Calophyllum Inophyllum (Tamanu)

tamanu - calophyllum inophyllum

Calophyllum inophyllum – Det botaniske navn for tamanu træet – Hvor tamanu olien stammer fra

Tamanu olie bliver lavet fra de nøddekerner som man finder i Tamanu træet. Dens videnskabelige (botaniske) navn er Calophyllum inophyllum – et stedsegrønt træ (en plante der har grønne blade hele året rundt) – og den er et medlem af Mangosteen familien.

Træet hører hjemme i de tropiske områder i Sydøstasien, men det blomstrer især i tropiske lande som den eksotiske melanesiske ø Vanuatu, og i Polynesiske øer som Tahiti.

[lepopup slug='optin-naturlig-viden']
Tamanu blomst

Tamanu træet

 

Tamanu træet kan vokse inde i landet, men det foretrækker salt og sandet jord, hvorfor det har en tendens til en voldsom vækst nær havet. De indfødte melanesiere hævder, at den bedste kvalitet af Tamanu olie kommer fra de calophyllum inophyllum træer, der vokser tæt på kystområder, snarere end fra dem, der vokser inde i landet.

Calophyllum inophyllum kan også findes i andre dele af Sydøstasien, Malaysia, Sri Lanka, Vietnam og endda det sydlige Indien og Madagaskar.

Træet vokser langsomt og kan blive op til 30 meter i højden. Stammen af Calophyllum inophyllum er normalt dækket i mørk, krakket bark. Bladene er aflange og blanke og har små, duftende, hvide blomster med et gult center, der produceres to gange årligt.

Disse blomster giver en klynge af frugt, som starter ud som grøn, men slår senere over i en gullig farve efterhånden som de modnes. Inde i denne tynde, kødfyldte frugt (som er uspiselig), er den tamanu nød – undertiden benævnt som “Punnai”.

Frugten er tilladt at falde naturligt fra træet, og de blege farvede nøddekerner ligges derefter ud på stativer i 1-2 måneder for at hele. Under denne proces forvandles disse kerner til en brunlig og rødlig farve som frigiver en stærk, rig olie ved ekstrahering.

Block "156904" not found

Calophyllum inophyllum giver en fantastisk rig vegetabilsk olie

 

Olien ekstraheres derefter ved koldpresning og filtrering.

Det tager en masse nødder at producere en lille mængde olie – i virkeligheden tager det omkring fire træer for at producere cirka 20 liter ren tamanu olie, alt afhængigt af størrelsen og udbyttet af træerne, naturligvis.

Tamanu olie er endda blevet brugt topisk for at lindre smerten for spedalsk nervebetændelse. I 1928 testede Søster Marie-Suzanne, en missionær nonne fra Society of Mary, stationeret i Fiji, de medicinske egenskaber af tamanu olie, og brugte den effektivt til at behandle spedalskhed.

I 1930’erne undersøgte franske forskere tamanu olie, og fandt det effektivt i behandlingen af en række tilfælde af alvorlig hudsygdomme. Et sådant tilfælde involverede en kvinde indlagt på St. Louis Hospital i Paris. Hun havde et stort bensår med koldbrand, som ikke ville helbrede og amputation syntes, at være den eneste mulighed. Men til forundring af lægerne, blev benets sår helbredt efter regelmæssige forbindinger med tamanu olie.

Litteraturen angiver, at tamanu olie har en unik fedtsyre (Calophyllic acid), som kan være den komponent, der er ansvarlig for regenerering af nyt væv i huden. Andre interessante komponenter omfatter lacton (antibiotika), anti- inflammatoriske midler, såsom Calophyllolide og Courmarins , samt forskellige typer af lipider (fedt).

Naturligt indhold af fedtsyrer i
tamanu olie
:

  • Linolsyre              38%
  • Oliesyre               34%
  • Stearinsyre         13%
  • Palmitinsyre       12%
ØKO
(31) DKK 141,85 (Inkl. moms)

Tamano træet – Calophyllum inophyllum – og dets olie er altså lidt af et helbreds-vidunder. I dag anvendes Tamanu normalt ikke til koldbrand og andre livstruende situationer, men det er fortsat anvendt som et nyttigt redskab i bekæmpelse af mindre hudlidelser som akne, mindre ar, sår og brændemærker, eksem, børneeksem, psoriasis, solskoldning, strækmærker, svamp og andre inflammationer. Kort sagt et naturligt vidunder.

Foto af: Forest & Kim Starr

Anbefalet naturlige produkter til hud, hår og krop

ØKO
ØKO
ØKO

Mineralsk Ler

Bentonit Ler 65g

DKK 84,73 (Inkl. moms)
ØKO

Skriv et svar