Når du hører ordet vegetabilsk olie, hvad tænker du så? Hvad skal jeg bruge vegetabilske olier til?

De fleste af os tænker med det samme på madlavningsolier, så som ekstra jomfru olivenolie og rapsolie.

Men her på CHLEOPATRA er det slet ikke til maden vi tænker, at anvende vores vegetabilske olier – Vi tænker nemlig langt mere i retning af naturlig kosmetik.

Det er særligt i de seneste 15-25 år, at vegetabilske olier er blevet gen-indført som en almindelig bestanddel af kosmetik. Særligt i sin rene form er olierne blevet populære de seneste 10 år, selvom de har været lokalt anvendt i flere århundrede og endda visse steder i flere tusinde år.

Mellem 2000 og 2001 blev der produceret 90,5 millioner metrik ton vegetabilsk olie, mens vi imellem 2014 og 2015 kommer op på mere end 175 millioner metrik ton. Det er tydeligvis en trend, der har vokseværk.

Desværre er det langt fra alt olien, der anvendes til at spise eller til kosmetik. Faktisk tværtimod. Langt størstedelen produceres for at lave plastik og andre materialer.

Alligevel er vi gået fra omkring 18 metrik ton i 2000-2001 til omkring 30 metrik ton i 2014-2015 af såkaldte andre olier, der oftest anvendes til netop madlavning og kosmetik.

1 metrik ton = 1000 kilo

Hvad kan du bruge vegetabilske olier bruges til?

Hvad bruger du dine vegetabilske olier til?

Her hos CHLEOPATRA interesserer vi os ikke så meget for plastik. Det skulle da så lige være for, hvordan vi slipper af med det i så fald. Men det lader vi nogle andre kloge hoveder om, at finde en løsning på. Til gengæld er vi meget interesseret i at vide, til hvilke formål vegetabilske olier anvendes i forhold til hudpleje, hårpleje og velvære.Læs her hvad du kan bruge vegetabilske olier til.Vi giver her nogle gode bud på, hvad du kan bruge rene vegetabilske olier til – måske du kender til flere?

Ansigts massage

01Du kan bruge vegetabilske olier til Japansk lifting

Japansk lifting – Det naturlige ansigtsløft – eller ansigtsmassage – kært barn med mange navne.Japansk Lifting er en ny metode inden for naturlig ansigtsløft uden brug af kirurgi og naturligvis udviklet i Japan. Her bruges helt nye hud – og vævstrammende teknikker i en kombination af dybdegående massage, zoneterapi, akupressur og lymfedræning i ansigtet.Japansk lifting er en ikke-invasiv metode til at forynge dit ansigt. Efterhånden som din alder forøges, bremses produktionen af kollagen, hvilket resulterer i at huden mister sin buttethed og elasticitet. Rynker, fine linjer, slatten hud og solskader blive mere synlige, hvilket ofte gør at især ansigtet ser ældre ud.Det er primært i ansigtets muskler og væv, der behandles, men massagen og metoden stimulerer hele kroppen og forbedre også dit generelle velbefindende.Japansk lifting er en neuro-sensorisk procedure, der udføres på ansigtet ved hjælp af økologiske og helt naturlige produkter. Som et ikke-kirurgisk alternativ til en ansigtsløftning, der stimulerer 21 traditionelle akupunkturpunkter gennem ansigtets væv til at hjælpe med sin regenerering. Det toner også musklerne i ansigtet, hvilket minimerer fine linjer og rynker og efterlader huden i ansigtet med en frisk og lysende tone.Nåh ja, nu skal vi jo ikke glemme hvad det her handler om. OlieI Japansk lifting anvendes olierne som en del af de naturlig produkter, der anvendes til ansigtsmassage.En kendt olie bland udøvere af Japansk lifting er hybenkerneolie. Denne olie er rig på både vitamin A og E samt essentielle fedtsyrer som omega 6 og 9. Hybenkerneolie er kendt som en af de bedste olier for anti-aging og foryngende egenskaber og er god til behandling af tør, irriteret og forvitret hud.

Massageolier - olier til massage

02 – Du kan bruge vegetabilske olier til Massage

Massage er skønt. Ikke nok med at det løsner op i alle led og kanter af kroppen og ligesom sætter alle ujævnhederne på plads. Så er det faktisk også sundt, afstressende og i mange tilfælde helbredende.Massage med tørre hænder er ikke så populært og der er vitterligt ikke et middel bedre til massage end en god smørende vegetabilsk olie.Med en olie, glider hænderne nemt hen over kroppen, så oplevelsen bliver bedre for både massøren såvel som for modtageren. Alle olier kan i princippet anvendes, men til massage foretrækkes en olie, der ikke absorberes lige med det samme, da massøren jo gerne skulle have noget at arbejde med.Det er muligt at anskaffe særligt fremstillede massageolier, som består af en blanding af både vegetabilske og essentielle olier. Men det er også muligt, at anvende en helt ren olie uden nogen blanding.Gode rene olier til massage er eksempelvis: mandelolie og macadamia olie

