CHLEOPATRA er normalt ikke stedet, hvor du læser om film, men vi synes vi kunne gøre en undtagelse i dette tilfælde, hvor vi vil fortælle lidt om Cleopatra – storfilmen fra 1963 med Elizabeth Taylor og Richard Burton, der nær havde kostet verden en ende på filmselskabet 20th Century Fox.

Gratis download bonus

Få glæde af livets små finurligheder og bliv inspireret til en sundere livsstil

Vi har gjort det nemt at leve sundt og holde sindet i et skønt humør. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og oplev kærligheden.

Cleopatra (1963) – Filmen der ændrede Hollywood

 

‘Da CHLEOPATRA blev til i 2013 var det sjovt nok samtidig 50 års jubilæum for stor-filmen Cleopatra fra 1963 med Elizabeth Taylor i hovedrollen.

Det tænkte vi dog ikke over dengang, men i dag er det da et meget sjovt tilfælde – set i bakspejlet. Hvorfor vi nævner denne film, er fordi den netop handler om den heltinde, som både filmen og vores brand har tilfælles.

For på trods af at vi har et ekstra “H” med i navnet, så er vores navn valgt efter stærk inspiration fra filmens og Egyptens største navn nogen sinde, nemlig Cleopatra VII Philopator (Kleopatra 7.), som var farao i Egypten fra 51 f.Kr. til 30 f.Kr.

Cleopatra, bedre kendt som Cleopatra VII Philopator, var den sidste aktive Pharao i Old Egypten og er kvinden, som filmen Cleopatra fra 1963 handler om.

En historie omhandlende mystik, power og forførelse. Cleopatra er også kvinden, der har været inspiration til mærket CHLEOPATRA fra Chleopatra Oils, hvorfor vi synes det var på sin plads, at komme lidt ind på dette emne.

CHLEOPATRA med “H” blev skabt fordi vi synes godt om navnet Cleopatra og fordi, at Cleopatra, som jo var fra Egypten, trods hun egentlig var fra Grækenland, også anvendte vegetabilske olier som kosmetik.

Desuden havde hun en stærk karakter, der passede godt til mærket. Denne artikel skal dog ikke handle om CHLEOPATRA, men derimod om filmen Cleopatra fra 1963.

Tilbud i webshoppen netop nu

Tilbud
SÆT
DKK 469,00 (Inkl. moms)
-22%
DKK 179,00 (Inkl. moms)
Tilbud
SÆT
Ikke på lager
DKK 398,00 (Inkl. moms)
-16%
ØKO
DKK 109,00 (Inkl. moms)
Se alle tilbud her

8 facts om Cleopatra (1963) du sikkert ikke var klar over

 

Alle film har jo sin helt egen baggrund, sin egen historie bag kulisserne og sin helt egen tilblivelse. I 1963 hvor filmen Cleopatra kom ud, lå der dog et helt tæppe fyldt med hemmeligheder, ingen andre var klar over.

1. 20th Century Fox næsten fallit

 

Efter Cleopatra (1963) var udgivet, blev det næsten det sidste for filmselskabet 20th Century Fox. De havde brugt så mange penge på filmen, at de var nødsaget til, at lukke deres studio ned i et halvt år, hvilket forsagede at mere end 2.000 personer mistede deres job.

Forinden Cleopatra kæmpede 20th Century Fox med at få profit på deres produktioner. Selv med skuespillere som John Wayne, Elvis Presley og Marilyn Monroe. De fik dog først økonomisk overskud med filmen “The Sound of Music” fra 1965.

2. Datidens dyreste film nogensinde

 

Det oprindelige budget til filmen var sat til mindre end $2 millioner, men grundet en masse udfordringer, forsinkelser og besvær endte filmen i svimlende udgifter og kostede filmselskabet omkring $44 millioner i stedet. Det menes at svare til omkring $450 millioner i dag.

