Argania Spinosa – Hemmeligheden bag Argan Olie

Argania Spinosa - argan træer

Argania Spinosa – Argan Olie og træet bag hele redeligheden

Det her handler om et lille stykke guld fra Marokko – en sand juvel, der er kendt som Argane olie, Argan Olie, Argan Oil og ikke mindst som ”jern træet” i blandt de lokale. Det er Argania Spinosa.

Det er ikke for ingen ting, at dette træ har fået titlen som ”Tree of life” (livets træ) og at dets olie er kendt som ”flydende guld” eller liquid gold om du vil.

Argania Spinosa har været et lokal kendt vidunder træ længe før resten af verdens kvinder fik mulighed for at forkæle kroppen med denne naturlige skønheds eliksir. Olien er på rekord tid blevet verdenskendt, hvorfor disse almægtige titler er tilkendegivet dette flotte og unikke træ.

Månedens Produkter

Tilbud
DKK 169,00 DKK 148,72 (Inkl. moms)

Livets træ og flydende guld i bunden af en flaske

Det er ikke småting at skulle leve op til de mange fornemme titler. Argan træet er i sandhed et unikt træ med en særlig historie bag sig.

Træet gror oprindeligt i det sydvestlige Marokko, som er et øde område, der nu er blevet erklæret som ”Natural World Heritage Site”, hvilket vil sige det er et område der værnes om. De lokale har kun interesse i, at disse træer skal forblive og blive ved med at vokse i området, for det er en særdeles god forretning for alle der er involveret.

På verdensplan gror Argania Spinosa på et område af 2,560,000 hektar, hvilket måske lyder af meget, men slet ikke er det, taget træets popularitet i betragtning. Argan olie, som udvides af kernerne fra træets nødder hører til en af de mest sjældne.

Det er barske vilkår disse træer lever under, men det er præcis sådan et semi-ørken område, at træet synes godt om. Træet har nogle enorme rødder, som er gode til at holde på fugt og i dag er hele dette område beskyttet af United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

 

De lokale Marokkaner

Alt Argan Olie der sælges i dag, er produceret af kvinders samarbejde, der deler overskuddet blandt de lokale kvinder i Berber stammen. Kooperativet har etableret et økosystem og et genplantnings projekt, så udbuddet af Argan olie ikke løber tør og den indkomst, der i øjeblikket støtter kvinderne, ikke forsvinder. Pengene giver adgang til sundhedsydelser og uddannelse til de lokale kvinder og støtter hele samfundet som helhed.

Kvinderne samler frugterne fra Argan træet, som alle er på størrelse med en nød og kan være runde, ovale eller kegleformet. Frugterne er dækket af en tyk skal, der dækker det kødfyldte frugtkød. Fugtkødet omgives en hårdt beskyttet nød som udgør omtrent 25% af vægten af de friske frugter.

Indholdet i nødden er 1-3 argan olierige kerner. Argan olie er udvundet af selve kernerne, og indeholder et sted imellem 30% og 55% olie afhængig af udvindings-metoden.

 

Presning – ekstraktion af olien

Selve ekstraktions-metoden er utrolig vigtig for olien. I dag anvendes moderne midler til at presse olien. Oftest tørres nødderne i solen, hvorefter de bearbejdes med maskiner.

Argan olie som spiseolie, har været anvendt i Marokko i flere århundrede for oliens gode egenskaber og til madolie, anvendes ofte en metode, hvor kernerne ristes og dermed opvarmes før presningen.

Til kosmetik er det vigtigt, at man får fingre i koldpresset olier, der ikke har været ristet for at olien bevarer flest mulige af de antioxidant egenskaber, vitaminer og mineraler.

 

Interessante fakta

  • Et enkelt Argan træ giver omkring 30 kg Argan frugt eller bare 1 liter Argan olie
  • Det tager 15-20 timer at producere 1 liter Argan olie
  • Der produceres 4 millioner liter Argan olie årligt (sammenlignet med 1,8 milliarder liter olivenolie).

 

DKK 129,00 (Inkl. moms)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.