. Natcreme til fødderne

Masser kokosolie på fødder og tag et par sokker på, for at fugte tør, ru og skadet hud på fødderne mens du sover. Når du vågner op om morgenen, vil dine fødder føles bløde og glatte.

31. Reparer ovebebyrdede hænder

Opvask, rengøring og diverse arbejde med hænderne, kan hurtigt sætte sit præg. Gnid en spiseskefuld kokosolie i dine hænder, før du begynder og en anden spiseskefuld når du er færdig for at lade dine hænder forblive bløde og lækre.

Hår og hårpleje + skæg

brunet kvindet, flot ansigt, skønt og lettere krøllet hår

Kokosolie til håret, skægget og hovedbunden

Kokosolie er elsket af mange kvinder og selvom der er delte meninger om, hvorvidt man skal gå efter en god kvalitets jomfru olie eller en standard olie fra brugsen. Så er resultatet for de mange kvinder det samme – deres hår er vilde med olie.

Kokosolie bliver brugt til at fugte håret, som hårlotion, til at undgå skæl og til at bekæmpe tør hovedbund. Mulighederne for anvendelsen af kokosolie til håret er mange – her bringer vi dig dem alle.

Vi tæller også skæg med i denne kategori, da det jo teknisk set også er hår. Så her kan mændende med fordel også følge med.

32. Barberskum

Hvis du har givet op på barberskum, fordi det tørrer din hud, så prøv med kokosolie. Det er et perfekt alternativ. Olien fugter huden samtidig og hjælpe hårene med at stå oprejst, så de er nemmere at skære ned. Det er især nyttigt for folk med tendens til tør hud og for dem, der oplever at huden brænder når der anvendes barberknive.

Hvorfor ikke lave din egen barberskum?

Ved hjælp af en blender eller pisker, piskes en lille del kokosolie i en skål eller gryde, som kan bruges som en barberskum.

33. Aftershave

Når nu du alligevel bruger kokosolien som barberskum, kan du lige så godt gå videre og bruge olien som en aftershave også. Det er beroligende og hjælper huden med at helbrede fra de brændende barberblade. Ved at bruge kokosolie som en aftershave, reducerer du rødme og irritation, der ofte kommer ved en barbering ved blot at massere en lille mængde kokosolie på det område, der er lige blevet barberet. Det gælder både for mænd, der barberer skægget og for kvinder, der barberer benene eller armhulerne.

34. Skægpleje

Igen, nu når vi er ved skægget, så kan du med fordel anvende kokosolie til at holde overskæg og skæg hår generelt på plads ved anvende det som en fugtighedscreme før kæmning af dit hår i ansigtet.

Lækker 100% ren koldpresset kokosolie

35. Forbedre øjenvipper

Hvis dine øjenvipper ser lidt slatne ud, så påfør en lille mængde af kokosolie på dem for at give dem nyt liv.

Kombiner evt. en spiseskefuld kokosolie med en teskefuld citronsaft og en dråbe lavendel olie. Rens en gammel mascara børste og anvend denne til at tilføje lidt af olie blandingen. Påfør olien på dine vipper en til tre gange dagligt og du vil opleve rene og polerede øjenvipper.

Hvis olien ikke er til at arbejde med, kan du varme den lidt op på en varm radiator forinden.

36. Bekæmp skæl

I stedet for at købe skæl shampoo og balsam, kan du bruge kokosolie. Brug den på samme måde som balsam, men lade den sidde natten over og vask det grundigt ud om morgenen for en opleve flage-fri dag.

37. Naturlig balsam

Der er ikke en bedre ingrediens derude til at fugte din hovedbund, reparere spaltede spidser, og tilføje en sund glød til dine lokker. Sådan bruger du kokosolie som blasam. Placer 2 tsk kokosolie i en lille beholder. Placer beholderen i en større skål fyldt med vand varmere end 76 grader. Dette vil blødgøre olien. Påfør i fugtigt hår og massér det ind – helt ind i rødderne. Kam olien gennem resten af dit hår. Pak håret ind i et håndklæde i en time, og brug derefter en lille mængde shampoo til at fjerne olien.

38. Forbedre hårvæksten

Kokosolie er mere end en fugtighedscreme. Kokosolie styrker dit hår og reducerer brud, når de bruges dagligt.

