Har du nogensinde tænkt, hvad er æterisk olie? Eller er vegetabilsk olie det samme som æterisk olie og omvendt? Med andre ord, du undrer dig over forskellen på vegetabilske og æteriske olier.

Lad os først slå fast, at vegetabilske olier og æteriske olier slet ikke er det samme.

Inden for aromaterapi forvækles disse to typer olier somme tider med hinanden.

Begge typer olier er naturlige olier, og begge besidder terapeutiske egenskaber, og begge stammer de fra forskellige dele af forskellige planter, men de er sammensat på forskellige måder.

Der er mange forskellige vegetabilske olier og æteriske olier, der bruges i aromaterapi, så det er vigtigt først at forstå de grundlæggende forskelle og ligheder mellem de to typer olier, før du vælger en olie til dit brug.

Så hvad er forskellen på vegetailske og æteriske olier? Og hvad der gør dem forskellige? – Læs med her og få svaret!

Gratis download bonus

Vil du vide hvordan du kommer godt i gang med rene olier til huden og håret?

Vi har sammensat en komplet PDF med 30+ sider om, hvordan du får mest muligt ud af dine rene olier til huden og håret. Alt fra fremstilling, til opbevaring og til anvendelse.

Download din guide til en holistisk behandling af hudproblemer →

Indholdsfortegnelse

 

Vegetabilske olier

Æteriske olier

Vegetabilske og æteriske olier

Eksempler på vegetabilske olier

Eksempler på æteriske olier

Anvendelse af vegetabilske olier

Anvendelse af æteriske olier

Konklussion

Forskellen på vegetabilske og æteriske olier
– Vegetabilske olier

 

Vegetabilske olier, også kendt som basisolier, faste olier, fede olier eller bærende olier, er helt forskellige fra æteriske olier, selvom de ofte forveksles med dem, fordi de nogle gange kommer fra de samme planter.

Vegetabilske olier ekstraheres fra en lang række planter. Den del af planten, der udvindes for olie afhænger af plantens art.

Nogle planter opbevarer olien i deres blade eller blomster, mens andre gemmer olien i deres frø eller nødder, bær eller frugter.

Uanset hvilken måde olierne ekstraheres fra planten, er de bedste vegetabilske olier til aromaterapi i praksis koldpresset.

Planter, der udsættes for et højt varmeniveau i udvindingsprocessen mister nogle af plantens terapeutiske egenskaber.

Vegetabilske olier kaldes faste olier, fordi de ikke er flygtige og ikke fordamper som æteriske olier. De er heller ikke opløselige i alkohol.

Vegetabilske olier er fedtstoffer og federe olier end æteriske olier, og de fordamper ikke som æteriske olier gør. De er heller ikke så duftende som æteriske olier.

Oliens funktion i frø er at beskytte frøet, mens det stadig er en del af planten. Når det udvindes, frembringes fedtsyrer, voks, opløselige vitaminer og flere næringsstoffer ind i den anvendelige olie.

Til forskel fra æteriske olier bliver vegetabilske olier svage og harske, hvis de ikke presses eller opbevares ordentligt. Korrekt opbevaring omfatter at olien holdes i en UV-beskyttende glasflaske, ved kølig eller stuetemperatur og væk fra direkte sollys.
 
Det er også vigtigt at bemærke, at vegetabilske olier, der anvendes til madlavning, er forskellige fra koldpressede olier til kosmetisk anvendelse. Madlavningsolier er ofte blevet raffineret eller forarbejdet.

Vegetabilske olier kan som udgangpunkt altid avendes direkte på huden.

forskellen på vegetabilske og æteriske olier

Forskellen på vegetabilske og æteriske olier
– Æteriske olier

 

Æteriske olier ekstraheres også fra planter, men er en anden type “olie”.

På trods af deres navn er æteriske olier typisk ikke-olieholdige, i modsætning til vegetabilske olier.

Æteriske olier er faktisk mindre olieagtige end navnet vil have dig til at tro. De er faktisk ikke engang ægte olier, men de blev kaldt sådan, da de først blev opdaget (for tusinder af år siden), fordi de ligesom olier, ikke kan blandes med vand.

Æteriske olier er oftest dampdestilleret eller koldpresset fra en plante.

