Helvedesild er en smertefuld sygdom, der er foresaget af virus fra skoldkopper.

Selvom det er en ufarlig og ikke livstruende sygdom, så kan den være utrolig smertefuld.

I denne artikel fortæller vi dig om, had helvedesild er, hvordan det opstår, hvor længe det varer, symptomer og hvilke behandlingsformer der er.

Vær opmærksom på, at dette ikke er en lægevidenskabelig hjemmeside og at du altid bør gå igennem din egne læge med dette hudproblem.

Læs med her og lær alt om sygdommen, symptomer og behandling og om naturlige alternative behandlingsmetoder af denne smertefulde sygdom.

Hvad er helvedesild?

 

Helvedesild – også kaldet for herpes zoster – er et smertefuldt udslæt på kroppen af skoldkoppevirus (varicella-zoster virus). Sygdommen er almindelig kendt i hele verden som herpes zoster.

Det er en sygdom som stammer fra den samme virus som skoldkopper stammer fra og i princippet den samme virus, der reaktiveres.

Sygdommes starter oftest med hovedpine og sygdomsfornemmelse i de første par dage. Herefter opstår ubehag på et afgrænset hudområde i form af prikken, svie, kløe og smerter.

Helvedesild kan forblive på et område af kroppen (lokaliseret zoster) eller det kan spredes (spredt zoster).

Oftest opstår helvedesild på den ene side af kroppen. Den reaktiverede skoldkoppevirus vandrer fra rygmarven via en nervebane ud til huden. Da nervebanerne her tager sig af enten højre eller venstre side af kroppen, vil virussen typisk følge en nervebane, der går til enten højre eller venstre side af kroppen.

Mange mennesker spekulerer på, hvorfor skoldkopper virussen ikke giver immunitet over for helvedesild. Ifølge medicinske eksperter, forbliver skoldkopper virussen i din krop.

For de fleste af os forbliver virussen hvilende uden problemer. Men nogle mennesker får deres virus genaktiveret, især i tilfælde af svækket immunfunktion, og det er her, et helvedesild udbrud kan opstå.

Det er oftest i ansigtet, på brystkassen, på maven eller lænden, at et udbrud viser sig.

Inden for ca. 3-6 dage opstår der et udslæt med små blærer i det smertefulde område. Disse kan blive fyldt med pus eller blodig væske. Slutteligt kan der dannes skorper på udslættet. Disse

Hvad forsager helvedesild og hvem får det?

 

I Danmark er det ca. hver fjerde, der udvikler helvedesild. Det er sjældent unge mennesker og risikoen og hyppigheden stiger med alderen.

Enhver, der har haft skoldkopper, kan også få helvedesild. Idet du bliver ældre bliver immunforsvarets evne til at fastholde virussen i dvale også ringere. Du har derfor større risiko for at få helvedesild, hvis du er ældre end 50, eller hvis du har et svagt immunsystem.

De mennesker, der er mest udsatte for at udvikle helvedesild, omfatter:

 • Dem med et svækket immunsystem (som en person med kræft)
 • Personer ældre end 50 år
 • Personer som for nyligt har været syge
 • Personer der er under overdreven stress
 • Personer der har oplevet større traumer

Hvor ofte opstår det og hvor længe varer det?

 

Varigheden for helvedesild er oftest mellem tre til fem uger. De fleste mennesker vil kun opleve helvedesild en gang, men det er muligt at få helvedesild ved flere lejligheder.

De indledende symptomer, som sker inden et udslæt, kan være præget af feber, hovedpine, træthed og en generel sløjhed og utilpas følelse. Ligesom når man begynder at blive syg. Allerede i denne periode, kan huden begynde at svie, klø og brænde i et afgrænset område – også selvom der endnu intet udslæt er.

Få dage senere kommer der typisk et rødt udslæt med blærer. Disse tørrer ud efter cirka en uge, hvorefter der dannes sårskorper. For personer med særligt nedsat immunforsvar, kan udslættet vare i længere tid.

I ganske sjældne tilfælde, kommer der aldrig et udslæt.

Symptomer på helvedesild

 

Helvedesild påvirker normalt kun et lille område på kun den ene side af kroppen, og smerte er det almindelige indledende symptom på helvedesild. Få dage senere ser du sandsynligvis et rødt udslæt, men ikke altid, da nogle mennesker har smerter uden udslæt.

Helvedesild kan også klø. Ud over smerter og kløe, kan helvedesild også medføre forbrænding, følelsesløshed, følsomhed ved berøring og / eller prikken i det berørte område. Blærer fyldt med væske er også almindelige. Folk med helvedesild kan også opleve feber, hovedpine, træthed eller lysfølsomhed.

Årsag til helvedesild

 

Helvedesild stammer fra det samme virus som giver skoldkopper hos børn, varicella zoster virus (VZV).

Man kan derfor kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper. Helvedesild er sådan groft sagt det tidligere skoldkopper virus, der genaktiveres.