-23%
ØKO
DKK 99,00 (Inkl. moms)
Dosering æteriske olier

03 – Du kan bruge vegetabilske olier til Aromaterapi

Aromaterapi kan defineres som en kunst og videnskab om at udnytte naturligt udvundne aromatiske essenser fra planter til at balancere, harmonisere og fremme sundheden for krop, sind og sjæl.Metoden søger at forene fysiologiske, psykologiske og spirituelle processer til at forbedre en persons medfødte helingsproces, hvorfor aromaterapi anvendes i mange forskellige henseender.I aromaterapi arbejdes der med essentielle olier, som alle er meget koncentrerede og dermed oftest alt for skrappe for huden i sin rene form.De essentielle olier skal derfor (næsten) altid fortyndes. Det er her de vegetabilske olier kommer til sin ret. For selvom essentielle olier er for skrappe for huden, så kan de netop være med til at give huden og kroppen de ønskede resultater igennem vegetabilske olier.De vegetabilske olier anvendes til at fortynde de essentielle olie (æteriske olier). Når de rigtige blandingsforhold anvendes bliver olierne sikre at bruge og kan samtidig give basisolierne de ekstra egenskaber, som den æteriske olie indeholder.

Hudpleje

04 – Du kan bruge vegetabilske olier til Hudpleje

Din hud vil elske vegetabilske olier. Olierne indeholder flere vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer, de fugter, nærer og blødgør din hud, så hvorfor skulle din hud ikke elske vegetabilske olier?Vegetabilske olier har været anvendt til hudpleje i flere århundrede og visse typer, har faktisk været brugt til hudpleje i mere end tusind år.Olierne er blevet brugt som pleje og som beskyttelse mod hård vind og vejr, som beskyttelse mod solen og som en del af hellige ritualer.I dag er der knap så mange ritualer, men vegetabilske olier anvendes i flæng inden for kosmetik industrien, hvor der efterhånden er mange hudpleje-produkter, der indeholder forskellige vegetabilske olier. Populære olier er blandt andet jojoba, hyben, havtorn, argan, macadamia og mandel. Men der kommer hele tiden nye produkter frem med nye olier, så det er en stigende trend.Det er med god grund, at industrien anvender olierne i deres plejende serier, da olierne er den bedste kvalitet ved disse produkter. Desværre fylder de dem blot med en masse konserveringsmidler, fyldstoffer og vand, for at producere et billigt produkt, som de så kan sælge dobbelt så dyrt. Hvad endnu værre er, at folk hopper på idéen. Hvis alle vidste, at de kunne få den ægte vare og hvilken forskel indholdet gjorde, ville verden sikkert se anderledes ud.Men det korte af det lange er, at vegetabilske olier er eminent gode til hudpleje.

kvinde med tørre albuer

05 – Du kan bruge vegetabilske olier til Hjemmelavet hudpleje

Det fantastiske ved at have mulighed for at købe både vegetabilske olier, æteriske olier og rent ler, alle i sin rene form samt visse andre naturlige ingredienser, som eksempelvis e-vitamin er, at det pludseligt åbner op for muligheden, for at eksperimentere med egne opskrifter på hudpleje.Hjemmelavet hudpleje har været populært i en del år og herhjemme, så fænomenet er ikke helt nyt. Det er til gengæld en rigtig god måde for familier, der ønsker at vide, hvilke ingredienser, de anvender på kroppen til selv at være herre over produktionen.Holistisk hudpleje og skønhedsbehandling har eksisteret i flere årtusinder, men er nu igen ved, at blive mere populært i en verden, hvor vi efterhånden er ved at drukne i syntetiske ingredienser, parabener, kemiske konserveringsmidler og andre fyldstoffer. Hjemmelavet kosmetik er kommet tilbage for at blive.

Hårkur

06 – Du kan bruge vegetabilske olier til Hårpleje

I dagens Danmark bliver håret udsat for et hårdt og slidende vejr. Mange anvender desuden diverse kemikalier i håret og udsætter det for glatning, krøllejern, permanent og farvning. De fleste metoder til at passe og vedligeholde håret på er i dag efterhånden blevet ganske skadelige for håret – i hvert fald i det lange løb.Håret har brug for hvile og for en mere almindelig jordnær pleje og her virker mange vegetabilske olier som en ren førstehjælpskasse for både tørt, spaltet og ødelagt hår.Men det er ikke kun rene olier, der kan gøre underværker for håret. Faktisk har køkkenet et helt arsenal af gode naturlige produkter til en god hårkur, som håret synes godt om og som derfor kan virke plejende og helende for håret, så det igen kan få sin styrke, glans og liv tilbage.

