Hjemmelavet hårkur – 10 naturlige kur tips til håret

hårkur - kvinde med langt sort hår, lange øjenvipper og ørering - ansigt set fra siden med fyldigt blankt hår

Hjemmelavet kur til håret basseret på hårtype
– Find en naturlig hårkur til din hårtype

Hvor ofte sker det ikke, at du bruger oceaner af penge på dyre produkter til en fin hårkur, som bare ikke gør hvad de lover?

Ofte er der tale om produkter, der indeholder dårlig kemi og derfor på sigt i virkeligheden skader håret mere end det gavner.

Det er slet ikke nødvendigt, for mange af de super gode ingredienser, som de dyre produkter indeholder i mikroskopiske mængder, er nogle du nemt kan have stående i køkkenet i dette øjeblik.

Æg, honning, avocado, banan og endda øl er alle produkter, som dit hår vil kunne drage stor nytte af, hvis bare du lige ved hvordan… og det gør du lige om lidt – for her kommer 10 tips til et fantastisk lækkert, fyldigt, mere strålende og glansfyldt og levende hår.

Du kan sagtens eksperimentere med de forskellige opskrifter, for selvom de er gode til bestemte hårtyper, så er der som sådan ikke nogen af dem, der er dårlige at anvende.

For god ordens skyld starter vi alligevel med det tip alle kan bruge.

Hårkur til alle hårtyper

Det rå æg er i sandhed en naturlig mirakel-ingrediens. Æggeblommen er rig på fedt og proteiner og er utrolig fugtgivende. Æggehviden til gengæld indeholder bakterier-dræbende enzymer som fjerner uønskede olier.

Hårkur Æg

Sådan bruger du æg til håret:

Til normalt hår bruges hele ægget som balsam for håret.

Æggehviden bruges kun til fedtet hår, mens æggeblommen fugter tørt og tyndt hår.

Brug 1 dl uanset hvilken æggeblanding der er passende for dit hår og anvend det til at rengøre og fugte håret. Hvis der ikke er æg nok til at belægge håret og hovedbunden, bruges mere efter behov.

Lad det sidde og virke i en 20 minutters tid og skyl herefter med koldt vand og shampoo (for at forhindre ægget i at blive til mad i håret skal du bruge koldt vand). Hele æg og æggeblomme-behandlinger kan anvendes en gang om måneden mens æggehvide-behandlinger kun bør anvendes hver anden uge.

OBS: Vær i øvrigt opmærksom på, at det kan være meget svært at få æggehvide ud af håret.

Hårkur mod hårtab

Alle ønsker sig et fyldigt og tykt hår. I årtusinder har kokosolie været en af de mest populære hårbalsamer. Ved at forbedre sundheden af hårets rødder og hovedbunden, kan kokosolie reparere beskadiget hår.

Kokosolie Hårkur

De svampedræbende egenskaber olien indeholder kan også bidrage til at fjerne behovet for skæl shampoo. For skulderlangt hår er to spiseskeer som regel nok og fire skeer til længere hår. Lad olien sidde, eventuelt under en badehætte, i minimum en halv time og meget gerne hele natten over – i så fald har du ikke brug for balsam dagen efter, da håret bliver super blødt og silkeagtigt. Afhængig af, hvor længe du har det i håret, kan denne behandling foretages hver dag eller en gang om ugen.

Sådan bruger du kokosolie til håret:

Opvarm et lille glas med kokosolie ved at stille det i varm vand. Kokosolie virker stift, men smelter nemt når det står omringet af varmt vand (oftest er smeltepunktet 25 grader). Brug kun økologisk, koldpresset kokosolie. Damp håret til med varm vand. Tilføj en spiseske olie til hænderne og massér olien godt ud i håret og helt ned til hårets rødder med fingerspidserne.

ØKO
DKK 44,95DKK 159,00 (Inkl. moms)

Hårkur til kruset hår

Skønheds eksperter sværger til avocado – og ikke bare for at reparere beskadiget hår. Avocado olie (som er let og fugtig ligesom vores egne naturlige hud sekreter – sebum) og proteiner kan prale af at være den bedste kombination af næringsstoffer til at udglatte og nedveje uregerligt hår.

