Absorption af basisolier (Naturlige olier)

absorption af basisolier

Når vi taler om naturlige olier, så er der stor forskel på olierne. Det gælder ikke blot kulør, aroma og indholdet af omega-fedtsyrer samt mineralindholdet og egenskaber bag.

Nej, det gælder nemlig også for hvor hurtig olien er om at absorbere. Det vil sige hvor lang tid det tager for olien så at sige, sive ind i huden, således, at den ikke længere ligger som en fedtet hinde på huden.

Og hvad skal du så bruge det til, spørger du måske? Men det er faktisk ganske rart at vide, så du me fedtet hud undgår at få en endnu mere fedtet fornemmelse på huden, når du anvender olier. Eller hvis du har tør hud, undgår at bruge en olie, der tørrer din hud yderligere.

Alt det bliver det langt klogere på i denne artikel om absorbering af naturlige olier.

[lepopup slug='club-chleo-2']
[lepopup slug='club-chleo']

Hvad er absorption?

Absorption er opsugning eller optagelse af vand, luftarter eller andre stoffer ved aktive eller passive mekanismer.

Dette er hvad du får at vide, hvis du søger på Wikipedia. På godt gammeldags dansk og i forbindelse med olier, har det betydning for, hvor hurtig olien opsuges af kroppen.

Altså basalt set, hvad vi i daglig tale kalder for absorberingsevne og dermed, hvor hurtigt den enkelte olie trænger ind i huden.

Hvad er basisolier?

Basisolier, også kendt som naturlige olier, er planteolier, der udvindes fra frø, kerner eller nødder.

Disse olier bruges ofte i hudplejeprodukter på grund af deres fugtgivende og næringsmæssige egenskaber.

De kan være en fantastisk tilføjelse til din daglige skønhedsrutine og hjælpe med at opretholde en sund hud.

Hvad betyder absorption?

Absorption refererer til, hvor hurtigt en olie trænger ind i huden og absorberes af den.

Det kan variere fra olie til olie, da hver type har forskellige egenskaber og molekylær struktur.

Nogle olier absorberes hurtigt, hvilket betyder, at de trænger dybt ind i huden og efterlader ingen fedtet eller klæbrig fornemmelse.

Andre olier absorberes langsommere og kan efterlade en let olieagtig følelse på huden.

Hvor hurtigt trænger olien ind i huden?

Den vigtigste rolle for en basisolie er, at virke fugtgivende og blødgørende på huden.

Basisolier (vegetabilske olier til hud og hår) er fyldt med gode fedtstoffer, der gør din hud glad. Men der er en stor forskel mellem olierne, når det gælder hvor hurtigt de absorberes ind i huden.

Nogle synker ind hurtigt, hvor andre er langsommere. Nogle kan endda være meget langsomme. Som udgangspunkt vil man derved kunne opdele olier i tre hastigheder for absorberingsevne; hurtig, medium og langsom.

Vi har valgt at dele olierne op i både tre, men også fem forskellige absorptions-hastigheder. For dig der blot søger hurtig information om oliens generelle absorberingsevne, kan denne liste anvendes.

Men er du ude efter både hastigheden for absorbering og absorptions-niveauet for, hvordan olien efterlader huden efter absorbering, kan du med fordel anvende denne tabel.

Hvordan vælger man den rigtige olie til tør hud?

Når det kommer til tør hud, er det vigtigt at vælge en olie, der giver intens fugtighed og hjælper med at genopbygge hudens beskyttende barriere.

Olier med langsom absorption, såsom kæmpenatlysolie, er ideelle til tør hud, da de trænger dybt ind og tilfører intens hydrering.

Det er også vigtigt at vælge olier, der er rig på essentielle fedtsyrer som omega-3 og omega-6, da disse næringsstoffer hjælper med at genoprette hudens naturlige balance.

Hvordan vælger man den rigtige olie til fedtet hud?

For fedtet hud er det vigtigt at vælge olier, der absorberes hurtigt og ikke tilstopper porerne.

Olier som olie baobab olie og hampefrøolie er velegnede til fedtet hud, da de trænger dybt ind i huden uden at efterlade en fedtet fornemmelse.

Disse olier hjælper med at regulere talgproduktionen og giver fugt uden at tilføje ekstra olie til huden.

Sådan måler vi oliens absorberingsevne

Olien evne til at trænge ind i huden hurtigt. Har du eksempelvis meget tør hud, kan det være en fordel at gå efter en medium til langsomt absorberende olie. Ved fedtet hud, kan en hurtig olie være at foretrække. Til massage, bør du gå efter en langsom.

 

Hurtig

Olien trænger hurtigt ind i huden. God til især fedtet hud.

Medium

Olien trænger forholdsvist hurtigt ind i huden. Den gyldne middel-absorberingsevne, der kan efterlade en lettere satinagtig fornemmelse på huden.