ØKO
flotte negle - neglepleje

07 – Du kan bruge vegetabilske olier til Neglepleje

Negle og særligt rødderne har også godt af et vitamin-tilskud, som vegetabilske olier kan bidrage med. Desuden nærer og fugter de neglerødderne, så de har mulighed for at gro og hele fra småskader, rifter og flækkede negle.Både negle på fingre, men også neglene på fødderne kan drage fordel af oliernes naturlige indhold af vitaminer og mineraler.At have pæne negle er vigtigt for at vise hvem du er både socialt, men også på arbejdet og privat betyder velplejede negle meget for din personlighed.Der er flere olier, der almindeligvis er perfekt til at fugtgive tørre, revnet, sprøde og opsplittende negle.Vegetabilske olier såsom avocado, hjulkrone, kokos, jojoba, macadamia og hyben er alle ideelle til dette formål på grund af deres meget effektive blødgørende og fugtgivende egenskaber.

-13%
Udgået
Ikke på lager
DKK 139,00 (Inkl. moms)
fodpleje

08 – Du kan bruge vegetabilske olier til Fodpleje

I den daglige hud- og hårpleje er fødderne ofte dem, der bliver overset. Det kan virke lidt uretfærdigt, når man tænker på, hvor meget ens fødder rent faktisk må arbejde for din krop hele dagen lang.Du går på dine fødder hver eneste dag og de har ligesom resten af kroppen også brug for lidt kærlighed og pleje. Til trods for al den tid de bruger på at hjælpe dig igennem din hverdag, så er det faktisk forbavsende lidt tid de kræver, for at blive glade og komme til at blomstre op.En god fodpleje kan eksempelvis bestå af et fodbad, lidt afslibning af hård hud, negleklipning og en god massage i olie.Fødderne er helt vilde med macadamia olie. Olien kan eventuelt sammen med en æterisk olie trænge ind i huden for at reducere callus ophobning og hjælpe med at reparere og blødgøre krakkeleret og splittet hæle.

-23%
ØKO
DKK 99,00 (Inkl. moms)
vegetabilske olier spf - naturlig solbeskyttelse

09 – Du kan bruge vegetabilske olier til SPF solbeskyttelse

Almindelige solbeskyttelsesprodukter kan desværre indeholde mange kedelige ingredienser, hvorfor mange mennesker forsøger, at finde andre naturlige alternativer.Heldigvis findes der en god del vegetabilske olier, der helt naturligt besidder en vis mængde SPF. Vi har samlet en liste over de forskellige olier og deres SPF, hvor du kan se hvor meget de indeholder samt læse langt mere om, hvordan solfaktor beskyttelse virker – for det er nemlig langt de færreste mennesker, der rent faktisk er klar over hvordan det helt præcis hænger sammen.

Fugtighedscremer

10 – Du kan bruge vegetabilske olier til Lotion og balsam

Som en del af den normale hudpleje indgår lotion som en fast rutine for rigtig mange mennesker. Det gør sig særligt gældende i tørre lande som Danmark, hvor også vejret er hårdt for huden.De kolde vintre, den hårde vind og alt blæsevejret er nemlig med til at lade huden tørke og blive stram og krakket. Her kommer lotion ind i billedet, da den fornemmeste opgave for denne blot er at udglatte, fugte og blødgøre huden.Vegetabilske olier kan med fordel anvendes som en lotion for huden og som en balsam for håret, da det netop besidder disse egenskaber.

Psoriasis

11 – Du kan bruge vegetabilske olier mod Hudlidelser

Rene vegetabilske olie, som argan olie, tamanu olie, kæmpenatlysolie og mange flere, indeholder hver især forskellige vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer. Disse har mange gode virkninger på huden og håret og kan endda i visse tilfælde være med til at afhjælpe, lindre, mindske og i bedste fald heldbrede forskellige hudproblemer og hudlidelser.Tør hud giver næsten sig selv, men også fedtet hud, kan afhjælpes ved brug af rene vegetabilske olier. Akne-problemer er en af de hyppigste hudlidelser i Danmark og flere forskellige olier, viser gode resultater for at komme denne hudlidelse til livs.Selvom akne kan være seriøst nok, så er mere seriøse hudsygdomme som psoriasis og rosacea også listet højt på listen over hudproblemer, som vegetabilske olier kan hjælpe mod. Færre udslet og en pænere hud er ofte resultatet ved regelmæssig brug af vegetabilske olier.Selv diabetes-patienter, der lider med neuropatiske smerter, kan have glæde ved at lindre disse smerter ved brug af olier.Der findes noget efterforskning på området, men det lader ikke til at være et felt, hvor medicinal industrien har størst fokus. De fleste helbredelsesmuligheder rene olier kan hjælpe med, må altså mest betragtes som værende et alternativ middel. Det stopper dog ikke mange mennesker verden over, fra at benytte sig af denne mulighed for at lindre deres problemer. Det forstår man jo godt, da flere af disse sygdomme er uhelbredelige.

Læs mere om naturlig behandling af hudlidelser her

 

Har du andre gode idéer til hvad du kan bruge vegetabilske olier til?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.