Hårkur Avocado
ØKO
DKK 99,00 (Inkl. moms)

Sådan bruger du avocado til håret:

Mos en halv avocado og massér den ind i rent, fugtet hår. Lad avocadomosen sidde i håret i 15 minutter, så den rigtig kan suge ind og nære både håret og hovedbunden før den skyldes ud med vand. Forøg eventuelt den fugtgivende effekt ved at kombinere den mosede avocado med 1 til 2 spsk af en fugtgivende ingrediens, ligesom creme fraiche, æggeblomme, honning eller mayonnaise. Behandlingen kan anvendes to gange om måneden.

Hårkur til et kemikalietræt hår

Over tid ophober der sig mange syrer fra alle de forskellige produkter du anvender i håret hver dag. Her findes der ikke noget som natron, der bare spiser sig igennem og opsuger denne form for rester af kemi. Det er næsten som det gamle trick med at ligge natron på spildt væske.

*Se også Hår med skæl og svag og fint hår.

Bagepulver Hårkur

Sådan bruger du natron til håret:

Bland 1 til 2 spsk natron med små mængder vand, indtil en tyk pasta formes. Massér denne pasta ind i fugtet hår og lad det sidde i 15 minutter. Skyl med vand, og vask derefter håret med shampoo. Behandlingen kan anvendes to gange om måneden.

Block "119598" not found

Hårkur for en kløende hovedbund

Kløe og hvide flager i hovedbunden er ikke nødvendigvis det samme som skæl. Faktisk er det ofte et tegn på en tør hovedbund. For at bekæmpe flager i hovedbunden, forårsaget af dårlig kost, stress og klimaet i blandt andre faktorer, prøv med en citronsaft og jojoba olie blandingen i dit hår. Surhedsgraden i citronsaften hjælper med at befri din hovedbund for eventuelle løse, tørre flager af hud, mens jojoba olien fugter huden på dit hoved.

Hvide Flager Hårkur

Sådan slipper du af med hvide flager i hovedbunden:

Bland 2 spsk frisk citronsaft, 2 spsk jojoba olie og 2 spsk vand, og massér blandingen ind i din fugtige hovedbund. Lad blandingen sidde i 20 minutter, skyl herefter håret med vand og vask det med shampoo. Behandlingen kan anvendes hver anden uge.

ØKO

Hårkur mod fedtet hår

Majsmel eller majsstivelse er en billig måde til at fjerne olie og fedt i håret. Det suger nemlig fedtet til sig helt naturligt og helt fri for kedelige kemikalier.

Majsstivelse Hårkur

Sådan bruger du majstivelse til håret:

Hæld 1 spsk majsmel eller majsstivelse i en tom salt eller peber kværn og drys på tørt hår og hovedbund, indtil du har brugt det hele. Efter 10 minutter, skal du bruge en pudebørste til at børste det ud med. Behandlingen kan anvende hver anden dag.

Hårkur til trist og kedeligt hår

Styling produkter, og i øvrigt også luftforurening, kan efterlade en slags film i håret, der både sluger fugt og sløver dets evne til at virke glansfuldt og strålende. Mejeriprodukter som creme fraiche og yoghurt naturel kan bidrage til at vende denne skade. Mælkesyren fjerner blidt snavs, mens mælkefedtet tilfører fugt.

Majeriprodukter Hårkur

Sådan bruger du mejeriprodukter i håret:

Massér 2½ dl creme fraiche eller yoghurt naturel i fugtigt hår og lad det sidde i 20 minutter. Skyl efter med varmt vand, efterfulgt af koldt vand, og til sidst med shampoo. Behandlingen kan anvendes hver anden uge.

Hårkur til tørt og sol-skadet hår

Uanset hvad dit tørre hår skyldes, om det så er hårdt ramt af dehydrering, for meget sol, alt for varmt vand, tørt indeklima eller måske dit trofaste fladjern, så kan naturens sødemiddel hjælpe. Honning er et naturligt fugtighedsbevarende middel, hvilket betyder, at det tiltrækker og låser fugten fast, så den ikke så nemt slipper væk igen.

Honning Hårkur

Sådan bruges honning til håret:

Massér ca 1 dl honning i rent, fugtigt hår og lad det sidde i 20 minutter. Derefter skylles der med varmt vand. Du kan også tilføje 1 til 2 spsk kæmpenatlysolie til at løsne honningen til lettere anvendelse. Til ekstremt solskadet hår, forsøg at blande honning med 1 til 2 spsk af et proteinrig ingrediens, ligesom avocado eller æggeblomme, som vil hjælpe med at genopbygge keratin protein der modvirker UV-strålernes angreb. Behandlingen kan anvendes en gang om måneden.

