Naturkosmetik hvad er det?

Det er mildest talt lidt af en jungle. Når bevidste forbrugere i dagens Danmark skal på jagt efter naturlige råvarer til hudpleje. Vel at mærke hudpleje, som ikke indeholder uheldigt syntetisk konserveret kemi.

Har du besluttet dig for, at indholdet i din hud og hårpleje skal være naturligt. Med andre ord, at det skal være helt fri for syntetisk kemi. Så har du også besluttet dig for at vælge naturkosmetik.

Vi gratulerer dig for dette valg.

Men hvad betyder det helt præcis, når noget rangerer under et fint ord som naturkosmetik? Hvad skal du være særligt opmærksom på? Og hvordan kan du sikre dig, at du får både de rigtige, men også de bedste råvarer?

Læs med her, hvor vi gennemgår præcis denne tanke, step for step.

Naturkosmetik

 

Naturkosmetik var begyndelsen for kosmetik og vil med største sandsynlighed også vokse sig ind i fremtiden, som den sikreste form for kosmetik. Vi mener at naturlig hudpleje er kommet for at blive – det er nemlig aldrig helt forsvundet.

Naturkosmetik er blevet lidt af en trend i de seneste år. Der er en voksende bevidsthed om, at vi er ansvarlige for den verden vi lever i, og samtidig en stigende bekymring for vores egen sundhed i forhold til det vi hælder i os og ligger på vores hud.

Vi værdsætter den skrøbelige balance som findes i den fysiske verden og stræber efter at opretholde denne harmoni ved hjælp af miljøvenlige produkter, der giver næring til os som mennesker og er så uskadelige som muligt for Moder jord.

Naturkosmetik er kommet for at blive

 

Kosmetik af naturen kom til længe før syntetiske stoffer så dagens lys.

Mennesker har unægtelig måtte lægge kroppen til gift igennem tiden, for at finde frem til hvilke, af naturens midler, der var gode og hvilke, der var knapt så gode for kroppen.

Men aldrig har vi omgivet os af så meget gift, som vi gør den dag i dag. For ikke blot fylder vi os dagligt med fødevarer, der er omringet af Bisphenol A (BPA). Vi indtager også fisk, der er blevet forgiftet med dioxin og vi drikker sodavand og vand af plastik, der om noget ødelægger jorden mere end de gamle mælkeflasker.

Bekymringen for vores fysiske fremtoning er derfor blot et af mange af de områder, som skal afbalanceres med at finde samvittighedsfulde midler til at pleje vores hud og vores sundhed generelt. Det er her naturkosmetik kommer til sin ret, idet den tilbyder dig, i den sandeste betydning af ordet en sundere personlig pleje.

Ikke alt er så skidt, at det ikke er godt for noget

 

Bevidstheden om, hvor elendigt det står hele verden med alle de giftige midler vi omgiver os af – og her menes i særdeleshed i forbindelse med syntetiske hudplejeprodukter. Det er efterhånden blevet et omdiskuteret emne – noget rigtig mange forbrugere har fået øjnene op for og som derfor giver adgang for at naturkosmetikken atter kommer til sin ret.

Hvorfor er naturkosmetik bedre?

 

Hvordan kan man afgøre, hvad der er godt for os og hvad der ikke er?

Wellness, fitness og en udviklende bevidsthed om holistisk sundhed generelt har revolutioneret det kosmetiske marked. Valget af produkter reagerer på trenden i retning af det naturlige og interessen er efterhånden enorm. Derfor begynder industrien i langt højere grad at vende tilbage til rødderne – kun med rene og naturlige ingredienser.

Naturen kræver nænsomme hænder og en kærlighed til Moder jord

 

For at udvikle de bedste og mest hensigtsmæssige naturprodukter, kræves en nænsom indsamling af råvarer for produktion. Det handler om at passe på naturen, så vi kan fortsætte produktionen.

