Argan this og Argan that – Ingredienserne lyver ikke – tjekker du ingredienserne i din flaske?

ingredienserne i din kosmetik lyver ikke

Vi er inde i en tid hvor Argan efterhånden styrer det kosmetiske olie-marked. Argan er blevet den mest kendte og mest trendige olie at anvende i sine kosmetikprodukter. Men hvor forbrugeren efterhånden bliver hjernevasket til at tro, at argan olie er det eneste der duer, så er der omvendt meget lidt argan olie i omløb.

Hvornår har du sidst tjekket ingredienslisten på din kosmetik?

[lepopup slug='optin-naturlig-viden']

Lad dig ikke snyde af ingredienserne i din kosmetik

Vi oplever dagligt, at en flaske lover guld og grønne skove om, hvor rent indholdet er og hvor fantastisk det det rene indhold er til hud og hår.

Faktum er, at flere producenter, som efter trenden er så glade for eksempelvis argan olie, anvender ufatteligt lidt af dette vidundermiddel i deres løsninger til slutbrugeren – dig.

Argan this og argan that - ingredienserne lyver ikke

Tjek ingredienslisten

Vi går jævnligt ned i de lokale butikker for at tjekke op på kosmetikprodukter og til vores overraskelse, så er det utroligt mange, der ”snyder” forbrugeren til at tro, at det er den rene vare de sælger.

Specielt argan ser du alle vegne nu. Ikke engang i Netto, kan du gå forbi kosmetikhylden uden at få øje på mindst et argan-produkt.

Men kigger du nærmere på indholdsfortegnelsen af disse såkaldte argan-produkter, vil du opdage, at argania spinosa, som er den botaniske betegnelse for argan, står langt nede på ingredienslisten.

 

Ingredienslisten

Ingredienslisten er en lovpligtig indholdsdeklaration af indholdet i flasken og den står ikke anført efter alfabetisk oversigt. Reglerne siger, at listen skal være anført med ingredienser listet i den rækkefølge, som indholdet består af i forhold til mængden.

Det betyder altså, at den ingrediens som der findes mest af i et givent produkt, SKAL stå anført først på denne liste.

 

Føler du dig snydt inden for kosmetik?

I rigtig mange tilfælde, ser vi at argan står anført som det fjerde eller femte i flere af disse trendige produkter. For os at se, er det blot en billig måde at markedsføre et populært produkt på. Men omvendt, så føler vi også, at man med disse produkter forsøger at nare forbrugeren til at tro de rent faktisk får et fantastisk produkt med en ren olie.

Det er ganske givet, at nogle produkter sagtens kan være gode og effektive, selvom argan eller en anden olie ikke står anført først på ingredienslisten, men de fleste fører blot forbrugeren bag lyset med en skjult markedsføring af et populært produkt, som der dårligt er at finde i flasken.

En argan olie, hvor indholdet af 20 dråber i din hånd rent faktisk kun består af en eller to dråber argan er bedrageri i vores øjne. Ikke af den årsag, at produktet ikke nødvendigvis lever op til sit formål, men simpelt fordi, de i mange tilfælde sælges og markedsføres som rene olie-produkter, hvilket jo må siges at være forkert.

Læg mærke til hvor mange penge du rent faktisk betaler, hvor den ingrediens der er mest af i et produkt er aqua (vand). Det er der nemlig rigtig mange produkter, der indeholder mest af.

Den sørgelige sandhed er, at det i virkeligheden er dig selv der snyder dig. Du vil aldrig købe en ny bil uden at sikre dig, at den har de fornødne egenskaber du nu engang ønsker og kræver af en bil. Hvis du har forstand på det, vil du også sikre dig, at din nye computer kan det du har brug for – og ellers får du sikkert en god ven til at hjælpe dig.

Hvorfor skulle det være anderledes, når vi taler om produkter du anvender hver dag og lægger på din krop og i dit hår.

Hvad kan du gøre ved det – bed din forhandler om rene varer?

Først og fremmest kan du blive noget mere bevidst om, hvilke ingredienser det er du kommer på din hud og i dit hår.

