Eksfoliering med saltskrub og ansigtsmasker af ler: undgå bumser og akne

salt eksfoliering af huden

En eksfoliering af huden – en gang om ugen eller hver dag – kan gøre underværker for din hud, dit sind og ikke mindst dig! – Men hvorfor?

Dette lyder så mærkeligt (og døm mig ikke for hårdt for det), men en af de ting, jeg savner mest lige nu – her i corona-tiden – er at tage i spa’en.

En saltskrub er fantastisk til at eksfoliere og fugte din hud. Du kan lave dine egne saltskrub derhjemme med et par enkle ingredienser, og du kan enten bruge opskrifter eller eksperimentere med dine egne kreationer.

Du kan tilføje farvestoffer og dufte til hjemmelavede saltskrubber for at gøre dem til interessante farver og for at give dem afslappende eller forfriskende dufte.

Og når du har perfektioneret din opskrift, kan du lægge din saltskrubbe i pyntede krukker for at lave en dejlig gave.

Og det gælder i og for sig også for ansigtsmaster af ler.

[lepopup slug='optin-diy-opskrifter']

Daglig eksfoliering af huden er godt for alle hudtyper

Fordi du ønsker at passe godt på din hud. Du bryder dig ikke om en fedtet og uren hud. Du tillader ikke bumser og akne, at føre attentat på din hud.

I stedet ønsker du en pæn og ren hud, fri for skidt og bakterier. Du ønsker en fin toning, en god struktur og en lækker blød, fin og glat hudoverflade.

En eksfoliering af din hud, giver dig præcis dette. En flot overflade, en fin struktur, en skøn toning og en blød og naturlig struktur.

Der findes mange forskellige former for eksfoliering, men også en del misforståelser, hvorfor vi med vilje blander det hele sammen.

Hvorfor? Fordi uanset hvilke metoder du anvender, så er fælles nævneren af komme døde hudceller til livs – én gang for alle, så at sige – og fordi, alle metoderne i princippet eksfolierer huden på hver sin måde.

Men er det nu også godt at eksfoliere huden hver dag? Læs med her og bliv klogere.

Hvad betyder eksfoliering og hvad er det godt for?

At eksfoliere betyder at fjerne i flager eller skræl, som eksemelvis et lag bark eller det yderste lag af huden – de døde hudceller.

Med andre ord at give slip på, eller slippe af med et lag eller en flage.

Det lyder som var det taget ud af en ordbog, man alligevel ikke bliver meget mere klarsynet af, ikke?

For det er det nemlig, så lad os lige vende den en gang mere og denne gang i forbindelse med hvad det her drejer sig om.

At eksfoliere huden betyder, at ”vaske” en del af kroppen med et kosmetisk præparat for at fjerne døde celler fra hudens overflade.

Se det giver mening.

Kroppen afstøder konstant døde hudceller i samspil med at nye celler dannes helt naturligt, men også på grund af udefrakommende skader som solen forårsager.

Tør hud, fedtet hud, hud med sygdom eller andre hudlidelser, kan ligeledes forårsage afgivelse af døde hudceller. Problemet i disse tilfælde, kan dog være, at huden ikke helt – af egen gode vilje – kan slippe af med disse døde og derfor ubrugelige hudceller, hvorfor de kan tilstoppe porerne, hvilket kan skabe nye problemer som akne (bumser), endnu mere tør hud samt ru eller rynket overflader.

Når du fjerner disse afstødte eller fortrykkede hudceller, vil din hud atter få luft og energi til dannelsen af nye celler og dermed holde huden smuk, blød og tonet.

 

Eksfoliering skrub

Eksfoliering, Peeling, Body Scrub, Saltskrub, Sukkerskrub, Scrub og Ansigtsmasker

Kært barn har mange navne, men ikke alle betyder nødvendigvis det samme.

Der er forskel på disse ord, men alt efter producentens opfattelse af ordet, er det efterhånden lidt en jungle at hitte rede i.

Oprindeligt så er en eksfoliering faktisk en kemisk reaktion, der opstår ved at pålægge et kosmetisk middel – ikke nødvendigvis et kemisk produkt, det kan fortsat være naturligt, men reaktionen som materialet forsager, er altså det der udgør selve eksfolieringen.

Det kunne være bestemte mineraler, der så at sige hiver urenhederne og de døde hudceller med ud på sin vej.

Det samme gør sig gældende for peeling og begge ord, kan derfor fint anvendes i forbindelse med ler, der for eksempel anvendes som en eksfolierende ansigtsmaske.

