Bleudslæt er et udslæt på huden, hvor oftest numsen bliver rød. Udslættet kan også optræde omkring maven, kønsorganerne, på ballerne, ved endetarmsåbningen og inderlårene. Området bliver rødt og kan blive væskende. Det kan vise sig som små røde pletter, men kan også være store røde skjolder. Ved bleskift, vil man kunne opleve, at det lugter af ammoniak. I værste tilfælde, kan der gå hul på huden og blive dannet sår.

Hvad er bleudslæt?

 

Almindelige kommercielle baby produkter, kan være helt fine at bruge, men nogle af dem indeholder desværre også kedelige ingredienser. Netop derfor er der nogle, der oplever, at deres kære små begynder det helt store tudeudbrud, bedst som du smøre salven på. Det var jo ikke meningen.

Problemet er for nogle af disse produkter, at de svier og det gør så ondt på den bitte, at det eneste, der er at gøre ved det, er at græde endnu mere.

Mange vælger derfor, at lave deres egen salve mod bleudslæt.

Hvordan forekommer bleudslæt og bleeksem?

Bleer og diarré

 

Der er en grund til, at man kalder det for ble-udslæt. En af årsagerne er naturligvis, at det er i ble-området, at udslættet forekommer. En anden grund er, at det ganske enkelt kan være bleen, der er medårsag til udslættet.

Bleudslæt er meget hyppigt hos spædbørn og skyldes som regel at huden bliver irriteret af bleer, afføring og urin. Der hvor det oftest opstår, er når en snavset ble, ved et uheld bliver siddende på for længe.

Bleudslæt

Det kan også være i forbindelse med diarré, hvor afføringen virker ekstra ætsende for den stakkels sarte hud på en baby på grund af syren i tis og afføring.

Husk derfor at holde ekstra godt øje med bleen, hvis dit barn har en periode med dårlig mave. Så du kan sørge for at få den skiftet hurtigt.

Renseklude og vaskepulver

 

Bleer og renseklude går nærmest hånd i hånd. Ved bleskift er det derfor meget almindeligt, at man også benytter en eller anden form for renseserviet. Desværre kan mange af disse også være årsag til at huden irriteres. Typisk sker dette, hvis renseservietterne er parfumeret eller indeholder andre skadelige stoffer, som irriterer huden.

Det behøver dog ikke nødvendigvis, at være på grund af skadelige stoffer. Det kan også være på grund af overfølsomhed for eksempelvis vaskemiddel eller vaskepulver.

Baby pulver

 

Nogle pulvertyper til babyer, kan desværre give allergiske reaktioner. Et godt naturligt alternative til almindeligt baby-pulver er hvidt ler eller Hvidt Kaolin ler, som det også kaldes. Kaolin ler er en meget mild ler, der fortrinsvist er til personer med meget sensitive hud – heriblandt små spædbørn. Leret er meget fint og har en naturlig absorberende egenskab samtidig med at det eksfolierer og renser huden.

Tandfrembrud

 

Når de første tænder bryder frem, hvilket oftest er i alderen 6-8 måneder, kan huden være ekstra sart og der kan forekomme diarré. I denne tid, kan udslæt have lettere ved at forekomme.

Bleudslæt og svamp

 

Et bleudslæt kan blive kompliceret af bakterier og svampeinfektioner. Svamp er dog en naturlig del af hudens flora og vi har i og for sig alle svampe på kroppen. Når de er i balance, hjælper de med at holde sund, men tager de overhånd, bliver de til et svampeudbrud, som kan give et rødt og kløende udslæt.

Svamp trives rigtig godt i fugtige miløjer, hvorfor bleen er et perfekt sted. Hvis bleen sidder for stramt eller er på for længe, vil det være de helt rigtige vilkår for svampen at udvikle sig. Svamp genkendes ved er afgrænset område, der er meget rødt og hævet.

Hududslæt på spædbørn – Baby udslæt

 

Bleudslæt på babyer er helt normalt og derfor ikke noget at være bange for.

Men det skal naturligvis behandles, hvis det opstår.