39. Reparation af beskadiget hår

Fugt hårlokkerne ved at bruge kokosolie som en helt naturlig dyb balsam. Du skal blot tilføje olie til vådt, rent hår, når du er i bad, og lad det absorbere ind i din hovedbund i et par minutter. Derefter skylles din nye kokos “balsam” ud. Tør håret og style det som du sædvanligvis gør.

40. Undgå statisk hår

Kom statisk elektricitet i håret til livs. Gnid en lille bitte mængde af kokosolie mellem dine hænder og tam statisk hår ved forsigtigt at køre dine hænder over dit hår.

41. Shine Enhancer

Påfør kokosolie til håret når du er i brusebadet. Tillad det at sidde i tre til fem minutter. Skyl og brug shampoo. Kokosolie hjælper med at beskytte dit hår fra hverdagens skadelige elementer og giver det et shiny glans boost.

42. Beskyt håret fra solens stråler

Brug lidt kokosolie i håret om morgenen ved at køre fingrene gennem håret og hovedbund, derefter børster du håret jævnt for at tilføje et lag af solbeskyttelse og endvidere undgå krøllede hårtotter.

43. Kom sammenfiltret hår til livs

Sammenfilteret hår kan være irriterende og smertefuldt. Kokosolie kan gøre virvaret mindre og smertefri! Fugt håret med vand, påfør kokosolie, og lad det sidde i et par minutter. Derefter kører du forsigtigt en kam igennem det filtrede hår – det skulle meget gerne være langt nemmere og smertefrit..

44. Fjern tyggegummi fra håret

Har de små nu lavet unoder igen? Har storebror stylet lillesøsters hår, eller har du blot slået en alt for stor bobbel, der har sat tyggegummi i hele håret? Ja, det kan jo ske for selv den bedste, ikke?

Kokosolie kan hjælpe med at fjerne tyggegummi fra hår, tæpper og mange andre steder, hvor det ikke hører hjemme. Det kræver dog nok en vask efterfølgende.

Sundhed og lægemidler*

Kokosolie til sindet, mod hudproblemer og irritationer

Kokosolie kan være med til at lindre og berolige forskellige hudproblemer.

De antibakterielle og antioxidante egenskaber i kokosolie gør olien til ren førstehjælps-olie, der kan afhjælpe mindre hudproblemer. Dens høje koncentration af caprinsyre og caprylsyrer gør den til en kraftfuld antioxidant og et desinfektionsmiddel. Husk at anvende en decideret madolie, hvis du skal indtage olien, men for at vi lige får alt på det rene, så tager vi lige denne her en gang til:

Konsulter med din læge
* Uanset hvilket problem du lider med, så skal du altid konsultere din egen læge, inden du tager andre midler i brug. Det gælder også ved brug af kokosolie. Olien er fantastisk på mange områder, men det er ikke en mirakkelkur og kokosolie vil i øvrigt også variere i kvalitet, hvilket din medicin ikke gør. Det kan være mange gode grunde til at forhøre dig med din egen læge først. Så start der.

Når det så er nævnt, så skader det jo ikke, at blive klogere på mange af de gode gamle opskrifter på mormor-tricks.

45. Mindske Åreknuder

Regelmæssig anvendelse med et tyndt lag kokosolie, kan reducere udseendet af åreknuder.

46. Reducer appelsinhud

Påfør kokosolie til de berørte områder jævnligt for at se en forskel efter et par måneder.

47. Healing af brandsår

Ved brandsår bør du altid konsultere en læge eller tage direkte på hospitalet. Kokosolie kan dog både være med til at hele brændbar hurtigere og giver desuden en øjeblikkelig beroligende effekt.

Få fingrene i en ren økologisk og koldpresset olie til huden og håret

48. Bekæmp inflammation

Undersøgelser viser, at laurinsyre og caprinsyre i kokosolie hjælper med at undertrykke inflammation. Plus det har ingen bivirkninger som anti-inflammatorisk medicin kan have.

49. Anti-svampe creme

På grund af sine antibiotiske egenskaber, kan kokosolie med fordel anvendes topisk til at behandle blandt andet fodsvamp og hudsvamp. Påfør olien til det berørte område og lad den enten tørre ind af sig selv eller dub den tør med et stykke køkkenrulle efter, at den har haft tid til at absorbere ind i huden.