En skrub derimod indeholder små korn – enten af sukker, salt eller noget helt andet. Disse små korn hjælper til med, at løsne op i hudens celler og udgør derfor også en eksfoliering af huden.

Alt afhængig af produktet og hvilke typer ”korn”, der anvendes, kan man sige, at en almindelig eksfoliering med en aktiv ingrediens, der forårsager eksfolieringen er mere mild for huden sammenlignet med eksempelvis en saltskrub.

En Body scrub virker derfor også eksfolierende, men kan i princippet bestå af enten sukker, salt eller andet, som frigiver de døde celler fra huden.

Typisk har en body scrub større eksfolierende partikler end en ansigtsbehandlings-skrub, da huden på din krop ikke er nær så sart, som i ansigtet.

Almindelige ingredienser i kommercielle skrubs er salt, sukker eller knuste nøddeskaller mens det i andre, omfatter kemiske eksfolierings-ingredienser, ligesom Alpha Hydroxy Acid (Glykolsyre), som kan hjælpe med at give en glat og fast hud, og Beta Hydroxy Acid (Salicylsyre), som kan hjælpe med at forbedre udseendet af pletter eller rødme.

Du kan lave din egen skrub med ingredienser som olivenolie, honning, råsukker, jord nelliker, havregryn og endda malet kaffe.

Eksfoliering med saltskrubs

En saltskrub eller salt scrub er i princippet også en body scrub, men hvor body scrub er udefinerbart om det er med salt, sukker, jord, ler, mudder, stødt nødder eller andet, så er en saltskrub altså med salt.

En saltskrub er typisk blandet med naturlige vegetabilske olier og måske endda også æteriske olier for at bidrage med dels et smøremiddel og dels ekstra gode egenskaber, som saltet optager fra olierne.

Det gode ved havsalt er, at det igen frigiver disse gode egenskaber fra olierne, når det kommer i kontakt med vand.

Nu kunne man jo sagtens fristes til at skynde sig ud i køkkenet og hive salten frem fra hylden, men hvis du allerede er godt på vej, så sæt blot salten tilbage igen.

Almindelig salt og salt til skrub er nemlig ikke helt det samme.

I hvert fald ikke, hvis du skal have en nyttig og effektfuld saltskrub.

I så fald skal du lede efter rigtig havsalt og meget gerne salt fra Det Døde Hav eller Epsom salt, som begge er utrolig rige på mineraler.

Almindelig salt består typisk af 97% natriumklorid (altså salt), hvorimod salt fra Det Døde Hav kun består af 12%.

De resterende 88% er naturligvis ikke luft, men derimod mineraler, som; magnesium, bromid, svolv, kalium, jod, calcium, natrium og zink.

eksfolierende salt på kvindes nøgne skulder

Forskellige typer saltskrubs til eksfoliering

Af saltskrubs findes der omtrent lige så mange, som der findes opskrifter på Italiensk spaghetti med kødsovs.

Mulighederne er nærmest uendelige, når du begynder at blande salte med naturlige olier som vegetabilske og æteriske olier. Derudover kan saltskrubs også blandes med ekstrakt fra planter og endda med tørrede stykker af forskellige planter, så du kan nok se det byder på mange muligheder.

Et simpelt, men godt tip til en god saltskrub er følgende:

Citrongræs og rosmarin salt skrub

  • 1 dl naturlig vegetabilsk jojobaolie
  • 2,5 dl dødehavssalt (eventuelt most yderligere før det lægges i)
  • 7 dråber rosmarinolie (æterisk olie)
  • 7 dråber citrongræs olie (æterisk olie)

 

Seaweed saltskrub for en blød og lækker eksfoliering

Seaweed eller Tang, som det jo er på dansk er ligesom salten fra havet.

Tang indeholder naturlige anti-inflammatoriske egenskaber, der blandt andet kan holde akne-udbrud på afstand.

Spas har længe brugt tang både for dets rensende og eksfolierende effekter.

Når tang anvendes på kroppen, trækker det overskydende væske og affaldsstoffer ud fra huden. Det fungerer også som en sæbe for døde hudceller og andre urenheder på overfladen.

Tang er endvidere rig på jod, som kan bidrage til at øge skjoldbruskkirtlens funktioner.

Du kunne måske tro, at denne saltskrub lugter fælt af hav, tang og fisk, men det er langt fra tilfældet. Salt har i sin natur ikke nogen definerbar lugt og tang lugter faktisk heller ikke.

Grunden til at du måske husker lugten af tang, er fordi du i virkeligheden husker lugten fra alger. Det er ofte ikke nogen rar lugt, men denne skrub – udover at hovedingredienserne er lugtløse – dufter den af cypres med et twist af citron.