Det bedste er dog at forebygge det, så det slet ikke sker. Det vil dit barn helt sikkert give os ret i.

Naturlig behandling af bleudslæt

 

Der findes flere ting du kan gøre for først og fremmest at forebygge, at bleudslæt forekommer.

Heriblandt er det f.eks. ikke strengt nødvendigt, at vaske barnet hver dag med sæbe. Nogle dage vil det være helt fint, blot at vaske med rent vand. For mange sæber og særligt produkter med syntetiske stoffer, kan være med til at fremme udslæt.

Alt for hyppige bade, vil fjerne barnets egen beskyttende olie og kan derfor tørre huden helt ud. Omvendt skal du dog huske at vaske grundigt efter det helt store bummelum, for netop at fjerne bakterier og risikoen for at de formere sig.

Det handler også om, hyppigt at skifte bleen. På den måde undgår du, at der ligger noget høm høm og irriterer.

Du kan også benytte vegetabilske olier som babyolie, hvoraf de fleste går an, at anvende på spædbørn. Især de milde olier som; abrikoskerneolie, jojobaolie, mandelolie, kokosolie og kæmpenatlysolie.

Er et bleudslæt allerede i fuld gang, så skal der luftes ud så at sige. Det betyder, at det er godt for barnet at få luft til numsen. Dernæst kan du pleje huden med en hjemmelavet salve mod udslæt.

Lav din egen hjemmelavet salve mod bleudslæt

En god salve mod bleudslæt skal virke:

 

Beroligende salve mod bleeksem

– Irriteret hud har brug for noget beroligende. Det betyder at det absolut ikke må være noget, der brænder på huden. Shea butter fungerer godt til dette formål, da det trænger dybt ind og fugter huden. Det er anti-inflammatorisk og beroligende for huden samtidig med, at det fremmer en sund heling.

 

Svampedræbende – Antimykotikum (anti-svamp) salve mod bleeksem

– En af årsagerne til ble-eksem er candidiasiser, som er den mest almindelige type svampeinfektion i huden. Candida er en gærsvamp, forårsaget af svampevækst. Ved bleudslæt, har dit barn brug for noget, der kan slå denne gæringsproces i stykker og som kan hæmme dens fremtidige vækst. Kokosolie er det perfekte valg på grund af dens svampedræbende egenskaber (i samspil med tamanu olie).

 

For at lave en simpel salve, der kan bruges til at behandle og forebygge ble udslæt og som samtidig fugter barnets hud, skal du bruge følgende:

 

 

Eventuelt:

Det er ikke nødvendigt, men du kan vælge at tillægge en eller flere af nedenstående.

 

En spiseske tamanu olie

Tamanu olie indeholder et stort antal anti-inflammatoriske, anti-svamp og antibakterielle egenskaber, men virker lidt mere tør i det, hvorfor kokosolien bør være hovedingrediensen, når det kommer til olie.

 

3 dråber tetræolie (æterisk olie)

og/eller

5 dråber lavendelolie (æterisk olie)

 

Sådan mikser du det sammen:

I en skål, pisker du kokosolien og sheasmørret sammen i et minuts tid. Sørg for at ælte det godt sammen og skrab helt ned til bunden, så det hele kommer med. Tilsæt herefter de ekstra elementer du ønsker som tamanu olie og/eller æteriske olier og bland det godt sammen igen. Gør dette i endnu et minut eller deromkring, indtil det nærmest ligner glasur.

Note: Vær sikker på at du anvender æteriske olier, der er fri for tilsætningsstoffer eller pesticider, der yderligere kan virke irriterende på dit barns sarte hud.

Læg til sidst det hele over i en ren krukke og sæt en etiket på. Salven bør opbevares køligt og mørkt – gerne I køleskabet.

Dub gerne lidt af salven på spædbarnet efter badning. Vær sikker på, at du påfører det omkring ble-området. Så holder du huden hydreret og forebygger evt. bleudslæt.

Note: Husk altid at foretage en såkaldt patch-test før du begynder, at bruge salven normalt. Sæt nu din kære lille, ikke tåler kokosolie eller andet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.