Bedst som du skal til jobsamtale, vælter bumserne frem midt i panden?

Selvfølgelig gør du det, for sådan har bumser en ualmindelig evne til altid at dukke frem på de mest ubelejligste tidspunkter.

De titter frem præcis den dag du skal på date, på det tidspunkt, hvor du skal til foto-shoot, på din bryllupsdag, på dagen, hvor du endelig har taget mod til dig at fortælle din udkårne om din kærlighed. Ja, du kender selv resten af alle de tidspunkter, hvor bumserne pludseligt har bestemt sig for at dukke frem.

For det er altid på de forkerte tidspunkter. Det er reglen.

Alle kan få bumser

 

Vi kender det alle – for bumser er ikke kun et modefænomen, der stod på i 90’erne eller noget kun teenagere får fordi de vælter rundt i hormoner, der ikke er til at holde styr på.

Nej, vi kan alle få dem uanset køn og uanset alder, race, jobfunktion, livssyn og levestil.

 

Eller passer det nu også helt?

I denne artikel går vi i dybden med bumser, akne, acne, akne-ar, bummelummere, filipenser, pimples og hvad du ellers vælger at kalde disse ubydne gule, røde og ømme bæster, der sætter sig i det yderste lag af din hud og kun er til gene.

Hvad er sebum - kvinde ser sig selv i spejlet

Hvad er er bumser?

 

Bumser er de der gule buler der stikker ud fra huden hist og pist. De er møgirriterende og som altid grimme, ikke?

Jo, det kan vi godt sige, men faktum er, at bumser faktisk er lidt et generaliseret ord vi bruger i flæng om stort set alt, der popper ud fra huden i ansigtet og andre steder på kroppen.

Bumser er gule, sorte, hvide og røde. De er ømme og kan være fyldt med bakteriefyldt væske.

Dette er også en generalisering. Ja, bumser kan have forskellig farve og kan indeholde en gullig væskeagtig substand kaldet pus, men så er de fleste af os heller ikke mere præcise.

Lad os derfor grave lidt i hvad bumser helt præcis er for noget.

Bumser går nemlig under mange dæknavne:

Anbefalet produkter

Hvad er hudorme? (Blackheads)

Olie, døde hudceller og bakterier blokerer alle porerne og kan forårsage små bump i huden som vi kalder hudorme og pustler. De fleste kender dem dog kun som hudorme, men her er det farven på dem, der gør forskellen.

Hvis en blokeret pore forbliver åben, kan den se lidt sort ud og kaldes for en hudorm eller blackheads på engelsk.

Hvad er pustler? (whiteheads)

Hvis en blokeret pore lukker i, vil toppen af den ofte se mere hvid ud. Det er det vi kalder for pustler eller whiteheads på engelsk.

Både hudorme og pustler er forholdsvist nemt at behandle med flere forskellige remedier som kan fås i håndkøb.

Pustler er altså tilstoppede porer, der ikke er betændte. De er tilstoppet under overfladen af huden, så de holdes lukket og er mere eller mindre hudarvet, men skaber oftest en lille bule på huden.

Hudorme derimod, er sorte og har for så vidt frit udsyn, da de endnu ikke er lukket inde. De forholder sig åbne, men samler ikke desto mindre olie, snavs og bakterier til sig.

Jojobaolie er det vi kommer nærmest vores egen sebum, hvilket gør den utrolig effektiv i at gå ind i porerne, opløse hudorme og pustler og fjerne de tilstoppede porer i din hud. Du kan med fordel også tilføje super fint havsalt til din ansigtsbehandlings rutine for en mild eksfoliering, hvilket er et godt trick for hurtigere at komme de tilstoppede porer til livs.

Hvad er papler?

Nogle gange sker der det, at porerne bliver så irriteret, at deres vægge brydes. Det forårsager større bumser og disse kaldes papler. Papler er hårde, når du rører ved dem. En samling af papler, der er i nærheden af hinanden, kan gøre at din hud føles som sandpapir.

Det er her vi kommer til den betændte form for akne. Betændt akne er, når en tilstoppet pore – pustler eller hudorme – bliver irriteret og derved bliver betændt. Dette betyder, at det svulmer op, bliver rødt, og begynder at gøre ondt.

Det er derfor vi ønsker at undgå irriterende rensemidler og helst skal holde fingrene væk (du ved, det der med at trykke bumserne ud foran spejlet), således at en tilstoppet pore ikke bliver irriteret og betændt.

Papler er røde knopper, som normalt er relative små – dog op til en cm i diameter, og virker typisk noget hævet. Den afgørende faktor er, at de ikke er fyldt med pus, selv om de kan gå hen og blive fyldt af pus senere og blive til en blære.

