Fastelavn – børnenes fest – Fastelavnsolie

Fastelavnsfest - barn med sommerfulge øjne - makeup

Fastalavn ‘s olie

Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen olie får, så laver jeg ballade

Sådan lyder det nok ikke helt, når børnene går i gang med at slå løs på tønden med det ene hårdførte slag efter det andet i håbet om at blive dronning eller konge af kattene.

I stedet for at tænke olie, går der ikke mange andre tanker igennem hovedet end fornøjelsen ved at slå til tønden, for at se en skov af slik falde til jorden, når først den stædige tønde giver op.

Så hvad har olie lige med fastelavn at gøre?

Månedens Tilbud

Tilbud
DKK 49,00 DKK 45,33 (Inkl. moms)
Tilbud
ØKO
DKK 129,00 DKK 119,33 (Inkl. moms)
Tilbud
ØKO
DKK 99,00 DKK 91,58 (Inkl. moms)
Tilbud
DKK 79,00 DKK 73,08 (Inkl. moms)
Fastelavnsfest - barn med sommerfulge øjne - makeup

Fastelavn – en fest for børn

I dag er fastelavn børnenes fest, hvor alt går op i fastelavnsboller, slik, tøndeslagning og små udklædte prinsesser og prinser – eller skulle vi hellere sige Monster High’s, Supermænd og små Star Wars mænd?

Børnenes fest har dog ikke altid været for børn.

 

Hvornår er det fastelavn?

Fastelavnssøndag falder altid syv uger før påske, hvilket får det til at lande et sted imellem den 1. februar og den 7. marts.

I 2017 falder fastelavn den 26. februar.

 
 

Det oprindelige fastelavn – De voksenes fest

FastelavnOprindeligt har fastelavn været en fest for voksne. Helt frem til omkring år 1900 var det nemlig de voksne, der klædte sig ud og kun de unge mænd, der slog katten af tønden.

Måske har det endda været en tradition fra før kristen tid. I den kristen tid, var det en fest, der indledte den 40 dage lange faste.

Fasten blev afskaffet i 1536, men traditionen fortsatte, så mænd og kvinder kunne udføre deres løjer og holde deres ædegilder.

Oprindeligt var det fejringen af det nye år. Festen blev holdt imellem vinterhalvåret og sommerhalvåret. Således udklædte to personer sig, som henholdsvis sommer og vinter. Denne skik gik videre til den kristen faste.

Andre populære udklædninger var den såkaldte bajads, der var datidens ord for en nar. Han fjollede rundt og drillede og gjorde grin med folk.

Også dengang sang folk og gik fra dør til dør, men ikke for at tigge penge. De sang for at indsamle mad til den fest, der senere skulle afholdes i landsbyfællesskabet.

 

Den rigtige katten af tønden

Dengang foregik det med at slå katten af tønden til hest. Fysiske og anstrengende kampe var nemlig en del af underholdningen og selve fastelavnsfesten.

Dengang var det normalt at sammenligne og dyste i form af kampe, da det at have styrke betød langt mere dengang.

Slå katten af tønden foregik til hest, hvor hver gård stillede op med en rytter og en hest.

Dengang havde man ikke noget der var i nærheden af dyreværnet og derfor havde man rigtige katte i tønden. Rytterne skulle slå til tønden, indtil den gik i stykker og katten stak af, hvis den da ikke allerede var slået til plukfisk.

Nogle gange var det to katte i tønden, hvor halerne var bundet sammen. Dette var en velset ”sportsaktivitet” dengang og grunden til, at man anvendte rigtige katte var formentlig blot, at man syntes det var sjovt.

Endvidere sås katte for at være heksens følgesvend og derfor et symbol på det onde, så tankegangen om, hvor vidt det var rigtig eller forkert at slå katte til plukfisk var en helt anden. Man troede dengang vitterligt, at man slog det onde ihjel.

Block "112419" not found

Kattekongen slap for at betale skat

MaskeradeDet slag, der fik katten ud af sit uheldige opholdssted, afgjorde hvem, der blev kattekonge. Dengang var præmien dog ikke kun en papkrone på hovedet – næh, der stod langt mere på spil.

Kattekongen og dermed vinderen af spillet, blev nemlig fritaget for at betale skat i et helt år. Det vil altså sige, at gårdmanden, som rytteren repræsenterede blev skattefri et helt år og det stiller jo spillet i et helt andet perspektiv. Forestil dig, hvor vigtigt det måtte have været at få den sejr.

I en senere tid var det også populært at gå til såkaldte maskerader, hvor de voksne klædte sig ud, dansede, drak og spiste.

 

Fastelavn i dag

I dag er det nærmeste vi kommer de gamle skikke, når middelalderklubberne fortsat ridder til hest for at slå til tønden. Nogle ride klubber gør sig også i den slags, men kattene er frisluppet i vores tid, så uanset hvad der gemmer sig i tønden, er det i hvert fald ikke levende katte.

Det bringer os tilbage til nutiden, hvor det jo er den ene supermand efter den anden, der står i kø med alskens former for prinsesser, for at få et enkelt slag på kattetønden.

 

 

Fastelavnsolie

Selvom det er slik og boller de små råber op om, så står en skik fortsat fast – udklædningen.

Børn elsker nemlig også at påtage en rolle, hvor de er klædt ud, som deres ynglings-prinsesse eller film ikon.

Til udklædningsfesten er ansigtsmaling også rigtig populært og mange steder rundt om i landet, står adskillige ansigstmalere parat til at tegne op og holde makeuppen ved lige hele festen igennem.

Når ansigtsmalngen skal af – formentligt først et par dage senere, hvis det det står til børnene, så er der ganske simpelt ikke noget nemmere at bruge til dette formål end en god olie.

Vi kan derfor anbefale en mild olie som mandelolie, abrikoskerneolie, kokosolie eller jojobaolie til at fjerne festens sidste ansigtstræk med.

Der er ingen grund til at bruge kedelige kemikalier til at fjerne fastelavnens makeup med – og det gælder i øvrigt også for almindelig makeup som eksempelvis øjenmakeup.

Gode olier til at fjerne fastelavnsmakeup med

Tilbud
ØKO
DKK 99,00 DKK 91,58 (Inkl. moms)
ØKO

Fjern makeup med almindelige vegetabilske olier

Den optimale måde at fjerne makeup i ansigtet, er ved at benytte en fin olie. Fordel og masser olien ud på den tørre hud eller i det område, som du ønsker at fjerne makeup fra. Gør dette i 30 – 60 sekunder. Har du makeup på øjnene, bør du også forsigtigt massere olien på de lukkede øjenlåg.

Er det børn du fjerner makeup på, skal du naturligvis instruere dem i, at de skal holde øjnene lukket.

Tag derefter en vaskeklud og gør den godt fugtig med varmt vand. Læg kluden over ansigtet og lad den dampe et minuts tid. Det hjælper med at rense porerne og fjerne urenheder. Brug derefter kluden til at rense makeuppen væk med.

Igen hvis det er børn, kan du gøre dette hurtigere, da de ofte ikke har så meget tålmodighed ツ

ØKO
DKK 44,95DKK 159,00 (Inkl. moms)
Tilbud
ØKO
DKK 129,00 DKK 119,33 (Inkl. moms)
0/5 (0 Reviews)
chleopatra emblem hvid farve

Tilmeld dig Vores Nyhedsbrev
Det er fyldt med alle vores seneste tips og tricks

Få indsigt i, hvordan du får en skøn hud og et glansfuldt og levende hår med helt naturlige skønhedsprodukter og vær samtidig den første, der får nys om nye spændende tilbud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.