Lavendel saltskrub: en ren nydelse for sind og krop

Lavendel har mange gode egenskaber og bærer samtidig en duft langt de fleste synes godt om.

Selve duften skulle endda have en beroligende effekt, som mange aromateraputer benytter i deres felt.

Lavendel kan virke afstressende og siges at være godt mod svampeinfektioner, depression, hårtab og kan hjælpe heling af sår og endda lindre visse smerter.

Denne lavendel saltskrub indeholder desuden rigtige stykker af duftende lavendel for at give en ekstra lækker fornemmelse.

Eksfoliering med ler

Med ler, kan du lave ansigtsmasker, som eksfolierer huden, fjerner døde hudceller og urenheder samt hudorme og pustler.

Ansigtsmasker af ler er næsten blevet glemt i vores tid, selvom de har været anvendt af forskellige kulturer igennem en lang historie.

Ansigtsmasker af ler er gode for deres næringsstoffer, der hjælper med at befri kroppen fra toksiner.

Du ser selv mange dyr, der også vil spise snavs og ler for at hjælpe med at fjerne giftstoffer fra deres systemer eller i tider med sygdom eller lidelse.

Det er derfor et naturligt middel til fjerne toksiner fra kroppen med.

Der findes en del forskellige ler-typer, der hver især henvender sig til forskellige personer med forskellig hudtype.

Oftest kan man gå efter farven, men der kan dog være forskel på de forskellige typer ler, så det anbefales, at du sikre dig ved at læse beskrivelsen af den ler du overvejer at købe.

Hvidt ler til eksfoliering af ansigtet

Hvidt ler er oftest Kaolin ler, som stammer fra Kina.

Det er oftest den mildeste form for ler, som derfor oftest kan anvendes til de fleste hudtyper.

Har du aldrig anvendt en ler til ansigtet før, kan hvidt ler anbefales som en sikker førstegangs-ler, da den er velegnet til alle hudtyper.

Det særlige ved netop hvidt ler er, at det ikke trækker overskydende olie med ud, hvorfor det også kan anvendes af personer med en meget tør hud og/eller følsom hud.

Grønt ler – favoritten blandt ansigtsmasker

Grønt ler er efterhånden blevet den mest populære ler.

Optræder under navnet French Green Clay (Fransk grønt ler).

Trods sit navn, er det dog ikke alle grønne ler-typer, der oprindeligt stammer fra Frankrig, men det var oprindeligt Frankrig, der var de førende producenter af denne ler-type.

Grønt ler anbefales primært til personer med normal eller fedtet hud.

Brunt ler giver en ægte spa-oplevelse

Brunt ler har i virkeligheden mange navne og kaldes blandt andet også for Marokkansk rødt ler, men farven er i virkeligheden mere brun end den er rød – særligt når man sammenligner den med eksempelvis rødt ler fra Australien.

Marokkansk brunt ler er ligesom den grønne – blevet ganske populær verden over.

Mange spas anvender denne ler i forbindelse med deres eksklusive spa-treatments fordi denne ler er sprængfyldt med gode mineraler.

Andre ansigtsmasker til eksfoliering

Fælles for ler til anvendelse som ansigtsmaske for eksfoliering er, at de blandes med vand – eller blomstervand, som er en naturlig skintonic – så de bliver til en våd masse, der nemt kan smøres ud på ansigtet, enten med fingerspidserne eller måske mere optimalt med en lille børste.

Når ansigtet er smurt ind i denne ler-maske, lader man den sidde på huden i 10-20 minutter, mens den stille og roligt bliver tør på huden og får mineralerne til at udføre deres mirakler.

Idet leret størkner, trækker det urenheder ud fra huden, samtidig med, at det fjerner døde hudceller og eventuelt overskydende olie fra kroppen.

Ler kan også anvendes som et naturligt farvestof til sæber, lotions, cremer, badesalt og mere.

Eksfoliering med hjemmelavet ansigtsmasker

Nu findes muligheden jo også for at blande dine helt egne hjemmelavet ansigtsmasker ved brug af ler, olier, frugter, grøntsager, æg, yougurt og andet, hvilket nærmest giver dig uendelige muligheder.

Men hvis din maske er en maske og ikke en skrub, som indeholder enten salt eller sukker, så skal der være en aktiv ingrediens, der aktiverer en egentlig eksfoliering.

Ellers er det blot en ansigstmaske.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du laver en hjemmelavet eksfoliering af nogle af disse produkter, må du læse videre på det store hvide internet.