VIGTIGT: Du skal absolut IKKE presse på dem!!! Det gør kun ondt værre og tilskynder både irritation, betændelse og endvidere ardannelse.

Knuder og cyster

Når blokerede porer bliver yderligere irriteret, bliver de endnu større. De fordyber sig også ind i din hud og kan derfor nemt gøre ondt.

Knuder er hårde. Cyster har pus og er blødere.

Hvis du har en af disse, er det ofte ikke særlig sjovt at gå ud, da man nemt bliver flov og føler sig mindre værd. Hvis du har knuder eller cyster, bør du gå til en hudlæge. Lægen har mulighed for at tilbyde dig forskellige behandlingsforløb til at slippe af med knuder og cyster.

Andre typer af akne

 

Ovenstående typer af akne er ikke de eneste former for akne, som findes. Dem der er beskrevet herover hører til under navnet “akne vulgaris”, som er den mest almindelige form for akne. Andre former omfatter:

Akne rosacea

 

Grundlæggende det samme som akne vulgaris med undtagelse af, at hudorme normalt ikke er til stede. I stedet er det ledsaget af et rødt udslæt, der normalt dækker næse, kinder, pande og hage. Det påvirker primært kvinder over 30, og er nok den mest almindelige type af akne efter vulgaris.

Akne Conglobata

 

Dette er den mest alvorlige form for akne med store læsioner forbundet på tværs af ansigt og krop med masser af hudorme. Det er kendt for at forårsage alvorlig ardannelse og skade og påvirker normalt kun mænd. Det er sjælden form for akne.

Akne fulminans

 

Denne type af akne påvirker som regel kun unge mænd og kan komme meget pludseligt og er normalt ledsaget af feber og ømme led. Denne form kommer normalt efter mislykket behandling af akne congolobata.

Der findes et par typer mere som er meget sjældne.

Mild, moderat eller svær akne?

 

Og så kommer spørgsmålet om, hvad der klassificerer din akne som mild, moderat eller svær. De fleste mennesker ved ikke rigtig, hvad deres ville blive klassificeret som, og hvordan de beskriver deres akne tendens lader mere til at være et spørgsmål om perspektiv – jo mere ked af du er ved det, jo større er risikoen for at klassificere din akne som værre, end det egentlig er.

Så er der et standard klassificerings system?

 

Tja, nogle klassificerer det i henhold til typen af læsion. Med andre ord, hvis du kun har pustler og hudorme, så tæller det som en mild form af akne. Hvis du har disse, plus papler, så har du en moderat form af akne. Hvis du har disse plus cyster og/eller knuder, ja så kan du klassificere din akne som svær.

Systemet fungerer måske imellem læger, men for os amindelige, dødelige personer, så virker det ikke særlig nøjagtigt.

Det amerikasnke FDA har fremstillet et forelået akne klassificerings system, der tilsyneladende kunne fungere bedre:

Klar, hvilket indikerer ingen inflammatoriske eller ikke-inflammatoriske læsioner;

Næsten klar, sjældne ikke-inflammatoriske læsioner med ikke mere end én papler / pustler;

Mild, enkelte ikke-inflammatoriske læsioner, ikke mere end et par papler / pustler men ingen knuder;

Moderat, indtil flere ikke-inflammatoriske læsioner, kan have nogle inflammatoriske læsioner, men ikke mere end én lille knude;

Svær, op til mange ikke-inflammatoriske og inflammatoriske læsioner, men ikke mere end et par knuder.

Husk, at alle typer af akne (og alle mulige andre gener, du måtte have) kan behandles med holistisk behandling i stedet for kemisk medicin, hvilket er godt, da der er langt mindre risiko for det kommer tilbage i fremtiden, da du arbejder med din krop til at helbrede i stedet for at skade den yderligere.

Hvorfor Jojobaolie er god til at undgå blokkede porer?

Jojoba plante

Andre olier kan også være med til at afjælpe blokkerede porer, men jojobaolie er kendt for netop denne særlige opgave, fordi det er den olie, der kommer nærmest vores egen sebum. Så det bliver i porene, blander sig med den hærdede sebum og opløser den og derme afblokkerer porerne. Den reducerer endvidere fedtet hud, ved at narre porerne til at tro, at der bliver produceret rigeligt med olie i forvejen.