Naturen er vigtig og skal forstyrres så lidt som muligt. En særlig omhu for at beskytte truede arter har prioritet. Genetisk manipulation og modifikation er bandlyst og omdannelsen af ​​råvarer til kosmetik skal udføres med omhu og med så få kemiske processer som muligt.

Af naturkosmetik forventes en minimal brug af emballage samtidig med at produktionen holdes til et begrænset antal materialer. De tekniske metoder kan dog ikke fuldt ud elimineres, især ikke når brugernes forventninger til renhed og ydeevne skal opfyldes af råvarer i deres naturlige tilstand.

Vedvarende og biologisk nedbrydelige materialer foretrækkes, fordi deres økologiske konsekvenser er væsentligt lavere, især når de kommer fra kontrollerede biologiske kilder eller andre ansvarlige midler ved hjælp af naturlige ressourcer. Med naturlige ingredienser og dermed stoffer, der har været anvendt og undersøgt i flere århundrede, gælder det om at producere en minimal potentiel toksicitet. Naturprodukter opfylder lettest kravet om ansvarlighed og socialt ansvarlig produktion.

Den tyske BDIH standard for naturkosmetik
(BDIH-Richtlinien)

I Tyskland findes en såkaldt BDIH standard, der har til formål at definere begrebet naturkosmetik i forbrugerens interesse.

Det er jo alt sammen meget godt. Vi er dog ikke helt på samme side, som de er i Tyskland. V mener nemlig, at der ligger meget mere i ordet naturkosmetik end de gør.

Men lad os for god ordens skyld remse op, hvad den officielle tyske version siger om naturkosmetik.

Standarden beskriver krav vedrørende erhvervelse eller fremstilling af kosmetik, råvarer og deres behandling.

 1. Råvarer af vegetabilsk oprindelse

Råvarer af vegetabilsk oprindelse skal stamme fra certificeret økologiske råvarer, forudsat at de består af eller er fremstillet af planter (der er opført i bilag 1). Definitionerne og begrænsninger indeholdt i bilag 1, er bindende med hensyn til dette.

 

 1. Råvarer af animalsk oprindelse og dyrebeskyttelse

Råvarer af animalsk oprindelse

Det er tilladt at anvende stoffer, der er produceret af dyr (fx mælk eller honning). Det er ikke tilladt at bruge råvarer, der stammer fra døde hvirveldyr (fx emu olie, mink olie, murmeldyr fedt, animalsk fedt, collagen eller levende celler).

Dyreforsøg og slutprodukter

Det er forbudt at udføre eller outsource anden part til at udføre dyreforsøg. Ikke kun når produkter fremstilles, men også i forbindelse med udvikling og styring af slutprodukterne.

Dyreforsøg og råvarer

Råvarer, der blev afprøvet på dyr efter den 31. december 1997, må ikke anvendes. Ethvert dyreforsøg, der udføres af tredjemand, der hverken har handlet på vegne af eller på foranledning af råmaterialets producent eller leverandør, eller producenten af det færdige produkt, og som ikke er forbundet med de foregående parter under selskabsretten, er der ikke taget højde for her.

 

 1. Råvarer af mineralsk oprindelse

Anvendelsen af uorganiske og mineralske salte, syrer og baser (fx magnesiumsulfat eller natriumchlorid) er generelt tilladt. Undtagen dem under punkt 5.

 

 1. Produktions processer tilladt

Sideløbende fysiske processer. Herunder ekstraktion med vand, vegetabilsk alkohol, kuldioxid, vegetabilske fedtstoffer og olier samt glycerin opnået fra disse. Enzymatiske og mikrobiologiske processer, som de forekommer i naturen er også tilladt til produktion af naturlig kosmetik.

Desuden kan der opnås stoffer fra naturlige stoffer, såsom fedtstoffer, olier og voks, sukker, stivelse, cellulose, proteiner, polysaccharider og vitaminer ved hjælp af hydrolyse, hydrogenering, oxidation, reduktion, esterificering eller andre metoder til spaltning og kondens.

