Forskellen på olier – Er der forskel på olie?

Jovist, der er skam forskel på olie. Der er både forskel på olien i forhold til dens farve, konsistens, aroma, absorberingsevne og egenskaber samt meget mere. Det kan derfor være lidt af en jungle. Men vi hjælper dig med at tyde de vigtige forskelle her i denne artikel om forskellen på olier.

Olie er ikke bare olie. Langt fra faktisk. For selv to olier, der tilsyneladende ser ens ud, kan indholdet af vitaminer og mineraler og alle oliens mange gode egenskaber være vidt forskellig. Det er derfor vi gør et stort nummer ud af, at beskrive vores olier med så meget information som muligt.

Men der er også begrænsninger for, hvor meget information vi kan levere på hvert enkelt produkt. Så i denne artikel gennemgår vi nogle af de mere almindelige forskelle på olier, som kan være interessante, når du skal vælge en god olie til kroppen, huden eller håret. Læs videre og bliv klogere på emnet om forskellen på olier

Gå ikke glip af disse tilbud

Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Top til tå – Wadjet

Fra DKK 442,75
Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Fransk Ler Pakke

DKK 177,00 DKK 154,89
Tilbud
-10%
DKK 377,00 DKK 339,30
Tilbud
-12.5%
DKK 684,00 DKK 598,53
Tilbud
-15%
DKK 61,00 DKK 51,85
Tilbud
-15%
DKK 497,00 DKK 422,45
Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Til kvinden – Bes

DKK 357,00 DKK 312,39
Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Til Manden – Amun

DKK 457,00 DKK 399,89
Tilbud
-20%
DKK 1.168,00 DKK 934,40

Hvorfor forskellen på olier kan være af betydning

De fleste vælger naturligvis olier ud fra egenskaber. Det vil altså sige, at hvis du er på udkig efter en olie, der er god til at bekæmpe akne, så er det dit udgangspunkt. Men alt efter hvilken hudtype du har, kan der være forskel på, hvilke der er mest velegnet – og ikke bare efter egenskaber. Så forskellen på olier, kan have en stor betydning for dit valg

Det kan eksempelvis være, at to olier er rigtig gode til formålet, men den ene har en langsom absorberingsevne og den anden har en hurtig evne til at suge ind i huden. Her vil det være en fordel, at vælge ud fra din hudtype, så du undgår at gå med en fedtet hud på grund af olien. Den skal gerne absorberes ind i huden relativt hurtigt.

Der kan være flere årsager til at vælge én olie, frem for en anden og det vil du uden tvivl blive klar over, når vi gennemgår nogle af de forskelle, der er på olier.

Forskellen på olier

Lad os straks komme i gang – Herunder finder du nogle af de finesser, der differentierer fra olie til olie.

► Oliens Farve

Olier får oftest deres farve fra det de er udvundet fra. En hampefrøolie bliver for eksempel grøn på grund af det naturlige indhold af klorofyl, som findes i frøene, hvorfra olien udvindes. Andre olier bærer præg af de nødder, kerner eller bær, som de udvindes fra.

Som udgangspunkt ligger der ikke nogle egenskaber gemt bag selve farven af olien, men det kan stadig være grund nok til at overveje, hvornår du eksempelvis skal bruge olien – eller i hvilke forhold.

Eksempelvis er tamanu olien meget grøn og havtorn olien meget orange. Så meget, at farven kan misfarve håndklæder, sengetøj og andre tekstiler eller møbler for den sags skyld, hvis man ikke passer på.

forskel på olier - forskellige olier, farve, aroma, konsistens

Mens tamanu olien farve relativt hurtigt forsvinder ind i huden, så ligger havtorn oliens kraftige orange farve i noget længere tid på overfladen af huden. Dette giver dels huden en anden kulør og dels, kan det misfarve dit sengetøj, hvis du anvender det kort før sengetid.

Hvis du ønsker disse fantastiske oliers egenskaber, men helst vil undgå misfarvning, kan du eventuelt blande dem med en anden olie uden så meget kulør.

► Oliens konsistens – Sammenhæng / Tykkelse

Olier varierer fra tunge, tykke olier til lette og lyse olier. For eksempel er en olie som abrikoskerneolie både lys og forholdsvis tynd i konsistensen, mens avocadoolie og hvedekim er tungere og har en tykkere konsistens.

Ricinusolie og hvedekim olie er samtidig kendte for at have en klistrende/klæbrig konsistens, ud over at være tyk. Når du anvender din olie mod akne-præget hud eller en fedtet hud, er det bedst at bruge olie med en lys og tyndere konsistens såsom mandelolie eller abrikoskerneolie.