Læs også om svamp i skridtet her

50. Sår

Brug den som en naturlig antibakteriel og svampedræbende creme til at helbrede små sår. Rens såret først og anvend derefter en lille mængde olie.

51. Vægttab

Nej, det er ikke en magisk vægttabs formel, men det kan hjælpe dig med at tabe lidt på sigt, hvis du erstatter andre fedtstoffer med kokosolie.

52. Brems din appetit

Hvis du elsker mad (og hvem gør ikke det?), så kan du somme tider kommer til at spise lidt for meget. Hvis du tager en skefuld kokosolie før måltider, vil det hjælpe dig med ikke at overspise, da det giver dig lidt af en mæthedsfornemmelse.

53. Frisk ånde

Dårlig ånde er typisk forårsaget af bakterier i munden, og de antibakterielle egenskaber i kokosolie, kan sørge for, at ingen løber væk, når du åbner munden. Brug evt. lidt kokosolie sammen med din almindelige tandbørstning.

54. Naturlig mundhygiejne

Bland lige dele af kokosolie og natron og tilføj derefter et par dråber pebermynte olie. Brug denne formel dagligt for at hjælpe med at blege tænder, forbedre gummernes sundhed og for at opfriske din ånde. Ifølge forskere er de antibiotiske egenskaber fra olien med til at ødelægge de bakterier, der forårsager huller i tænderne.

55. Aromaterapi

Kokosolie kan bruges som en basisolie, der hjælper din krop med at absorbere andre æteriske olier og urteekstrakter, som via aromaterapi kan hjælpe dig med at slappe, hele og blive et gladere menneske.

56. Boost din energi

Føler du dig helt udtømt og smadret? Kokosolie indeholder en unik form for mættede fedtstoffer, kendt som mellemkædede triglycerider, der tilvejebringer en energikilde for kroppen. En spsk. Ren kokosolie om dagen, kan være med til at booste dit energi-niveau.

57. Behandling af forkølelsessår

Hvis du oplever forkølelsessår i eller omkring munden, kan du forsøge at duppe dem med kokosolie flere gange om dagen for at reducere tiden det tager at hele samt noget af smerten. olien indeholder laurinsyre, som effektiv kan indkapsle virus, der lever inden i forkølelsessåret og dermed lukke dens evne til at reproducere. Dette vil betyde en hurtigere lindring og, at såret vil være mindre tilbøjelig til at give ar eller misfarvning.

58. Øg immunsystemet

Tilføjelse af kokosolie til din almindelige kost kan bidrage til at øge dit immunforsvar, som hjælper dig med at bekæmpe både udefrakommende og indefra kommende virus og infektioner.

59. Hjælper blodcirkulationen

Tager du kokosolie og anvender det på din krop kan det bidrage til at øge blodcirkulationen.

60. Hold en sund og funktionel thyreoidea

Undersøgelser viser, at regelmæssig indtagelse af kokosolie understøtter en sund funktion af skjoldbruskkirtlen.

61. Naturlig solfaktor og solbeskyttelse

Kokosolie er en helt naturlig solcreme og afhjælper også solskoldning. Vær dog opmærksom på, at du som udgangspunkt kun opnår en SPF på ca. 4, som kun lige er nok til at beskytte mod solskader. Du bør også lade olien absorbere før du går ud i solen, da den glatte olierede overflade vil have den direkte omvendte effekt. Olien kan fint genanvendes hele dagen eller efter behov. Hvis du får for meget sol, gnid da forsigtigt kokosolie på de berørte områder og det vil fremme helbredelse og lindre smerten. Du kan også blande den med eksempelvis hindbærkerneolie, for at opnå en højere SPF.

Vær opmærksom på, at indholdet af SPF ikke kan dokumenteres i forhold til rene olier. Læs evt. mere om SPF og solbeskyttelse med olier her.

62. Lindre forstoppelse

Kokosolie er et naturligt afføringsmiddel, så det hjælper med at blødgøre afføring og fremskynder dit stofskifte.

63. Forbedre knoglernes sundhed

Som fedt, hjælper kokosolie din krop med at absorbere vitaminer og næringsstoffer som kalcium bedre. Jo bedre din krop absorberer calcium, jo ​​stærkere vil dine knogler være.