Langsom

Trænger langsomt ind i huden og. God til især meget tør hud.

Absorptions-niveau

I princippet det samme som absorberingsevne. Dog med den forskel, at vi her tildeler olierne ekstra information i form af følelsen olien efterlader på huden.

1 – Meget hurtig absorption

Betragtes som en “tørrende olie”, der hurtigt absorberes af huden og efterlader ikke en fedtet fornemmelse.

2 – Hurtig absorption

Føles lys og absorberer let ind i huden. Efterlader en silkeblød, glat følelse.

3 – Gennemsnitlig absorption

Efterlader en satinagtig fornemmelse på huden og absorberes fint – hverken hurtig eller langsom.

4 – Langsom absorption

Kan føles klæbrig eller voksagtig før olien opvarmes ved kropstemperatur. Efterlader oftest en let olieagtig rest på huden, hvis den anvendes topisk på store områder af huden

5 – Meget langsom absorption

Skal muligvis opvarmes før påføring (oftest ved stuetemperatur eller i håndfladen). Føles tung og efterlader en olieagtig, beskyttende barriere på huden.

Liste over naturlige olier

 

BasisolieINCIAbsorberingsevneAbsorptions-niveau
AbrikoskerneoliePrunus ArmeniacaHurtig/Medium2
Acai olie (bær)Euterpe Oleracea Fruit OilMedium/Langsom4
Andiroba olieCarapa GuianensisHurtig/Medium2
Argan olieArganis AprinosaMedium3
Avocado oliePersea AmericanaMedium/Langsom4
Baobab olieAdansonia DigitataHurtig1
Cacay olieCaryodendron OrinocenseHurtig1
Figenkaktus frø olieOpuntia Ficus IndicaHurtig/Medium2
GranatæbleolieCucurbita pepoMedium/Langsom4
GræskarkerneoliePunica granatumMedium3
HampefrøolieCannabis sativaHurtig1
Havtorn olieHippophae RhamnoidesMedium3
HindbærkerneolieRubus IdaeusMedium3
HjulkroneolieBorage OfficinalisLangsom5
HybenolieRosa RubiginosaHurtig1
Jojoba olieSimmondsia ChinensisHurtig/Medium2
KokosolieCocos NuciferaMedium3
KæmpenatlysolieOenothera BiennisLangsom5
Macadamia olieMacadamia IntegrifoliaMedium/Langsom4
MandeloliePrunus DulcisMedium/Langsom4
Marula olieSclerocarya BirreaHurtig/Medium2
Moringa olieMoringa Oleifera SeedMedium3
Passionsfrugt oliePassiflora EdulisHurtig/Medium2
RicinusolieRicinus CommunisLangsom5
Tamanu olieCalophyllum InophyllumMedium3

Vælg en olie efter absorberingsevne

Ud over de mange naturlige egenskaber de forskellige olier besidder, kan det også være nødvendigt, at vælge ud fra oliens absorberingsevne.

Hvis du eksempelvis ønsker en lotion, som du kan bruge på dag-til-dag basis, uden at det forstyrrer dine daglige rutiner, ønsker du sikkert en olie, der absorberer hurtigt.

Hvis du foretager en lip gloss, vil du formentlig ønske en olie, der absorberer langsomt, så den vil sidde på dine læber og virke skinnende.

Hvis du ønsker dig en ansigtsbehandling i form af et hjemmelavet ansigtsserum og du har fedtet hud, vil du sikkert foretrække at bruge en tørrende olie i stedet for en olie, der er tung og langsom om at absorbere.

Olier til tør hud

Olier til fedtet hud

Brug en anden olie som erstatning

Har du fundet en lækker opskrift på en hjemmelavet ansigtsolie, en balsam eller en bodylotion og du ikke lige har den helt rigtige olie, kan du også bruge denne liste.

Som oftest, er der nemlig ikke nogle betingelser for at du absolut skal bruge præcis de ingredienser, som står nævnt i en given opskrift på hjemmelavet kosmetik. Står der, at du skal bruge en bestemt olie, er sandsynligheden for at du kan bruge en anden tilsvarende, som erstatning, ret god.

Så har du ikke lige den olie, der står nævnt, kan du se i listen herover og finde andre tilsvarende olier i forhold til absorberingsevne.

[lepopup slug='optin-guides-tips']

Den ene af to livssjæle. Daily driver på webshoppen og med en stor interesse for de små detaljer. Jeg startede chleopatra.dk i 2013 - på anmodning fra min kære kone Liezel. Idéen var simpel. At skabe en webshop med salg af rene vegetabilske olier til huden og håret. Snart gik det op for mig, at jeg ikke vidste meget om disse produkter. Det har heldigvis ændret sig, da jeg kontinuerligt siden dengang har uddannet mig, researched emner og fortsat holder mig orienteret på emner omkring naturlige produkter til hud- og hårpleje.