Vær bevidst om hvilke varer det er du går efter og tag en beslutning omkring brugen af kosmetik. Har du det fint med at købe billigt-producerede produkter til dyre priser eller vil du sikre dig, at indholdet i din kosmetik er helt rent?

Du kan også fortælle det til din lokale forhandler. Lad dem vide, at du hellere ser nogle – måske – lidt dyrere mærker, men i det mindste produkter der indeholder de rene varer. Mange supermarkeder og mindre helse og kosmetik butikker tager gerne nye produkter hjem, som forbrugerne efterspørger. Det er jo trods alt dig de skal sælge deres produkter til, så de bliver kun glade for at høre din mening.

Det handler ikke om at være kritisk i dårlig forstand. Det er din krop, du enten klistre ind i kemikalier eller bader i rene varer. I sidste ende er det dig, der bestemmer hvad du byder din krop. Forhandleren gør det blot muligt for dig, at tage et produkt ned fra hylden.

Det er veninder, magasiner, reklamer, omtale og måske egen uvidenhed, der gør at du til tider køber katten i sækken.

Det er derfor et valg at vælge at blive mere bevidst om indholdet i din kosmetik. Så tjek nu indholdsdeklarationen!

 

Går du efter rene varer og økologi eller er du ligeglad om skidtet indeholder alskens kemikalier?

Et eksempel fra den virkelige verden – Ingredienserne lyver på en fin måde

Vi har haft en såkaldt Sea Buckthorn Oil (havtorn olie) stående på hylden i længere tid. Den blev købt i England kort før CHLEOPATRA så dagens lys. Olien blev solgt som værende en ren Sea Buckthorn oil og ingredienserne skulle derfor være “Hippophae Rhamnoides”.

Til vores overraskelse opdagede vi først lang tid efter åbning, at indholdet stod forklaret helt anderledes:

Indgredienser der lyver

 

Billedet herover er fra den flaske vi købte i England og som du kan se, så står der ikke det botaniske navn for havtorn olie. Det kan der være to årsager til. Først og fremmest, kan det være fordi producenten ikke selv er klar over, hvad det er de har med at gøre. Anden mulighed er, at olien i virkeligheden blot er fortyndet med en anden og billigere olie.

Der står til gengæld at indholdet er en havtorn olie blandet i ren mandelolie. Vores gæt er derfor, at der her er fusket med ingredienslisten for at få det til at se godt ud. Hvis vi først og fremmest går ud fra, at der ER tale om rene varer, så ville ingredienslisten nok nærmere se således ud: Mandelolie 90%, havtorn olie 10%. Ikke at det er påkrævet at skrive procenter på, men vi kan jo nok gætte, at det ikke just er havtorn olie, der er mest af i denne flaske – og på forsiden står der altså “Sea Buckthorn Oil” og ikke noget om mandelolie.

Hvordan man genkender falsk markedsføring?Tjek din argan olie

Der bliver købt argan olier som aldrig før. Det gælder både i lokale butikker, men i særdeleshed også over internettet.

Desværre er det ikke altid muligt for dig at tjekke olien før du køber eller bestiller den hjem, men der er visse ting du kan gøre for blive mere sikker på, at det er den rene vare du får og ikke blot en fin indpakning med et godt navn.

 

1. Tjek ingredienserne

Søger du en 100% ren olie og i dette tilfælde en 100% argan olie, så skal du sikre dig, at indholdet kun består af “100% ren argania spinosa”.

Det er muligt, at betegnelsen kan stå anderledes anført som eksempelvis “argania spinosa kernel” eller “argania spinosa oil” osv. Fidusen er, at der ikke må være andre ingredienser i flasken. I så fald er der ikke tale om en 100% ren olie.

Omvendt kan du også komme ud for, at der blot står “Argan olie”, hvilket i princippet kan være lige så godt.

Desværre kan det også betyde, at olien er blandet op med en anden og billigere olie, uden at informere om det og i sidste ende, kan det også blot indikere, at producenten ikke helt er klar over hvad det er de arbejder med.

