Argania spinosa – Argan olie og træet bag hele redeligheden

Det her handler om et lille stykke guld fra Marokko – en sand juvel, der er kendt som Argane olie, Argan olie, Argan oil og ikke mindst som ”jern træet” i blandt de lokale. Det er Argania spinosa.

Det er ikke for ingen ting, at dette træ har fået titlen som ”Tree of life” (livets træ) og at dets olie er kendt som ”flydende guld” eller liquid gold om du vil.

Argania spinosa har været et lokal kendt vidunder træ længe før resten af verdens kvinder fik mulighed for at forkæle kroppen med denne naturlige skønheds eliksir. Olien er på rekord tid blevet verdenskendt, hvorfor disse almægtige titler er tilkendegivet dette flotte og unikke træ.

Gratis download bonus

Vil du gerne vide mere om naturlige olier og andre rene råvarer til hud og hår?

Vi har sammensat en komplet PDF guide om naturlig kosmetik med 15+ sider om økologiske naturlige råvarer. Hvorfor du bør vælge det, hvordan du starter og hvad du kan forvente.

Livets træ og flydende guld i bunden af en flaske

Det er ikke småting at skulle leve op til de mange fornemme titler. Argan træet er i sandhed et unikt træ med en særlig historie bag sig.

Træet gror oprindeligt i det sydvestlige Marokko, som er et øde område, der nu er blevet erklæret som ”Natural World Heritage Site”, hvilket vil sige det er et område der værnes om.

De lokale har kun interesse i, at disse træer skal forblive og blive ved med at vokse i området, for det er en særdeles god forretning for alle der er involveret.

På verdensplan gror Argania spinosa på et område af 2,560,000 hektar, hvilket måske lyder af meget, men slet ikke er det, taget træets popularitet i betragtning.

Argan olie, som udvides af kernerne fra træets nødder hører til en af de mest sjældne.

Det er barske vilkår disse træer lever under, men det er præcis sådan et semi-ørken område, at træet synes godt om. Træet har nogle enorme rødder, som er gode til at holde på fugt og i dag er hele dette område beskyttet af United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

Argania spinosa kræver meget lidt pleje eller dyrkning. For selvom argantræet ikke er i stand til at modstå et hårdt koldt klima, er det modstandsdygtigt mod ekstrem varme og tørke. Dette gør det nemt for planten at vokse og blomstre i områder i det sydøstlige Marokko.

Argantræet er velegnet til at overleve i forholdsvis dårlige jordforhold, såsom kalkholdig jord og sandaflejringer, men ikke drivende sand eller vandtæt jord. De vigtige stærke og dybe rødder af træet er i stand til at absorbere den 100-200 mm regn, det har brug for hvert år.

Rødderne kan strække sig til omkring 35 meter i jorden, hvilket giver træet mulighed for at leve mellem 150 til 400 år i et hårdt miljøklima.

Argantræet spreder sig ikke hurtigt og vokser ikke bare i ethvert område, hvorfor der kun er én Argan-skov i verden.

Frøene skal plantes i et område, hvor det vil være i stand til at trives alene i det rigtige miljø. Argan er en ekstremt vigtig plante, der holder jorden vidunderlig, hvorfor den har været under beskyttelse af loven i mange år.

Tilbud i webshoppen netop nu

-13%
ØKO
DKK 159,00 DKK 139,00 (Inkl. moms)
-23%
ØKO
DKK 129,00 DKK 99,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-12.5%
DKK 357,00 DKK 312,39
-13%
DKK 229,00 DKK 199,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-12.5%
DKK 466,00 DKK 407,77
Tilbud
-12.5%
Tilbud
-15%
-23%
DKK 129,00 DKK 99,00 (Inkl. moms)
Tilbud
-12.5%
DKK 177,00 DKK 154,89
-14%
DKK 69,00 DKK 59,00 (Inkl. moms)
-10%
ØKO
DKK 99,00 DKK 89,00 (Inkl. moms)
-51%
DKK 59,00 DKK 29,00 (Inkl. moms)
Se alle tilbud her

De lokale Marokkaner

Alt Argan Olie der sælges i dag, er produceret af kvinders samarbejde, der deler overskuddet blandt de lokale kvinder i Berber stammen.

Kooperativet har etableret et økosystem og et genplantnings projekt, så udbuddet af Argan olie ikke løber tør og den indkomst, der i øjeblikket støtter kvinderne, ikke forsvinder. Pengene giver adgang til sundhedsydelser og uddannelse til de lokale kvinder og støtter hele samfundet som helhed.

Kvinderne samler frugterne fra Argan træet, som alle er på størrelse med en nød og kan være runde, ovale eller kegleformet. Frugterne er dækket af en tyk skal, der dækker det kødfyldte frugtkød. Fugtkødet omgives en hårdt beskyttet nød som udgør omtrent 25% af vægten af de friske frugter.

Indholdet i nødden er 1-3 argan olierige kerner. Argan olie er udvundet af selve kernerne, og indeholder et sted imellem 30% og 55% olie afhængig af udvindings-metoden.

Arganolie viser en meget afbalanceret sammensætning af oliesyrer, linolsyre og palmitinsyre og dækker derved et bredt spektrum af fedtsyrer.

Det gør at den understøtter hudens naturlige funktioner og har antioxidantvirkninger. På grund af at den har evnen til at stimulere cellerne, er Argan olie blevet et populært anti-aging produkt.

Den er ikke kun egnet til moden hud, men på grund af dets intensive plejeegenskaber kan det bruges til tør og følsomme hudtyper og forbedrer hudens barrierefunktion i det lange løb.

Denne olie er velegnet til problemhud (dermatose, allergi).

Kosmetiske egenskaber for Argania spinosa:

  • Antioxidant, ideel til moden hud
  • Beskytter og understøtter hudens barrierefunktion
  • Intensiv pleje og udglatning, især for tørre hudtyper
  • Ideel til problemhud

Presning – ekstraktion af olien

Selve ekstraktions-metoden er utrolig vigtig for olien. I dag anvendes moderne midler til at presse olien. Oftest tørres nødderne i solen, hvorefter de bearbejdes med maskiner.

Argan olie som spiseolie, har været anvendt i Marokko i flere århundrede for oliens gode egenskaber og til madolie, anvendes ofte en metode, hvor kernerne ristes og dermed opvarmes før presningen.

Til kosmetik er det vigtigt, at man får fingre i koldpresset olier, der ikke har været ristet for at olien bevarer flest mulige af de antioxidant egenskaber, vitaminer og mineraler.

Interessante fakta om argania spinosa

  • Et enkelt Argan træ giver omkring 30 kg Argan frugt eller bare 1 liter Argan olie
  • Det tager 15-20 timer at producere 1 liter Argan olie
  • Der produceres 4 millioner liter Argan olie fra argania spinosa årligt (sammenlignet med 1,8 milliarder liter olivenolie).
ØKO
DKK 129,00 (Inkl. moms)

Karakteristika for argan træet

Træet bærer mørkegrønne blade som er mindre end 2 cm lange, enkle og lancetformede.

Blomsterne er meget små, grøngule og forekommer i klynger.

Den har snoede og knuste sorte træstammer og spredte grene, som kan minde om en Berberis eller ildtorn; skønt I modsætning til disse medlemmer er af Rose-familien er Argan-frugten et aflangt, grønlig-gylden bær på op til 3 cm langt.

Inde i frugtens kødfyldte ydre er en meget hård nød, der indeholder 3 mandellignende kerner.

Del med hjertet! ツ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

shares