Find din hudtype og den rette olie som din hudpleje

find din hudtype - kvinde med ren hud og hovedtelefoner - ude at løbe mens hun hører musik

Hvem vil ikke gerne opleve en helt fantastisk hud fri for udbrud og et kedeligt tørt udseende? Omtrent alle tror vi. Ligeledes vil du sikkert gerne opleve en olie, der ikke gør din i forvejen fedtede hud mere fedtet eller en tør hud mere tør. Vi siger – Find din hudtype!

Det er her at din hudtype spiller en stor rolle. Særligt, når det gælder om, at finde den rette hudpleje til netop din hud.

Denne guide lærer dig om hudtyper ano 2020 og hjælper dig med at finde din hudtype samt matchende produkter.

[lepopup slug='optin-guides-tips']

Olier til Hudtype

Hvad er en hudtype?

 

Alt efter hvem du spørger, så kan din forvirring blive større, når det handler om, at finde din hudtype. Har du en fedtet hudtype eller en kombineret hudtype? Nogle tror endda, at hudtypen bestemmes ud fra hudfarve, om du har sart hud eller har fregner.

Hudtype er simpelt

 

Det behøver slet ikke være så kringlet. Din hudtype bestemmes bedst ud fra din huds fugtighedsniveau. Det handler derfor IKKE om du har fregner, er plaget af akne eller, hvilket land du stammer fra.

Det er vigtigt at kende sin hudtype, da man derved langt nemmere, kan finde en god og matchende hudpleje. På den måde undgår du at tilføje langt mere fugtighed, end din hud kan absorbere. Det bringer nemlig huden i fare for at blokere porerne, danne bumser og andre udbrud.

I sidste ende handler hudpleje om, at ramme en ”normal” hud. Når du kender din hudtype, kan du nemt give din hud den rette fugtighed for at undgå en tør og kedelig hud. Eller du kan give den rette fugtighed til en fedtet hud og derved opnå en mere ”normal” hud.

Hvilken hudtype er du?

 

Det ville være rart, hvis din hudtype var lige så nem at finde frem til, som din blodtype. Sådan hænger det bare ikke sammen.

For din hud er noget mere kompliceret og kan nemt ændre sig med tiden, efterhånden som du bliver ældre eller, når dine omstændigheder ændre sig.

Din alder og det miljø du befinder dig i, kan hurtigt ændre din hudtype. Derfor er det op til dig, at holde øje med din hud og måske ændre adfærd derefter. Særligt når det kommer til hudpleje, kan det betale sig, at lytte til kroppen og give den det, den har brug for.

Din hudtype kan sagtens ændre sig

 

Din hud forbliver ikke nødvendigvis den samme hele året rundt.

Derfor kan du sagtens opleve, at din hud er tør om vinteren, men måske mere fedtet om sommeren. Din hudtype kan også ændre sig alt efter din diet eller livsstil. Desuden kan den ændre sig med alderen eller endda afhængig af, hvilken hudpleje du ellers anvender.

Så ud over, at det er din opgave, at holde øje med din egen hud og hudtype. Så bør du også holde øje med, hvordan den reagerer over for din omverden og den situation du befinder dig i. Endvidere skal du altså heller ikke blive forbavset over, at din hudtype pludseligt, kan ændre sig.

Find din hudtype – på mindre end to timer

 

Din hudpleje rutine og de produkter du bør bruge afhænger af, at du kende din hudtype. Men det er ikke altid nemt at regne ud.

 

Indtil nu

Faktisk har det aldrig været nemmere. Alt du behøver, er lidt lunkent vand, et håndklæde, et spejl og to timer.