 

 1. Ikke tilladte stoffer

Stoffer fra følgende grupper er ikke tilladt at blive brugt:

 • Økologisk-syntetiske farvestoffer
 • Syntetiske dufte
 • Ethoxyleret råmaterialer
 • Silikone
 • Paraffin og andre petroleum afledte produkter

 

 1. Bevarelse

Med henblik på forbrugerbeskyttelse, kan følgende naturidentiske konserveringsmidler om nødvendigt anvendes:

 • Benzoesyre og salte
 • Salicylsyre og salte deraf
 • Sorbinsyre og dens salte
 • Benzylalkohol
 • Dehydroeddikesyre og salte deraf

Hvis der anvendes disse konserveringsmidler, er følgende tilføjelse nødvendig: “konserveret med … [navn på konserveringsmidlet]”.

 

 1. Dufte

Naturlige duftstoffer, der overholder ISO 9235 er tilladt. Dufte af bioteknologisk oprindelse kan også anvendes.

 

 1. Radioaktiv bestråling

Det er ikke tilladt at behandle råvarer af vegetabilsk og animalsk oprindelse eller slutprodukter med ioniserende stråling.

Så langt så godt. Men her knækker filmen så…

Vi mener naturkosmetik bør være mere simpelt

 

De fleste punkter i den tyske standard for naturkosmetik er jo i og for sig fine nok. Dog har vi nogle tilføjelse, som vi selv handler og producerer vores varer ud fra.

Økologisk certificeret vegetabilske råvarer

 

Selvom vi deler mening med den tyske standard, så er det ganske simpelt ikke muligt, udelukkende at forhandle certificeret olier. Nogle olier er utroligt besværelige at fremskaffe. I mange tilfælde kommer disse fra lande, der ikke ligefrem er berygtede for at opretholde regler. Omvendt er der ikke nogen, der har lyst til at betale tusindvis af kroner for en lille flaske. Det kan dog meget nemt blive den pris forbrugeren må betale. Dog fortsat uden, at være 100% sikker på, at der ikke er blevet udført et falskt papirarbejde.

Vi ville meget gerne vælge udelukkende at forhandle certificeret økologiske varer, men det er ikke altid den bedste løsning.

Oliers kvalitet bedømmes ikke kun ud fra et certifikat og de enkelte landmænd, der i øvrigt må betale store summer for at opretholde disse certifikater, har ingen interesse i, at levere kedelige og dårlige produkter – For så handler vi kun med dem den ene gang.

En landmand kan sagtens producere økologiske produkter uden, at de nødvendigvis er certificeret. Det kan der nemt ligge nogle økonomiske aspekter for, hvorfor han eller hun vil vælge.

Så selvom vi gør alt, hvad vi kan for at få hænderne i certificeret økologiske produkter i det hele taget. Og ikke kun hvad angår vegetabilske olier.  Så gør vi mere ud af, at sikre os, at de enkelte produkter er af en god kvalitet.

I denne branche bygges mange bånd på tillid. Det ændre et certifikat desværre ikke så meget ved.

Alt økologisk kosmetik er ikke nødvendigvis som du går og tror

 

Hverken i Danmark eller for så vidt på det Europæiske plan, findes der en lovgivning for brugen af ordet naturlig eller økologisk i forbindelse med kosmetik. Du er dermed mildest talt overladt til din egen research. Hvis du ønsker at vide om noget er økologisk eller ej. Og i så fald, hvor stor en del af produktet, der er det. Også selvom produktet er mærket økologisk eller naturligt.

Det betyder, at et økologisk produkt i princippet kan bestå af en enkelt ingrediens, som er økologisk, hvor resten af indholdet ikke er det.

Vi har besluttet at vi for overskueligheden har valgt primært kun at forhandle enkelte råvarer – kun bestående af en ingrediens.