Her vil du uden tvivl kunne finde diverse opskrifter og beskrivelser af forskellige ingredienser og deres egenskaber for huden.

Eksfoliering med hjemmelavet sukkerskrubs

En sukkerskrub funger efter samme principper som en saltskrub, men er naturligvis med sukker i stedet.

Sukkeret har den egenskab, at være mildere for huden end salten, hvorfor personer med følsom hud også kan være med.

Du kan sagtens lave din sukkerskrub med almindelig sukker, men en økologisk brun sukker eller sukkerkrystaller vil ofte være at foretrække.

Hjemmelavet sukkerskrub kan bidrage til at vende tidlige tegn på ældning, som resultater af forurening, snavs, stress og solens ultraviolette stråler.

En sukkerskrub blandes gerne med vegetabilske olier for at give det en smørende og værdifuld effekt.

Eksempelvis:

  • 1 dl naturlig vegetabilsk olie efter eget valg
  • 2,5 dl sukker
  • 5 – 15 dråber æterisk olie (efter eget valg)

Fjern hudorme, bumser og urenheder

Som du efterhånden kan fornemme, så findes der mange gode muligheder for en sund, naturlig og helt personlig metode, til at fjerne urenheder fra huden med forskellige eksfolieriende virkemidler.

Den væsentligste grund til akne, hudorme, bumser og fedtet hud er ophobning af døde hudceller, der blokerer dine porer og derved gør det svært for resten af den naturlige proces at følge sin problemfrie vej til en ren og vel-fugtet hud.

Det er op til dig, at afgøre, hvilke metoder du synes bedst om – og det kan handle om noget så simpelt som at afprøve de forskellige muligheder.

Sådan udfører du en effektiv eksfoliering af huden

Havsalt

Du kan bruge en saltskrub enten i badekaret eller under bruseren.

Det er oftest nemmere, at bruge under bruseren, men til gengæld kan din krop få endnu mere glæde af skrubbens gode ingredienser, når du ligger i karbad, hvor din krop rigtig kan du suge de terapeutiske egenskaber af salte, olier, mineraler og vitaminer til sig.

Uanset om du foretager eksfolieringen med saltskrub i karet eller badet, skal du naturligvis passe på, hvor du står og går, da olierne fra skrubben nemt kan gøre hele badeværrelset til en glatbane på hjemmebane.

Tag en håndfuld af skrubben og gnid det ud på hele kroppen i cirkel bevægelser, undgå øjne og brug kun skrubben i ansigtet, hvis den er beregnet til det.

Når du er færdig tager du bad på normal vis.

I bruseren kan det anbefales, som noget af det sidste du gør. På den måde får du stor glæde af indholdet.

I karbad, kan du med fordel hælde lidt saltskrub i vandet forinden, mens du fylder karet, for at give vandet en ekstra aroma og kvalitet.

Giv eventuelt ekstra opmærksomhed til fødder, armhuler eller albuer ved at give disse en ekstra god behandling med saltskrub.

Mineralsk Ler

Kosmetiske lerarter består af forskellige mineralske indhold og hver ler type har sin helt egen effekt på huden.

Det høje mineralindhold fra leret forynger huden, mens leret eksfolierer og stimulerer blodcirkulationen til huden.

Regelmæssig brug af ler som ansigtsbehandlinger (ansigtsmasker) vil fjerne døde hudceller, forbedrer cirkulationen i huden, fjerne snavs fra porerne og skabe en glat sund glød.

Enhver ler har evnen til at absorbere toksiner fra huden, men de adskiller sig i deres niveau af absorption.

Bland ca. 2 tsk. ler med 1 stk vand/blomstervand (eller tilsæt få dråber af gangen), til du får en god paste.

Dæk hele ansigtet til med denne masse (med fingeren eller en pensel) – pånær øjne, mund og ører – lad masken sidde og tørre i 10-20 minutter, hvorefter du vasker den af med lunkent vand.

Efterbehandl eventuelt med en god ansigts serum eller ansigtsmist bagefter for at give huden en god fugtighed.

Sukker krystaller

Sukker er en naturlig kilde til glykolsyre.

Glykolsyre øger celle produktionen og nedbryder protein, der holder de døde celler hængende på din hud.

Naturlige rene sukkerkrystaller fungerer bedst.

Bland sukker krystallerne med din favorit kropsolie (jojoba, mandel, kæmpenatlys etc.) for at lave en god masse.

Skrub massen på dit ansigt i cirkulære bevægelser.

Skylles herefter af og vaskes som normalt.