Æteriske olier udvindes fra forskellige plantedele, herunder blomster, træer, græs, blade og rødder. De kan udvindes fra blade, bær, harpiks, kogler, ved, nåle, rhizomer, frugter og skal samt andre dele af planten.

De er flygtige og fordamper ved eller over stuetemperatur. Varme udsender typisk plantens duft i sommertiden, og det er faktisk duften af den æteriske olie af en plante.

Æteriske olier opløses normalt i alkohol.

Ikke alle planter producerer æteriske olier.

Plante flygtige stoffer er naturligt flygtige forbindelser forekommende kemikalier i planter. De kan have antibakterielle eller antifungale egenskaber, de kan have en stærk duft, de kan være antispasmodiske og så videre.
 
Generelt forstås de som en del af en plantes overlevelsesmekanisme. For eksempel kan deres stærke aroma signalere til bestøvere, at de har pollen klar til at blive høstet, eller de kan advare rovdyr for at holde sig væk.
 
De er ikke så fedtede at røre ved, og de går ikke i stykker som vegetabilske olier kan, fordi de ikke indeholder noget fedt. Skønt de ikke bliver harske, kan de stadig oxidere og miste styrke og aroma over tid.
 
Æteriske olier fordamper ved eller over stuetemperatur, opløses i alkohol og fedt, og anvendes typisk i aromaterapi gennem diffusion eller topisk anvendelse.
 
Når de anvendes korrekt og fortyndes ordentligt, kan æteriske olier give din krop en bred vifte af sundhedsmæssige fordele.
 
Brug af æteriske olier lokalt eller gennem diffusion er helt sikkert. Ved topisk anvendelse er det dog vigtigt at fortynde olien eller blande den med en basisolie og være sikker på ikke at bruge for meget.
 
Grunden til at du skal være forsigtig, når du anvender æterisk olie topisk er, at æteriske olier er ekstremt koncentreret og meget kraftfulde. Direkte påføring kan forårsage hudirritation og kan endda forbrænde din hud eller fremkalde allergi
 
Det er vigtigt at bemærke, at uanset mærket af æterisk olie, er alle 100% rene æteriske olier en ekstremt koncentreret kombination af flere kemiske bestanddele. Mens disse kemiske bestanddele kan gøre store ting for at hjælpe os med alle mulige problemer, kan de også have negative virkninger, hvis de ikke bruges med den rette sikkerhed og forsigtighed i tankerne.

Æteriske olier må aldrig anvendes direkte på huden, men skal i stedet fortyndes med vegetabilsk olie.

Den største forskel mellem Vegetabilske olier og æteriske olier er deres særdeles forskelligartede sammensætning.

Vegetabilske og æteriske olier

 

Den kemiske sammensætning af både vegetabilske olier og æteriske olier er kompleks, og den præcise kemiske sammensætning af hver olie afhænger af de plantearter, hvorfra den er blevet ekstraheret fra.

Vegetabilske olier og æteriske olier er forskellige. At forstå forskellen mellem de to typer olier vil hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger om valget af den rigtige type olie / kombination af olier til dine særlige behov.

Eksempler på vegetabilske olier

 

Almindelig kendte vegetabilske olier omfatter solsikkeolie (Helianthus annuus), sød mandelolie (Prunis dulcis) og abrikoskerneolie (Prunus armeniaca).

Flere eksotiske vegetabilske olier omfatter avocado (Persea gratissima) og oliven (Olea europaea) samt tamanuolie (Calophyllum inophyllum)

Vegetabilske olier varierer i konsistens og viskositet.

Tilbud i webshoppen netop nu

Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Til Manden – Amun

DKK 457,00 DKK 399,89
Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Fransk Ler Pakke

DKK 177,00 DKK 154,89
Tilbud
-15%
DKK 61,00 DKK 51,85
Tilbud
-20%
DKK 1.168,00 DKK 934,40
Tilbud
-12.5%
Fra DKK 442,75
Tilbud
-12.5%

Tilbudspakker

Til kvinden – Bes

DKK 357,00 DKK 312,39
-20%
DKK 49,00 DKK 39,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-15%
DKK 497,00 DKK 422,45
-13%

Vegetabilske olier

Havtorn olie 30ml

DKK 159,00 DKK 139,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-10%
Tilbud
-12.5%
Se alle tilbud her

Eksempler på æteriske olier

 

Æteriske olier falder ind i to hovedkategorier. Dampdestillerede æteriske olier, som omfatter lavendel (Lavandula angustifolia), tetræolie, (Melaleuca alternifolia) og ylang ylang (Cananga odorata).

