Produktion af vegetabilske olier – til kosmetik

De fleste vegetabilske olier, der produceres til kommerciel anvendelse, så som madolie, koges forud for at blive expeller presset. Grunden til at frøene eller nødderne koges før de presses er, at varmen medvirker til at nedbryde de cellulære membraner, der indeholder olie. Dette gør presningen hurtigere og mere effektiv.

Problemet med denne metoder er dog, at ud over at man ved denne proces ødelægger den cellulære membran, vil mange af de vitaminer, mineraler og andre bestanddele olien består af, også gå til spilde. Kort sagt, så koger man ganske simpelt de gode egenskaber ud af olien.

Ud over at man koger nødder og frø for kommercielle olier, så “forfiner” (raffineret olie) man også den vegetabilske olie. Raffinering af vegetabilske olier foregår ofte ved både blegning, deodorizing (af-duftning) samt konserverende processer. Disse yderligere fremgangsmåder fjerner endnu flere af de gavnlige bestanddele fra den vegetabilske olie. Alle disse processer er udført med henblik på, at forlænge holdbarheden af den vegetabilske olie og i visse tilfælde, at fjerne eventuelle bakterier og urenheder, der kan være et problem for olier der skal indtages (spiseolier).

Månedens Produkter

Tilbud
DKK 169,00 DKK 148,72 (Inkl. moms)
Tilbud
DKK 99,00 DKK 89,10 (Inkl. moms)

Fremstilling af vegetabilske olier

 

Dampdestillation

Den mest almindelige proces for at udvinde en æterisk olie er ved destillation, en proces, der isolerer det aromatiske, flygtige element af planten med damp.

 

Koldpresset

Koldpresset er en fremgangsmåde til mekanisk ekstraktion, hvor varmen er reduceret og minimeret igennem hele udvindingen af råmaterialet.

Koldpresset betyder at ingen ekstern varme er blevet anvendt under fremstillingen af ​​olien. Selve presseprocessen kan næsten ikke undgå at få temperaturen på olien til at stige, så vi taler her om, at ingen yderligere ekstern opvarmning påvirker olien. Temperaturen overvåges under processen, og afhængigt af landet hvor den produceres, vil den ikke få lov til at stige over visse niveauer – typisk ligger grænsen på ca. 44 grader.

Koldpresning bruges – for æteriske olier – primært til citrus frugter som appelsin og citron, hvor den æteriske olie opnås i bittesmå lommer i skrællen eller skorpen. Olier udvundet ved koldpresning er den mest flygtige af æteriske olier og kan fordampe hurtigt, når de udsættes for luft.

For rene vegetabilske olier er koldpresning den bedste metode. Koldpresset olier bibeholder nemlig langt de fleste gode egenskaber, som olien indeholder.

Denne metode hjælper olien med at bevare sin oprindelige tilstand, kvalitet og dybde. Temperaturer er strengt kontrolleret for at sikre, at det ikke overstiger 25-30 grader celcius, der dog afhænger af landet hvor den produceres – typisk ligger grænsen på ca. 44 grader.

Selvom det ikke nødvendigvis er en praktisk metode til udvinding for alle vegetabilske olier på markedet, betragtes det som den bedste udvindings metode i forhold til at bibeholde oliens styrke og indhold.

 

Solventekstraktion

Planter som er for sarte til at blive behandlet med varme eller tryk, er dyppet i en form for opløsningsmiddel, der udtrækker de flygtige elementer. Opløsningsmidlet afdampes derefter ved høje temperaturer, så kun de mest duftende bestanddele efterlades. Denne proces producerer hvad der kaldes en “absolut”.

 

CO2 ekstraktion

CO2 ekstraktion metoden giver et større antal af aromatiske forbindelser end nogen anden destillation proces. Under visse betingelser ved en lav temperatur. Kuldioxid eller CO2 bliver presset til at blive til en væske. Denne væske fungerer som et opløsningsmiddel og anvendes til at udvinde olie fra planter. Efter ekstraktion er afsluttet, bliver ekstraktionsbeholderen bragt tilbage til normal temperatur og CO2 omdannes hurtigt til gas, som efterlader en olie af høj kvalitet, der er fri for opløsningsmidler.

 

Expellerpresset

Expellerpresset – også kaldet olie presning – er en mekanisk metode til at udvinde olie fra råmaterialer. Råmaterialerne presses under højt tryk i et enkelt trin. Det bruges til udvinding af spiseolier – typiske råvarer er nødder, frø og alger, der leveres til pressen kontinuerligt. Når råmaterialet presses, får friktion den til at varme op og i tilfælde af hårdere nødder (der kræver højere tryk), kan materialet overskride temperaturer på 49° C.

 

 

Efter selve ekstraktionen, er der et yderligere skridt i processen

 

Fuldt Raffineret olie

En fuldt forarbejdet olie, hvor den har været udsat for alle former for forfining herunder en flash i temperaturer så højt som 450 grader og helt ned til (minus) -30 grader.

Deodoriceringssystem, som fjerner den tunge og ofte foruroligende lugt i olie, og endeligt blegning, hvor naturlige ler og andre medier bruges til at ændre eller fjerne farve og duft fra olien. Dette giver en økonomisk billig olie til kosmetik og kropsplejeprodukter, men det er ikke den sundeste og de fleste gode egenskaber vil også være gået tabt. For nogle olier kan dette være den foretrukne løsning i forhold til at være anvendelige.

 

Uraffineret olie

En proces af mekanisk ekstraktion og skærm filtrering, hvor ingen yderligere raffinerings proces har fundet sted. Dette sikrer den fineste kvalitet og gør olien til den mest udsøgte for både fødevarer og kosmetisk forberedelse.

Den uraffinerede proces hjælper olien med at bevare en rig, stærk smag og farve, der er tro mod sin naturlige tilstand. Uraffinerede olier er altid mørkere i farven og rigere i duft.

 

Olier fra CHLEOPATRA

De fleste produkter som anvendes i Chleopatra’s produkter er koldpresset og uraffineret olier. Der kan være enkelte olier, som kræver expellerpresning. Vi sørger altid for at fremstilling af vegetabilske olier er foretaget på den bedste mulige måde for vore olier.

Du kan se hvilken ekstraktions metode, der er anvendt under detaljer for det enkelte produkt under den specifikke produktside.

 

bog cover - chleopatra magasinet #1
Læs dette nummer af
Chleopatra Magasinet
på din måde

Download dette nummer af Magasinet som PDF og læs det på din mobil, tablet eller computer, når det passer dig.

• Denne artikel tilhører udgivelse #1 •

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pin It on Pinterest

Share This