 1. Start med at vaske dit ansigt i lunkent vand. Dub det tørt med et håndklæde og undgå at bruge nogen former for hudpleje efterfølgende.
 2. Vent derefter et par timer og stil dig så foran et spejl. Vurder nu din hudtype.
 3. Spørg dig selv om din hud ser normal, fedtet eller tør ud.
 4. Vælg den hudtype din hud ligner mest:

Normal til tør hudtype | Normal til fedtet hudtype | Kombineret hudtype*

*kombineret hudtype er når du har tørre pletter på en ellers fedtet hud. Ved en kombineret hudtype, bør du anvende olier velegnet til tør hud på de tørre pletter og olier velegnet til fedtet hud på de mere fedtede områder.

Din hud sladrer – Brug den rette hudpleje til din hudtype

 

Du bør altid holde øje med din hud og hvordan den reagerer. Dette gælder både over for den hudpleje du anvender til dagligt, men også alt efter, hvornår på året det er du anvender den.

Årstiden kan nemlig ændre din huds behov. Mange oplever eksempelvis en mere tør hud om efteråret og vinteren, hvor flere oplever en fedtet hud om foråret og sommeren.

Men din hud fortæller dig mere end det, hvis du er klar til at lytte efter.

Får du udbrud, akne eller andre udslet? Bliver din hud mere fedtet eller usoigneret, så er det alle gode tegn på, at din hud fortæller dig, at der er noget den ikke bryder sig om.

Når du skifter hudpleje, bør du dog lige give det en chance, da en ren detox af huden (som for eksempel at gå fra alskens kedelige kemikalier til naturlig hudpleje) godt kan komme til udtryk i akne udbrud og mere fedtet hud lige i begyndelsen.

Fortsætter det, bør du dog lytte til din hud og vælge noget andet.

Hudtype

Fedtet hud eller tør hud – uren hud, sart hud og moden hud er ikke hudtyper

 

Hvad så med uren hud, sart hud og moden hud spørger du måske? For du har helt ret. Mange steder vises disse hudtyper på lige vilkår med fedtet, tør og kombineret hudtype. Så hvorfor er de ikke med på vores liste ano 2020?

 

Ganske simpelt

Kan du have tør og fedtet hud samtidig? Ja, det kan du. Det er hvad vi kalder for en kombineret hudtype.

Kan du have fedtet hud og samtidig have en sart eller uren hud? Ja, det kan du også, men der er ingen hudtype, der hedder fedtet sart hud. Der er heller ingen hudtype, der hedder tør uren hud.

Sart, moden og uren hud er mere et hudproblem eller en situation, man skal tage med i sine overvejelser, når man søger ingredienserne igennem på ens hudpleje.

 • En moden hud, kan have mere brug for E-vitamin for at mindske rynker og fine linjer.
 • En uren hud kan have brug for noget anti-bakterielt.
 • En sart hud, kan have brug for den mildeste from for hudpleje.

Men det har for så vidt ikke mere med din hudtype at gøre, end din akne, din psoriasis eller andre hudproblemer har.

Derfor er din hudtype supernem at finde og kun delt op i forhold til din huds fugtighedsniveau.

Hydtyper

 

Kendskab til din hudtype er en absolut nødvendighed for, at du kan foretage dig de rigtige beslutninger om, hvilken hudpleje eller behandling, der er egnet til netop din huds behov.

Når vi taler om hudtyper er det vigtigt, at vide i hvilken sammenhæng der er tale om. Herunder omhandler hudtype nemlig to elementer. Hudtype i forbindelse med risikoen for skoldning ved udsættelse for solens UV-stråler.

Den anden del handler om hudtyper i forbindelse med hudpleje, når du til dagligt har brug for at fugte, nære og pleje din hud.

Hudtyper i solen

 

Som udgangspunkt kan man sige at, des lysere din hud er, des mere sårbar vil den også være over for solens farlige UV-stråler.

Hudtyper opdeles i seks forskellige, når det drejer sig om eksponering for solen. Herunder finder du en oversigt af de seks forskellige hudtyper samt, hvilke kendetegn disse har.

