Hvad er parabener og hvorfor skal du undgå dem?

Parabener

Er parabener farlige for dit heldbred?

I den seneste lange tid, har parabener været oppe til debat igen og igen. Flere og flere paraben-fri produkter dukker frem fra overfladen og måske med god grund.

Parabener anvendes i både lægemidler, fødevarer og i mange kosmetik produkter lige fra shampooer, lotions, mascara, deodoranter, shaver gel og endda i tandpasta.

Månedens Produkter

Tilbud
DKK 169,00 DKK 148,72 (Inkl. moms)

Hvad er parabner?

Parabener er en kemisk forbindelse af para-hydroxybenzoesyre og de bruges som konserveringsmidler. De bruges til at bekæmpe bakterier og svampe, er bredt tilgængelige, og koster meget lidt at fremstille og bruge. Det er derfor, at man finder dem i så mange produkter. Næsten alle parabener som anvendes som konserveringsmiddel er menneskeskabte og ikke naturligt forekommende.

Naturligt forekommende er blevet fundet i blåbær.

Parabener er de mest anvendte konserveringsmidler i produkter til personlig pleje; de stopper svampe, bakterier og andre mikroorganismer i at vokse i din favorit cremer og makeup, især i fugtige, varme miljøer, som et badeværelse.

Parabener har været anvendt i mere end 70 år.

 

Så hvorfor gå i panik?

Forskellige undersøgelse har før vist at, parabener i det antal vi normalt indtager og lægger på kroppen ikke har foresaget nogen grund til bekymring. De seneste forskingsresultater stammer dog oftest fra enkelte produkter og ikke som et samlet helhedsindtryk af alle de produkter vi anvende i løbet af en normal hverdag, år efter år. Det kan derfor synes til, at de tests, som tidligere har været foretaget ikke helt er nok.

En dansk undersøgelse har nemlig vist, at der er grund til bekymring. Testen viste, at parabener kunne påvises i blodet og urinen hos raske unge frivillige mænd få timer efter paraben-holdige lotion blev påført på deres hud. Forfatterne konkluderede, at da kemikalierne kunne absorberes, metaboliseres og udskilles, kunne de potentielt set også bidrage til sundhedsskadelige virkninger.

 

Vi ved endnu ikke – men det her er hvad bekymringen går ud på

Nogle af de spørgsmål der siden stilles er, om den stigende forekomst af brystcancer vi ser –  delvis er forbundet med den kendsgerning, at parabener, som har en svag evne til at efterligne østrogen og netop er blevet fundet i brystkræft tumorer og kan isoleres fra andre kropsvæv – kan være årsag hertil?

Er et faldende sædtal og stigende rater af mandlig brystkræft og testikelkræft relateret til det faktum, at disse kemikalier kan optages i vores hud og potentielt set forstyrre vores endokrine systemer?

 

Vær påpasselig og bevar roen

Når nu vi endnu ikke kan sige noget med sikkerhed, så er der vel heller ingen grund til panik?

Det kan der sagtens være noget om, men omvendt, har vi også før set, at videnskaben pludseligt finder frem til, hvorfor en større række af sygdomme udvikles og trives hos mennesker grundet et eller andet kemikalie, som hidtil har været godkendt og accepteret.

Vi kan derfor lige så godt vende tallerkenen om og så på forhånd prøve at undgå det der potentielt set kan være farligt for os. Hvis parabener i en nær fremtid viser sig, at have indflydelse på menneskers muligheder for føre generationerne videre, eller give en langt større risiko for brystcancer, så kan vi lige så godt lade være med at indtage og påføre parabener på kroppen først som sidst.

 

Ingen af Chleopatras vegetabilske olier er tilsat med parabener. De er 100% paraben-fri.

 

Chleopatra anbefaler, at du altid ser efter på indholds deklarationen af dine kosmetik produkter (og i og for sig også fødevarer og lægemidler), om de indeholder parabener. Forsøg så vidt muligt at undgår dem.

Gå på jagt efter en olie – helt uden skadelige stoffer, der passer dig – Lige NU!

 

bog cover - chleopatra magasinet #1
Læs dette nummer af
Chleopatra Magasinet
på din måde

Download dette nummer af Magasinet som PDF og læs det på din mobil, tablet eller computer, når det passer dig.

• Denne artikel tilhører udgivelse #1 •

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.