ØKO
DKK 139,00 (Inkl. moms)

Hårkur til hår med skæl

Skæl er en irriterende og ofte pinlig tilstand. Ikke alene får det din hovedbund til at klø, det efterlader også grimme flager på dit hår og skuldre, og kan føre til hårtab og gør dit hår kedeligt og livløst. Her er en nem og billig måde at komme skæl i håret til livs  – æblecidereddike.

Æblecidereddike Hårkur

Sådan bruger du æblecidereddike til håret mod skæl:

Bland en del æblecidereddike med en del vand. Sørg for at få fat i æblecidereddiken der er urafineret og økologisk. Overfør blandingen til en sprayflaske og sprøjt det på håret indtil flasken er tom et par timer før du skal i bad. Hvis du lider af psoriasis eller har små sår, vil det svie – her kan du skylle det værste væk med vand og ellers skal du bare sørge for at du ikke får det i øjnene. Lad det sidde en til to timer og vask det så ud med shampoo som du normal ville gøre. Er du hårdt ramt af skæl, kan du lade det sidde noget længere og eventuelt lade det sidde natten over. Æblecidereddike lugter surt og lugten kan blive siddende i håret. Behandlingen anvendes ca. fem gange eller indtil det er forsvundet (hver gang du påtænker at tage et bad). Denne behandling fjerner desuden også kemikalier fra håret og hovedbunden.

Hårkur til svagt eller fint hår

For at tilføje krop og sjæl til håret, og dermed nå ud til en usandsynlig skønhed: skal du bruge øl.

Den gæret drik indeholder generøse forsyninger af gær og øl er fremstillet af malt og humle, som indeholder proteiner, der menes at reparere hår der er beskadiget af kemiske behandlinger, sol, klor og forurening. Sukkeret i øllet menes at gøre håret skinnende ved at stramme hårstråene.

Øl Hårkur

Sådan bruger du øl til håret:

Bland 1,5 dl flad øl (åben øllen en times tid før du planlægger et bad, så den kan stå og blive flad for kulsyre) med 1 tsk lys olie (mandelolie eller kæmpentalysolie) og et rå æg. Anvend blandingen på rent, fugtigt hår og lad det sidde i 15 minutter. Skyl herefter håret med koldt vand. Du kan eventuelt tilføje den flade øl til en sprayflaske og sprøjte indholdet på tørt hår. Når væsken fordamper, sidder det resterende protein tilbage (fra hvede, malt eller humle) og fortsætter med at styrke og give struktur til håret. Behandlinger kan anvendes hver anden uge.

Bonus Hårkur #1

Hjemmelavet hårkur til genskabelse af hårets elasticitet

Genskab elasticiteten med banan, kokosolie og honning. Det lyder måske mere som ingredienserne til en tropisk smoothie, men kombinationen er faktisk en effektiv og dybdevirkende hårbalsam. Det er let at lave, vil pleje dit hår og efterlader dig med bløde, glatte og skinnende hårlokker.

banan hårkur

Bananer er rige på kalium, der styrker håret. Det minimerer brud ved at genskabe dit hårs naturlige elasticitet og lettere reparationen af beskadiget hår. Bananer fugter fugter dit hår da de indeholder naturlige olier og omkring 75% vand.

Stærk, fugtet hår er også mindre tilbøjelige til at kruse og blive sammenfiltret. Desuden er frugten pakket med vitamine A, B6, C og E, samt grundstofferne zink og jern.

Sådan bruger du banan, honning og kokosolie til håret som en god balsam:

Bananer er awesome for dit hår! Bland en banan med 1 spsk kokosolie og en teske honning. Mos det hele grundigt sammen, indtil bananen er pureret. (Det skal nærmest virke som en smoothie lignende konsistens, så du ikke ender med banan bidder i dit hår.) Derefter massere du det hele ind i dit hår og din hovedbund. Lad behandling være i håret i 30 minutter. Derefter skylles grundigt og gerne med lidt shampoo.