2. Flasken

Olie-producenter med respekt for dem selv og deres olier vil ikke sælge olier i gennemsigtige flasker og slet ikke af plastik.

Der er dog alligevel mange kendte producenter, der vælger at gøre dette af ren og skær kosmetiske design-årsager.

Men faktum er, at olien har nemmere ved at blive forværret og kan risikere, at gå harsk alt for tidligt grundet lys der der trænger igennem.

Endvidere bærer forskellige plasttyper forskellige partikler, der kan være dårlige for dit helbred. Derfor bør du gå efter glasflasker og helst mørke rav-flasker eller kobolt-blå.

Aluminium flasker kan også være et godt alternativ, men disse kan til tider også være beklædt med en indre beskyttelse, der kan adskille partikler, som når ud i olien.

3. Pris

Der er ingen gyldne regler for hvad en ægte argan olie bør koste. Det kommer jo i sidste ende an på hvor meget producenten ønsker at tjene eller for den sags skyld tabe. 

Vi ville ønske vi blot kunne lukke denne sag med du får hvad du betaler for, men omvendt, så er det desværre heller ikke altid sandheden.

Når det kommer til prisen for argan olie, så gælder det om, at være skeptisk over for dem der ligger i den billigste ende og ligeså for dem, der ligger i den dyre ende.

Prisen kan i nogle tilfælde indikere, at der er tale om enten overpris, eller at der ikke er tale om en kosmetik olie, men derimod en mad-olie.

4. Duft og ekstraktion

Argan olie har normalt en noget karakteristisk duft, som det er langt fra alle, der bryder sig om.

Hvis olien ikke har nogen duft overhovedet, kan der være grund til at blive skeptisk og omvendt, hvis duften er meget gennemtrængende, kan det igen indikere, at du har fat i en madlavnings-olie, da disse oftest har gennemgået en varme-process, der frembringer duften yderligere.

De fleste beskriver duften på deres helt egen måde, men så snart man har vænnet sig til den, vil de fleste opleve duften som luksuriøs.

Duften kan dog variere fra batch til batch og selve årstiden for høsten, kan også have indflydelse på duften.

Hvis olien gennemgår en kemisk process (eksempelvis en deodoriceringsprocess) eller hvis den under raffineringsprocessen opvarmes til en meget høj temperatur, vil den enten slet ikke dufte af noget eller dufte ret ekstremt.

Både lys og varme nedbryder oliens bedste egenskaber, så vi er overbevist om, det er bedst at lade denne dyrebare olie forblive i sin mest naturlige tilstand.

Det anbefales derfor altid at du vælger en koldpresset olie, når den er til huden og håret. Denne olie har gennemgået færrest mulige processor og er blevet udvundet ved en mild temperatur.

5. Tekstur og bundfald

Argan olie føles blødgørende og beroligende på huden. Er dette ikke tilfældet, må der nødvendigvis være noget galt.

Der kan opstå bundfald i nogle olier.

Dette er helt naturligt for den ægte vare, men det er ikke nødvendigvis at finde i alle flasker, da det jo kommer helt an på, hvordan olien er blevet flyttet fra flaske til flaske og fra beholder til beholder.

Lidt bundfald er dog oftest et godt tegn på, at du har fat i den ægte vare.

Du tjekker altid ingredienslisten på dine olier, ikke sandt?

Den ene af to livssjæle. Daily driver på webshoppen og med en stor interesse for de små detaljer. Jeg startede chleopatra.dk i 2013 - på anmodning fra min kære kone Liezel. Idéen var simpel. At skabe en webshop med salg af rene vegetabilske olier til huden og håret. Snart gik det op for mig, at jeg ikke vidste meget om disse produkter. Det har heldigvis ændret sig, da jeg kontinuerligt siden dengang har uddannet mig, researched emner og fortsat holder mig orienteret på emner omkring naturlige produkter til hud- og hårpleje.