[lepopup slug='optin-diy-opskrifter']

Afsluttende tanker

Hvorfor det er vigtigt at eksfoliere huden og hvor ofte du bør gøre det?
Der hersker ingen tvivl om, at der findes mange gode og naturlige metoder, hvorpå du kan eksfoliere huden, men er det nu også godt for huden, at blive eksfolieret?

Svaret er ja, det er rigtig godt for huden og ikke mindst for at holde hudproblemer, som fedtet og uren hud nede på et minimum, men der kan være forskel på, hvor ofte du bør foretage en eksfoliering afhængig af, hvilke metoder du anvender.

Ansigstsmasker af ler og frugt og grønt, kan du i princippet anvende så ofte du har lyst til – blot du lytter til din hud.

Starter du med en meget fedtet hud og du pludselig får en meget tør hud, kan det snildt være et tegn på, at det nu er nok.

Saltskrub bør du ikke anvende mere end én gang om ugen. Det giver dig nemlig ikke nogle fordele at foretage oftere.

Tænk, at en eksfoliering primært er for at fjerne døde hudceller og selvom du måske lider af problem hud, så afgifter den nok ikke en et ocean af døde hudceller hver dag, hvorfor det heller ikke vil give mening, at udføre en saltskrub, som nærmest kradser huden fri for urenheder.

Hvis du ønsker at eksfoliere din hud oftere med et kornet indhold, så anvend i stedet sukker.

Husk også at lade din hud slappe af og så at sige trække vejret.

Undgå med andre ord at overeksfoliere og irritere huden. Lyt til din krop og prøv gerne forskellige metoder.

Fortæl os om dine eksfolierings-ritualer…

Ofte stillede spørgsmål om eksfoliering med salt og ler

  1. Hvad er fordelene ved at bruge saltskrub til eksfoliering?

    Saltskrub er en fremragende naturlig eksfoliant, der hjælper med at fjerne døde hudceller fra hudens overflade. Når disse døde celler fjernes, kan huden ånde bedre, hvilket fører til en mere strålende og sund hud. Salten indeholder også naturlige mineraler, som kan nære huden. Desuden kan regelmæssig eksfoliering med saltskrub forhindre tilstopning af porerne, hvilket kan reducere risikoen for udbrud af bumser og akne.

  2. Hvordan fungerer ansigtsmasker af ler i bekæmpelsen af bumser og akne?

    Ler er kendt for sin evne til at absorbere overskydende olie fra huden og rense porerne dybt. Dette gør det til et ideelt middel mod bumser og akne, især for dem med fedtet hud. Når leret tørrer på huden, trækker det urenheder og overskydende sebum ud af porerne, hvilket hjælper med at forhindre tilstopning og inflammation. Derudover har mange typer ler naturlige antibakterielle egenskaber, som kan hjælpe med at bekæmpe akne-forårsagende bakterier.

  3. Hvor ofte bør man eksfoliere med saltskrub og bruge ler ansigtsmasker?

    For de fleste mennesker er det ideelt at eksfoliere med saltskrub 1-2 gange om ugen. Overeksfoliering kan irritere huden og forårsage rødme eller tørhed. Når det kommer til ler ansigtsmasker, afhænger det af din hudtype og maskens styrke. Generelt kan en mild ler maske bruges 2-3 gange om ugen, mens en stærkere maske bør begrænses til en gang om ugen.

  4. Er der nogen bivirkninger ved at bruge saltskrub og ler ansigtsmasker?

    Som med alle hudplejeprodukter, er det vigtigt at vælge produkter, der passer til din hudtype og at følge anvisningerne nøje. Overeksfoliering med saltskrub kan gøre huden tør eller irriteret. Ler masker kan undertiden forårsage en midlertidig rødme, især hvis de tørrer for længe på huden. Det er altid en god idé at lave en patch-test først for at sikre, at du ikke har nogen reaktion på produktet.

  5. Kan man kombinere saltskrub og ler ansigtsmasker i en enkelt hudplejerutine?

    Ja, det kan man! Faktisk kan kombinationen af eksfoliering med saltskrub efterfulgt af en dybderensende ler maske være meget effektiv. Eksfoliering først fjerner døde hudceller og gør det muligt for ler masken at trænge dybere ind i porerne. Dog er det vigtigt at lytte til din hud og sikre, at du ikke overbehandler den, hvilket kan føre til irritation.

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

ØKO
ØKO
ØKO

Naturlige Råvarer

Candelillavoks 60g

DKK 94,25 (Inkl. moms)
ØKO
ØKO
ØKO

Skriv et svar