Vi søger altid at undgå unødvendig kemiklaier i vores dagligdag og deodorant er et af de områder, hvor kemien aldrig helt slipper op.

Tager du en hvilken som helst kommeciel deodorant og tager et kig på ingredienslisten, vil du opdage, at den er fyldt med alt muligt slags kemi.

Det vil vi gerne lave om på – og selvom alle ingredienser er består af kemi – så vil vi minimere dette væsenligt. Vi mener det skal være muligt at dufte godt, uden at skade kroppen.

Opskrift på hjemmelavet deodorant uden aluminium

 

Hjemmelavet deodorant er meget enkel at lave, og hvis du i forvejen har erhvervet dig kokosolie og sheasmør, er du allerede langt i processen.

Jeg bruger det såkaldte ”arrowroot” stivelse, på dansk pilerod, som kan købes i de fleste helsekostforretninger. Har du andre typer af stivelse på lager, kan du godt skifte det ud.

Jeg var i begyndelsen lidt skeptisk overfor deodoranten, men den fungerer overraskende godt.

Det bliver ikke en deodorant, du kan rulle på huden, men i stedet for, opbevares den i et glas. Du bruger en ”ispind” af træ til at tage massen op, varm det lidt i dine fingre og påfør det under armene. Det tørrer hurtigt.

diy - hjemmelavet deodorant

Hvad du skal bruge til din hjemmelavet deodorant

 

Sheasmør og kokosolie – egenskaber og anvendelsesmuligheder

 

Som tidligere nævnt er sheasmør og kokosolie perfekte baser, og gode altid at have ved hånden, når man laver sine egne hudplejeprodukter.

De kan bruges til nærmest alt. Til eksempel kan du anvende din hjemmelavet barberskum som en lækker fugtighedslotion til resten af kroppen.

 

Sheasmør

Sheasmøren er rig på vitamin A og E, og giver en mild UV beskyttelse af hud og hår. Smørren har været brugt i århundreder til pleje af huden både kosmetisk og terapeutisk. Den er god til at afhjælpe rynker eller strækmærker, eller som mild solcreme og aftersun pleje.

 

Kokosolie

Ud over generel pleje af huden, fungerer kokosolie også fantastisk til pleje af dit hår, og igen synes jeg, at kombinationen af kokosolie og sheasmør er lækker.

Føntørring og hårprodukter kan let udtørre håret og gøre det kruset på overfladen, og for at minimere dette tilfører jeg mit hår lidt olie både før og efter føntørring.

Jeg varmer det op i hænderne og gnider det ind i spidserne af mit hår og i hovedbunden. Det kan godt fedte, hvis man putter for meget i. Indimellem kan det være lækkert at give sit hår en kur, hvor man også tilfører olie til længderne og lader det sidde i længere tid.

Sådan laver du din hjemmelavet deodorant uden aluminium

 

Smelt kokosolie og sheasmør sammen ligesom beskrevet ovenfor.

Herefter tilsættes arrowroot stivelse og natron, som røres godt ud i massen.

Tilføj dine favoritter blandt de æteriske olier, og miks dem gerne til en helt personlig og skøn blanding*.

Jeg har brugt 14 dråber æterisk olie til min egen blanding, hvoraf de 8 var lavendel, 2 citronelle og 4 rosmarin.

Du kan eksperimentere med at finde en god blanding og balance i duftene.

Nogle dufte er mere kraftige end andre, og derfor vælger jeg at bruge lidt mere af disse og mindre af de kraftigere dufte.

Lavendel er en mild duft og det samme er rosmarin, mens citronelle er temmelig kraftig.

Det hele hældes efterfølgende i en lufttæt glasbeholder og opbevares mørkt og køligt.

Konklussion

 

Det er både muligt og ikke bestemt besværligt, at lave sin egen hjemmelavet deodorant. Selvom den ikke fungerer som en normal roll-on deodorant, så er det det hele handler om, ikke at lugte ubehageligt under armene.

Hvis du lider af lugt under armhulerne, kan du med fordel læse vores artikel om netop dette emne.

*Vær opmærksom på at denne deodorant uden aluminium dog indeholder æteriske olier. Disse olier er meget kraftige og kan give allergi. Vi anbefaler derfor, at du som minimum foretager en allergitest.

Vores bedste anbefaling er, at du skifter imellem hvilke deodoranter du anvender. Forsøg at undgå kedelige ingredienser og gå efter nogle med så få ingredienser som muligt. På den måde har du selv en god idé om, hvad der virker bedst for dig.

maria duhn - forfatter på chleopatra.dk

Marie Terese Duhn
Chleopatra Forfatter

Marie Terese Duhn har været blogger og fotograf hos Chleopatra imellem 2018 og 2019, og gav dig updates på, hvad der rører sig indenfor Chleopatras skønne verden. Marie inspirerede dig med kreative DIY projekter, der alle har det til fælles, at de tog udgangspunkt i Chleopatras produkter, og samtidig gav dig gode fif til, hvordan du udnytter produkternes fulde potentiale. Marie skriver ikke længere for Chleopatra, men tilgengæld driver hun sit eget kreative univers på www.byduhn.com