HudtyperUeksponeret hudfarveBliver solskoldetBliver brunTypisk øjenfarveTypisk hårfarveFregner
1HvidAltidAldrigBlåRødJa
2Lys/blegOfteOfteBlågrønBlond
3Lys/beigeSjældentNæsten altidGrå/brunBrunNej
4Lys brunAldrigAltidBrunSortNej
5Mørk brunAldrigAltidBrunSortNej
6SortAldrigAltidBrunSortNej
 • Type 1 og 2 er typiske skandinaviske og keltiske hudtyper.
 • Type 3 er typisk for østasiatiske folk (Korea, Japan).
 • Type 4 er typisk for folk omkring Middelhavet og Sydamerika.
 • Type 5 og 6 er typisk for folk i Afrika og Caraibien.

Listen og type-beskrivelserne er lånt fra DMI.

Læs mere om olier og brugen af disse i samspil med solen – og ja, solen skinner også i vintertiden.

Hudtyper i forbindelse med hudpleje

 

Helbreddet og skønheden af din hud, afhænger langt hen af vejen af, hvad du spiser og hvordan du plejer din krop. Vi har tidligere hørt en udtalelse om, at kvinder i en alder af 30 og derover, har en hud som de har fortjent.

Og det kan der i princippet være noget om – og ikke kun for kvinder, men i det hele taget. Man bliver hvad man spiser, som du jo nok husker fra folkeskolen.

Desværre er verden heller ikke kun sort/hvid, så der vil altid være undtagelser. Der findes personer med forskellige hudirritationer og hudlidelser, som af den grund må tænke anderledes over, hvilke ingredienser de anvender direkte på deres krop.

Uanset, hvad du anvender, så husk altid, at din hud optager det du ligger på den – måske ikke helt på samme måde, som når du spiser et æble, men huden absorberer det hele. Så valget er helt op til dig.

Hvad vælger du – kemikalier eller naturlige ingredienser?

Normal hudtype

 

Normal hud er ikke tør eller olieagtig eller følsom. Porerne er endda nærmest ikke til at se og den generelle hudtilstand er ganske fantastisk. Normal hud er den ideelle hudtype, som vi alle ville ønske vi havde. Ja, man kan jo godt drømme lidt ikke?

Normal hud er den mindst problematiske hudtype af alle. Den ser ren og glat ud og har en god cirkulation og en sund teint. Selv med en minimal pleje, vil den se godt ud – også ind i en højere alder.

Endvidere vil vævet fra normal hud ikke afsløre spor af olie. Din hud føles levende, elastisk og smidig.

Som udgangpunkt er det dem med en normal hudtype, der bedst kan klare de forskellige skønhedsprodukter. Men man skal fortsat passe på ikke at spolere hudens velvære.

Vi anbefaler naturligvis vores egne naturlige olier og med normal hudtype, skulle alle olierne være mulige at anvende uden problemer. Her handler det blot om, at finde den du og din hud synes bedst om.

Tør hudtype – Dehydreret

Tro det eller ej, men der er forskel på tør og dehydreret hud:

 

Tør hudtype:

Hvis din hud er tør, vil den føles stram efter rensning og endnu strammere, hvis du ikke fugter din hud efterfølgende. Ekstrem tør hud er meget ubehagelig og kan endda flage eller klø.

Tør hud opstår, når du mangler lipider i din hudbarriere. Derfor kan det for nogle mennesker være vigtigt at indtage vigtige fedtsyrer, såsom omega-3’er, hvilket kan være med til at afhjælpe tørheden.

Personer med tør hud har også brug for en rigere fugtighedscreme og et blidere, mindre krasende rensemiddel.

 

Dehydreret hud:

Det kan virke som om, at tør og dehydreret hud er det samme, men der er subtile forskelle. Tør hud er resultatet af mangel på olie, mens dehydreret hud er resultatet af mangel på vand.