64. Bekæmper gigt

Med oliens anti-inflammatoriske egenskaber, kan den være med til at bekæmpe smerter ved arthritis. Disse kommer fra inflammation i leddene. Indtagag et par spiseskefulde dagligt.

65. Beskyttelse mod insekter

Bland en spiseskefuld kokosolie med et par dråber pebermynte olie, rosmarin og tea tree olie for at afvise fluer, myg, bier og andre små væsner du ønsker at holde på afstand. Dette er et sikkert alternativ til de kommercielle anti-myggespray og kan anvendes sikkert over hele kroppen. Vær dog sikker på, at du tåler de æteriske olier før brug.

66. Behandling af svampe- og gær infektioner

De mellemlange kæder af fedtsyrer i kokosolie diffunderer ind i cellemembranerne i forskellige organismer og bekæmper bakterier, svampe, gær, vira og parasitter. Tilføj 3-5 spiseskefulde kokosolie til din daglige kost og / eller behandl det berørte område ved at påføre et tyndt lag af olie på det.

67. Behandl hæmorider

Slippe af med smerten af ​​hæmorider og tag plads i komfort ved, at anvende kokosolie som en behandling. Skal simpelt påføres det berørte område et par gange dagligt.

68. Behandling af fodsvamp

De svampedræbende egenskaber gør den til den perfekte folie til fodsvamp. Gnid den på dine fødder sammen med tea tree olie for nødhjælp.

69. Psoriasis og eksem

Olien kan have en lindrende effekt på psoriasis og eksem. De fleste personer med psoriasis foretrækker dog kæmpenatlysolie, men kokosolien gør det i hvert fald ikke værre. Netop meget tør hud, har godt af at blive fugtet med kokosolie fordi den er super blødgørende.

Læs mere om psoriasis her.

70. Bekæmp tånegle svamp

Den grimme fjende er ingen match for den svampedræbende kokosolie. Påfør en lille mængde, flere gange om dagen, og du vil se en gradvis forbedring.

71. Lavere kolesterol

En spiseskefuld om dagen kan føre det høje kolesterol væk! De høje niveauer af laurinsyre i kokosolie hjælper med at booste HDL (det gode kolesterol), som igen sænker det dårlige kolesterol (LDL).

72. Lindring af halsbetændelse

Du kan lindre en kløende og ondt i halsen ved at opløse en skefuld i munden og lad den rulle ned din hals. Om muligt kan du prøve at gurgle den i halsen.

73. Heal en grim hoste

Bland en teskefuld honning med en halv skefuld kokosolie. Tilføj varmt vand, så det fylder en fjerdedel af en kop. Drik det varmt, og lad det hjælpe din hoste med at aftage.

74. Myggespray

Du kan elske kokosolie lige så tovligt som du vil, men bidske banditter, som myg, kan ikke holde det ud. Påfør olien på kroppen og hold myggene på afstand.

75. Insektbid

Det varme vejr bringer ofte insekter med sig, der finder steder at bide dig. De anti-inflammatoriske midler i kokosolie hjælper med at lindre kløe og irritation.

76. Lindre smerte ved bistik

Efter du har fjernet brodden fra et stikker, kan du påføre lidt olie for at dumle smerten. Det hjælper med at mindske hævelse og smerte.

77. Lindre Solskoldning

Solskoldning kan være en smertefuld oplevelse, men kokosolie kan lindre den. Lav denne blanding: Bland en 1:1-forhold af kokosolie og aloe vera gel og sæt det i køleskabet for at køle ned. Gnid det på det forbrændte område for en beroligende og kølende effekt. Er du særligt slemt ramt, bør du som altid søge lægehjælp.

78. Dulme skoldkopper

Giv dit barn en dulmende effekt med kokosolie. Hvis han eller hun lider af skoldkopper, kan oplevelsen blive mindre ubehagelig ved at påføre lidt kokosolie på de berørte områder.

79. Lindring af halsbrand / sure opstød

Du kender sikkert det med at halsen brænder eller, at det føles som om, der er et syrebad på vej ud af munden på dig. Tre spiseskefulde kokosolie om dagen kan forbedre fordøjelsessystemets sundhed og lindre spiserøret. På den måde, kan du undgå, at udsætte dig selv for de ubehagelige sure opstød.