3. Genindspilning for pengenes skyld

 

Filmen Cleopatra fra 1917, lå i filmstudiets arkiver og blev udvalgt som den film, der skulle genindspilles hurtigts muligt og til et relativt lavt budget, så selskabet hurtigt kunne optjene en millioner dollars.

Cleopatra fra 1917 var en stor succes den gang og med en genindspilning af denne, skulle 20th Century Fox vende om på deres økonomiske situation. Walter Wanger fik 64 dage og mindre end $2 millioner til at genindspille Cleopatra.

Problemet var dog, at det oprindelige manuskript primært var en stumfilm uden nogen særlig dialog.

4. En affære alle husker fra den tid

 

Fra første kys på scenen, var der særlige gnister og det første til en hemmelig affære.

Første kærlighedsscene endte med at instruktøren råbte “cut” tre gange, før de to skuespillere slap hinandens læber. Men i filmbranchen er der sjældent noget der er hemmeligt særligt længe.

Elizabeth og Richards affære forårsagede en enorm sensation. Begge var allerede gift – hun til sin fjerde mand Eddie Fisher, som hun havde berømt stjålet fra Debbie Reynolds. Men på trods af deres ubestridelige lidenskab for hinanden, var deres forhold skæmmet af alkoholisme og bitter kamp. Venner bemærkede, at Elizabeth og Richard syntes at nyde at slynge fornærmelser på hinanden, næsten som om det var forspil.

Deres første ægteskab, der startede i marts 1964 sluttede 10 år senere, efter at Richard var utro med en ung co-star. Begge fandt nye partnere, men kunne ikke glemme hinanden. De mødtes i sommeren 1975 for at diskutere deres finansielle anliggender, men endte med at græde i hinandens arme.

I august blev det meddelt, at de var forelsket igen, og parret giftede sig igen i oktober. Men inden for få uger, faldt de tilbage til deres gamle vane med at kæmpe og gjorde det endeligt op.

5. To film blev til én

 

Filmen blev oprindelig beregnet til at være to film, “Cesar and Cleopatra” efterfulgt af “Antony and Cleopatra”. Filmen blev skåret ned til én, fordi studiet ønskede at udnytte den omtale der var af Taylor-Burton-sagen.

6. Tidligt i filmen, var Elizabeth nær døden som følge af en lungebetændelse

 

Tracheotomi skulle udføres for at redde hendes liv. Produktionen skulle derefter blive flyttet fra London til Rom, da det engelske vejr ikke hjalp på hendes helbred. 1962 blev filmen “Something’s got to give” med Marilyn Monroe bragt til ende på grund af Monroes helbred.

Det kostede selskabet tre millioner dollars, som de ikke havde. Cleopatra var nu den eneste film de havde i produktion.

7. Stjernerne skulle findes via passion for produktionen

 

Rollen blev castet til selskabets overkommelige skuespillerinder Joanne Woodward og Joan Collins blandt andre prisbillige skuespillere.

Wanger protesterede, da han havde drømt om at lave denne film i flere år og ikke ønskede, at det skulle være en hurtig-på-gaden-film.

Han anvendte derfor egne ressourcer og brugte egne penge på at få lavet professionelle modeller og sketches af det oldgamle Egypten, som han kunne præsentere til filmselskabet i håbet om, at de kunne se, hvad denne film kunne blive til.

Det resulterede i, at filmselskabet pludseligt, kunne se endnu mere profit og de hævede derfor budgettet til $5 millioner, som bannede vejen til større stjerner til rollerne. Nu var der navne som Audrey Hepburn, Susan Heyward og Sophia Loren, men Wanger havde en helt anden stjerne i tankerne.

Elisabeth Taylor. Hendes kontrakt med MGM var netop slut, hvorfor hun kunne vælge at arbejde for hvem hun havde løst til.

Valget på Taylor var dog ikke helt uden bekymringer, da hendes privatliv var noget søgt i medierne samt risikoen ved hendes sundhedsproblemer, der ofte kostede selskaberne dyre forsinkelser.