Dette sker naturligvis ikke på en nat. Du skal ikke regne med at mærke den store forske de første par ugen og i visse tilfælde, vil nogle personer faktisk opleve, at deres tilstand forværres – men dette er kun kortvarrigt. Dette er en såkaldt udrensnings periode, hvor huden gennemgår en detox med udbrud af hudorme, pustler og små bumser. Efter denne tid, bliver huden normaliseret og du vil opleve, at din hud langsom skildrer sig af med disse giftstoffer og bliver renere og med tiden fri for akne

Sådan anvender du vegetabilske olier i kampen mod akne/bumser

 

Den første regel, når du anvender naturlige vegetabilske olier er, at du ikke drukner dine hudproblemer i olie. Du skal derfor kun bruge nogle få dråber olier til fugtig hud. Du kan også vælge, at vaske overskydende olie af og dub-tørre huden med et håndklæde bagefter.

Der findes mange gode olier, som kan anvendes på huden i kampen mod akne – og det er ikke nødvendigvis jojoba olier, der er bedst for alle. Det afhænger meget af din hudtype og hvor kræsen din hud er i det hele taget.

Det handler derfor i de fleste tilfælde om, at eksperimentere og prøve sig frem. Som nævnt, bør du heller ikke forvente et mirakel fra den ene dag til den anden. Dine valg kan også sagtens ændre sig med årstiderne, da din egen personlige livscyklus (eller dit humør) og hormoner ændre sig.

Fedtet / akne tilbøjelig hud

 

Hvis du ikke allerede anvender olier i din daglige hud- og hårpleje, så kan det sagtens lyde lidt omvendt, at skulle bruge olie til behandling af fedtet hud, men læs nu godt med her:

Fedtet hud er ofte repræsenteret ved en overproduktion af sebum, som er skyld i et fedtet udseende og følelse. Ofte er fedtet følsom og forbundet med akne. Anvendelsen af olie på huden kan faktisk narre kroppen til at tro, at den ikke behøver at producere mere olie. Det er dog ikke alle olier, der egner sig til fedtet hud. Nogle olier kan nemlig tilstoppe porerne og ganske simpelt være for tunge for netop din hudtype. En let og tør olie med et højt indhold af linolsyre, som opnås fra frøene af figenkaktus frø olie er et godt valg, da det ikke vil tilstoppe porerne og opløser eventuelle propper. Linolsyre findes i lettere olier, der er bedst egnet til fedtet hud. Når de anvendes direkte på huden på normal daglig basis, reducerer linolsyren tilstopning af porerne med over 25% på blot få uger.

Andre Gode olier til behandling af akne

Andre gode råd til at undgå og stoppe akne udbrud

 

1) Stop med at vaske dig så meget!

Ja, her har vi det igen. Det lyder omvendt – ligesom at ligge olie på fedtet hud – så bør du faktisk undgå at vaske dig for ofte. Særligt på akne tilbøjelig hud. For megen vask med barske midler og udtørrende produkter, er der stor sandsynlighed for at gøre det hele meget værre og endvidere opildne din akne.

vask-vand

Sebum, som er hudens egen olie, er ikke i sig selv en dårlig ting. Grunden til at kroppen producerer denne olie, er for at beskytte den. Når du vasker dig, fratager du dens beskyttende lag af olie, hvorfor din krop automatisk opdager, at den bliver nødt til at producere endnu mere for at holde sig beskyttet. Og det er derfor du nemt kan komme til at ligne en stegt spegepølse, selvom du vasker dig hele tiden.

Så selvom det lyder en smule skørt, så bør du faktisk skære ned på vasken og i øvrigt skifte til blide, naturlige produkter, der ikke indeholder en masse kraftige, giftige og akne-fremkaldende stoffer. Du bør ikke vaske ansigt mere end to gange om dagen og meget gerne kun en enkelt gang. I stedet kan du smøre et par dråber olie på huden, for at lade den registrere, at den allerede er hydreret, fugtet og fedtet nok, så den ikke behøver producere mere.

Tænk over det:

Vand og olie passer ikke særlig godt sammen – det er et faktum. Så hvorfor er det, du tror, at det vil gavne dig, at vaske med vand på din i forvejen meget fedtet hud? Det gør det nemlig ikke. Det eneste du opnår er tilstoppede porer.

 

2) Vask kun med lunkent vand

Varmt vand har en super tørrende effekt for huden og er endvidere irriterende for akne-tilbøjelig hud. Varmt vand vil kun tilskynde en overproduktion af olie i huden. Så vask kun dit ansigt med lunkent vand, og prøv også at sætte varmen på bruseren et hak eller to nedad.

 

3) Forbedre din kost og livsstil

Ja, den måtte jo komme. Men faktum er, at hvis du allerede har skåret ned på de mange daglige ansigtsvaske og overforbrug af varmt vand, men stadig finder dig selv lidt for fedtet, så bliver du nødt til at grave videre for at løse problemet. Olieproduktionen udløses nemlig internt af hormonelle reaktioner, der er påvirket af din kost og livsstil.