Du kan have tør, olieagtig eller anden hudtype og stadig dehydreret på samme tid. Så dehydreret hud er mere som en hud betingelse end en hudtype.

Dehydreret hud føles ofte lidt stram, de fine linjer bliver lettere overdrevet. Mennesker med udtørret hud oplever undertiden hud, der er olieagtig på overfladen, men tør under. Dette er normalt fra at bruge en rensning, der også er tør.

 

Hvis din hud er tør som en gammel rosin, vil din ansigtshud føles skællet, tør og stram efter du har rengjort den.

Tør hud kan let udvikle en kedelig tone, rynker og små fine linjer. Huden er udsat for aldring og kan nemt virke irriteret.

Det er muligt, at tør hud, kan se pænt ud på yngre mennesker, men for at holde huden sund, bør du anvende en grundig fugtighedsgivende pleje og bruge almindelig hud- eller skønhedsbehandling med naturlige masker og fugtighedscreme. Tør hud føles stram, især efter udrensning.

Produkter baseret på naturlige allergivenlige ingredienser er de bedste. Du kan eksempelvis smøre kroppen ind i jomfru kokosolie, kakaosmør eller sheasmør hver morgen. 

De indeholder naturligt forekommende nærende ingredienser, såsom hudvenlig Vitamin A, C, D og E samt protein. Mange mennesker elsker kokosolie til tør hud. Men brug kun små mængder, da for meget kan have en tørrende effekt.

Vær sikker på at du får ekstra jomfru kokosolie, uraffineret (som er fast, når den er kold), da raffinerede olier virker meget tørrende, indeholder færre vitaminer, og virker langt mere voks-agtig.

Raffinerede olier dufter heller ikke ligesom kokos – det gør ekstra jomfru kokosolie, når den er uraffineret. Det er en lækker olie til kroppen.

Argan olie er også rigtig god til tør hud.

Mest populære olier til tør hud

Fedtet hudtype

 

Fedtet hud er hud, der bliver olieagtig på overfladen. Mennesker med fedtet hud har en tendens til ikke let, at blive tørret ud fra produkter, dvs. skummende rensemidler. De har også tendens til at blive olieagtige igen en times tid efter rensning. Skinnende hud, især i midten af ansigtet og på panden, samt større porer, er karakteristika for personer med olieagtig, fedtet hud.

Vær opmærksom på, at hvis du har fedtet hud på overfladen, men tør hud nedenunder, så har du sansynligvis dehydreret hud (det kan du læse mere om under tør hud).

Fedtet hud er skinnende, især i T-zonen (fra panden, ned ad næsen til hagen). Du har måske forstørrede porer og kan være tilbøjelig til hudorme og bumser på grund af overproduktion af sebaceous (olieproducerende) kirtler.

Fedtet hud aldre bedre end tør hud, fordi olien holder huden fyldig, så færre rynker dannes. Mange unge kvinder har denne hudtype, men efterhånden som de bliver ældre, bliver huden tørrere, især efter 35 årsalderen.

Det kan betale sig at tage sig af din hud, at vaske den med en sæbe specielt til fedtet hud, før du går i seng.

Jojoba olie, som faktisk er en flydende voks, menes at være rigtig god til alle hudtyper, men især for dem med fedtet hud. Denne olie efterligner sebum (hudens naturlige olie) mere end nogen anden olie.

Den har en lang holdbarhed og vil ikke blive harsk. Folk elsker desuden at bruge denne olie som en base til parfumer. Til personer med fedtet hud, hjælper den over tid huden til, at stoppe med dens overprodution af sebum.

Mest populære olier til fedtet hud

Kombineret hudtype

 

Kombinationshud er, hvor nogle dele af din hud er mere fedtet og / eller tør end andre dele. T-zonen er normalt det olieagtige og fedtet område, mens kinderne er tørre. Ofte bruger mennesker med kombinationshud to forskellige fugtighedscreme, en lysere en på deres T-zone og en rigere en på deres kinder.