Når man som barn får skoldkopper går virus ned og sætter sig i nærheden af rygmarven, hvor det ligger i flere år uden at give yderligere symptomer.

Når vi så bliver ældre, eller hvis vores immunforsvar bliver svækket, kan dette virus vandre ud langs nerven og ud til huden igen. Sker dette, vil de første symptomer opstå som tidligere beskrevet.

Behandling og forebyggelse

 

Der findes i øjeblikket ingen kur mod helvedesild. Ved lettere tilfælde kan man behandle med smertestillende midler. Du skal altid sørge for at holde udslættet rent og tørt for at undgå infektion med bakterier. Oftest bør du afdække området med et tørt, men ikke-klæbende bandage.

Ved stærke smerter, kan behandlingen bestå af morfinlignende midler.

En egentlig forebyggelse findes ikke. Af forebyggende midler findes en vaccine, som tilbydes personer over 50 år. Ellers er den bedste forebyggelse af helvedesild et godt og sundt helbred. Det handler om at holde immunforsvaret i top.

Alternativ behandling af helvedesild

 

Æterisk Geranium olie er blevet undersøgt og har vist sig at reducere smerter på grund af postherpetisk neuralgi (PHN) efter et helvedesild udbrud. Ved anvendelse af denne olie har det vist sig at lindre smertefulde fornemmelser inden for få minutter.

Andre æteriske olier med mulighed for en naturlig lindring af helvedesild omfatter:

Husk at æteriske olier ALTID skal blandes med en vegetabilsk olie så som kokosolie. Æteriske olier er meget koncentreret og må derfor IKKE bruges direkte på huden. Sørg også altid for at foretage en test af olien før du anvender den for at sikre dig, at du tåler den.

Vi er i øjeblikket ved at finde frem til om Tamanu olie også kan have en lindrende effekt på helvedesild i forbindelse med smerterne deraf.

Smitter det? – smittefare

 

Du kan ikke få helvedesild fra en anden, der har sygdommen. Men der er en lille risiko for, at en person med et udslæt af helvedesild kan udskille VZV og dermed overføre smitte med skoldkoppevirus til personer, der ikke har haft skoldkopper tidligere.

Har du helvedesild bør du derfor undgå, at være sammen med dem, der ikke har haft skoldkopper.

Billeder af helvedesild

billede af helvedesild - herpes zoster på arm
billede af helvedsild - herpes zoster - på ryg
billede af helvedesild - herpes zoster - på torso

Varighed

 

Helvedesild er ikke faretruende eller livstruende, men kan opleves som en meget smertefuld sygdom, der går over af sig selv. Sårdannelse kan forsage ar, der kan være nødvendige at behandle så tidligt som muligt.

Forløbet af helvedesild er typisk:

 • De første 1-3 dage med en sygdomslignende tilstand af ubehag
 • Efter 3-6 dage opstår der oftest et udslæt med blærer (enkelte tilfælde kan være uden udslet)
 • Smerterne kan variere fra person til person, men oftest forekommer de i samspil med udslættet

Helvedesild i ansigtet

 

Selv om helvedesild er mest almindeligt på venstre eller højre side af torsoen, er det også muligt at have helvedesild på ansigtet. Igen er det normalt omkring den ene side af ansigtet eller halsen eller endda omkring et øje.

Helvedesild og kost

 

Kosten har som altid noget at sige for dit helbred, ikke mindst i tilfælde af et udbrud af helvedesild.

Kosten hører med under en naturlig behandling af sygdommen.

Den kost du bør gå efter er rig på B-vitamin, løg og hvidløg, naturligvis rigeligt med vand samt mad der er rigt på C-vitamin og grønne grøntsager.

Fødevarer med et højt indhold af B-vitaminer – Nervesystemet er under angreb fra helvedesilden; Derfor er det vigtigt at inkludere fødevarer, der er rig på B-vitaminer, såsom græsfødt oksekød, dyrkede mejerier, æg, økologisk kylling og vildtfanget fisk.

Vand – Tilstrækkelig hydrering er nøglen til udskylning af virus fra dit system. Prøv at drikke mindst 4 glas hver 2. time.

Hvidløg og løg – Både rå hvidløg og løg indeholder allicin, som kan bidrage til at øge immunfunktionen.

Fødevarer rig på C-vitamin – Tilføj appelsin og gule frugter og grøntsager for at øge dit C-vitaminindtag, hvilket vil bidrage til at øge dit immunsystem og hurtige helbredelse.

Grønne bladgrøntsager – Disse grøntsager er rige på beta-caroten og calcium, hvilket også kan øge immunfunktionen.

Madvarer du bør undgå i forbindelse med helvedesild

 

Sukker, frugt juice, coffein, sodavand og pomfritter samt andet junkfood er ting du bør undgå.