Koldpresset æteriske olier er citrusolier såsom sød appelsin (Citrus sinensis) og citron (Citrus limon).

Æteriske olier er bund, mellem eller topnote olier, afhængigt af hvor hurtigt de fordamper.

En anden forskel mellem æteriske olier og vegetabilske olier – vegetabilske olier er helt sikre at anvende direkte på huden. Dette er ofte, hvad du vil blande en æterisk olie med for at gøre dem sikre.

Anvendelse af vegetabilske olier
– Forskellen på vegetabilske og æteriske olier

 
Vegetabilske olier virker som basisolie (bærende olie) i aromaterapi. De bruges typisk i aromaterapi massage, men bruges også til at lave aromaterapi lotions og cremer.
 
Vegetabilske olier kaldes basisolier i aromaterapi, fordi de “bærer” de æteriske olier til kroppen.
 
Du kan bruge vegetabilske olier alene til aromaterapi massage eller med større terapeutisk effekt kombineret med æteriske olier.
 
Forveksl ikke vegetabilske olier, der anvendes i aromaterapi med vegetabilske olier, der anvendes til madlavning; Vegetabilske olier, der anvendes til madlavning, er normalt blevet raffineret eller forarbejdet og har ikke de samme terapeutiske egenskaber som koldpresset vegetabilske olier.

Anvendelse af æteriske olier
– Forskellen på vegetabilske og æteriske olier

 
Æteriske olier bruges til en række sundhedsmæssige problemer indenfor aromaterapi praksis. De bruges i aromaterapi massage, kombineret med vegetabilske olier, eller i aromaterapi hudpleje lotions og cremer.
 
Du kan også tilføje æteriske olier til aromaterapi diffuserer og duftlys med stearinlys.
 
Forvæksl ikke æteriske olier med duftolier; duftolier er syntetiske stoffer uden terapeutiske egenskaber i modsætning til æteriske olier, der har en række terapeutiske fordele for dit helbred.

Gratis download bonus

Vil du vide hvordan du kommer godt i gang med rene olier til huden og håret?

Vi har sammensat en komplet PDF med 30+ sider om, hvordan du får mest muligt ud af dine rene olier til huden og håret. Alt fra fremstilling, til opbevaring og til anvendelse.

Download din guide til en holistisk behandling af hudproblemer →

Konklussion

 

Der er stor forskel på vegetabilske og æteriske olier. Vegetabilske er oftest milde olier, der er sikre at anvende på direkte huden og det er de færeste der har allergi over for disse. Vegetabilske olier fordamper ikke med tiden, men kan blive harske.

Omvendt er æteriske olier oftest kraftige – flygtige – olier, der ikke må anvendes direkte på huden, men i stedet skal fortyndes med eksempelvis en vegetabilsk olie. Desuden er der risiko for udvikling af allergi over for æteriske olier. Denne type olie fordamper med tiden.

Desuden anvendes vegetabilske olier mest til hudpleje, hvor æteriske olier fremstår som en slags tilbehør for at yde ekstra egenskaber i form af dufte eller behandlingsevber. Æteriske olier anvendes inden for aromaterapi ofte i forbindelse med fordampning.

Vi håber du med denne artikel forstår forskellen på vegetabilske og æteriske olier noget bedre.

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Brug for en lækker ansigtsolie?

Vi anbefaler

Figenkaktus frø olie

pas på miljøet - hånd med plante (nyt spire)

Download ALLE Resourcer Vi Har Lavet (Helt Gratis)

Når du tilmelder dig, tilslutter du dig også vores nyhedsbrev, hvor du får nyttige tips, downloads og nyheder.

Her er et preview af hvad du får...

Fri fragt på første ordre

 *Gælder ved minimum køb for kr. 200,-

Tilmeld dig og få også 5% OFF på din første bestilling