80. Formindsk tandpine

I stedet for at række ud efter hovedpinepiller, kan du blande 1-del kokosolie med 2 dele fed olie lade det ramme dit tandkød med en vatpind. Det lyder mystisk, men kan faktisk mindske smerter ved tandpine, mens du venter på at komme til tandlægen.

81. Tandpasta

Bland 6 spsk kokosolie og 6 spsk natron med 25 dråber æterisk olie (spearmint er et godt valg), og du har en hjemmelavet og helt naturlig tandpasta.

82. Giv fugt til din nye tatovering

Masser et tyndt lag kokosolie på din nye tatovering et par gange dagligt for at fugte din hud og for at huden kan hele hurtigere.

83. Undgå næseblod ved tørre næsebor

Gnid lidt kokosolie på indersiden af dine næsebor for at vende irritation af tørre, ømme næsebor om til velfugtede og problemfrie næsebor. Kokosolie er fugtgivende og kan helbrede tørhed og revner i næsen, som kan føre til næseblod.

84. Undgå Lus

Dit barn kommer hjem fra skole og har på mystisk vis fået lus. Ingen bekymringer, dyp en kam i kokosolie, køre det igennem dit barns hår for at jage lusene væk.

85. Reducer udseendet af forkølelsessår

Påfør kokosolie på det angrebne område så ofte som nødvendigt for at mindske ømhed, rødme og inflammation.

86. Reducer alderspletter

Påfør en lille mængde til de ramte områder inden sengetid – dagligt for at genopbygge huden og reducerer mørke alderspletter.

Graviditet og spædbarn

gravid mor med sit barn - begge viser deres maver

Pleje til gravide og spædbørn/baby

Kokosolie kan være en mors bedste ven, da den har fordele for både hende og hendes spædbarn. Hvad enten hun bærer på eller allerede tager sig af sin nye baby. Kokosolie anses nemlig for at være graviditet- og spædbarns-venlig idet, at den ikke indeholder nogle skadelige stoffer for hverken mor eller barn.

Som nybagt mor eller for den sags skyld, som erfaren nybagt mor på ny, opstår der automatisk en del bekymringer i forbindelse med at tage sig bedst muligt af sin nye darling. En af de ting mange bekymre sig om, når de køber lotions og cremer til den lille ny, er kemikalier. Du kan faktisk erstatte mange af dine baby produkter med et helt naturligt og kemisk-fri alternativ – YES you got it! – nemlig kokosolie.

87. Stop bleudslæt helt naturligt

Den tykke kokosolie har milde svampedræbende egenskaber, der er med til at lindre udslæt og virker som en barriere for at forhindre yderligere irritation af din babys sarte hud. En anden stor fordel er, at denne naturlige olie ikke vil forværre udslættet, som mange andre cremer desværre kan forsage.

Læs mere om bleudslæt her

88. Brystvortecreme - dulm smerten ved ømme bryster

For en ammende mor, kan kokosolie anvendes til at mildne hudløse og ømme brystvorter. Reducer irritation og ømme brystvorter, ved at gnide den beroligende olie på dine brystvorter og på området deromkring. Det er samtidig sikkert og godt for din baby. Kan med fordel anvendes natten over under løst tøj.

89. Mild og god babymassageolie

De fleste har allerede hørt om fordelene ved babymassage. Dels styrker det båndet mellem forældre og barn, og dels kan det være medhjælpende til at få babyen til at slappe af og flade hurtigere i søvn.

Nogle Baby massageolier er faktisk lavet af råolie, hvilket ikke er noget mange mødre bevidst vil ønske at gnide ind i deres nyfødte pusse-nusse-trold.

For at lave din egen naturlige babymassagecreme, kan du anvende lige dele af kokosolie og en anden mild vegetabilsk olie, som eksempelvis jojobaolie. Bland dem sammen og hvis du ønsker det, kan du også tilføje en dråbe æterisk olie. Her vil lavendelolie være med til at give en afslappende effekt.

Sørg for at vælge ekstra jomfru kokosolie, så du sikre dig en så ren olie som muligt. Sørg også for at den er uraffineret, ikke bleget og at ingen kemikalier er blevet tilføjet olien. Økologiske olier generelt, vil være at foretrække, for at beskytte din baby fra kemikalier.