Visse olier kan også virke lettere grumset. Dette er ikke nødvendigvis et tegn på harskning, men kan somme tider skyldes, at olien har en masse bundfald. Det kan også opstå på grund af temperaturskift.

► Oliens aroma – Duft

Der er stor forskel på de forskellige olier og deres aroma. Der kan endda være forskel fra batch til batch og fra produktion til produktion. Igen er dufte og lugte meget udefinerbare. Hvor nogle synes en duft er behagelig og nøddeagtig, vil andre synes det lugter af ged eller kemikalier. Vi kan dog forsikre dig om, at vores olier er helt ren og naturlige og besidder kun de aromaer, som naturen har tiltænkt dem.

Nogle vegetabilske olier har en overvældende aroma såsom tamanu og granatæbleolie. Undgå disse i blandinger til egne hjemmelavede produkter, hvor du ønsker en neutral duft.

Sommetider vælger mange af vores kunder, at blande æteriske olier sammen med deres hjemmelavet kropsolie, for at give den en helt speciel duft.

De mest neutrale olier, hvad angår aroma må være: jojobaolie, abrikoskerneolie og til dels macadamia olie og argan olie (men de to sidstnævnte har en noget kraftigere nødde-aroma).

Fordi vores olier er ubehandlede, uraffineret og oftest koldpresset, vil de bevare deres naturlige aroma. Det sker, at nogle af vores kunder synes de lugter harske, hvilket indtil videre ikke har været tilfældet. Det kan dog ske, hvis hætten eller låget på flasken ikke tillukkes tæt nok. Olier kan naturligvis også blive harske, men her er der oftest andre ting man kan være opmærksomme på.

► Oliens absorberingsevne – Absorptionsniveau

Forskellige olier har forskellige absorptionsværdier. Det betyder, at nogle olier absorberes hurtigere ind i huden, mens andre trænger så langsomt ind, at du måske kun ønsker at anvende en enkelt dråbe til hele ansigtet.

Blandt de hurtigt absorberende olier kan nævnes hybenkerneolie, hampefrøolie og baobab olie. Disse olier kaldes også for tørrende olier. Typisk er langsomt absorberende olier ikke så gode til fedtet hud og akne-præget hud. Hvor de tørrende olier ikke er gode til personer med ekstrem tør hud.

Hvis din hud er tør, skællet og udtørret, bør du bruge langsomt absorberende olier, såsom hjulkroneolie, avocadoolie, kæmpenatlysolie m.fl. umiddelbart efter vask af dit ansigt til at forsegle fugten og øjeblikkeligt fjerne tørheden.

Til normal hud, bruges vegetabilske olier med medium absorptionsniveau såsom jojobaolie, kokosolie, macadamia olie m.fl.

Lær mere om oliernes absorberingsevne her.

► Oliens smeltepunkt – evnen til at være flydende

Dette er i forhold til faste olier som eksempelvis kokosolie, sheasmør og kakaosmør m.fl. Nogle olier / smør smelter hurtigere end andre, for eksempel hvis du har placeret en fingerspids af kokosolie, sheasmør og kakaosmør på din arm, vil du bemærke, at kokosolie vil være den første til at smelte, efterfulgt af sheasmør og endeligt kakaosmørret.

Smeltepunktet kan derfor påvirke dine DIY hjemmelavet kosmetik produkter idet, at din lotion/creme ikke smelter helt. Oftest vil opskrifter med kokosolie være smeltet fint i sommermånederne, men måske knapt så meget om vinteren. Sheasmør og kakaosmør er lidt sværere at arbejde med, hvis det skal være en smeltet base.

► Oliens comedogen værdi – Tilstopper olien dine porer?

Comedogen værdien af en olie henviser blot til en skala fra 0-5. Dette viser pore-tilstopnings potentialet ved en olie, hvor 0 er ikke-komedogen (non-comedogenic) og 5 er meget comedogen.

Vi anbefaler, at du kun benytter og stoler på denne værdi ved ekstremerne 0 og 5. Læs mere om hvorfor og hvad comedogener/komedoner er her.

Hvis du selv blander råvarer til produkter mod akne, fedtet hud eller akne-præget hud, er det bedst at bruge olie med en comedogen værdi på 0 som for eksempel hampefrøolie, sheasmør, tidselolie, argan olie, figenkaktusolie og solsikkeolie. Olier med en comedogen værdi på 1 kan også bruges uden problemer.

Til normal hud, bør du holde dig til en værdi på 0-2 for at undgå tilstopning af porerne.

Kender du forskellen på olier og kender du din olie? Har du oplevet noget særligt bemærkelsesværdigt ved de olier du bruger. Fortæl os om det i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.