På den måde har jeg i dag en stor viden om olier, smør, ler og mange andre naturlige råvarer til en sund hudpleje. Olier og ren kosmetik er i sandhed kommet ind under huden. Født uden den store tanke om naturlig kosmetik og hygiejne, men har fået øjnene op for denne nye verden, som i virkeligheden stammer fra de tidligste tider. Det er denne nye interesse i fakta og detaljer du vil finde i og lære mere om i mine artikler her på bloggen og når du ringer til os.

Om chleopatra

Afsluttende tanker

I en verden hvor markedsføring dominerer, er det nu mere end nogensinde nødvendigt for forbrugerne at være vågne og opmærksomme på, hvad de køber. Kosmetikindustrien, ligesom mange andre industrier, er ikke immun over for at bruge kreative markedsføringsstrategier, som kan være vildledende for forbrugeren.

Når det kommer til produkter, der hævder at indeholde “ren argan olie”, er det afgørende at forstå betydningen af at tjekke ingredienslisten. Mens mandelolie ikke er skadelig og har sine egne fordele, bør virksomheder være transparente i deres mærkning. Misligholdelse ikke kun skuffer forbrugeren men underminerer også tilliden til brandet og industrien som helhed.

Som forbrugere har vi en kollektiv magt til at kræve ærlighed og integritet fra producenterne. Det starter med uddannelse: at lære hvordan man læser produktmærkninger, hvordan man skelner mellem autentisk og vildledende information, og hvor man kan finde pålidelige kilder for produktinformation.

Endelig er det vigtigt at huske, at der er mange brands og producenter, der værdsætter ærlighed og forbrugertillid. Ved at støtte disse virksomheder og kræve gennemsigtighed kan vi som forbrugere indflydelse på en mere ærlig og gennemsigtig kosmetikindustri.

Naturlig Viden

Macadamia olie til håret: Genvind dit hårs glans og styrke

Opdag de utrolige fordele ved Macadamia olie til håret. Lær hvordan du bruger det, hvilke [...]

Sind og Sundhed

Cleopatra (1963) – Filmen der næsten gjorde 20th Century Fox bankerot

Efter Cleopatra (1963) var udgivet, blev det næsten det sidste for filmselskabet 20th Century Fox. [...]

DIY Opskrifter

Naturlig pletfjerner opskrift til vasketøj (DIY)

Få rent og pletfrit tøj med naturlige pletfjernere til vasketøj. Lær om de bedste naturlige [...]

DIY Opskrifter

Hot oil behandling til håret

Det kan være særlig svært på de varme sommerdage, at undgå og vaske håret. Men [...]

DIY Opskrifter

Oil Pulling – Detox din mund for en bedre mundhygiejne

Lær om oil pulling (olietrækning), en naturlig og effektiv metode til at detoxe din mund [...]

Naturlig Viden

Gode olier til gravide – undgå strækmærker

Undgå strækmærker. Gravide kan med fordel forebygge forekomsten af strækmærker. Find gode olier til forebyggelse [...]

Hudproblemer

Skæl i håret

Skæl er de der små hvide flager, der falder af, når du klør dig i [...]

Naturlig Viden

Ricinusolie til håret, øjenbryn og vipper: Hvordan Ricinusolie kan transformere dit hår

Få fyldigere og sundere hår, øjenbryn og vipper med hjælp fra ricinusolie. Opdag den naturlige [...]

Ofte stillede spørgsmål

  1. Er alle kosmetikprodukter med argan olie misvisende?
    Nej, mange produkter er ærlige og klare i deres mærkning.
  2. Hvordan kan jeg kontrollere, om et produkt virkelig indeholder det, det hævder?
    Læs altid ingredienslisten grundigt, og gør din egen forskning.
  3. Er mandelolie skadelig?
    Mandeolie i sig selv er ikke skadelig og har mange hudpleje fordele, men det problem opstår, når det præsenteres som noget andet.
  4. Hvad kan jeg gøre, hvis jeg finder ud af, at et produkt er misvisende?
    Overvej at vende tilbage til produktet og give feedback til virksomheden.
  5. Er der nogen autoritet, der regulerer produktmærkning?
    Ja, mange lande har regler og reguleringsorganer, der overvåger produktmærkning for at beskytte forbrugerne.

Skriv et svar