Skaf din helt egen kokosolie lige her!

90. NATURLIG NEDKØLING OG LINDRING FOR LUFTEVEJENE

Kombiner jomfru kokosolie med eukalyptusolie og gnid blandingen på brystet eller på brystet af dit barn (sørg for at have testet for eventuel allergi forinden) for at åbne op for luftveje og lette vejrtrækningen. Denne kombination vil hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn, når du er syg.

91. Forhindre strækmærker på gravid mave

En skønhedsfrygt, der rammer ned over mange gravide, er frygten for strækmærker. Den bedste kur mod strækmærker er ved at forebygge strækmærker, før de opstår. Når de først er dukket frem, kan det nemlig være en svær proces at slippe af med. Det er noget nemmere at forebygge. Anvend kokosolie dagligt på de områder, der opleves med den største mængde stræk, ligesom på maven og brysterne. Der er desværre ingen garantier, men er du ikke interesseret i at se strækmærker, når din nye darling kommer til verden, så er kokosolie en god og mild mulighed for at undgå dem.

Læs mere om strækmærker her

92. Lindring af arp - Seboroisk Dermatitis

Arp er en mild form for skæleksem, der er en tilstand, der ofte kan opleves hos spædbørn. Det ses ved at spædbarnet får et lag af fedtede, gulbrune skæl i hovedbunden. Tilstanden er forbigående og ganske ufarlig. Kokosolie kan medvirke til at reducere kløe, rødme og afskalning af arp.

93. Forhindre graviditetskvalme

Du kan berolige din mave under graviditeten ved at tage en spiseskefuld kokosolie. Gør det til en regelmæssig morgen rutine. Sørg for at du får en spiselig kokosolie. Der er nemlig forskel på olier til madlavning og til kosmetik.

94. Forøget mælkeproduktion

Apropos indtagelse, ved at tage 3-4 spsk kokosolie en gang om dagen, kan moren øge deres mælkeproduktion og indhold af næringsstoffer. Igen, bør du sørge for at anvende en spiseolie.

95. Fugtighed til barnets hud

Babyer har følsom hud, så kokosolie er et sikkert valg, der ikke vil forårsage irritation. Påfør en lille smule til tørre pletter, såsom folder på huden. Påfør et tyndt lag og lad det sidde i et par timer, derefter skylles med lettere lunkent vand.

Ting i hjemmet

møbelpolering - rens møbler med olie

Kokosolie til hus og hjem

Det er utroligt, hvor meget man kan få ud af en simpel ting som kokosolie. Faktum er dog, at det langt fra kun er kosmetik og madlavning denne olie er super velegnet til. Læs med her og bliv inspireret til at bruge kokosolie inden for husets fire vægge i alle mulige situationer. Det her bliver det rene MacGyver.

96. Få en lynlås på gled

Du har super travlt og skal skynde dig, at smide noget tøj på, så du kan komme ud af døren. Men den dumme lynlås på din jakke eller dine jeans sidder fast. Hurtig løsning. Gnid lidt kokosolie på lynlåsen og se den give slip i løbet af nul komma fem. Pas dog på, du ikke får olie på dine tekstiler.

97. Fiks knirkende hængsler

Kender du det? Du har en knirkende dør og du kan kun klare det i begrænset tid, før det driver dig til vanvid. I stedet for at smøre døren ind i dyr og sort olie, kan du med fordel smøre den med blot en lille bitte smule kokosolie, så du kan få fred og ro fra døren igen.

98. Fjern en Ring

Nogle gange kan en ring være rigtig svær at fjerne, især hvis dine fingre er lettere svulmet op. Påfør olien til dine hænder og tæt på ringen, og den bør komme af langt lettere og desuden mere smertefrit.

Klik på knappen og tilføj kokosolie til kurven nu!

99. Skopudsemiddel

Kender du det? Du har en knirkende dør og du kan kun klare det i begrænset tid, før det driver dig til vanvid. I stedet for at smøre døren ind i dyr og sort olie, kan du med fordel smøre den med blot en lille bitte smule kokosolie, så du kan få fred og ro fra døren igen.