ØKO
DKK 44,95DKK 159,00 (Inkl. moms)

Bonus Hårkur #2

Tip for et sund hår

Selvom der findes mange gode, naturlige og effektive metoder til at forbedre hårets udseende, følelse og struktur, så sidder rødderne inde i dig – og som det er med så meget andet, så husker du nok det gamle ordsprog: du bliver hvad du spiser.

naturlig sund morgenmad

Det er ikke spor anderledes for dit hår. Hårets sundhed og styrke afhænger nemlig i mindst lige så stor en grad, af hvad du indtager. Du bør derfor spise sundt, masser af grøntsager, rigeligt med essentielle fedtsyrer og masser af vitaminer og i øvrigt huske at få rigeligt med væske (vand). Hvad den rette kur til sund kost helt præcis består af, vil vi dog overlade til nogle andre, der har mere forstand på den slags, at fortælle mere om. Men tro os – det spiller alt sammen ind på hvordan dit hår tager sig ud.

Læs her om en lækker og sund morgenmad

Hvilken hårkur synes du er den bedste?

Har du prøvet nogle af disse tips? Fortæl os hvad du gør for at få det hår du fortjener? Find flere hårtips her

10 tanker om “Hjemmelavet hårkur – 10 naturlige kur tips til håret

 1. Stine siger:

  Ja man skal pleje sit hår, fra inderst til yderst, og jeg bruge også forskellige hårkurer for at for glans i mit hår.

 2. Helena siger:

  Hej… Jeg er en pige på 13 år der simpelthen er stoppet med at vaske håret, (med shampoo, balsam o.s.v) og er gået over til kun at bruge naturlige midler. Jeg har nu gjort det i 10 uger. I starten blev det rigtig hurtigt fedtet, og jeg gik derfor ind på nettet på min søgen efter en hår kur. Jeg fandt så jer, og jeg må sige at det virker. Særligt ægget virker rigtig godt. Lige så godt som shampoo efter min mening. Håret får helt den samme luftighed som når man bruger shampoo, og jeg bruger det endda kun en gang om ugen, uden mit hår bliver fedtet. SÅ FEDT!!
  Også majsstivelsen gør mig godt tilfreds. Det virker fuldkommen ligesom en tørshampoo… Jeg vil dog sige at kuren til kruset hår med avokado var knap så god. Jeg puttede nemlig også cremefraiche i håret, og det fik mit hår til at lugte lidt af sur mælk. Så cremefraichen vil jeg nok ikke anbefale, men avokado i sig selv virkede fint.
  I hvert fald… tak for alle de gode tip til sundt og naturligt hår. Jeg nyder det og bruger aldrig shampoo igen.
  Kærlig hilsen Helena:)

 3. Chleopatra siger:

  Hej Helena,

  Tak fordi du har taget dig tid til at fortælle os din hår-historie :) Det er dejligt at høre, at du har succes med en naturlig hårpleje.
  Der kan naturligvis være forskel på cremefraiche og på hår helt generelt, men tak for tippet – det er hermed givet videre til andre interesserede, der ikke ønsker at lugte af sur mælk ;)

  Ha’ en fantastisk dejlig og skøn hår-dag!
  Kærlige hilsner
  Liezel
  CHLEOPATRA

 4. H siger:

  Jeg har nu prøvet æggekuren.. Jeg er meget imponeret. (Er helt sikker på, at resultatet var ekstra godt, da det var to æg fra egne øko høns.).
  Jeg kæmper en kamp mod skæl.. Og det har resulteret i meget hårtab. Og jeg nægtede flere kemikalier. Fandt så heldigvis jeres 10 gode råd. Da jeg havde givet mit hår en ordentlig omgang æggekuren, var der INGEN kløen eller rødmen i min hovedbund. Plus at mit hår var så glat og blødt som aldrig før. Det prøver jeg snart igen. Tak for gode tips.

 5. Chleopatra siger:

  Hej H,

  Det glæder os at høre, at du har fået succes med at komme skællen til livs. Kemikalier er heller lige os, så det bliver nok ikke bedre end egne øko æg :)

  Heldigvis er der heller ingen dårlige kemikalier i vores naturlige olier, som også er gode til håret og hovedbunden. Hvis man ikke ønsker at gå rundt med æg i hovedbunden, kan det også være en god måde at holde skællen væk på. Olierne både plejer og nærer hovedbunden og håret.

  Tak for din feedback og held og lykke med eventuelle fremtidige ægge- eller olie-hårkure.