Kosmetikprodukter skal nemlig være mærket med den såkaldte INCI varedeklaration, som fortæller dig præcis hvilket indhold der er tale om. Når langt de fleste af vores produkter kun består af et INCI, gør det det unægtelig langt nemmere for dig som forbrugere, langt nemmere at vide om indholdet derved er økologisk eller ej. Vi har ganske simpelt kun produkter, som enten er økologisk eller som ikke er det.

BDIH kræver at der så vidt muligt skal anvendes økologiske ingredienser, men har intet minimumskrav til indholdet. Desuden tillader BDIH også naturidentisk konservering og det er vi ganske simpelt ikke enige i.

Ikke-certificerede produkter kan være ligeså eller mere økologiske end de certificerede produkter.

Brancheforeningen SPT

Vi mener…

Om: Animalsk oprindelse og dyrebeskyttelse

 

Absolut intet af vores naturkosmetik, hverken kommer fra eller bliver testet på dyr – og det er uanset om det er før eller efter en bestemt dato. Dyreforsøg og test på dyr er et stort no-go for CHLEOPATRA. Absolut ingen dyr skal lide for menneskers skønhed.

Om: Konserveringsmidler – nej tak

 

Vores produkter holder præcis den tid de kan holde ud fra deres naturlige bestanddele. Vi gør intet for at øge deres holdbarhed. Den eneste form for konserveringsmiddel, som vi godkender og forhandler er naturligt ikke-GMO E-vitamin.

For os er naturkosmetik

 • 100% naturligt indhold – Dermed helt fri for kedelig kemi
 • Produktet hverken kommer fra eller er blevet testet på dyr
 • Emballagen bør så vidt det er muligt, altid bygge på genbrug eller med mulighed for genbrug*.

Herudover vil vi naturligvis

 • Forholde os til sikkerhed for huden og kroppen
 • Overholde lovgivning på alle områder
 • Kun anvende leverandører, der kan levere certifikater samt fuld dokumentation af indholdsstoffer og produktionsmetoder på opfordring.

Find de rette varer – gå efter økologiske produkter

Vær besværlig og gå i dybden af dine produkter

 

Er du på udkig efter økologiske varer. Så anbefaler vi, at du går efter producenter, der udtrykkeligt forklarer, hvor stor en del af indholdet, der er økologisk. Eller endnu bedre. Producenter, der opgør hver enkel ingrediens i forhold til deres økologiske indhold.

Det er der ikke mange der gør. Så det næstbedste du kan gøre for at sikre dig bedst muligt. Det er at gå efter produkter, der udelukkende består af en enkel ingrediens. Hvis et produkt, der kun består af en ingrediens er økologisk ved du, at hele indholdet er økologisk.

Betyder det så, at du skal holde dig langt væk fra ikke-økologiske produkter?

 

Det må siges at være en vurderingssag. Alle mennesker er forskellige så vi kan ikke guide dig til at købe ikke økologiske varer. Præcis på samme måde, som du kan blive ubehageligt overrasket over indholdet af såkaldte økologiske varer. Kan du modsat blive positivt overrasket over indholdet i ikke-økologiske varer.

Det lyder helt bananas og er naturligvis heller ikke standarden. Men ikke-økologiske varer kan dels være økologiske, dog uden certificering. Og dels kan de fra naturens side være på lige fod med de økologiske. Det handler meget om, hvor vidt indholdet er naturligt eller ej.

Vi har for eksempel den holdning. At en ikke-økologisk, koldpresset og ikke-raffineret olie, er bedre end en økologisk koldpresset olie, der er blevet raffineret efterfølgende.

Valget er op til dig!

* Plastik skal være 100 % nedbrydeligt, og må ikke indeholde phthalater ved fremstillingen.

Kildeliste

SPT

SPT – Spørgsmål om naturlig og økologisk kosmetik (linker til forsiden, da den oprindelige side ikke længere er til at finde. Efter at SPT har ændret deres hjemmeside)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.