100. Fjern tyggegummi

Det kan være næsten helt umuligt at fjerne tyggegummi, som eksempelvis har sat sig fart i håret. Men det gælder også, hvis du har fået tyggegummi på et tæppe, nogle sko eller andre steder. Ikke med kokosolie. Brug den til at slippe af med tyggegummiet, men vær dog påpasselig og sikre dig, at det du anvender det på, kan tåle at blive smurt ind i kokosolie.

101. Smør Køkkenapparater

Hold alle dine små køkkenmaskiner som blendere, dåseåbnere, mixere og lignende drifts maskiner i køkkenet optimale ved at gnide et tyndt lag olie på de drivende dele.

Polering og rensning

Af ting og sager

102. Møbelpolering

Undgå en masse giftige og ildelugtende præparater. Brug kokosolie i stedet, når du skal polere dine træmøbler. Det er sikkert at bruge på træ og ikke giftigt, i modsætning til de mange forskellige poleringsmidler fra butikkerne. Gnid lidt på dine møbler og se det skinne.

103. Rens bordplader

På samme måde som med møblerne, kan kokosolien anvendes til at polere og rense din bordplade. Eksempelvis kan en køkken-bordplade godt blive lidt grim at se på og til tider, kan der opstå en offspin i strukturen. Kokosolie kan give din bordplade et pænt look igen.

104. Rensning af mascara og makeup børster

Med tiden – og ofte hurtigere end du egentligt tænker over det – vil dine pensler og børster blive oprustet med gammel mascara og makeup. Det kan du komme til livs ved at ligge dem i blød med kokosolie i 5 minutters tid. Kokosolie er perfekt til rengøring af oliebaserede makeup fra din skønheds børster. Gnid en lille mængde olie ind i børsten og skyl grundigt med vand derefter. Til sidst dub tørrer du dem med et rent, blødt håndklæde eller klud.

105. Giv dine planter et skinnende skær

Du har måske allerede givet dine møbler en skinnende overflade. Nu kan du så fortsætte og gøre det samme for dine stueplanter. Gnid en lille bitte mængde kokosolie på planternes blade for at give dem en skinnende overflade og endvidere forhindre dem i at samle støv.

106. Poler Metal vandhaner

Brug kokosolie til at polere vandhaner ved at anvende et par dråber på en blød klud og derefter gnide på metaloverfladen. Lad det sidde i et par minutter, hvorefter du tørrer vandhanen med en ren klud, indtil det skinner.

107. Giv læder et nyt shiny look

Giv disse lædersko, støvler eller punge et friskt touch-up og glans ved at gnide dem ind i en lille bitte smule olie.

108. Affedt Hænderne – fjern olie

Hvis dine hænder er dækket i fedt eller motorolie, kan du bruge kokosolie til fedtet opløses, så du kan rense dine hænder helt.

109. Fjern Genstridige klistermærker og etiketter

Når du ønsker at fjerne en irriterende pris mærkat fra en beholder, eller noget klistret der sidder fast på dit tæppe, så prøv kokosolie for at hjælpe med at få det til at slippe af med sin klæbrighed eller lim. Test det ud på en lille overflade, hvis du anvender til møbelstof eller tæppe for at sikre, at kokosolien ikke vil efterlade en plet.

110. Smør din sneskovl

Snestorm uden for og straks tænker du ”åhh nej”. For nu skal du til at skovle sne væk. Påfør lidt olie til din skovl for at holde skovlen smooth og glat. På den måde slipper sneen din skovl nemt.

111. Give dine træ skærebræt ny fugt

Gør dine skærebrætter som nye. Påfør lidt olie og derved fugt dem. Du skal blot tørre skærebrættet med en fugtig klud efterfølgende og til sidst tørre det. Du kan eventuelt gnide dit bræt ind og lade olien side i 10-15 minutter, for at give dem et helt nyt look

112. Opvaskemiddel

Brug kokosolie når du vasker. Det er helt naturligt og hjælper med at fjerne fødevarer, der sidder fast.

Mad, drikke og madlavning

kokosolie på stegepande til madlavning

Kokosolie til mad og spise

Ja, kokosolie er spiselige, og fantastisk til mad samt mad forberedelse (du skal bare ikke bruge kosmetisk kvalitets olie, fordi det kan være skadeligt at bruge til madlavning). Sørg for at du får fingrene i en spiselig kokosolie, hvis du skal bruge den til madlavning. Endvidere er der to typer af kokosolie: raffineret og uraffineret (aka jomfru).