Så selvom det ikke er bevist, om chokolade og slik i sig selv giver bumser, så er der noget, der tyder på, at en forbedring af din kost ved at skære ned på forarbejdede fødevarer, spise mere frugt og grønt, og måske lidt motion kan ændre din situation. Du kan også prøve at skære mejeriprodukter ud af din kost for en tid. Nogle mennesker får en væsentlig højere olieproduktion, når de indtager mejeriprodukter.

Andre livsstilsfaktorer kunne være at sænke dit stressniveau, at få mere solskin, og sove bedre.

Det lyder måske meget simpelt, men det er det oftest ikke. Det kræver både selvtillid, stærk vilje og en rygrad af stål, at ændre livsstil, at gå den ekstra time om dagen, at sove før klokken 11 og aftenen og at sige nej tak til chokoladen og kagen til kaffen. Husk dog på, at intet produkt du kan købe, kan hjælpe din krop indefra. Det er kun dig selv, der kan det.

 

4) I stedet for konventionelle fugtighedscremer, så prøv med olie

Hmm, denne er jo ligesom givet på forhånd i denne artikel, men for ikke at glemme det, så vender vi den lige en ekstra gang.

Det lyder som, at dumpe benzin på et bål, men olie på fedtet hud giver god mening, når du nu har lært om huden egen sebum og hvorfor den egentlig produceres.

  • Olier snyder – på naturlig vis – din krop til at tro, du allerede er rigeligt beskyttet og stopper derfor med at overproducere.
  • Den blandes godt sammen med din egen sebum, som sammen opløser propper i porerne, så hudorme og pustler kan give slip.

 

Naturlige metoder til at rense ansigtet uden at forværre situationen

 

  1. Ler

Ler trækker toksiner ud fra huden og kan samtidig berolige betændelser. Du behøver ikke at bruge det som en ansigtsmaske, men kan sagtens bruge det som en daglig ansigts vask.

clay-ler

Der findes forskellige typer af ler: grøn, rød eller hvid ler eller Ghassoul (også kaldet Rhassoul). Du kan blande ler med vand eller andre naturlige produkter som aloe vera gel, økologisk blomstervand(skintonic), yoghurt eller kærnemælk. Det er i virkeligheden ganske simpelt, lidt som at lave mad – du skal bare være lidt kreativ.

Husk dog ikke at tilføje for mange forskellige ingredienser på én gang! Prøv kun én ting ad gangen for at finde ud af, hvordan din hud reagerer på det. Påfør blandingen til dit ansigt, lad det sidde i et par minutter, derefter skylles det af. Lad ikke det tørre!!!

Denne udrensning metode virker specielt godt for fedtet eller kombineret hud, men afhængigt af hvilken farve af ler, du bruger, kan alle hudtyper have gavn af det.

Ler til fedtet hud:

lerGhassoul / Rhassoul (marokkansk lava ler), grønt ler, bentonit ler, kaolin ler

Ler til følsom hud:

Hvidt ler, rødt ler

Ler til tør hud:

Rødt ler

Ler til kedelig, træt eller devitaliseret hud:

Pink ler

Hvis din hud har tendens til at virke tør, kan du tilføje et par dråber olier. For at øge de antibakterielle egenskaber, kan du tilføje en dråbe lavendel eller tea tree olie samt en teskefuld honning eller et stænk af æblecidereddike.

Du kan bruge ler som en maske til både krop og hår! Ghassoul er et fabelagtig alternativ til hårvask: anvendes som en maske, det slipper håret fri for kemisk opbyggede stoffer og andre restprodukter. Det absorberer fedtet olie, næsten som en svamp og giver dit hår glans og tilføjer volumen. For at undgå spaltede spidser, bør du ikke massere det for meget ind i dit hår.

OBS: Forsøg ikke med ler, hvis du er allergisk over for nikkel, da ler kan indeholde spor af det.

 

  1. Vatrondel og olie

Påfør et par dråber olie (jojoba, argan, mandel, abrikoskerne, kæmpenatlysolie) på en fugtet vatrondel og tør forsigtigt på tværs af dit ansigt uden at gnide. Splash med vand bagefter.

 

  1. Tamanu olie

Hvis jojoba olie er den bedste olie på sigt, at anvende i kampen mod fedtet hud og akne, så er tamanu i hvert fald den bedste olie til at komme akne til livs med i det øjeblik du har et udbrud. Tamanu olie har et enestående indhold af antiinflammatoriske, antioxidante, antisvamp og endda smertestillende egenskaber, der gør den super effektiv over for akne udbrud, ar og sår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.