 • Sukker – Reducerer de hvide blodlegemer, der hjælper med at bekæmpe infektion.
 • Frugtsaft – Selv om appelsinsaft indeholder noget vitamin C, er det ikke så rig på C-vitamin som friske frugter eller grøntsager.
 • Koffein – Afviger kroppen fra normal ​​hydrering, så undgå det.
 • Kulsyreindholdig vand – Disse drikkevarer fremmer et mere surt system, så prøv at begrænse dem under den akutte sygdom.
 • Friturestegt mad – Fremmer et sur miljø, så det er bedst at undgå disse fødevarer.

Helvedesild og smerter – nervesmerter

 

Det siges at smarten fra hevledesild lever op til navnet, hvorfor det bestemt ikke føles rart. Hos cirka 10 procent forsvinder smerterne ikke efter et udbrud. Dette er endda selvom huden er helet fint op igen.

Hos nogle varer smerterne ved i op til flere måneder og i særlige tilfælde flere år efter udbrudet. Disse kroniske smerter efter helvedesild kaldes i for postherpetisk neuralgi.

Postherpetisk neuralgi er smerter, der fortsætter efter opheling af sygdommen. Postherpetisk neuralgi beskrives ofte som brændende smerter. Disse kan være ledsaget af stikkende smerter eller jagende smerte.

Huden kan i dette tilfælde være ekstrem følsom. Så følsom at selv en let berøring, af eksempelvis et stykke stof, giver smerter.

Symptomerne varierer ofte fra person til person og smerterne aftager ofte med tiden og kan ophøre helt efter måneder eller år. Dog vil nogle enkelte opleve at smerterne forbliver kroniske uden bedring.

Grunden til, at disse Postherpetisk neuralgi smerter somme tider ikke forsvinder, selvom udslettet er helet, skyldes, at der er sket en varig skade på nerven.

Postherpetisk neuralgi er en nervesmerte (neurogen smerte). Når en nerve bliver beskadiget, kan der opstå ukorrekte signaler i denne og de omkringliggende nerver. Disse ukorrekte signaler opfattes af hjernen som smerter.

For smerter forbundet med postherpetisk neuralgi gælder det også, at jo ældre man er, des større er risikoen for at dette sker.

Almindelig behandling af postherpetisk neuralgi forgår ved medicin. Alternativt bruger andre tamanu olie som en salve/creme til at påføre på det berørte område, som flere har succes med at lindre andre nervesmerter (neuropati).

Findes der vaccine mod helvedesild?

 

Der er en vaccine mod helvedesild til voksne. Det sænker dine chancer for at få helvedesild og forhindrer langvarig smerte, der kan opstå efter helvedesild. Og hvis du får helvedesild, gør vaccinen det mere sandsynligt, at du får mindre smerte, og at dit udslæt vil hele hurtigere.

Vaccinen er godkendt til patienter over 50 år. Vaccinen anbefales ikke til mennesker, der har stærk nedsat immunforsvar på grund af sygdom, eller som er i behandling med immundæmpende medicin. En praktiserende læge vil kunne vurdere, om man er egnet til at få vaccinen.

Vaccinen er ikke en garanti for at du ikke får sygdommen. Studier har dog vist, at det halverer risikoen for udbrud af helvedesild.

Sår og ar forsaget af helvedesild

 

Når helvedesild går i udbrud opstår der blærer på kroppen. Når disse tørrer ind og heles, er der risiko for både pigmentforandringer, små sår og ar. Disse kan med fordel behandles holistisk med tamanu olie.

Tamanu olie har en antiinflammatorisk og antioxidant virkning og forhindrer dermed forharskning (oxidation) af cellerne i huden samtidig med at den stimulerer heling af huden og dannelse af nyt væv.

Konklussion

 

Helvedesild er meget almindeligt, og desværre er oddsene for at vi får det på et eller andet tidspunkt i vores liv en ud af fire (nogle mener i dag, at det faktisk er en ud af tre). Risikoen for helvedesild stiger med alderen, men uanset alder, kan vi alle gøre en daglig indsats for at øge vores immunsystem.

Derved beskytter vi ikke blot vores kroppe mod helvedesild, men også et stort udvalg af andre sundhedsmæssige problemer, store og små.

Helvedesildens naturlige behandling indebærer at vælge fødevarer, der øger immunforsvaret, såvel som nervesystemet sammen med hudens sundhed. En naturlig behandling af helvedesild omfatter også hvad man skal undgå eller i det mindste, spise mindre af – det er de fødevarer, som ikke kun kan gøre et udbrud værre, men som kan være årsag til at holde udbrudet aktivt i længere tid.

Æteriske olier kan være nyttige mod sygdommen, især på dets almindelige symptom på smerte. Ting som honning, havre og koldt vand er nogle af naturens svar på beroligende midler mod blærer fra helvedesild. Sidst men ikke mindst er stressreduktion nøglen, ikke kun for naturligt at behandle helvedesild, men også for at forebygge.