Raffineret kokosolie (udvundet af tørrede kokosnødder) er oftest uden smag og lugt, og kan modstå højere temperaturer. Men raffineringsprocessen bruger ofte kemikalier til at blege, deodorisere, og i nogle tilfælde, delvist gennemgået en hydrogenerering af olien, hvilket skaber transfedtsyrer. Men nogle raffinerede kokosolier bruger en mere naturlig proces, ved hjælp af kun varme til at raffinere olien. Tjek ingredienser for at sikre, at du får en sikker og god olie.

Uraffineret, eller jomfru kokosolie er taget fra friske, ikke tørret kokos og udvindes hurtigt uden at gå gennem en raffineringsproces. Dette bevarer oliens smag og lugt.

Her er nogle anvendelser og opskrifter til kokosolie i køkkenet.

113. Madolie

Det er en af de bedste olier til madlavning, fordi den er i stand til at modstå højere temperaturer end andre olier på grund af sin høje procentdel af mættet fedt. Tænker du nu at alt mættet fedt er dårligt? Nogle mættede fedtstoffer er faktisk sunde. Kokosolie er en af dem og giver mad en stor smag og lækker tekstur.

114. Fedt til panden

Udskift dit flydende fedtstof eller margarine ud med kokosolie for en sundere fedt til din madlavning.

115. Som creamer i Kaffe eller te:

Uanset om du høvler flere kopper kaffe ned inden formiddagen eller måske nipper til en kop the om eftermiddagen, så prøv at tilføje en let cremet blanding af kokosolie, for at revolutionere smagsoplevelsen.

Blend 2 kopper varm kaffe, 2 spsk kokosolie, og 2 spsk usaltet smør i en blender, indtil olie og smør er smeltet og kaffen er skummende.

Find en god spiseolie her

116. Sødestof

Forsøger du at slippe af med den søde tand? Kokosolie er lidt sød, så du kan bruge det til at erstatte sukker som et sundere alternativ og/eller afvænningsmiddel.

117. Erstatning til smør

Elsker du at kvæle dine rugbrødsmadder i et godt lag smør? Så er du sikkert godt klar over, at det måske ikke lige er det sundeste morgenmåltid. Prøv at erstatte smørret med kokosolie og oplev et langt sundere alternativ, der stadig smager fantastisk.

118. I Smoothies

Hvis du elsker smoothies – og oprigtig talt, hvem gør ikke det?  Så er kokosolie det perfekte supplement til disse. Smoothies er nemme at lave og (for det meste) sunde. Tilføjelse af kokosolie forbedrer deres konsistens. Prøv denne opskrift:

Kombiner 2 kopper kokosmælk, 1/4 kop kokosolie, 2 spsk gelatinepulver, 1/2 tsk vanille, 1 spsk kakaopulver, ½ kop jordbær og 1 tsk kanel. Blend og nyde.

Du kan naturligvis også tilføje en eller to spiseskeer kokosolie til din normale smoothies opskrifter, hvor lidt sundt fedtstof vil være et godt miks.

119. Salat Dressing

Ikke alene tilføjer det en stor smag til din ”grønne” skåle, det hjælper også din krop med bedre at absorbere alle de store næringsstoffer i din salat.

120. Mayonnaise

Mayo er ikke just det sundeste krydderi, men hvis du gør det med kokosolie, vil du føle dig en smule mindre skyldig.

Kombiner 2/3 kop kokosolie, 2/3 kop olivenolie, en teskefuld sennep, en spiseskefuld citronsaft eller æblecidereddike og fire æggeblommer. Miks det godt sammen indtil det får en fast mayo-form.

121. Bevar Æg - forlæng levetiden

Lav lidt trylleri med kokosolie. Smør overfladen ind i et tyndt lag kokosolie. Det skulle efter sigende være med til at bevare dine æg og gøre, at de bevarer kvalitet længere.

122. Popcorn Topping

Tilføj det som en sund topping til dine popcorn. Dryp det sammen med lidt salt og gør det til en lækker og måske lidt sundere Netflix aften.

123. Fjern madrester fra dine skåle

I stedet for at bruge knofedt for at fjerne de svære madrester, kan du tilføje lidt kokosolie for at smøre hårde pletter væk så det bliver lidt lettere at rengøre dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.