På den måde har jeg i dag en stor viden om olier, smør, ler og mange andre naturlige råvarer til en sund hudpleje. Olier og ren kosmetik er i sandhed kommet ind under huden. Født uden den store tanke om naturlig kosmetik og hygiejne, men har fået øjnene op for denne nye verden, som i virkeligheden stammer fra de tidligste tider. Det er denne nye interesse i fakta og detaljer du vil finde i og lære mere om i mine artikler her på bloggen og når du ringer til os.

Om chleopatra

Konklusion og leg med listen

Denne liste over oliernes forskellige evne til at trænge ind i huden er mere fantastisk end som så. Ud over, at du får svar på, hvilke olier der trænger hurtigt og langsomt ind, får du også en idé om, hvilke olier du kan bruge i stedet for andre.

Men ikke nok med det. Du kan nemlig også benytte listen som en guide til at vælge olier ud fra din hudtype. Har du tør hud, trænger din hud i hvert fald ikke til en udtørrende olie. På listen finder du et absorptions-niveau på 1 til 5. Som udgangspunkt, vil olier på 1-2 passe godt på fedtet hud. 2-4 egner sig til normal hud og 3-4 til tør hud.

På den måde, kan du få endnu større glæde af denne liste. Go’ fornøjelse!

Hudproblemer

Naturlig behandling af strækmærker

Alle kan få strækmærker og langt de fleste vil også opleve at få dem før [...]

Sind og Sundhed

Zero Waste

Vi lever i en tid af overforbrug. Løsningen hedder zero waste. Aldrig før er der [...]

Sind og Sundhed

Æterisk olie mod røglugt

Opdag naturens magi med æteriske olier og lær hvordan de kan neutralisere den stædige røglugt [...]

Sind og Sundhed

Æteriske olier mod hoste

Dyk ned i æteriske oliers verden og deres utrolige evne til at bekæmpe hoste. Naturligt, [...]

Sind og Sundhed

Æterisk Olie mod Kvalme: Naturlig Løsning til at Lindre Ubehag

Oplev fortryllende lindring med Æterisk olie mod kvalme! Lær om de bedste naturlige midler, DIY-blandinger [...]

Guides og Tips

Aloe Vera Juice til Huden og Håret

Oplev de utrolige fordele ved Aloe Vera Juice til hud og hår. Lær, hvordan denne [...]

Naturlig Viden

Kæmpenatlysolie til huden

Kæmpenatlysolie er en naturlig skønhedsingrediens, der har vundet popularitet på grund af dens fordele for [...]

Hudproblemer

Naturlig behandling af ringorm – effektive løsninger fra naturen

Lær om naturlig behandling af ringorm med denne artikel, der udforsker urter, olier og andre [...]

DIY Opskrifter

Lav din egen hjemmelavede sæbe (DIY)

Når jeg tænker på sæbestøbning, tænker jeg tilbage på min ungdom i 90’erne, hvor det [...]

Ofte stillede spørgsmål

1. Hvordan ved jeg, om en olie absorberes hurtigt eller langsomt?
Du kan læse produktbeskrivelserne eller søge online efter information om en bestemt olies absorptionshastighed. Olier med let konsistens og ikke-fedtede formuleringer har tendens til at blive absorberet hurtigere. Absorptionsniveauet er hvad der primært afgør om olien absorberes hurtigt eller langsomt.

2. Kan jeg bruge olier med hurtig absorption på min krop i stedet for kun i ansigtet?
Absolut! Olier med hurtig absorption kan bruges på hele kroppen for at fugte og nære huden. Vær dog opmærksom på din krops reaktion og juster mængden af olie efter behov.

3. Hvordan kan jeg forhindre, at olier efterlader min hud fedtet?
Vælg olier med hurtig absorption og undgå at påføre for meget olie ad gangen. Massér olien godt ind i huden, indtil den er fuldstændigt absorberet. Du kan også bruge en blød klud til at duppe overskydende olie væk.

4. Er det nødvendigt at anvende en fugtighedscreme efter påføring af olie?
Det afhænger af din hudtype og præferencer. Nogle mennesker finder det gavnligt at anvende en fugtighedscreme efter at have brugt olie for at forsegle fugten. Prøv forskellige kombinationer for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for din hud.

5. Kan jeg blande forskellige olier sammen for at opnå forskellige fordele?
Ja, du kan eksperimentere med at blande forskellige olier sammen for at tilpasse dem til dine behov. Vær opmærksom på, at nogle olier kan have kontraindikationer eller reaktioner, så det er altid bedst at undersøge eller konsultere en specialist, hvis du er usikker.

Skriv et svar