Hvis din hudtype er kombineret som de fleste kvinders hud er, vil vævet have spor af olie, der kommer fra din næse og pande. Omvendt vil huden være tør og ren i de områder der rører kinderne.

Kombineret hud har pletter af både tør og fedtet hud, og det kræver forskellige former for pleje i forbindelse med særlige områder i ansigtet.

Tørre zoner, som normalt er placeret på kinderne og omkring øjnene, skal behandles med rige fugtgivende olier, som eksempelvis Marula olie eller Figenkaktus olieTamanu olie vil være god, at anvende på de mere fedtede områder, som regel er det på panden og på næsen. Disse vil drage fordel af en hyppig og grundig rengøring.

Mest populære olier til kombineret hudtype

Den olie der passer din veninde bedst, passer ikke nødvendigvis dig

 

Du har sikkert hørt det før, men ikke desto mindre, så lever vi jo i en tid, hvor anbefalinger aldrig har haft en større indflydelse på vores købevaner.

Men selvom din bedste veninde har supergode resultater med en bestemt olie, må du ikke alene af den grund udelukke andre.

Fordi én bestemt olie ikke passer til din hud, betyder det ikke, at ingen passer. Vi kan næsten med garanti altid finde en olie din hud vil elske.

Har du nogle spørgsmål, er du altid hjertens velkommen til at sende os en hilsen.

Følsom hud

 

Nej, dette er ikke en hudtype, men lad os forklare lidt om det alligevel…

Folk med følsom hud skal være ekstra forsigtige med, hvad de lægger på deres hud. De kan let irriteres af dufte, parabener (f.eks. Konserveringsmidler), farvestoffer eller andre produkt ingredienser. Følsom hud, som ofte er tyndere, har tendens til at skælle og bliver lettere rød.

Dog betyder følsom ikke nødvendigvis, at du har akne-udsat hud. Med følsom hud er der specifikke ting, din hud vil og ikke vil tolerere, men det betyder ikke nødvendigvis, at produkter, du er følsomme over for, vil få din hud til at bryde ud. Men selvfølgelig kan du have følsom hud og akne udsat hud på samme tid.

Følsom hud har en tendens til at være tynd og delikat med fine porer og føles ofte meget stram. Følsom hud kan blive betændt og irriteres nemt. Hvis du er let irriteret af solen, og hvis du er tilbøjelig til at få rødme, kløende pletter eller plettet hud, har du sandsynligvis følsom hud. Dette er den mest problematiske og skrøbelige hud, som har brug for en helt speciel form for pleje.

At finde de rigtige rensemidler og fugtighedscremer til din hud kan være en vanskelig opgave. Den gode nyhed er dog, at mange virksomheder har udviklet produkter specielt til følsom hud. Kig efter milde produkter, der ikke indeholder dufte.

Med mindre du samtidig er allergisk over for nødder og olier, kan en mild olie som mandelolie eller abrikoskerneolie være god for din hud. Både mandelolien og abrikoskerneolien passer til de fleste hudtyper og kan anvendes på hele kroppen.

Mest populære olier til følsom og sensitiv hud

[lepopup slug='optin-guides-tips']

Er du villig til at lytte til din krop?

Konklusion…

Selvom vi mennesker har regler for hudtyper, så er det ikke ens betydende med, at vores kroppe altid er enige med de regler. Vi er alle forskellige og vores hud reagerer forskelligt på det vi påfører den. Det gælder også de forskellige olietyper.

Fordi noget virker for en med en bestemt hudtype, er det ikke 100% sikkert, at det virker for alle andre med samme hudtype. Så sort/hvid er verden ganske simpelt ikke. Når det er nævnt, så er det fortsat et godt udgangspunkt.

Det handler i stor grad om, at lytte til din krop.

Tag eventuelt vores test her og find en olie, der passer til dit behov.

Skriv et svar