Kemifri kosmetik vinder mere ind for hver dag der går. Det er ikke så sært, for det er efterhånden svært at overskue de mange ingredienser, der er at finde i dagens kommercielle kosmetik.

Kosmetikindustrien er i dag kendt for at hælde alskens former for kemi i deres produkterne. Nogle testes endda på dyr (hvis ikke i EU, så i andre lande), andre indeholder bare kedelige ingredienser, der kan være både kræftfrembringende, allergifremkaldende eller irriterende for huden.

Men selv produkter, der ikke nødvendigvis indeholder noget skidt, kan være helt umulige at tyde. For det er stort set kun laboranter, der forstår at tyde indholdet.

Men hvad er så kemifri kosmetik?

Hvad er kemifri produkter?

 

Definition af kemifri: Vi kalder det for kemifri kosmetik. Men sandheden er, at kemifri er lidt et spøgst ordvalg.

Kemifri kosmetik findes nemlig slet ikke. Det gør til gengæld sund fornuft og god omtanke for et naturligt, sundt og miljøvenligt indhold.

De fleste forbinder ”kemifri” med naturlige produkter til huden og håret, som ikke indeholder nogen skadelig kemi.

Teknisk set indeholder alle produkter (og alt andet i verden) kemi… og det er uanset om det er naturligt eller syntetisk. Det er blot et spørgsmål om det er naturlig kemi, syntetisk kemi, kedelig kemi, skadelig kemi eller god kemi.

Kemifri kosmetik, er i overført betydning; naturlig kosmetik fri for skadelig og problematisk kemi.

Kemifri er dermed primært en betegnelse der anvendes i markedsføringen for at fastslå, at et produkt er sikkert, sundt eller miljøvenligt, fordi det kun indeholder naturlige ingredienser.

Det er der i og for sig ikke noget galt i, vi skal blot være enige om, hvad det reelt betyder.

Gå efter kemifri hudpleje

 

Når der henvises til kemifri produkter eller, der på anden måde er tale om kemifri produkter, er det altså med udgangspunkt i en sundere og ikke-skadelig kemi. For ingen produkter er kemifrie.

Når det er nævnt, så forstår vi jo alle godt hvad der menes. Også selvom det kan synes lidt misvisende.

Kemifrie produkter er eksempelvis vegetabilske olier, da de er helt naturlige og ikke indeholder nogle tilsætningsstoffer som hormonforstyrrende, miljøbelastende eller kræftfremkaldende stoffer.

Parfumefri, parabenfri og kemifri

 

Der er ikke nogle skrevne regler, men vi formoder, at alle er enige om, at såkaldte kemifrie produkter også er frie for parabener, parfume og andre problematiske ingredienser. Du kan dog ikke være sikker. For selv naturlige produkter kan indeholde naturligt parfume eksempelvis i form af æteriske olier.

Så selvom du går efter naturlige ingredienser, så slipper du måske ikke helt for at se ingredienslisten igennem. Den er dog oftest langt nemmere at forstå, hvis du har med helt rene, naturlige produkter at gøre. I disse tilfælde indeholder de nemlig kun én ingrediens.

Fordelen ved naturlig parfume i form af æteriske olier er, at du ved hvad der er i. Det gør du ikke nødvendigvis i en kommerciel parfume, da det teknisk set kun er 26 af parfumestofferne, der ved lov skal deklareres.

Er du parfume allergiker, bør du helt undgå parfume – uanset om det er naturligt eller syntetisk.

Undgå de skadelige kemikalier i din hudpleje

 

Selvom kemi er kemi og reelt kemifrie produkter ikke eksisterer, så er der stadig forskel på kemiens indhold.

For når du smører dig med cremer, lotions og andre hudpleje produkter fra de fleste større kommercielle kosmetik producenter, så smører du også mange gange kroppen ind i, hvad der kan være skadelig kemi.

Det kan du undgå ved, at benytte dig af helt naturlige olier, ler og andre råvarer, der hverken indeholder parfume, parabener eller andre toksisk indhold.

naturlig og fri for kedelig kemi - flasker med naturlige elementer

Er alle naturlige produkter fri for problematisk kemi?