  Ha’ en fantastisk dag!
  Liezel og Morten

 6. Stephanie Andersen siger:

  Hej med jer

  Tak for de skønne fif. Jeg har dog et spørgsmål: ved i hvad man kan gøre ved hårdt vand? En løsning til dette. Der er så meget kalk i min nye bolig og jeg synes ikke lige at jeg som studerende har råd til et 15.000 kroners blødgøringsanlæg.

  Mit hår er både farvet, stråene er tykke og hårdt (af kalk) :/

  Nogle råd?

 7. Morten Pauch siger:

  Hej Stephanie,

  Hårdt vand er ofte et problem i Danmark. Det indeholder forskellige mineraler som jern, calcium, magnesium og silicium. Disse kan have en særlig reaktion med den shampoo og andre produkter vi anvender til dagligt. Problemet med disse er, at de ofte binder sig fast på håret og skaber en overflade, som forhindrer fugt i at trænge ind i hårstråene. Så selvom det ikke er farligt for håret/kroppen, så kan det være problematisk. Ydermere, så tiltrækker det skidt og møg, hvilket kun gør det mere besværligt, at håndtere.

  En måde at komme dette til livs er ved at bruge et filter, der fjerner de fleste metalioner fra vandet. Jeg ved ærlig talt ikke om det er muligt, men måske der findes et du kan sætte på brusehovedet. Prøv at høre din lokale VVS/byggemarked/isenkræmmer.

  Selvom det alene ikke fjerner opbygningen af film på håret, vil det fortsat forfriske håret. Anvend et par dråber naturlig balsam som arganolie, jojobaolie eller mandelolie. Dette vil forsegle fugtigheden og give dig et glattere og mere blankt finish.

  Der findes også særlige shampoos til hårdt vand. Dog er disse ofte ret barske ved håret, hvorfor en fugtighedsgivende olie efterfølgende kan være nødvendig. Grundet syreindholdet i disse shampoos er det heller ikke noget du kan bruge til dagligt.

  Alternativt kan kuren med æblecidereddike være et forsøg værd.

  Håber det hjælper dig lidt på vej til et skønnere hår!

 8. Maria siger:

  Hej.
  Jeg vil rigtig gerne kaste mig ud i disse tips til hårpleje, men undre mig over noget.
  Flere steder står der: Skyl med vand, og vask derefter håret med shampoo.
  Hvilken shampoo vil I anbefale, hvis jeg gerne vil undgå kemi mm.
  Jeg vil jo meget nødig overflødigt pleje mit hår, hvis jeg så “ødelægger” det hele ved at vaske mit hår med en uhensigtmæssig shampoo.
  Håber at høre fra jer snarest.. vil virkelig gerne i gang med at få sundt hår :)

 9. Liezel & Morten siger:

  Hej Maria,

  Mange tak for dit gode spørgsmål.

  Vi anbefaler en mild shampoo til håret. Du kan eventuelt kaste dig ud i at blande din egen shampoo ved brug af 100% ren castilla sæbe (som er lavet af vegetabilske olier). Det mange gør er, at blande ekstra kokosolie i og evt. tilsætte æteriske olier efter eget valg. Det bliver dog ikke en helt billig shampoo, men ren det er den.

  Ellers må alternativet være en mild shampoo – læs evt. ingredienslisten igennem og vælg en med så få som muligt. Vær dog opmærksom på, at pH-værdien af Castilla sæbe er forholdsvis høj, så det er absolut ikke en du bør bruge hver dag, men det er jo også anbefalingen, at du netop ikke bør vaske håret for meget.

  Helt alternativ er der også dem som “vasker” deres hår i Rasul ler, som fjerner urenheder og detoxer hovedbund og håret. Det kræver dog en ekstra god udskyldning efterfølgende. Alt i alt er det et spørgsmål om temperament og hvad man har det bedst med. Håber det giver dig svar på din spørgsmål.

  Mvh. Morten

 10. Matilde siger:

  Hej jeg har puttet skyr i mit hår, da jeg ikke havde creamfraise eller yoghurt, og det fungerer vildt godt, og lugter slet ikke af sur mælk. Jeg bruger ikke shampoo, så for mig var det en stor hjælp.
  Hilsen Matilde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Fri fragt på første ordre

 *Gælder ved minimum køb for kr. 200,-

Tilmeld dig og få også 5% OFF på din første bestilling