Walter Wanger overså alle faresignalerne og valgte hende til rollen.

8. Elizabeth Taylor ville ikke spille Cleopatra

 

Oprindeligt synes hun det var en tosset idé, at give hende denne rolle. Hun endte dog med, nærmest i protest, at sige hun ville tage rollen for 1$ million.

Wanger sagde ok, hvilket kom som et chok for Taylor. Elizabeth Taylor blev derved den højst betalte skuespiller nogensinde. T

aylor havde sat to yderligere krav i kontrakten med filmselskabet. Første krav var at filmen skulle skydes i udlandet og hendes andet krav, var at filmen skulle skydes med en kamera-teknik kaldet TODD-AO, som hendes daværende mand ejede.

Ved slutningen af indspilningen havde Elizabeth Taylor tjent $7 millioner på Cleopatra.

Gratis download bonus

Få glæde af livets små finurligheder og bliv inspireret til en sundere livsstil

Vi har gjort det nemt at leve sundt og holde sindet i et skønt humør. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og oplev kærligheden.

9. Bonus information og Ny Film

 

Produktionen af Cleopatra begyndte helt tilbage i 1958 og selve filmningen startede 30. september 1960.

Den 24. juli 1962 blev de sidste filmscener skudt. Cleopatra blev editeret i august 1962 og i November samme år, blev selskabet enige om, at filmens kampscener så billige og amatøragtige ud og ville derfor genindspille dem. I februar 1963 blev endnu et cast på flere tusinde mennesker hyret til en ny indspilning af udvalgte kampscener.

Omtrent 2 timers filmstrimmel blev aldrig brugt, da der måtte klippes en masse ud grundet de to film blev til én. 12 juni 1963 fik filmen Cleopatra præmiere.

Filmen var udsolgt i fire måneder. Med en længde på 4 timer, kunne filmen kun vises en gang om dagen. Selskabet fik skåret endnu en time af filmen til brug for public view. Så i August 1963 kom den kortere version.

Elizabeth hadet denne version og brækkede sig bogstavelig talt efter at have set den. Hun følte, at alt det hun var stolt over ved filmen var taget væk.

Cleopatra måtte igennem to instruktører, masser af produktionsspild af kulisser i England, som siden blev flyttet til Rom, fusk med budgetterne, et 1st draft manuskrift der bogstavelig talt blev skrevet imellem optagelserne samt sygdom der næsten kostede Taylors liv.

I 1964 blev Cleopatra nomineret til 9 academy awards og vandt for “best art direction”, “best costuming”, “best cinematography” og “best special visual effects”.

Angelina Jolie og Elizabeth Taylor som Cleopatra

 

Ny Cleopatra film?

Rygter

 

Det siges, at Cleopatra overvejes at blive genindspillet og at Angelina Jolie og Brad Pitt sammen med alle deres børn skal beside nogle af rollerne.

Angelina skal spille Cleopatra, men hvilke roller de andre får er endnu uvist, eller om de overhovedet bliver en del af filmen.

Seneste rygte var nemlig at filmen skulle udgives i 2015/2016, men den er fortsat ikke rykket nogen steder.

Følg med i udviklingen af den nye kommende Cleopatra film her.

Hvis du har du set filmen Cleopatra fra 1963, så giv gerne en kommentar med på vejen.

2 tanker om “Cleopatra (1963) – Filmen der næsten gjorde 20th Century Fox bankerot

  1. Lisa Lebrija siger:

    Jeg har set filmen, og den er helt fantastisk. Som ung var jeg meget fascineret af Elizabeth Taylor og Richard Burton. To fantastiske dygtige skuespiller.
    En film jeg gerne vil se igen.

  2. Henning Andersen siger:

    Cleopatra med Elizabeth Taylor er en klassiker i filmverdenen. Det kommer vi ikke uden om.
    Og det uanset hvor mange genindspilninger, der bliver lavet om den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.