Gravid… og så strækmærker

Du er gravid, så først og fremmest et stort tillykke med det. Men hvad nu? – Nu bliver maven snart stor og så kommer der strækmærker og så er det slut med at gå i bar mave.

Bare rolig. Tag en dyb indånding og husk så på, at der er intet du kan gøre ved det og når tiden kommer, så får du alligevel meget andet at tænke på ツ

Det hjælper måske ikke meget, men faktum er, at strækmærkerne er et mysterium, som er hormonelt betinget. Det er altså ikke alle der får dem og langt fra i samme grad, fra kvinde til kvinde.

Af de kvinder der får strækmærker, hærskes der stor tvivl om, hvorvidt de kunne have været undgået eller ej. Vi er ikke specialister i stræk mærker. Til gengæld ved vi, at der også ligger en form for psykisk tilfredshed hos mange kvinder, for blot at gøre hvad der kan gøres for at undgå dem.

Og se her kan vi være med.

Strækmærker

 

Når du bliver gravid, så siger biologien jo, at din mave bliver større og derfor automatisk bliver udsat for et større pres end normalt.

Tager du en fin ballon og puster den halvt op og så tegner et fint mønster, så har du din mave som fra før du blev gravid.

Nu puster vi så ballonen langsomt mere op og straks vil du kunne se, at det fine mønster krakeleres efterhånden som det bliver større.

Nu er det lidt ufint at sammenligne en smuk gravid mave med en sølle ballon, men du forstår sikkert hvor vi vil hen.

Det samme sker i princippet, når din mave vokser sig større og større under graviditeten.

Som oftest er det ved 6. eller 7. måned, der er størst risiko for strækmærker, da det er her huden udstrækkes mest.

Men som udgangspunkt er du bedst stillet, hvis du forebygger tidligt muligt.

strechmarksHer opstår strækmærker

Det er ikke kun gravide der får strækmærker. Faktisk kan alle få strækmærker og det er heller ikke kun på maven.

Strækmærker er hyppigst at finde på:

  • Maven eller Bughulen – særlig omkring navlen
  • Bryster
  • Hofter
  • Ballerne
  • Over- og underarme
  • Inder- og yderlår

 

Årsager til strækmærker

I denne artikel handler det primært om gravide, men andre kan sagtens drage glæde af nedenstående forebyggelse og behandling af strækmærker.

Årsagerne til strækmærker er oftest

  • Hurtig forøgning i vægt – fx ved graviditet eller bodybuilding eller hurtig fedme
  • Hurtig vægttab – fx stress eller slankekure
  • Hurtig vækst i puberteten

ADVARSEL: Æteriske olier/essentielle olier

Vi anbefaler at du som gravid holder dig langt væk fra essentielle- eller æteriske olier. Disse er ganske simpelt for skrappe. Kan du alligevel ikke holde dig fra dem, så er anbefalingen, at du som gravid maks anvender 1,25%. Det vil altså sige, at ud af 100 dråber olie, er maks 1,25 af dem fra æteriske olier.

Forebyggelse af strækmærker

Der findes ingen mirakelkure, der kan fjerne strækmærker helt, så det bedste du kan gøre er, at forebygge forekomsten af strækmærker.

Når huden spændes i sådan en grad, som den gør ved en graviditet, har den brug for fugtgivende smørelse.

Som udgangspunkt kan man sige, at har man først fået strækmærker, er det måske allerede for sent. Det bedste er derfor at forebygge frem for at afvente.

Kæmpenatlys olie

Kæmpenatlys oliens fordele kommer fra sit høje indhold af essentielle fedtsyrer, der nærer og giver en mere smidig følelse. Olien som vi sælger her hos CHLEOPATRA er udelukkende til udvortes brug. Du kan dog også købe kapsler med kæmpenatlysolie til indtagelse.

Mandelolie og jojoba olie

Mandelolie og jojoba er også begge milde og blide olier, der både fugter og beskytter huden fra at revne.

Det er også helt fint, at blande din egen blanding af egnede olier og derved opnå et miks af alle de gode egenskaber de forskellige olier besidder.

Et ekstra skud E-vitamin

E-vitamin er ren antioxidant for huden, der gør den blødere og mere smidig – spændstig om du vil. Du kan derfor med god samvittighed blande noget argan olie eller figenkaktus olie i, som begge indeholder store mængder E-vitamin.

Kost

Indtag en varieret kost – Huden holdes nemlig sund og rask ved at indtage en varieret kost med essentielle olier såsom fiskeolie og kæmpenatlysolie (til indvortes anvendelse). Også E-vitamin, jod, zink og svovl skulle være med til at holde huden sund.

Hydrering

Hold din krop hydreret med rigelige mængder væske. Læs mere om væske og mistanke om dehydrering her.

Behandling af strækmærker

Der findes som udgangspunkt intet middel der effektivt kan fjerne strækmærker helt og aldeles. Vi taler derfor mere om at udglatte og gøre dem mindre synlige, hvilket de i sig selv gør over tid.

Med tiden begynder strækmærker at blegne. Ofte er de blålige eller lilla i farve og kan med tiden blegne mere ud samtidig med at de mindskes.

Tamanu olie i kampen mod strækmærker

Strækmærker forårsages ved hurtig udstrækning af huden. Hormonerne forhindre i den forbindelse bindevævscellerne i at udvikle kollagen og elastin-fibre, som er vitale for at holde den hurtigt voksende hud spændt. Konsekvensen ved dette er, at det støttende materiale nu mangles, når huden udspændes og det resulterer således i at fibrene i bindevævet knækker.

Idet huden ikke er forberedt på ændring af dens form (når den udstrækkes) resulterer det i, at det yderste lag i huden (læderhuden) revner.

Da strækmærker hovedsageligt er forårsaget af hurtig vægtøgning og tab, kan regelmæssig brug af Tamanu olie fremme ny vækst i huden samt elasticitet i den voksende hud.

Resumé

 • Som udgangspunkt – forebyg forekomsten af strækmærker. Er de først kommet er skaden sket så at sige.
 • Brug milde koldpresset, økologiske olier eventuelt med tilføjet e-vitamin. Massér hvor strækmærker kan forekomme – nedre og øvre mave, lår og bagdel. Brug olier regelmæssigt for at forebygge strækmærker.
 • Undgå helst essentielle olier og anvend aldrig mere end 1,25%.
 • Afhælp eksisterende stræk mærker ved hjælp af Tamanu olie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.