 

Vi ville gerne svare ja, men selv naturen byder på farlige stoffer. Derimod kan vi med god samvittighed sige, at de fleste af vores produkter er. Det betyder dog ikke, at du bare skal købe ind med bind for øjnene.

For selvom vores vegetabilske olier kan bruges af næsten alle, så kan der fortsat være allergikere, der ikke tåler olie fra eksempelvis nødder.

Æteriske olier kan bidrage med mange gode fordele, som eksempelvis helende egenskaber. De kan også dufte fantastisk og udgive sig som en naturlig parfume.

Men æteriske olier er heller ikke for alle, da nogle kan have allergi over for indholdet. Desuden kan overdreven brug medføre allergi.

Så selvom noget er naturligt, skal man altså fortsat sørge for at passe på sig selv.

Ikke-naturlige produkter indeholder ofte naturlige olier – både vegetabilske og æteriske – men også andre syntetiske stoffer.

Tjek din kosmetik for kedelig kemi før du køber den

 

Forbrugerrådet Tænk står bag en App kalder Kemiluppen, der kan downloades til både iPhone og Android. Med denne app, kan du skanne din kosmetik og se, hvilken form for kemi den indeholder.

App’en kan hjælpe dig med at finde produkter, der indeholder problematiske ingredienser.

Desværre kræver det at produktet har en stregkode, for at du kan bruge app’en. Det har Chleopatra’s produkter endnu ikke, da vi fortsat primært selv forhandler vores brand og derfor ikke har behovet. Dog kan du være sikker på, at ingen af vores vegetabilske olier indeholder kedelig kemi og i det mindste kan du bruge app’en til de andre kommercielle produkter.

Konklusion for kemifri kosmetik

 

Intet er principielt kemifrit. Alt i verden består af kemi – også det naturlige. Der er naturlig kemi og syntetisk kemi. Allergi er ikke noget, der kun tilhører den syntetiske verden. Du skal også passe på dig selv, selvom du køber naturlige produkter.

Som allergiker skal du som udgangspunkt holde dig fra parfumer og æteriske olier. Det gælder især, hvis du har en meget sart eller følsom hud.

Der hvor de naturlige produkter – som vores – vinder hjertet hos mange forbrugere. Er ved, at de kun indeholder en enkel ingrediens og derfor gør det overskueligt for forbrugeren, at forstå indholdet. På den måde ved du hvad du smører på huden og du får selv valget om, hvilke ingredienser du blander sammen. Med andre ord, du får muligheden for at vælge såkaldt ”kemifri kosmetik” 😊

2 tanker om “Kemifri hudpleje og hårpleje

  1. Ingelise siger:

    Hvor er det fedt, at I skriver tingene som de er og ikke forsøger, at pakke alle jeres naturlige produkter ind i “kemifri”. Som I siger, så er der kemi i alt, men jeg tror I har ret i at, de fleste i dag forbinder “kemifri” med “naturlige ingredienser”. Man kan så bare sige, at det måske har fået det forkerte navn. Men jeg tager hatten af for at, I ikke bare siger, at alle kan bruge jeres æteriske olier. Heldigvis har jeg ikke selv problemer med dem og har ikke allergi, men det er dejligt at se, at I ikke bare “sælger” løs til alle – bare fordi det er naturligt. Tak for endnu en god artikel – følger spændt med i jeres skriverier :)

  2. Liezel & Morten siger:

    Hej Ingelise,

    Tak for din kommentar. Æteriske olier kan give allergi, så vi synes ærlig talt det ville være tarveligt ikke at gøre opmærksom på dette. Heldigvis har de fleste, som dig selv, ikke problemer med brugen af æteriske olier, men man skal alligevel være opmærksom på det. Du har helt ret. det burde hedde “Naturlige ingredienser” og ikke være kendt under navnet “kemifri”, men det er nu sådan mange finder frem til den naturlige kosmetik, så vi gør blot hvad vi kan for at dække emnet :) Tak for roserne. Stay Natural!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.